ASRock H61M-VG4

Jednostavna matična ploča sa H61 čipsetom, podrškom za one najosnovnije opcije, ali i odličnim kvalitetom izrade koji se ređe sreće u ovoj kategoriji. ASRock ne prepušta ništa slučaju, pa je tako i sa ovim modelom koji je ste namenjen manje zahtevnim korisnicima, ali bez nekih velikih kompromisa po pitanju kvaliteta.

Iz ASRock ponude nam je stigao model H61M-VG4, MicroATX model koji je kompatibilan sa Intel procesorima koji koriste LGA 1155 socket. Radi se o vrlo jednostavnoj matičnoj ploči koja nema puno dodatnih opcija, ali je veoma povoljne cene koja će itekako privući kupce. Intel H61 čipset nije tako svež (predstavljen još u februaru 2011. godine), a radi se o originalnom Sandy Bridge rešenju (koja doduše podržava i Ivy Bridge generaciju procesora). Gledajući samo oznake, radi se o svedenoj H67 varijanti koja ima smanjeni broj PCI Express linija magistrale (šest), 10 USB 2.0 portova i maksimalno 4 SATA 3.0Gb/s konekcije. Ovo će ipak biti i sasvim dovoljno za manje zahtevne korisnike koji nemaju neke veće i konkretnije zahteve.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije MicroATX formata
  • Dobar kvalitet izrade, Solid kondenzatori
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Nema klasičnih PCI slotova (H61 čipset ih ne podržava)
  • Samo analogni D-Sub video izlaz

Specifikacija

  • Format ploče: MicroATX
  • Čipset: H61 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1155, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA2 3.0 Gb/s
  • Slotovi: 1 x PCI Express 3.0 x16 slot (blue @ x16 mode), 1 x PCI Express 2.0 x1 slot
  • Zvuk: 5.1 CH HD Audio (Realtek ALC662 Audio Codec)
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 3x 3.5mm audio, D-Sub, LPC/TPM, IR header

ASRock H61M-VG4

Kao što se već i vidi iz specifikacija, ovo je MicroATX matična ploča kompaktnih dimenzija, prilično jednostavnog layout-a. Iako je na pločama ovakvih dimenzija prostor maksimalno iskorišćen, pošto se radi o čipsetu iz entry-level kategorije, čini se da je ostalo dosta neiskorišćenog mesta na PCB-u. Ipak, kao i kod skupljih ASRock matičnih ploča, i ovde je korišćen High Density Glass Fabric PCB, odnosno PCB nešto gušćeg tkanja vlakana, čime se dobijaju slojevi PCB-a u kojima teže može doći do sakupljanja vlage usled kondenzacije. Cela ploča koristi kvalitetne Solid kondenzatore iako to možda i nije bilo neophodno, ali svakako da je to korisno pošto se dobija na stabilnosti i izdržljivosti sistema.

Sada se već retko sreće matična ploča sa loše raspoređenim konektorima, pa su tako i ovde svi bitniji postavljeni uz samu ivicu ploče (konektori za napajanje matične ploče i procesora, SATA portovi i USB header-i). Odmah primećujemo da postoje samo jedan PCIe x16 slot i dodatni PCIe x1, dok klasični PCI slotovi nisu ni podržani kod H61 čipseta. Za one kojima to bude bitan podatak, podržani su samo SATA 3Gb/s i USB 2.0 standardi. Ukupno su na raspolaganju dva memorijska slota za maksimalno 16GB DDR3 memorije do brzine od 1600MHz, što je i bilo očekivano. Za one koji će koristiti grafiku integrisanu na procesoru, tu je sam jedan analogni D-Sub video izlaz.

Rezime

Ova ploča predstavlja entry-level varijantu za manje zahtevne korisnike koji sastavljaju konfiguraciju sa nekim od podržanih LGA1155 procesora. Nema puno toga na raspolaganju, ali je sa dva memorijska slota, jednim PCIe x16 slotom, četiri SATA konektora i ukupno 8 USB konekcija sve ono najbitnije pokriveno. Za svoju kategoriju, ploča je dobrog kvaliteta izrade, a kao posebno interesantan podatak treba pomenuti da ovaj model podržava C.C.O. (Combo Cooler Option) opciju koja omogućava da se instaliraju CPU kuleri za LGA775, LGA1155 ali i LGA1156 socket. Sve zajedno, za ovu cenu ovo je sasvim solidna ploča osnovnih mogućnosti koja je kvalitetnije izrade u odnosu na većinu konkurenata.

Conclusion

This board represents the entry-level variant for less demanding users who want to assemble configuration with some of the supported LGA1155 processors. There are not many available things, however, with two memory slots, one PCIe x16 slot, four SATA connectors, and 8 USB connections - the most important things are covered. For its category, the panel is of good quality, and a particularly interesting fact is that this model supports the C.C.O. (Combo Cooler Option) option that allows you to install CPU coolers for LGA775, LGA1155 and LGA1156 socket. At this price, this solid board offers basic features along with high build quality compared to most competing models.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 40€

Sampro ustupio: ASRock H61M-VG4
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs