Arhiva - 25.06.2012.
Windows 8 nije loš
Već nekoliko meseci stručnjaci IT industrije iznose svoje mišljenje vezano za nastupajući Windows 8 operativni sistem, a većina smatra da će novi operativni sistem zadesiti ista sudbina kakva je zadesila i Windows Vista operativni sistem, ne predviđajući mu blistavu budućnost. Ono što se nameće kao zaključak jeste činjenica da ovoliki animozitet potiče od zbunjenosti zbog postojanja Windows 8 Metro interfejsa koji se u drastičnoj meri razlikuje od tradicionalnog desktopa, budući da je u pitanju interfejs osetljiv na dodir. Posle prvobitnih negativnih komentara, u poslednje vreme sve je više pozitivnih komentara pa se čini da Win8 i nije tako loš koliko se to ranije činilo.
25.06.2012. u 16h @ cnet.com >
44916
Asus N56VM sa Ivy Bridge-om i Kepler-om
Asus-ove serije N i K notebook računara bile su predstavljene ljubiteljima mode u Milanu, ali čini se da je unapređena verzija već stigla na tržište Japana. U pitanju je ASUS N56VM model koji koristi sve prednosti nedavnog osveženja hardvera koji je obezbeđen od strane kompanija Intel i NVIDIA, karakteriše ga Core i7-3610QM procesor radnog takta 2.3GHz i NVIDIA GeForce GT 630M. Sve ovo dopunjuje i 15.6“ ekran rezolucije 1920 x 1080, 8GB sistemske memorije Blu-ray drajv kao i 750GB hibridni SSD. Za opcije povezivanja dostupna su četiri USB 3.0 porta i kombinacija memorijskog stika i slota za SD karticu.
25.06.2012. u 15h @ engadget.com >
44915
Facebook daje više kontrole korisnicima
Popularna društvena mreža Facebook najavila je da će korisnicima omogućiti više kontrole kada su u pitanju alati za reklamiranje koji sadrže fotografije korisničkih profila i drugih informacija za poslovanja i proizvode koje su korisnici lajkovali. Od sada će korisnici imati mogućnost da odrede koje to korisničke informacije koje će moći da budu uzete obzir kada je u pitanju način prikazivanja reklamnih sadržaja. Pored toga, biće dodat i novi jezik u okvir Facebook direktiva na osnovu kojeg će korisnici biti informisani o sponzorisanim reklamama i drugim sličnim sadržajima.
25.06.2012. u 15h @ cnet.com >
44914
AMD Radeon HD 7970 GHz Edition
Kompanija Advanced Micro Devices prošle godine na tržištu je predstavila svoju vrhunsku Radeon HD 7970 grafičku kartu koja je bila neprikosnovena sve dok NVIDIA nije predstavila impresivnu GeForce GTX 680. Ni ovakva situacija se nije dugo održala budući da je AMD predstavio Radeon HD 7970 „GHz“ grafičku kartu po cenio od $499 za koju se očekuje da bude u ponudi od strane velikog broja proizvođača u toku naredne nedelje. Podrazumeva se da nova verzija karakteriše 925MHz – 1GHz, ali dostupne su i druge izmene, među kojima je i AMD PowerTune karakteristika za povećanje napona.
25.06.2012. u 14h @ engadget.com >
44913
Ograničena digitalna kupovina Diablo-a III
Zvanični predstavnik kompanije Blizzard naglasio je da su ograničenja prilikom digitalne kupovine 1.0.3 update-a za kupce digitalnog izdanja popularne igre Diablo III bila neplanirana te da kompanija radi na tome da u što kraćem periodu reši ovaj problem. Kada su u pitanju druga ograničenja, kao što su kanali za igre i javna ćaskanja i Global Play karakteristike, ona ostaju aktivna za nove Digital Edition kupce sve dok informacija o plaćanju putem kreditne kartice ne budu potvrđeni i odobreni. Blizzard posebno naglašava činjenicu da je u velikoj meri posvećena unapređenju sigurnosti i Diablo III iskustva.
25.06.2012. u 14h @ arstechnica.com >
44912
SSD diskovi upola jeftiniji nego prošle godine
Za razliku od cena mehaničkih hard drajvova čije cene nikako ne padaju na nivo pre poplava koje su dovele do veoma visokih cena, cene solid-state drajvova pale su u toku protekle godine, u proseku za 46% od početka prošle godine. Pad cena uticao je na SSD svih kapaciteta svih velikih proizvođača, uključujući OCZ, Crucial, Samsung, Corsair i Inte. OCZ Vertex 3 je jedan od modela koji je zabeležio najveće sniženje budući da su njegove cene niže za 50% do 73%, u zavisnosti od kapaciteta dok su cene modela u okviru Intel 320 serije SSD ostale relativno stabilne od predstavljanja ovog drajva na tržištu.
