Arhiva - 01.06.2012.
Imaju li konzole budućnost
Dok nedavni naslovi o tome da su prodaje igara jako loše ne daju veselu sliku kada je reč o industriji igara, verujemo da su izveštaji o propasti igara za konzole i samih konzola preterivanje. U poslednjih 12 meseci je uočen značajan porast na tržištima kada je reč o prihodu, profitu, investicijama, ali su isto tako uočeni pokušaji brojnih kompanija da promene nešto u svom poslovanju i da evoluiraju i prilagode se tržištu što je više moguće. Naredni period bi trebao da nam donese novu generaciju konzola što će dati snažan zamah ovom tržištu i nadamo se oporavak. Činjenica je daje tržište danas drugačije nego pre par godina, ali daleko do toga da mu preti propast.
01.06.2012. u 16h @ gamesindustry.com >
44455
Windows 8 Release Preview
Kinesko izdanje Windows 8 operativnog sistema, ista verzija kao i ona koju će Microsoft predstaviti u toku naredne nedelje kao Release Preview, pojavila se na određenom broju Web sajtova za razmenu fajlova. Početkom nedelje linkovi da Buld 8400 Windows 8 pojavili su se kako na pomenutim sajtovima tako i na velikom broju foruma od kojih je većina na kineskom jeziku. Prema informacijama koje su dostupne, Build 8400 Windows 8 operativnog sistema koji se pojavio zapravo je legitiman i uspešno je instaliran od strane velikog broja korisnika.
01.06.2012. u 15h @ computerworld.com >
44454
Razer Battlefield 3 pilotske slušalice
Kompanija Razer, vodeći proizvođač igračkog hardvera vrhunskih performansi predstavio je najnoviji dodatak liniji prilagođenih uređaja u okviru njihove Collector's Edition serije. U pitanju su sluašalice neobičnog dizajna. Razer BlackShark gotovo da predstavljaju neodvojivi dodatak kada je reč o Battlefield 3, EA i DICE pucačine, koje su ujedno i igre koje beleže najbržu prodaju u istoriji kompanije Electronic Arts. Razer BlackShark igračke slušalice odlikuje i visok nivo komfora kod dugog nošenja kao i vrhunska izolaciju tako da spoljni zvuci nikako neće pokvariti igrački doživljaj.
01.06.2012. u 15h @ engadget.com >
44453
Nove Gigabyte tehnologije za matične ploče
Kompanija Gigabyte je najavila svoju liniju proizvoda koje će prikazati na Computex 2012 događaju. Ova linija će uključiti širok opseg novih i uzbudljivih dizajna matičnih ploča kao i neke nove tehnologije koje su za sada još uvek tajna. Ono što znamo je da će Computex 2012 doneti nastupajuću Gigaybte 7 seriju matičnih ploča koje će karakterisati Thunderbolt tehnologija. Ova tehnologija podržava istovremeno povezivanje višestrukih uređaja korišćenejm 10Gbps veze za povezivanje. Kompanija će takođe prikazati ploče koje podržavaju najnoviju treću generaciju Intel Core procesora, a tu je i revolucionarni Gigabyte 3D BIOS grafički interfejs.
01.06.2012. u 14h @ gigabyte.com >
44495
Inno Setup 5.5.0
Inno Setup je besplatni instaler za Windows programe koji je prvi put predstavljen 1997.godine, a danas je rival velikom broju konkurentskih proizvoda, a po svojim mogućnostima čak i nadmašuje neke od komercijalno dostupnih instalera. Najnovija verzija koja je objavljena na tržištu nosi oznaku Inno Setup 5.5.0 i sa sobom donosi veliki broj izmena. Tako u okviru nove verzije nema Non-Unicode podrške za Windows 95, 98, Me i NT 4.0. Dodata je funkacija DirExists dok je ISPP izvorni dok prebačen u glavno Inno Setup skladište izvornog koda, a obezbeđene su i druge minorne izmene.
