Arhiva - 31.10.2014.
Japan Display razvija 8-inčni 4K ekran
Kompanija Japan Display je razvija 8 inčni 4K LCD ekran koji stvara put za 4K2K uređaje za upotrebu od strane jedne osobe. 4K2K je standard visoke definicije naredne generacije koji nudi jasnu sliku. On takođe podržava karakteristike koje su neophodne za mobilne primene – malu potrošnju energije, jako osvetljenje, mogućnosti implementacije tankog kućišta i uskih ivica. Ovaj ekran karakteriše funkcija dodira prstom koja je unapređene tao da omogućava gladak unos sa finom olovkom prečnika samo 1mm ili četkicom. Ove karakteristike su ostvarene zahvaljujući originalnoj JDI tehnologiji nazvanoj LTPS.
31.10.2014. u 16h @ fareastgizmos.com >
60684
Google Glass zabranjen u bioskopima
Filmska industrija je zabranila upotrebu Google naočara i sličnih uređaja u bioskopima. Motion Picture Association of America i National Associatioin of Theater Owners dopunili su svoju politiku poslovanja u kojoj se naglašava da Google naočare i slični uređaji moraju biti isključeni tokom prikazivanja predstava. U saopštenju se navodi da obe grupe iza sebe imaju dugu istoriju prihvatanja tehnoloških napredaka ali da nimalo neće biti tolerantni kada je reč o upotrebi bilo kakvih potencijalnih uređaja za snimanje u bioskopima i pozorištima. Takođe se navodi da će u slučaju da se primeti upotreba ovakvih uređaja za ilegalno snimanje, policija biti obaveštena.
31.10.2014. u 15h @ pcworld.com >
60683
Lenovo 13-inčni Yoga Windows tablet
Kompanija Lenovo je dodala šesti uređaj opsegu Yoga brendiranih modela. novi uređaj gotovo u potpunosti zaokuržuje opseg koji je najavljen ranije. Nova linija ima 8 i 10 inčne tablete bazirane na Andoridu i Windowsu, a tu je i 13 inčni Android tablet Yoga Talbet 2 Pro koji uključuje integrisani projektor koji može da emituju 50 inčnu sliku. Sada je međutim kompanija najavila i 13 inčni Windows tablet, Yoga Tablet 2 Windows. Reč je o modelu veoma sličnom Yoga Tablet 2 Pro koji poseduje 13.3 inčni ekran rezolucije 2560x1440, quad core Intel Atom Z7345 procesor radnog takta do 1.86GHz, 802.11 a/b/g/n, dual band WiFi kao i bateriju koja nudi 15 časova rada.
31.10.2014. u 15h @ arstechnica.com >
60681
Xiaomi stigao do treće pozicije na svetu
Telefonski uređaji kineske kompanije Xiaomi još uvek nisu stigli na teritoriju SAD, ali ovaj proizvođač već beleži fantastičnu prodaju na teritoriji Kine, zahvaljujući čemu je ova kompanija sebi obezbedila mesto trećeg na svetu najvećeg proizvođača pametnih telefona. Xiaomi je uspeo da se pozicionira ispod kompanija Apple i Samsung u toku trećeg kvartala, navodi se u saopštenju firmi IDC i Strategy Analytics koje se bave istraživanjem tržišta. Kineski proizvođač je sa prodajom telefona počeo pre tri godine i veoma brzo je zauzeo vodeću poziciju na domaćem tržištu svojom ponudom koja podrazumeva Android bazirane telefone po pristupačnim cenama.
31.10.2014. u 14h @ pcworld.com >
60679
Hewlett-Packard predstavio Sprout PC
HP je predstavio Sprout, PC računar koji korisnicima omogućava da rukama manipulišu kompjuterizovanom verzijom nečega, slično onome što je viđeno u okviru Iron Man 2 kada Tony Stark vrši JARVIS skeniranje Stark Expo diorame. Ovaj AIO desktop PC poseduje integrisani 3D skener koji koristi fizičke objekte i projektor sa 20“ podlogom osetljivom na dodir. 3D skener koristi Intel RealSense 3D koji kombinuje slike sa većeg broja kamera radi konstruisanja 3D modela, a nudi i snimanje 14MP 2D fotografija. Osim toga, Sprout je regularni Windows 8.1 PC sa Core i7-4790S procesorom, NVIDIA GeForce GT 745A GPU, 8GB RAM-a, 23“ 1920 x 1080 ekran kao i 1TB hard diskom.
