ASUS EeeBook X205TA

Novi model ASUS-ovog ultra prenosnog računara, sa ekranom dijagonale 11.6" i težinom od ispod 1Kg. Koristi se Intel Atom platforma nove generacije i rezultat su sasvim dobre performanse ali i sjajna autonomija od čak 12h.

ASUS izgleda ne miruje nikada, pa tako imamo priliku da premijerno vidimo na delu novi model prenosnog računara iz EeeBook serije. Radi se o ultra prenosnoj kategoriji netbook-ova, čije je tržište možda čak i pomalo konfuzno. Ipak, ima dovoljno onih koji traže računar koji predstavlja savršen kompromis između dimenzija, težine i performansi, autonomije koja može izdržati ceo dan bez punjača i na kraju krajeva, dobre cene. Ovo zvuči prilično teško ostvarivo u jednom uređaju, no to ne sprečava proizvođače da pokušavaju, što je svakako dobra stvar.

Ključne karakteristike

  • Dobre performanse
  • Sjajna autonomija
  • Za ovu kategoriju, dobar ekran
  • Očekujemo vrlo povoljnu cenu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Bay Trail-T Quad Core Z3735 1.33 GHz Processor
  • Memorija: DDR3L 1333 MHz SDRAM 2 GB, 32GB eMMC, card reader (Micro SD Micro SDXC Micro SDHC)
  • Grafika: integrisana Intel HD Graphics
  • Ekran: 11.6" 16:9 HD (1366x768) Glare panel
  • Konekcije: WiFi 802.11 b,g,n, Bluetooth 4.0, 2x USB 2.0, micro HDMI, audio combo jack
  • Baterija: 38 Whrs Polymer
  • Kamera: 720p
  • Dimenzije: 286 x 193.3 x 17.5 mm
  • Težina: 980 kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 8.1

ASUS EeeBook X205TA

Prvo što uočavamo je vrlo jednostavno pakovanje (mala, obična kutija, bez neke fancy grafike), što sve ukazuje na to da se radi o budžetskom modelu gde se gleda da se uštedi na svakom nepotrebnom detalju. U pakovanju dolaze sam netbook, kratko korisničko uputstvo i mali adapter za napajanje/punjač (ne veći od prosečnog punjača za mobilni telefon). Model koji je stigao do nas je bele boje, gde je plastika u mat finišu, i osim stilizovanog i srebrng ASUS logoa na poklopcu, nema drugih detalja koji će privući pažnju. Ivice poklopca su blago zaobljene, tako da i na u startu kompaktnih 286x193.3x17.5 mm, koliko su dimenzije netbook-a, tako da vizuelno deluje još kompaktnije, što je odlično. Ne očekujemo da bude ikakvih problema u nalaženju odgovarajuće torbe za ovaj netbook, a šteta što ASUS nije u pakovanje uključio i neku jednostavnu od neoprena, barem za početak.

Iako je veći deo laptopa u beloj boji, okvir oko 11.6" ekrana je crn, što je i uobičajena praksa. Ekran je rezolucije 1366x768 piksela, sa LED pozadinskim osvetljenjen i u pitanju je TN panel pristojne slike. Kvalitet slike jeste dobar, ali je površina refleksivna, što uz nešto slabiju jačinu osvetljenja znači da neće biti baš idealan za rad napolju, po jačem suncu. Ipak, za ovu cenovnu kategoriju dobija sasvim pristojnu ocenu. Tu su i ugrađena Web kamera, mikrofon, stereo zvučnici, kao i jedan 3.5mm konektor za headset, tako da je standardna multimedijalna podrška na mestu. Uz samo dva USB 2.0 porta, moraće da se unapred misli o periferijama, dok je dobra stvar da imamo micro HDMI video izlaz za slučaj da sliku treba proslediti to nekog većeg ekrana ili na projektor (za kabl ćete morati da se snađete). Proizvođač je ostavio i slot za MicroSD memorijske kartice, stim što bi ipak bilo praktičnije da se koriste standardne SD kartice.

Tastatura nas nije mnogo iznenadila, malo jeste zbijena zbog dimenzija samog netbooka, ali su tasteri i dalje prilično udobni za rad, četvrtastog oblika i oštrih linija, te ukoliko nemate baš velike šake, neće biti problema, posebno pošto ispod tastature ima dovoljno prostora da se lepo šake oslone (pri čemu, netbook ostaje hladan prilikom upotrebe, nema skoro uopšte primetnog zagrejavanja). Touchpad je prilično prostran, dobre osetljivosti, ali jeste umeo ponekad da se malo zbuni. Ipak, u odnosu na prosek netbook računara ovih dimenzija, daleko je prijatniji za rad zbog nešto većih dimenzija. Tasteri su integrisani u sam touchpad i dobrog kvaliteta. Generalno, rad na ovom netbook-u je prilično udoban i zbog toga što nema ugibanja ni krckanja plastike, te će biti vrlo dobar za one koji malo više vremena provode u kucanju.

Rezime

Što se hardvera tiče, EeeBook X205TA koristi Intel Atom Bay Trail-T platformu sa Z3745D procesorom (4 cores, 4 threads) koji radi na 1.33GHz, 2GB DDR3 memorije i ugrađenim prostorom od 32GB interne memorije (oko 21GB je dostupan korisniku). Iako fizički nema opcija za upgrade skladištenog prostora, tu je ASUS WebStorage na 2 godine i 115GB OneDrive-a takođe na 2 godine, što je dobar deal. Integrisana je grafička kartica, ali i Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11n adapteri, što je i očekivano, dok je za napajanje odabrana 32Wh Polymer baterija. Autonomija će u zavisnosti od upotrebe ići i do 12h, što je stvarno sjajno i što će biti sigurno jedna od najbitnijih stvari kod ovog modela. Ovaj ASUS model definitivno ima nekih zajedničkih tačaka sa sve popularnijih Chromebook modelima, i predstavlja kompaktni i lagani prenosni računar koji "tera" punokrvni Windows 8.1 operativni sistem bez problema, i koji će biti odličan izbor za prosečne i manje zahtevne korisnike kojima su prenosni faktor i autonomija na prvom mestu.

Conclusion

EeeBook X205TA uses 1.33GHz Intel Atom Bay Trail-T platform with Z3745D processor (4 cores, 4 threads), 2GB of DDR3 memory and offers 32GB of internal memory (approximately 21GB is available to the user). Although there is no physical option to upgrade storage space, ASUS WebStorage is provided for the period of 2 years and 115GB OneDrive also for 2 years, which is a good deal. The graphics card is integrated, as well as Bluetooth 4.0 and WiFi 802.11n adapters, as expected, and the manufacturer opted for 32Wh Polymer battery. Autonomy will depend on the usage, it goes up to 12 hrs, which is great and it will certainly be one of the most important things when it comes to this model. This ASUS model has similar characteristics with Chromebook models, and represents a compact and a lightweight portable computer that runs full Windows 8.1 operating system with no problems, and is an excellent choice for the average and less demanding users to whom portability and autonomy are in the first place.

Testirani proizvod je uzorak.

Asus ustupio: ASUS EeeBook X205TA
zvanični sajt: asus.rs