01.06.2012. u 14h @ filehippo.com >
44451
Nova tehnika ekrana za iPad
Apple iPad bi mogao da dobije najnoviju i najbolju Sharpovu tehniku ekrana navode pojedini analitičari. Ova tehnologija bi mogla da bude IGZO (indijum galicijum cink oksid) čiju masovnu proizvodnju je Sharp započeo u aprilu. U toj najavi, Sharp specifikuje veličine i rezolucije koje se poklapaju ili nadmašuju ekrane treće generacije iPad uređaja. Apple je planirao da iskoristi IGZO tehnologiju ekrana u trećoj generaciji iPad računara prilikom predstavljanja ovih modela u martu mesecu, ali se to nije dogodilo jer u tom momentu Sharp nije imao pripremljenu tehnologiju ekrana, pa je Apple morao da se odluči za konvencionalniju tehnologiju amorfnog silikona.
01.06.2012. u 14h @ cnet.com >
44450
Crysis 2 se vraća na Steam
Igra Crysis 2, razvijena od strane kompanije Crytek i objavljena od strane Electornic Arts je postala dostupna ponovo preko Steam-a nakon što je EA originalno povukla ovaj naslov iz Valve online prodavnice u junu prošle godine. Razlog koji je tada naveden je određeno nerazumevanje između Valve-a i EA vezan za odnose. EA je želela da ima direktnu odgovornost vezano za obezbeđivanje update-ova, zakrpa, dodatnih sadržaja i drugih servisa igračima. Sada, Crysis 2 se vraća na Steam kao Crysis 2: Maximum Edition, zajedno sa ponudom za postojeće Crysis 2 vlasnike koji su kupili igru preko Steam-a pre nego što je EA uklonila.
01.06.2012. u 13h @ gamespot.com >
44449
Ematic 7“ eGlide Steal tablet
Ukoliko tražite tablet računar koji poseduje Ice Cream Sandwich operativni sistem, onda je možda ovo pravo rešenje za vas, ako ne želite da potrošite previše novca, a želite pristojno rešenje. Reč je o modelu koji je predstavila kompanija Ematic i koji je nazvala eGlide Steal. Reč je o 7“ tablet računaru koji pored pomenutog Android 4.0 operativnog sistema poseduje i 1GHz procesor, posvećeni grafički procesor, 1GB sistemske memorije kao i 4GB internog skladištenog prostora. Od ostalih specifikacija ovog modela moramo da pomenemo troosni žiroskop koji je uparen sa akcelerometrom, ugrađeni WiFi, podršku za 1080p reprodukciju i HDMI konektor.
01.06.2012. u 13h @ hothardware.com >
44448
Ericsson Smart Cloud Accelerator rešenje
Kao deo nedavno najavljenog Network-enabled Cloud koncepta, kompanija Ericsson predstavila je Smart Cloud Accelerator rešenje. Ovo novo rešenje dopunjuje Ericssonovu ponudu usluga u domenu isporuke sadržaja. Ono obuhvata rešenja Mobile Cloud Accelerator (MCA) koje omogućava mobilnim operatorima da isporuče kvalitetniji sadržaj kao i Media Delivery Network (MDN) rešenje koje čini Content Delivery mrežu (CDN) optimizovanu za prenos video materijala. Brzi rast potražnje bežičnog prenosa sadržaja nastavlja da povećava korišćenje fiksnih i mobilnih mreža. Operatori žele da smanje troškove prenosa podataka i povećaju odziv intnernet aplikacija, što rezultuje povećanjem zadovoljstva korisnika i povećanjem profita.
