Arhiva - 25.08.2014.
Leica M-P 24MP aparat
Proizvođač premium aparata Leica je obelodanio unapređenu verziju svog Leica M rangefinder modela. Leica M-P poseduje full frame 24MP CMOS senzor koji je upotpunjen 2GB memorijskim bufeorm koji je dvostruko većeg opsega od Leica M verzije čime mu se omogućava da bude dvostruuko brži, ali istovremeno i da snimi 24 fotografije u burst režimu pri brzini od 3fps. Aparat može da snima 1080p video koristeći bateriju kapaciteta 1800mAh. Isto tako ovaj model karakteriše ISO opseg od 200 do 6400 jedinica dok je brzina okidača 1/4000 u sekundi a procesor slike je sopstveni Masetro procesor kompanije Leica.
25.08.2014. u 16h @ electronista.com >
59417
Jeftini Windows PC uz pomoć Microsofta
Microsoft planira da pomogne kreatorima hardvera da izgrade jeftine Windows personalne računare koji bi mogli da budu konkurentni Chromebook modelima a rani rezultati ovih pokušaja su stigli na tržište. HP, Dell i Lenovo prodaju laptopove koji koštaju manje od $250 i koji koriste Windows 8.1 With Bing, verziju kompanijinog operativnog sistema koja je besplatna. Windows 8.1 With Bing je isti kao Windows 8.1 ali je Bing podrazumevani engine za pretragu u okviru Intenret Explorera. Microsoft koristi Windows 8.1 With Bing koji je predstavljen u maju da proširi Windows 8.1 na većem broju jeftinih personalnih računara i tableta.
25.08.2014. u 15h @ computerworld.co >
59414
G.Skill Ripjaws 4 serija DDR4 memorije
Kompanija G.Skill je poznato ime kada je reč o snažnoj računarskoj memoriji za najbolje personalne računare. Memorija ove kompanije se dokazala kao pouzdana i istovremeno razumne cene. Ova kompanija je sada najavila Ripjaws 4 Series DDR4 memorijsku opremu. Ova kompanija je ponudila memorijsku opremu koja je dostupna u kapacitetima od 16GB, 32GB i 64GB, dok su radni taktovi memorije dostupni od osnovnog radnog takta za DDR4 od 2133MHZ, preko sledećih vrednosti 2400MHz, 2666MHz, 2800MHz, 3000MHz i 3200MHz. Sa novom G.Skill memorijom vaši sistemi bazirani na X99 čipset će dobiti dodatno povećanje performansi.
25.08.2014. u 15h @ betanews.com >
59415
Šta je sledeće za Unity
David Helgason , prvi čovek Unity-ja je diskutovao o kompanijinim pokušajima da Unity postane top softverski alat za kodiranje za konzole za video igre, mobilne sisteme i virtuelnu realnost. Danas, gotovo polovina kreatora koji kreiraju igre za mobilne sisteme koristi Unity. Unity takođe poseduje sopstvenu prodavnicu aplikacija koja pomaže programerima da prodaju svoje radove. Helgason je takođe istakao da je veliki fan virtuelne relanosti i da će posvećenost kompanije na čijem je čelu ostati i ikada je reč o uređajima za virtuelnu relanost, pre svega za Oculus Rift, ali i za druge slične headset modele.
25.08.2014. u 14h @ cnet.com >
59416
Samsung Galaxy Gear 3 najava u septembru
Samsung se priprema da predstavi još jedan Galaxy Gear pametni sat, ovoga puta sa zakrivljenim ekranom. Detalji o Galaxy Gear 3 počinju da se pojavljuju a ako su ove informacije tačne, pomenut model vi trebalo da ima čevrtasti ekran ,ali ne onako dugačak kao kod Galaxy Gear fit modela. Ekran će međutim imati krivinu dok će bočni okviri da budu mnogo uži nego kod prethodnog modela. Samsung će kod novog pametnog sata ukloniti kameru ali će dodati mobilni radio modul. Za sada nije jasno da li će ovo biti upravo onakav pametni sat koji je ranije nazvan Gear Solo i koji bi trebalo da poseduje integrisanu SIM karticu.
25.08.2014. u 14h @ techhive.com >
59411
Tastatura koja prepoznaje osećanja
Programeri u Bangadešu su kreirali računarski program koji analizira kucanje i šablone teksta da identifikuju emocionalno stanje onoga ko kuca. Softver može prema navodima kreatora da detektuje vaše ponašanje u 87% slučajeva. Kao navode programeri oni veruju da ovaj softver može značajno da doprinese razvoju emocionalno svesnih računarskih sistema. Pristup ležu na jeftinijoj, manje ometajućoj metodi od alata kao što su analizatori glasa, senzori koji prate izraze lica, termalne slike ili praćenje gestova. Kombinovanje dinamike tastature sa analizama šablona teksta može da bude efektivnije za detektovanje emocija korisnika.