25.06.2012. u 13h @ arstechnica.com >
44911
Google se bavi očuvanjem jezika
Ukoliko razmišljate o tome koliko jezika možete nabrojati, sigurno je da se nećete setiti više od dvadeset jezika što je izuzetno loše kada se u obzir uzme činjenica da na svetu postoji više od sedam hiljada jezika koji se svakodnevno koriste u svetu. Endangered Languages Project koji je podržan od strane Alliance for Linguistic Diversity i kompanije Google, ima za cilj da obezbedi hub za sve one koji su zainteresovani za različitost jezika i koji žele da dokumentuju, očuvaju pa čak i pomognu u učenju i daljem proširenju najugroženijih jezika na svetu.
25.06.2012. u 13h @ betanews.com >
44910
VirtualBox 4.1.18.78361
VirtualBox je virtuelizer za x86 hardver koji je namenjen za servere i desktop računare kao i ugrađenu upotrebu i za sada je to jedino rešenje za virtuelizaciju na profesionalnom nivou koje je ujedno i open-source softver. VirtualBox 4.1.18.78361 verzija je najnovija koje je objavljena i odlikuje je veliki broj izmena i unapređenja u odnosu na prethodne verzije. Obezbeđen je i veliki broj zakrpa za ranije primećene slabe tačke kao što je rešenje za VERR_REM_VIRTUAL_CPU_ERROR grešku, zakrpa za retku slabu tačku koja je dovodila do ugrožavanja rada memorije kao i veliki broj drugih inovacija.
25.06.2012. u 12h @ filehippo.com >
44909
Miiverse neće biti integrisan sa Facebookom
Zvanični predstavnik kompanije Nintendo potvrdio je da njihova nastupajuća društvena mreža neće pružati mogućnost integracije sa drugim postojećim mrežama kao što su Facebook ili Twitter. Kompanija se odlučila za drugačiju online strategiju kada je u pitanju njihova nova konzola – Miiverse će biti integrisan direktno u sistem menija i igara Wii U konzole i na taj način će korisnicima biti omogućeno da vrše interakciju u okviru tekstualnih i video mogućnosti. Budući da neće biti integracije sa Facebook servisom, igračima će na taj način biti uskraćena mogućnost interakcije sa više od 800 miliona Facebook korisnika.
25.06.2012. u 12h @ gamesindustry.com >
44908
Pozitivne kritike programera za Surface
Nakon inicijalne bure koje je izazvala kompanija Microsoft predstavljanjem njihovih Surface modela, konačno je došao red da i Windows programeri o svemu izraze svoje mišljenje. Zanimljivo je da su Windows programeri redom zadovoljni Surface modelima. Među najbitnijim faktorima koji su razlog njihovog velikog zadovoljstva jeste i činjenica da poseduje sve zahteve da u potpunosti podrži Windows 8 budući da za razliku od nekih drugih Windows tablet računara ima minimalnu 1366 x 768 rezoluciju koja je potrebna za Snap funkcionalnost. Tablet nudi i 64B SSD pa je moguće izvršiti particirnaje drajvova i zajedno instalirati Windows 8 i Windows 7 operativne sisteme.
25.06.2012. u 11h @ betanews.com >
44907
Koji pretraživač je najpopularniji
Dve firme koje se bave merenjem i statističkim podacima međusobno su zaratile dovodeći u pitanje učestalost upotrebe pretraživača one druge firme. Naravno, bez mnogo razmišljanja je više nego jasno da su u pitanju Microsoft Internet Explorer i Google Chrome i misterija koji je od ta dva pretraživača najpopularniji. Ovakva rasprava nije ništa novo budući da je još u martu ove godine Roger Capriotti, direktor IE marketing odeljenja, pobio veliki broj činjenica iznetih od strane irske kompanije StatCounter ukazujući na veliki broj propusta i nedostataka u okviru njihove tehnologije merenja.