01.06.2012. u 12h @ ericsson.com >
44447
Cene HDD-a ostaju iste upkros oporavku tržišta
Prošlog oktobra, poplave koje su pogodile Tajland su dovele do toga da ogroman deo isporuka hard disk drive-ova bude jednostavno prekinut. Reč je podsetimo o četvrtini svetke prodaje hard drive-ova. Najnovije informacije ukazuju da su se nivoi zaliha vratili na one koji su postojali pre oktobarske katastrofe. Međutim, dok su nivoi reka koje su se izlile bili visoki i cene hard drive-ova su se značajno povećale. Bilo je logično da će kada se kapaciteti budu oporavili i cene opasti, međutim tako nešto se nije dogodilo. Prema najnovijim podacima, cene hard drive-ova nisu onako visoke kao što su bile u najtežim trenucima, ali su za nekih 28% više u odnosu na period pre poplava.
01.06.2012. u 12h @ arstechnica.com >
44446
Xbox 360 250GB Racing Bundle
Kompanija Google je najavila osveženje u okviru svoje linije Chromebook OS računara. Samsung Chromebook serija 5 550 je unapređeni Chrome notebook, pri čemu je reč o malom računaru u formi desktop računara koji podseća na Apple Mac mini. Chromebook ima brojne prednosti u odnosu na svoju prethodnu iteraciju, pre svega se misli na značajan upgrade memorije Serija 5 550 poseduje 4GB sistemske memorije kao i 16GB SSD internog skladištenog kapaciteta. Novi Chromebook poseduje dual core Intel Celerom procesor čiji radni takt je 1.3GHz. Chromebook je prethodno procureo preko TigerDirect promotivnog video klipa.
01.06.2012. u 11h @ electronista.com >
44444
Lenovo će biti broj 3 u EMEA regionu
Kompanija Lenovo je na forumu 2012 EMEA Channel u Berlinu pokazala privrženost svojim partnerima iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, prikazavši strategiju kojom bi kompanija sa trenutnog petog mesta dospela na treće. Đanfranko Lanči, predsednik EMEA and SVP Lenovo Group, predstavio je strategiju koja je fokusirana na očuvanje osnovne delatnosti u preduzeću i javnom sektoru dok čvrsto prati poslovanja u srednjim i manjim prduzećima i potrošačkom sektoru. Kompanija takođe planira da proširi mogućnosti i samim tim pomogne da budu uvećani prihodi partnera sa proizvodima Mobile Internet Digital Home, posebno tabletima kao i novim linijama proizvoda sa serverima.
01.06.2012. u 11h @ lenovo.com >
44445
Gigabyte dostigao 7.032GHz
Gigabyte je najavio da je korišćenjem njegove opreme ostvaren svetski rekord koji je potvrđen od strane zvaničnih institucija. Rekord je ostvare Intel Core i7 3770K procesora korišćenjem Gigabyte Z77X-UDH3 matične ploče. Takođe, ostvaren je i novi svetski rekord kada je reč o najbržoj DDR3 memoriji, a tom prilikom je korišćena Gigabyte Z77X-U5H matična ploča. Radni takt procesora koji je ostvaren je 7.032GHz pri čemu je za hlađenje komponenti korišćen sistem sa tečnim azotom. Sa druge svetski rekord kada je reč o memoriji iznosi 3280MHz u četiri slota koja su bila povezana sa GA-Z77X UD5H matičnom pločom. Tom prilikom je korišćena G.Skill Trident X DDR3-2800 memorija.
01.06.2012. u 10h @ gigabyte.com >
44443
Google ojačava Chromebook liniju
Kompanija Google je najavila osveženje u okviru svoje linije Chromebook OS računara. Samsung Chromebook serija 5 550 je unapređeni Chrome notebook, pri čemu je reč o malom računaru u formi desktop računara koji podseća na Apple Mac mini. Chromebook ima brojne prednosti u odnosu na svoju prethodnu iteraciju, pre svega se misli na značajan upgrade memorije Serija 5 550 poseduje 4GB sistemske memorije kao i 16GB SSD internog skladištenog kapaciteta. Novi Chromebook poseduje dual core Intel Celerom procesor čiji radni takt je 1.3GHz. Chromebook je prethodno procureo preko TigerDirect promotivnog video klipa.