31.10.2014. u 14h @ arstechnica.com >
60678
Nove Lollipop sigurnosne karakteristike
Tokom godina Android je dobio epitet jednog od najranjivijih operativnih sistema za mobilne uređaj. Google je naporno rado da ukloni takvo stanovište sa svakom novom verzijom Andorida, ali sa novom Android Lollipop (5.0) verzijom kompanija pokušava da svoje unapređene sigurnosne karakteristike prikaže uz svu njihovu slavu. Nove karakteristike koje je Google implementirao u Lollipop će svakako da unaprede bezbednost korisnika. Međutim, ono što je činjenica je da će korisnici biti sigurniji sa Lollipop Android verzijom, međutim kako navode rukovodioci kompanije, korisnici moraju da se upoznaju sa karakteristikama i da ih koriste da bi bili sigurni.
31.10.2014. u 13h @ pcworld.com >
60677
Geak Android pametni satovi sa jakom baterijom
Jedna od vodećih kompanija na teritoriji Kine, Shanda, predstavila je dva Android bazirana pametna sata za koje navodi da njihova baterija može pružiti do nedelju dana rada između dva ciklusa punjenja. To predstavlja značajan napredak i veliki skok u odnosu na konkurentske modele koji jedva uspevaju da obezbede jedan rad rada jednim punjenjem. Geak Watch 2 modeli to postižu korišćenjem hibridnog ekrana koji odlikuje mogućnost prelaska između HD LCD kolor ekrana i Stand-By e-ink načina rada za očuvanje baterije. Shanda je šangajski proizvođač koji je bio pionir u ovom sektoru predstavljanjem prvog Geak Watch sata 2013. godine.
31.10.2014. u 13h @ bbc.com >
60676
BlackBerry i dalje u svetu telefona
BlackBerry je sasvim sigurno nestao iz vida mnogih korisnika telefona, ali ova kompanija i dalje želi da nas uveri da ima u rukavu još ponekog keca. U sredu je objavljeno otvoreno pismo izvršnog direktora ove kompanije John Chena koji je govorio o novom BlackBerry Classic telefonu kao načinu da se dokaže da je kompanija daleko od ugašene na tržištu mobilnih telefona. Poznat prethodno kao Q20, BlackBerry Classic je kompanijin pokušaj da se vrati svojim korenima sa klasičnom QWERTY tastaturom, redom navigacionih tastera i trackpadom, BlackBerry Classic je telefon dizajniran od strane kompanije Foxconn koji je namenjen velikim poslovnim i vladinim korisnicima.
31.10.2014. u 12h @ cnet.com >
60675
Google modernizuje Boomarks
Implementacija bookmarkova je ostala prilično statična tokom života interneta koji danas poznajemo. Google je izgled Boomakova promenio sa Bookmark Managerom (prethodno poznaitm kao Stars). Ekstenzija koja je dostupna u okviru Chrome Store obećava da će bookmarkove u budućnosti obezbediti novim dizajnom, boljom pretragom, inteligentnom organizacijom i mogućnošću razmene sadržaja. Prva stvar koju ćete primetiti je dizajn, koji karakterišu lepe animacije. Imate osećaj da je pitanju Google Drive sa New tasterom sa leve strane i navigacionim opcijama ispod njega. Svaki bookmark ima sličicu i opis u okviru korisničkog interfejsa nalik na kartice.
31.10.2014. u 12h @ betanews.com >
60674
LG 31-inčni Digital Cinema 4K monitor
LG je predstavio još jedan monitor visoke rezolucije u okviru svog opsega računarskih monitora. Reč je o modelu koji može da emituje slike koje su rezolucije viših od Ultra HD. Digital Cinema 4K monitor nudi rezoluciju od 4096x2160 piksela koja je viša od 3840x2160 koja je standardna u okviru 4K televizora ili monitora. Ono po čemu je ovaj monitor specifičan je ogroman dijagonala od 31 inča. Ovaj 10. bitni ISP monitor podržava 99.5% Adobe RGB kolor prostora, pri čemu Dual Color Space režim omogućava da prikazujete dva različita režima prikaza boja da biste procenili koji vam se više dopada. Takođe, dostupna je i opcija hardverske kalibracije.