25.08.2014. u 13h @ fudzilla.com >
59410
Canon predstavlja novu seriju projektora
Canon Europe, vodeći svetski dobavljač grafičkih rešenja, danas je predstavio novu seriju prenosnih projektora LV. Pet novih modela iz serije LV kompaktni su, pouzdani i lako se koriste, a nude svetlu projekciju visokih performansi uz duži vek trajanja lampi te predstavljaju izuzetnu vrednost za poslovna i obrazovna okruženja. Modeli u Canonovoj novoj seriji LV – LV-WX300, LV-X300, LV-S300, LV-WX300ST I LV-X300ST – standardno nude visoku osvetljenost od 3000 lumena, što omogućuje korisnicima da jasno vide projektovanu sliku u različitim sobama za sastanke ili učionicama čak i kada su svetla u prostoriji upaljena. Canon je u seriji LV odlučio upotrebiti visokokvalitetnu jedinicu za digitalnu projekciju svetla (digital light projection – DLP).
25.08.2014. u 13h @ canon.rs >
59409
Kina izbacuje sopstveni OS u oktobru
Kina se nada da će predstaviti sopstveni operativni sistem do meseca oktobra čime će dodatno smanjiti zavisnost zemlje u odnosu na strane operativne sisteme kao što je Windows, objavila je vladina novinska agencija Xinhua. Operativni sistem koji još uvek nema naziv će biti ponuđen za desktop personalne računare sa planom da se kasnije proširi i na smart telefone. Kako se navodi u saopštenju ove novinske agencije, kraj podrške za Windows XP kao i zabrana korišćenja Windowsa 8 na računarima vladinih institucija ranije ove godine je otvorila potrebu da Kina kreira sopstveni operativni sistem za svoje potrebe.
25.08.2014. u 12h @ computerworld.com >
59408
PlayStation Network meta napada
Sony je iskusio neprijatna iskustva cyber napada tokom vikenda. PlayStation Network i Sony Online Entertainment (SOE) se sporo oporavljaju od DOS nada koji su usporili njihove serverske konekcije ostavljajući mnoge igrače offline. Grupa Lizard Squad je preuzela odgovornost za ove napade i navodi da je ranije napadala servere koji pokreću igre kompanija Blizzard, Grinding Gear Games i Riot Games, pre nego što je svoje interesovanje usmerila na Sony. Ipak, igrači ne moraju da brinu za svoje podatke jer kako je Sony naveo nikakvi podaci nisu ugroženi napadima,ali hakeri su se zadovoljili time da onemoguće funkcionisanje servisa kompanije Sony.
25.08.2014. u 12h @ engadget.com >
59406
Sony Cyber-Shot DSC-KW11
Sony je proširio opseg svojih cyber shot kompaktnih foto-aparata predstavljanjem odličnog modela za kreiranje auto-portreta odnosno popularnih selfija. Cyber-Shot DSC-KW11 je neobično dizajniran tako da izgleda kao bočica parfema pri čemu je glavni senzor aparata smešten u providnom gornjem delu koji može da se rotira za 180 stepeni, što omogućava da pored selfija možete da snimate i normalne fotografije. Ovaj model koristi 19.2MP senzor koji se nalazi iza F2.0 21mm sočiva širokog ugla. Kako se navodi u izveštajima aparat takođe uključuje blic čija sekcija je ukrašena Swarovsky kristalima što dodatno unapređuje izgled ovog aparata i daje mu dozu glamura.
25.08.2014. u 11h @ electronista.com >
59405
Google pretraga za Android
Google glasovna pretraga za Android sada radi mnogo inteligentnije za one koji govore više jezika. Sa update-om na verziju 2.6, možete da govorite na bilo kom od jezika koje govorite bez potrebe da menjate podešavanja. Prethodno je pretraga prepoznavala samo jedan jezik odjednom i morali ste da menjate jezik na kojem želite da uneste pojam za pretragu na podrazumevani. Omogućavanje ove nove karakteristike dozvoljava da samo jednom načinite podešavanje. Pretraga može sada da upravlja sa do pet jezika odjednom među 50 koji su dostupni trenutno za ovu karakteristiku. Uprkos podršci za druge jezike rezultati mogu biti na vašem primarnom jeziku.