01.06.2012. u 10h @ electronista.com >
44442
MMO kao najteži sektor igara
Žanr masovnih multiplayer online igara je najteži sektor u industriji smatra glavni dizajner kompanije BioWare Emanuel Lusincgi, čovek koji je imao jednu od glavnih uloga u razvoju igre Star Wars: The Old Republic. On je istakao da ovaj žanr igara takođe ima velikih problema u današnjim lošim ekonomskim uslovima u kojima se kompletna industrija igara nalazi. Lusinchi je rekao da je tim koji je radio na Old Republic jedan od najvećih u industriji i da je studio kreirao jasan i detaljan plan za preostali deo godine. On je takođe rekao da je zadovoljan načinom na koji je Old Republic napredovala.
01.06.2012. u 09h @ gamespot.com >
44440
Dell cloud sa prototipom ARM servera
Dell je pre nekoliko dana najavio prototip servera male snage sa ARM procesorima, nakon što je među Web kompanijama primećen veći zahtev za po meri izgrađenim serverima čije performanse mogu da se menjaju u zavisnosti od finanijskih mogućnosti poslovnih korisnika. Proof-of-concept server nosi kodni naziv Copper i prvi je kompanije Dell koji je baziran na ARM procesoru. Dell neće prodavati ovaj server, ali će instalirati prototipove na specifične lokacije tako da kupci mogu da probaju ovaj model. Neke od najvećih Web kompanija uključujući Google i Facebook kupuju servere male snage da unaprede performanse uz smanjenje troškove električne energije.
01.06.2012. u 09h @ computerworld.com >
44441
NZXT Aperture M media čitač
NZXT, koja je specijalizovana za računarski hardver za igrače je predstavila svoj Aperture M media čitač. Ovaj multimedijalni hub koji se povezuje u 5.25“ ekspanzioni hub u okviru desktop računara poseduje niz input portova koji unapređuju kompatibilnost najnovijim SDXC karticama. Aperture M se isporučuje sa dva USB3 porta, oba kompatibilna sa USB2 standardom. Media čitač podržava praktično svaku media karticu na tržištu zahvaljujući CF. MD, SM, XD, SDHC, SDXC, MMC, MS, M2 i MicroSD slotovima. Ovaj model je dostupan samo u varijanti crne boje. Oprema za ovaj uređaj je dostupna preko NZXT online prodavnice.
01.06.2012. u 08h @ electronista.com >
44439
Samsung Galaxy One tablet koncept
Ukoliko volite Samsung mobilne uređaje onda ćete svakako voleti i Samsung Galaxy One tablet. Uprkos tome što izgleda kao standardni tablet uređaj, ovaj model poseduje nekoliko jedinstvenih karakteristika uključujući ugrađeni projektor. Samsung Galaxy One Tablet je napravljen od aluminijuma i koristi Windows 8 operativni sistem. Nažalost, reč je samo o konceptualnom dizajnu, tako da ne postoje šanse da se ovaj uređaj pojavi na tržištu, ali se nadamo da bi Samsung mogao da predstavi neki uređaj sličan ovome u bliskoj budućnosti jer tablet računari sa projektorima svakako imaju smisla.
01.06.2012. u 08h @ pclaunches.com >
44428
Google preradio engine za pretragu
Prošlo je dve nedelje od kako je Google izvršio najveću promenu u okviru svog engine-a za pretragu i za sada stvari dobro idu. Internet gigant je objavio da se jasno vidi povećanje aktivnosti pretrage u prethodnih nekoliko nedelja. Rane indikacije ukazuju da ljudi više interaktuju i da uče o novim opcijama koje Google nudi. Cilj promena koje su izvršene, a koje su najavljene u martu je da se korisnici obezbede više relevantnim rezultatima u okviru svojih pretraga. Ovaj proces će raditi korišćenjem tehnologije koja nosi naziv semantička pretraga. Ideja je da pretrage se bolje poklapaju sa entitetima ili ljudima, mestima i stvarima.