31.10.2014. u 11h @ electronista.com >
60659
YouTube sada podržava 60fps video
Početkom godine, kompanija YouTube je najavila plan o podržavanju video sadržaja koji se pokreću brzinom od 60 fps, od čega se očekivalo da načini veliku razliku kada je reč o video igrama. U toku jučerašnjeg dana, ovaj servis je konačno počeo sa objavljivanjem ovog servisa, a ono što je očigledno jeste to da je krajnji rezultat impresivan. Google Chrome je neophodan za gledanje YouTube video sadržaja brzinom od 60 fps i potrebno je da se gledaju u HD kvalitetu, a i sigurno je da će korisnici biti oduševljeni izgledom.
31.10.2014. u 11h @ engadget.com >
60672
Skype 6.22.81.104
Skype je najpopularniji VoIP i servis za instant poruke na globalnom nivou koji korisnicima omogućava da šalju tekstualne i video poruke, ali i da razgovaraju putem interneta. Korisnici mogu da pozivaju i brojeve u okviru fiksne telefonije korišćenjem Skype kredite. Skype je prvi put objavljen u toku 2003. godine a sada beleži trećinu ukupnih međunarodnih razgovora i odlikuje ga upotreba P2P tehnologije za povezivanje korisnika na velikom broju platformi, uključujući desktop, mobilne i tablet uređaje. Najnovije izdanje koje je objavljeno nosi oznaku Skype 6.22.81.104 i donosi minorna unapređenja u odnosu na prethodnu verziju.
31.10.2014. u 10h @ filehippo.com >
60671
Nova Google Fit aplikacija
Google nastoji da svoje korisnike održi zdravima i za razliku od kompanije Apple sa novom aplikacijom koja preuzima mnogo širi pogled na praćenje fitness aktivnosti. Google Fit, izdat u utorak će koristiti senzore u okviru Android telefona da prati i organizuje šetnju korisnika, vožnju bicikla ili aktivnosti trčanja. Korisnici mogu da postavljaju ciljeve i proveravaju svoj napredak iz same aplikacije preko svojih smart telefona odnosno preko web-a, tableta ili Android Wear pametnih časovnika. Mobilne fitnes aplikacije su voema popularne ali Google pokušava da doda vrednost time što bi Fit bio hub za aplikacije treće strane.
31.10.2014. u 10h @ pcworld.com >
60670
Prodato 7.3 miliona Wii U konzola
Globalna prodaja Wii U konzole je dostigla 7.29 miliona jedinica neposredno pred dvogodišnjicu dostupnosti ove konzole, saopštio je Nintendo. Ovo znači da je konzola japanske kompanije i dalje bolje prodavana od recimo Xbox One konzole ali treba imati u vidu da je Wii U na tržištu gotovo godinu dana duže nego Xbox One. Prodaja je na uzlaznoj putanji pa je tako, Nintendo prodao 11 miliona jedinica tokom šest meseci koji su prethodili mesecu septembru, u odnosu na 460.000 jedinica koliko je isporučeno u istom periodu 2013. godine. Sa druge strane, Nintendo 3DS prodaja se usporava a ovaj uređaj je dostigao ukupno prodaju od 77 miliona jedinica.
31.10.2014. u 09h @ gamespot.com >
60669
Održana panel sesija o Internet bezbednosti
Srbija je ove godine po drugi put deo "Evropskog meseca sajber bezbednosti", koji tokom oktobra sprovodi Agencija Evropske unije za bezbednost mreža i podataka (ENISA). Tim povodom, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovao je juče u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu panel diskusiju pod nazivom "Internet bezbednost 3 u 1", a koju je vodio Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u RNIDS-u. Učesnici panela bili su domaći i regionalni stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu, a pokušali su da odgovore na pitanja - koje su danas glavne pretnje internet bezbednosti za obične i poslovne korisnike.
31.10.2014. u 09h @ rnids.rs >
60668
Windows za ARM servere
Microsoft trenutno radi na verziji svog softvera koji se raditi na ARM čipovima u potezu koji bi mogao da bude prst u oko kompaniji Intel. Najveći svetski proizvođač softvera ima test verziju Windows servera koja već radi na ARM baziranim serverima. Microsoft još uvek nije odlučio da li će softver načiniti komercijalno dostupni. Trenutno, kompanija samo nudi serverski operativni sistema za upotrebu na Intel x86 procesorima. Microsoft je verovatno zabrinut da verzija Windowsa na ARM čipovima za tablet računare ne može da podrži veća opterećena. Intel trenutno drži oko 98% tržišta procesora koji se koriste u serverima a koji pokreću čipovi za PC.