25.08.2014. u 11h @ greenbot.com >
59404
AMD i Creative Assembly saradnja
AMD je objavio novo tehnološko partnerstvo sa Creative Assembly-jem, studijom koji stoji iza veoma iščekivane igre “Alien: Isolation™”. Razvijena u okviru AMD Gaming Evolved programa, “Alien: Isolation” je u potpunosti optimizovana za vrhunsko PC igračko iskustvo, uključujući potpunu podršku za: AMD Eyefinity tehnologiju, 4K UltraHD, AMD CrossFire™ multi-GPU tehnologiju, i širok niz DirectX® 11 efekata prilagođenih za Graphics Core Next arhitekturu novijih AMD Radeon GPU-ova i AMD Akcelerisanih Procesorskih Jedinica. Igrači će otkriti pravo značenje straha u igri „Alien: Idsolation“, preživljavajućem hororu sa atmosferom konstantnog straha i smrtne opasnosti.
25.08.2014. u 10h @ amd.com >
59403
Epson inovacije na polju biznis projektora
Kompanija Epson najavila je 6 novih modela 3LCD projektora koji pripadaju dvema serijama i poseduju inovativne opcije koje se ranije nisu mogle naći kod biznis projektora. Od novih modela, četiri pripadaju EB-1985WU seriji – uključujući prve Epsonove modele rezolucije WUXGA koji su lakši od 5kg, a koji su ujedno i prvi modeli sa Miracast tehnologijom, objedinjujući tako visoku rezoluciju i visoke vrednosti za jačinu svetlosti kako bi poslovna prezentacija izgledala besprekorno. Dva modela koja pripadaju seriji EB-1430Wi ujedno su i dva sistema ultra-kratkog dometa i namenjeni su prezentacionim salama. Jedan od njih je model čija slika reaguje na dodir, što predstavlja najnoviju inovaciju iz Epsona kada je u pitanju interaktivnost projekcije.
25.08.2014. u 10h @ epson.com >
59402
Nintendo Wii U može biti hit
Nintendo Wii U možda nije imao start kakav je kompanija očekivala, ali ne bi trebalo kladiti se protiv ove platforme, kaže predsednik GameStop kompanije Tony Bartel. On je rekao da postoje razlozi zbog kojih veruje da Wii U još uvek može da bude hit. Kada je govorio o tome šta je potrebno da ova konzola postane hit Bartel je rekao da su to snažni naslovi same kompanije, što ova kompanija trenutno ima. Druga stvar koju Nintendo treba da uradi je da pojasni tačno šta povezani tablet kao mnogi nazivaju kontroler u okviru Wii U konzole može da radi. Neki od naslova koji se očekuju za ovu igru su Super Smash Bros u jesen 2014, zatim Hyrule Warriors u septembru odnosno nova Legend of Zelda naredne godine.
25.08.2014. u 09h @ gamespot.com >
59399
EVGA najavljuje X99 mATX ploče
Kompanija EVGA je zvanično objavila tizer za jednu od svojih nastupajućih Intel X99 Express čipset baziranih matičnih ploča koje su dizajnirane za Intelove nove Haswell-E LGA2011-3 centralne procesore. Reč je o mAtX EVGA X99 Micro ploči. Novu ploču će karakterisati desetofazni VRM dizajn, četiri DDR4 memorijska slota sa svake strane LGA-2011-2 socketa sa podrškom za do 64GB DDR4 memorije, na ploči taster za uključivanje i resetovanje. Tu su i šest SATA 6Gbps portova, tri PCI-Express 3.0 slota kao i mnoštvo USB 3.0 i 2.0 portova. Opcije povezivanja zaokružuje single mSATA slot smešten između PCI-Express slotova.
25.08.2014. u 09h @ fudzilla.com >
59401
Samsung obezbeđuje RAM za nove iPhone
Samsung Electronics ponovo se vratio na listu dobavljača mobilnih RAM čipova za sledeću generaciju iPhone uređaja. Apple je načinio drastičan potez kada je odustao od kompanije Samsung kao jednog od svojih dobavljača velikog broja ključnih komponenti još od 2013. godine, uključujući aplikacione procesore, mobilni RAM, NAND flash čipove i baterije. Apple je komponente za iPhone 5 koji je objavljen 2013. godine, kupovao od kompanija SK Hynix i Elpida Memory, kada je odustao od saradnje sa Samsung Electronics. Međutim, kompanije ne žele da obezbede veću proizvodnju zbog niske cene, pa je Apple morao ponovo da se obrati Samsung-u da bi išao u korak sa potražnjom.