25.06.2012. u 11h @ computerworld.com >
44906
Laserski projektori su sve bolji
Sumitomo Electric Industries i kompanija Sony uspešno su razvili na svetu prvu poluprovodničku lasersku diodu sa optičkim izlazom sa više od 100mW i 530Nm talasnom dužinom. Ova laserska dioda može biti postavljena na bilo koji laserski projektor ali i veliki broj drugih uređaja. Novu lasersku diodu odlikuju udvostručena količina svetlosti u poređenju sa GaN zelenim laserskim diodama kao i gama boja proširena za 182% bazirano na NTSC standardu, a kao rezultat svega toga dobijene su unapređene performanse laserskih projektora.
25.06.2012. u 10h @ engadget.com >
44905
Facebook Like za Open Graph
Facebook je obezbedio svoju „Like“ funkcionalnost za Open Graph koja će programerima omogućiti dodavanje različitih akcija njihovim aplikacijama. Pritiskom na taster u obliku srca aktivira se određeni sistem na sajtu koji prosleđuje vaše odobrenje za Instagram sadržaje vaših prijatelja. Kada je u pitanju desktop verzija, lajkovi će biti sređivani u okviru news feed-a ali tek nakon što korisnici odobre pristup aplikacijama drugih proizvođača. Na ovaj način će korisnicima biti olakšana razmena sadržaja u okviru aplikacije a biće obezbeđeno i unapređeno iskustvo integrisanja.
25.06.2012. u 10h @ engadget.com >
44904
Miyamoto brinu igre fokusirane na oružje
Shigery Miyamoto, popularni kreator igara kompanije Nintendo, naglašava da je jednostavno zabrinut zbog velikog broja igara u kojima se glavni fokus stavlja na oružje i koje je u igrama glavni faktor, budući da smatra da su takve igre problematične za mlađe generacije. Činjenica je da su takve igre komercijalno najuspešnije te da su najrasprostranjenije na tržištu, ali Miyamoto tvrdi da ih ne cene svi te da je on zabrinut zbog sve većeg trenda predstavljanja video igara u kojima dominira nasilje, oružje i njegova upotreba.
25.06.2012. u 09h @ gamespot.com >
44903
MailWasher Free 2012 1.20
MailWasher je vodeći na polju softvera za filtriranje spam sadržaja i nudi najlakši način za proveru i upravljanje e-mail porukama pre njihovog preuzimanja koje, između ostalog, možete i obrisati. Najnovija verzija nosi oznaku MailWasher Free 2012 1.20 i sa sobom donosi veliki broj izmena među kojima su podrška za portugalski i brazilski jezik, dodata je poruka za WhoIs ekran kada domen nije prepoznat, obezbeđena su unapređenja FirstAlert performansi a dodata je i Sender kolona. Obezbeđen je i veliki broj zakrpa među kojima je i zakrpa za problem u okviru FirstAlert koji je dovodio do krahiranja aplikacije, kao i zakrpa za problem koji ugrožavao rad Import funkcije.
25.06.2012. u 09h @ filehippo.com >
44899
Apple počust za zaposlene za Mac-ve i iPad-e
Kompanija Apple je započela ranije najavljeni program sniženja za radnike u okviru kojeg se nudi popust od $500 za odabrane Mac modele i $250 za iPad uređaje što je Tim Cook pomenuto u toku januara ove godine. Uprkos činjenici da Retina MacBook Pro i Mac mini modeli nisu obuhvaćeni ovim popustom, sigurno je da će svi oni zaposleni koji su ranije planirali da kupe neki od Mac modela biti više nego zadovoljni obezbeđenim popustom. Ovaj program ipak ime i neke začkoljice pa se tako popust može iskoristiti samo jednom na svake tri godine i potrebno je da zaposleni radi minimum tri meseca u ovoj kompaniji da bi se kvalifikovao za popust.
25.06.2012. u 08h @ electronista.com >
44902
Windows Phone 8 deli jezgro sa Windows-om 8
Microsoft je najavio Windows Phone 8 u sredu potvrđujući da će mobilni operativni sistem deliti kod jezgra sa Windowsom 8 i da će dodati podršku za mobilni „novčanik“ i Near Field Communications kada se bude pojavio u završnoj formi ove jeseni. Najvažnija vest vezana za ovu najavu je da će Windows Phone 8 deliti osnovno jezgro sa Windowsom 8, rekao je Windows Phone menadžer Joe Belfiore na Windows Phone samitu u San Francisku. Deljenje jezgra znači da programeri mogu da grade aplikacije koje će raditi i na personalnim računarima i na tabletima sa Windows Phone operativnim sistemom.