31.10.2014. u 08h @ fudzilla.com >
60667
Foobar2000 1.3.5
Foobar2000 je napredni, besplatni audio plejer za Windows platformu, a odlikuju ga neke od osnovnih karakteristika, među kojima su kompletna unikod podrška, ReplayGain podrška kao i matična podrška za nekoliko popularnih audio formata. Među formatima za koje je obezbeđena podrška nalaze se MP3, MP4, AAC, CD Audio, WMA, Vorbis, FLAC, WavPack, WAV, AIFF, Musepack, Speex, AU, SND i drugi. Najnovije izdanje nosi oznaku Foobar2000 1.3.5 i donosi zakrpu za slabu tačku koja se javljala kod nekompletnih RAR fajlova, obezbeđene su izmene za nastupajuće unapređenje ABX komponente, dok je u okviru menija dodata „Show now playing in playlist“ komanda, kao i druga unapređenja.
31.10.2014. u 08h @ filehippo.com >
60664
AutoHop onlajn platforma za deljenje prevoza
Vodeća onlajn zajednica za deljenje troškova putovanja u Jugoistočnoj Evropi, sajt AutoHop (www.autohop.rs) je nakon Mađarske, Rumunije i Hrvatske od jula tekuće godine prisutan i na domaćem tržištu, a trenutno u Srbiji broji približno 20.000 registrovanih korisnika i nešto više of 45.000 objavljenih vožnji. Namenjen povezivanju onih koji na put idu svojim vozilom sa onima kojima je potreban prevoz na istoj relaciji, sajt AutoHop.rs na veoma jednostavan način omogućava vozačima da uštede na troškovima goriva i putarine, dok putnicima pruža mogućnost udobnijeg i povoljnijeg putovanja.
31.10.2014. u 07h @ autohop.rs >
60666
TeamSpeak Server 3.0.11.1
TeamSpeak je fleksibilni softver koji korisnicima omogućava da komuniciraju putem interneta. TeamSpeaks podrazumeva i klijent i server softver koji istovremeno ima i zadatak hostovanja višestrukih klijent konekcija koje podrazumevaju i hiljade istovremenih korisnika. Među najvažnijim odlikama su imenik za pravljanje višestrukim TeamSpeaks serverima, mogućnost kreiranja višestrukih kanala i pod-kanala za korisnike, opcija privatnog razgovara sa pojedincima, grupama ili korisnicima u okviru drugih kanala. Najnovije izdanje koje je objavljeno nosi oznaku TeamSpeak Server 3.0.11.1 i reč je o 32-bitnom izdanju koje donosi minorna unapređenja u odnosu na prethodno izdanje.
31.10.2014. u 07h @ filehippo.com >
60665
WinZip 19.0.11293
WinZip je napouzdaniji način za rad sa kompresovanim fajlovima. Nijedna drugi alat za kompresovanje ne nudi takvu lakoću korišćenja niti sveobuhvatni prestup koji je načinio WinZip glavnim standardom za alate za kompresovanje fajlova. Iz ovog softvera možete da brzo i lako zapakujete i otpakujete fajlove da uštedite dragoceni prostor na hard disku. Nova verzija softvera donosi ugrađeno lokalno i cloud upravljanje fajlovima što znači da je sada lakše izvršiti pretraživane i odabir fajlova koje želite bez da napuštate WinZip. Tu je i nova opcija za upravljanje boggatim fajlovima.
31.10.2014. u 06h @ filehippo.com >
60663
Nema informacija!
Lenovo IdeaPad Flex 2 14''
Na prvi pogled • Beograd • 31.10.2014.
Nova generacija popularnog Flex-a, ovoga puta sa 14" dijagonalom i Full HD rezolucijom. Odlična konfiguracija i više nego povoljna cena će biti dovoljan razlog da mnogi potraže ovaj fleksibilan i kompaktan laptop.
ASUS Crossblade Ranger
Na prvi pogled • Beograd • 31.10.2014.
Konačno nova ROG matična ploča za AMD platformu, ovoga puta A88X čipset i nove Athlon i procesore iz A serije sa FM2+ socket-om. Vrhunski kvalitet izrade i stvarno impresivna lista podržanih opcija je čine bez premca najopremljenijom FM2+ pločom na tržištu.
Sennheiser Urbanite on-ear
Na prvi pogled • Beograd • 31.10.2014.
Još jedne nove Sennheiser slušalice koje spadaju u on-ear kategoriju laganijih slušalica koje se uglavnom nose u pokretu. Vrlo kvalitetna i robustna izrada, atraktivan dizajn i prilično dobar zvuk ih svrstavaju u sam vrh ponude.