25.08.2014. u 08h @ digitimes.com >
59400
Do 2019. 70% domova će imati IOT
Acquity Group, je upravo izdala svoje rezultate 2104 State of Internet of Things studije pri čemu je glavna stvar ovog izveštaja očekivanje ove kompanije da će 69% korisnika do 2019. godine u SAD posedovati IoT (Internet of Things) uređaje. Ako gledamo kratkoročnije, do kraja 2015. godine, 13% korisnika (2000 američkih državljana je uzeto kao uzorak) će imati najmanje jedan IoT uređaj u svom domu, kao što su termostat koji inteligentno zagreva ili sigurnosna kamera. Kada je reč o uzorku ispitivanja oko 22% ispitanika trenutno poseduje neki fitness uređaj za nošenje na telu ili planira da ga kupi u bliskoj budućnosti.
25.08.2014. u 08h @ betanews.com >
59398
Bungie iznenađen Destiny kritikama
Kada je objavljena Destiny beta verzija prošlog meseca, veliki broj igračka kritikovao je kompaniju Bungie zbog veličine, odnosno, zbog toga što svaka planeta ima samo jednu lokaciju za istraživanje. Studio je brzo odgovorio na ove kritike navodeći da ove lokacije nude mnogo toga za istraživanje i veliki broj aktivnosti, kao i da bi one mogle biti proširene u narednom periodu objavljivanjem dodatnih sadržaja. Jonty Barnes, jedan od čelnika kompanije Bungie, navodi da je iskreno iznenađen reakcijom korisnika budući da je Destiny najveća igra koju je ova kompanija ikada objavila.
25.08.2014. u 07h @ gamespot.com >
59394
Avira Free Antivirus 14.0.6.570
Avira AntiVir Personal je pouzdano antivirus rešenje koje konstantno i brzo prati i skenira rad računara u potrazi za štetnim softverima, kao što su virusi, trojanci, hoaksi, crvi i slično. Avira AntiVirus Personal odlikuje mogućnost detektovanja i uklanjanja više od 150.000 virusa, pruža zaštitu od prethodno nepoznatih makro virusa kao i zaštitu od trojanaca, crva i drugih štetnih programa. Među najvažnijim opcijama su NetbookSupport podrška za laptop računare male rezolucije, AntiPhishing zaštita, AntiRootkit zaštita, između ostalih. Avira Free Antivirus 14.0.6.570 je najnovije izdanje koje donosi minorne izmene u odnosu na prethodnu verziju.
25.08.2014. u 07h @ filehippo.com >
59396
WindowBlinds 8.06
WindowBlinds je softverski alat koji korisnicima omogućava da u potpunosti izmene izgled i osećaj koji pruža Microsoft Windows operativni sistem. Ovaj alat funkcioniše na osnovu primene novih vizuelnih stilova preko čitavog interfejsa operativnog sistema, a rezultat je taj što korisnik dobija potpunu kontrolu nad izgledom Windows-a. Bez obzira koliko neko mislio da Windows dobro izgleda, u pitanju je isto rešenje za sve, a upravo WindowBlinds pruža korisnicima hiljade novih izgleda. Najnovije izdanje koje je objavljeno nosi oznaku WindowBlinds 8.06 i sa sobom ne donosi bitnije izmene, već samo minorna unapređenja.
25.08.2014. u 06h @ filehippo.com >
59395
Nema informacija!
ASUS AM1M-A za AMD APU-e
Na prvi pogled • Beograd • 25.08.2014.
Vrlo zanimljiva ASUS matična ploča koja je MicroATX formata, sa podrškom za AMD APU-e iz Athlon i Sempron serije sa TDP-om do 25W. Prilično jednostavan model sa taman dovoljno toga da predstavlja sigurno jedan od best buy modela iz svoje kategorije.
Seagate Expansion Desktop 4TB
Na prvi pogled • Beograd • 25.08.2014.
Jedan od modela kompanije Seagate iz 3.5" kategorije. U pitanju je eksterni disk koji ima vrlo jednostavno ali i dopadljivo kućište, posebno napajanje i koristi brzi USB 3.0 interfejs za transfer podataka.
Jetion Wireless joystick JT-GPC028
Na prvi pogled • Beograd • 25.08.2014.
Odličan gamepad koji je kompatibilan sa PC računarima, PS3 konzolama i Android sistemima koji podržavaju USB OTG funkciju. Koristi bežični interfejs i ima na raspolaganju dual motore za vibracije.