25.06.2012. u 08h @ computerworld.com >
44901
Orbit Downloader 4.1.1.0
Orbit Downloader je menadžer za preuzimanje koji je specijalizovano dizajniran ta novu generaciju Web-a (Web 2.0) Možete da koristite ovaj alat da biste preuzimali video/muzičke fajlove sa sajtova kao što su MySapce, Imeem, Pandora, YouTube i drugih. Softver nudi podršku za preuzimanje sa svih vodećih pretraživača, zatim je tu podrška za HTTP, HTTPS, FTP, MMS, RTSP i RTMP protokole, podrška za Proxy Server konfiguracije podrška za preuzimanje, pauziranje i nastavljanje preuzimanja. Nova verzija donosi popravku za grešku vezanu za preuzimanje fajlova sa YouTube servisa, kao o unapređenje koje se odnosu na preuzimanje sa YouTube preko getit tastera.
25.06.2012. u 07h @ filehippo.com >
44900
Wii U digitalna prodavnica
Kompanija Nintendo planira da kreatorima i programerima ponudi veći rabat kada je reč o Wii U online prodavnici u poređenju sa popustom koji obezbeđuje Sony ili Microsoft. Ova informacija prenešena je od strane Wii u Daily od strane neimenovanog kreatora koji je ranije takođe obelodanio tačnu informaciju o uvođenju nekih unapređenja za Wii. On nije želeo da precizira o kojim se tačno procentima radi ali tvrdi da se radi o planu kompanije Nintendo da obezbedi dodatni pritisak na Sony i Microsoft. Pored toga, Nintendo nudi različite podsticaje izdavačima za prodaju igara putem preuzimanja.
25.06.2012. u 07h @ gamesindustry.com >
44896
Google otkriva zlonamerne sajtove
Surfovanje webom nezaštićenim računarom je kao da pokušate da pretrčite autoput na kojem vozila jurcaju nadajući se da vas neće udariti kola. Šanse da ne budete povređeni je mala. Slično je i sa surfovanjem internetom u slučaju neposedovanja zaštitnog softvera. Sa druge strane, kompanija Google saopštava da svakoga dana otkrije preko 9500 novih zlonamernih sajtova. Reč je bilo o sajtovima koji su hakovani i ugroženi zlonamernim kodom ili sajtovima koji su građeni sa namerom da prenose viruse i druge zlonamerne softvere. Tokom svake godine otkrije se gotovo 3.5 miliona novih sajtova koji vrebaju korisnike interneta.
25.06.2012. u 06h @ hothardware.com >
44897
NVIDIA odgovara Torvaldsu
Nakon što je tvorac Linuxa Linus Torvalds kritikovao NVIDIA-u prilikom govora na forumu koji je organizovao Aalto Centar za preduzetništvo u Finskoj stigao je odgovor od strane kompanije NVIDIA. Naime, Torvalds je burno reagovao kada je upitan o tome zašto NVIDIA ne obezbeđuje podršku za svoje Optimus grafičke proizvode za Linux. NVIDIA je odgovorila da je podrška za Linux važna za ovu kompaniju i da shvata da postoje ljudi koji su veoma pasionirano vezani za Linux kao open source platformu. NVIDIA je sa svoje strane navela da je nakon pojave Optimus grafičkih rešenja bila dostupna samo podrška za Windows 7, dok nije postojalo inicijative da se obezbedi za Linux.
25.06.2012. u 06h @ cnet.com >
44889
Nema informacija!
LG E1951S-BN
Na prvi pogled • Beograd • 25.06.2012.
Vrlo atraktivan montor dijagonale 18.5" sa LED pozadinskim osvetljenjem i TN panelom. Performanse su dosta dobre, kvalitetna slika ravnomerno osvetljena, prirodne boje i dobra oštrina. Jedina zamerka se praktično odnosi na to što postoji samo analogni D-Sub interfejs.
LC Power LC-MP5-FHD Media Player
Na prvi pogled • Beograd • 25.06.2012.
Ovo je u ovom trenutku i jedini multimedijalni plejer kompanije LC-Power, koju obično znamo po napajanjima i kućištima. Jednostavne izrade, osnovnih mogućnosti i sa par dodatnih i vrlo korisnih opcija, ovaj plejer će odlično odgovarati onima koji imaju ograničen budžet.
Cooler Master NotePal CMC3
Na prvi pogled • Beograd • 25.06.2012.
Testirali smo još jedan model hladnjaka i postolja za laptop, za modele sa ekranom do 15" dijagonale. Za hlađenje je zadužen veliki 200mm ventilator, koji je praktično nečujan. Cena je prilično dobra i nema se praktično šta zameriti.