01.06.2012. u 07h @ cnet.com >
44438
ooVoo 3.5.1.71
Uz pomoć softvera pod nazivom ooVoo možete da se povežete sa svakim, u bilo kom momentu, uz pomoć video poziva, video poruke, telefonskog poziva, teksta ili na neki drugi način. Koristite ooVoo da biste se videli licem u lice sa ljudima sa kojima ne možete da se susretnete lično. ooVoo čini život lakšim i zabavnijim. Ključne karakteristike ovog softvera su dvosmerni video pozivi, snimanje i slanje video poruke trajanja 1 minuta, kreiranje jedne video chat sobe koju možete da ugradite na svoj web sajt, mogućnost krieranja šestosmernog tekstualnog chata kao i slanje fajlova veličine do 5MB odjednom.
01.06.2012. u 07h @ filehippo.com >
44437
OmniVision OC2722 senzor
OmiVision Technologies je predstavila OV2722, kompanijinu novu generaciju matičih 1080p CMOS senzora slike visoke definicije koji su dizajnirani specifično za ultra portabl primene gde su kritične visoke rezolucije i niski profil. Korišćenjem Omnivision-ovog nove OmiBSI+ piksel arhitekture, OV2722 isporučuje unapređenu osetljivost i kvalitet slike sa visinom modula manjom od 3mm, što je idealan izbor za smart telefone, tablete ili ultrabook računare. Trenutni trendovi tržišta se brzo pomeraju preko 720p rezolucije i vidi se snažan zahtev za 1080p HD video senzorima premium kvaliteta koji mogu zadovoljiti kriterijume i specifikacije platformi za online video razmenu.
01.06.2012. u 06h @ engadget.com >
44436
Nikon izdao update firmware-a
Vlasnici Nikon D4 i D800 digitalnih foto-aparata su iskusili određene probleme sa svojim sjajnim modelima, ali srećom po njih, ova kompanija je izdala popravku koja rešava pomenute probleme. Pored rešavanja problema koji su mučili vlasnike ova dva modela, update firmware-a B:1.01 takođe rešava problem koji je omogućavao da RAW fajlovi budu mrežno prebačeni dok su u JPEG-only režimu kao i bug koji je izazivao da dođe do neočekivanih promena vrednosti otvora blende i kompenzacije ekspozicije kada se koriste određena prilagodljiva podešavanja. Update-ove možete preuzeti sa sajtova za podršku kompanije Nikon.
01.06.2012. u 06h @ engadget.com >
44435
Nema informacija!
Canyon CNR-DVDRW1B
Na prvi pogled • Beograd • 01.06.2012.
Eksterni DVD uređaj koji će odlično poslužiti onima koji nemaju ugrađenu optiku na netbook-u ili laptopu. Karakteristike su uobičajene za ovu vrstu uređaja, a dimenzije veoma kompaktne, pa može bez problema da se i nosi u torbi ako zatreba.
Asus WT450
Na prvi pogled • Beograd • 01.06.2012.
Sjajan miš kompanije Asus koji dolazi kao malo iznenađenje pošto i nismo navikli da vidimo ovog proizvođača kada su periferije u pitanju. Ipak, originalni i izuzetno atraktivan dizajn će biti prilično prepoznatljiv. Performanse nisu ni malo zapostavljene, i 1200DPI optički senzor radi stvarno sjajno.
Kingston MobileLite G3
Na prvi pogled • Beograd • 01.06.2012.
Kingston u svojoj ponudi ima dosta različitih modela čitača memorijskih kartica, a MobileLite G3 predstavlja model koji će lako stati u džep i koji će biti jako zgodno poneti uvek sa sobom. Performanse su naravno dosta bolje od USB 2.0 modela, ali ne treba zaboraviti i da se mora imati neka brža memorijska kartica da bi se iskoristile mogućnosti čitača do maksimuma.