ASRock 960GC-GS FX

ASRock matična ploča koja podržava veliki broj AMD procesora sa AM2, AM2+, AM3, AM3+ podnožjem. Dodatno, podržava istovremeno DDR2 i DDR3 memoriju, što pruža brojne mogućnosti kombinovanja.

Pored onih malo naprednijih i po pravilu skupljih ploča, ima i modela namenjenih običnim korisnicima koji nemaju neke posebne zahteve, već samo traže jednostavno i dovoljno kvalitetno rešenje. U tu kategoriju bi definitivno ušao model 960GC-GS FX, matična ploča koja nam stiže iz ASRock-a, sa podrškom za AMD procesore iz AM2, AM2+, AM3 i AM3+ serija. Pored toga što će raditi sa solidnim brojem različitih procesora, podržava DDR2 i DDR3 memoriju, tako da pruža dosta opcija za odabir komponenti i kasniji upgrade.

Ključne karakteristike

  • Podržava DDR2 i DDR3 memoriju
  • Podrška za AM2/AM2+/AM3/AM3+ procesore
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: Micro ATX
  • Čipset: AMD 760G + SB710
  • Procesor: AMD AM2/AM2+/AM3+ do 95W
  • Memorija: 4x DIMM, 8GB Max, 2x DDR3 1866(OC)/1600(OC)/1333/1066 MHz, 2x DDR2 1066/800/667/533 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 3Gb/s (RAID 0, RAID 1, RAID 10 and JBOD), 1 x ATA133 IDE
  • Slotovi: 1 x PCI Express 2.0 x16 (PCIE2 @ x16 mode), 1 x PCI Express 2.0 x1, 2 x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC662 Audio Codec, 5.1-channel
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 10 USB 2.0 portova (4 portova pozadi i 3 header-a na ploči), 3x 3.5mm audio, 1x Serial port, 1x Print header, 1x D-Sub

ASRock 960GC-GS FX

Da postoji kategorija multipraktika kod matičnih ploča, model 960GC-GS FX bi sigurno bio u njoj. Pored kompaktnog Micro ATX formata koji je i sve popularniji, ova ploča podržava prilično veliki broj procesora iz AMD ponude. Tu su AM2, AM2+, AM3, AM3+ procesori, stim što nije loša ideja da se pre kupovine procesora dobro pogleda sajt proizvođača kako bi proverio koji su tačno modeli podržani, posebno pošto se mora kombinovati sa memorijom. Ovo je posebno bitno pošto ploča ima četiri memorijska slota, po dva za DDR2 i DDR3 memoriju (naravno, ne mogu se istovremeno koristiti različite memorije), sa maksimalno 8GB podržane sistemske memorije. Ovo nam samo govori da će ovaj model ploče biti veoma zahvalan za upgrade.

Sama ploča je veoma jednostavnog layout-a, i na raspolaganju su šest SATA 3Gb/s konektora ali i jedan IDE port za dva uređaja, što je pomalo iznenađujuće, ali će sigurno obradovati one koji imaju neki stariji hard disk koji još nije za penziju. Tu su i po jedan PCIe x16, PCIe x1 i dva klasična PCI slota za proširenja, a odmah vidimo i D-Sub video izlaz sa zadnje strane ploče, za slučaj da se opredelite za neki APU AMD model koji ima i integrisanu grafiku. Kao poseban dodatak, imamo i COM i Paralell portove, tako da se mogu na ploču povezati i neke starije periferije. Pored 10 raspoloživih USB 2.0 konekcija (četiri porta su sa zadnje strane), ploča ima naravno i integrisanu 5.1 zvučnu karticu sa analognim 3.5mm izlazima.

Rezime

Ova ploča nema nikakve egzotične opcije i velike mogućnosti za overklok, ali to i nije njena uloga. Ono što je bitno je da podržava zaista široku lepezu AMD procesora, DDR2 i DDR3 memoriju, te da je namenjena onima koji planiraju upgrade. Treba dobro proveriti kombinaciju procesora i memorije koja će raditi, ali osim toga, dosta dobra ploča koja radi stabilno i bez ikakvih komplikacija. Cena je dosta dobra, što je takođe veoma bitno, tako da će vrlo verovatno zbog svega ovoga i biti još neko vreme zanimljiva kupcima.

Conclusion

This board has no exotic options or overclocking possibilities, but it was not made for it, anyway. It supports a wide range of AMD processors, DDR2 and DDR3 memory, and is intended for those who are planning upgrade. You should check the combination of CPU and memory that will work, but other than that, this is a good and stable board. The price is good, which is very important, so it will likely be interesting to customers for some time.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 50€

Sampro ustupio: ASRock 960GC-GS FX
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs