Arhiva - 18.03.2010.
Facebook se širi u Indiji
Facebook je objavio svoje planove prema kojima će otvoriti centar za operacije i podršku u Indiji sa ciljem obezbeđivanja kvalitetnijih usluga za svoje korisnike u SAD i širom sveta. Kako sve veći broj ljudi koristi Facebook da se povezuje sa drugima, to rastu naše operacije kao i potreba za timovima za podršku na raznim meridijanima, navodi Don Faul, Facebook direktor za globalne online operacije. Facebook-ov novi centar u Indiji će biti lociran u Hyderbad-u koji je dom mnogih multinacionalnih tehnoloških kompanija. Posedovanjem višestrukih centar za podršku u različitim vremenskim zonama možemo obezbediti bolju podršku korisnicma u svakom trenutku, naglašava Faul.
18.03.2010. u 16h @ informationweek.com >
28919
Igre pojačavaju emocije
U toku održavanja 2010 Game Developers konferencije održana je zanimljiva debata o tome da li igre mogu rasplakati igrače ili ne i da li ima istine u tome da igre pojačavaju emocije igrača. Richard Rouse III, direktor Ubisoft Montreal koja stoji izia Assassin’s Creed II navodi da ova tema nikako nije nešto novo već da je tako nešto tema brojnih debata još od pojave teksta Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, na osnovu kojeg je Steve Meretzky osmislio igru 1984 godine. Ono čemu se pribegava ukoliko je potrebno rasplakati igrače jeste vraćanje samog igrača u njegovu prošlost, to jest, podsećati ga nekim scenama ili tekstom na one događaje koji im puno znače.
18.03.2010. u 15h @ gamespot.com >
28920
Asus EeePC 1005PR netbook
Ukoliko tražite netbook računar koji podržava prikaz sadržaja visoke definicije onda je Asus Eee PC 1005PR pravi računar za vas. Ovaj model koji poseduje 10.1“ widescreen HD ekran (1366x768 piksela) karakteriše Intel Pine Trail procesor a tu je i 11 časova trajanja baterije. Ostale specifikacije ovog modela uključuju Atom Pinewive-M N450 procesor, do 2GB sistemske memorije, hard drive kapaciteta 250GB, opcije za bežično povezivanje sa internetom, Bluetooth, Broadcom BCM 70015 HD dekoder kao i prethodno instalirani Windows 7 Starter operativni sistem. Ostale karakteristike ovog modela su 0.3MP Web kamera, 3 USB porta, čitač kartica kao i VGA.
18.03.2010. u 15h @ pclaunches.com >
28916
µTorrent 2.0 Build 18620
Veliki broj karakteristika koje su dostupne u drugim BitTorrent klijentima takođe su prisutne u µTorrent-u uključujući i mogućnost određivanja prioriteta propusnog opsega, vršenje rasporeda, automatsko preuzimanje RSS i Mainline DHT (kompatibilno sa BitComet). Pored toga, µTorrent podržava Protocol Encryption zajedničke specifikacije (kompatibilne sa Azureus 2.4.0.0 i novijim, BitComet 0.63 i novijim) kao i peer razmenu. Nova verzija od izmena donosi popravku vezanu za dijalog uparivanja te je sada “no” jedan od podrazumevanih tastera.
18.03.2010. u 14h @ filehippo.com >
28917
Škole optužene za hakovanje
Kompanija Google se još uvek premišlja da li da obustavi upotrebu svog engine-a za pretragu u Kini, a istraga vezana za ovaj slučaj je utvrdila da su navodno hakerski napadi protiv ove kompanije potekli iz jedne škole. Prema istrazi, hakerske napade su izveli učenici Lanxiang Vocational School u Jinan-u, glavnom gradu istočne Shandong provincije. Učenici i rukovodstvo ove škole odbijaju svaku povezanost sa ovim slučajem. U pitanju je škola koja obučava učenike za različita zanimanja od kuvara do automehaničara pri čemu su mali izgledi da neko od učenika ove škole ima dovoljno hakerskog znanja da bi kompromitovao Gmail naloge.
18.03.2010. u 14h @ yahoo.com >
28915
OCZ Onyx SSD
Sa ciljem da bude konkurentna po pitanju cena solid state drive-ova, kompanija OCZ je predstavila svoj novi Onyx SSD čija cena je svega $99. Ovaj drive baziran na Indilinx kontroleru i predstavlja SSD najniže cene u okviru OCZ-ove linije. Drive je kapaciteta 32GB, poseduje 64MB cache-a, TRIM podršku kao i mogućnost maksimalne brzine čitanja fajlova od 125MB/S odnosno pisanja od 70MB/s. Zahvaljujući svom malom kapacitetu ovaj drive je pre svega namenjen da na njemu bude instaliran operativni sistem što će značajno povećati performanse vašeg računara dok je za skladištenje sadržaja bolje da se držite starih dobrih HDD modela.
18.03.2010. u 13h @ i4u.com >
28914
Bioshock 2 sadržaji za preuzimanje
2K Games je još u februaru najavila da će za BioShock 2 biti dostupni sadržaji za preuzimanje. Ova kompanija je najavila da su prvi sadržaji za preuzimanje za BioShock 2 sada dostupni. Sadržaj je dostupan na Xbox Live Marketplace i u okviru Games for Windows Live za 400 Microsoft poena. PS3 igrači takođe mogu da dođu do novih BioShock 2 sadržaja preko PlayStation mreže za $4.99. Novi sadržaj uključuje Sinclair Solutions Tester Pack kod kojeg se sada broj rangova penje na 50, nove karaktere, 20 novih iskušenja te treći upgrade za oružje i pet novih maski. Ovaj paket zahteva da Xbox 360 korisnici imaju Gold članstvo.
18.03.2010. u 13h @ i4u.com >
28913
Sony VAIO M netbook zvanično
Sony Europe je zvanično predstavila VAIO M, Pine Trail bazirani netbook za Web pretraživanje, chat sa prijateljima i proveru elektronske pošte. Dimenzije novog portabl računara su 182.8 x 32.9 x 268mm, teži 1.4kg i karakteriše ga 10.1“ (1024x600) LED pozadinski osvetljen ekran, 1.66GHz Atom procesor, 1GB sistemske memorije, hard drive kapaciteta 250GB, GMA 3150 grafika, 10/100 LAN, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 2.1, Motion Eye Web kamera kao i šestoćelijska baterija. Ovaj računar se isporučuje sa prethodno instaliranim Windows 7 Starter operativnim sistemom i biće dostupan ovog meseca u crnoj i beloj boji za oko £299.
18.03.2010. u 12h @ tcmagazine.com >
28912
NVIDIA prikazala DX11 tehnologiju
Predstavnici kompanije NVIDIA su na GDC2010 događaju izvršili DX11 simulaciju korišćenjem hardvera ove kompanije. Ova prezentacija je uključila fotorealistične talase vode, nežno talasanje trave kao i odlično prikazano lelujanje ljudske kose na vetru. Demoi su pokretani korišćenjem novog DirectX 11 API-ja koji je iskorišćen na NVIDIA-inoj kartici sledeće generacije GeForce GTX480. Demo koji je prikazao kako se ljudska kosa vijori na vetru je veoma realističan a izrađen je korišćenjem pomenute GeForce 480 GTX kartice. Demo pokazuje koliko će realistično moći u budućim igrama da se prikazuju neki, naizgled, nevažni detalji.
18.03.2010. u 12h @ tgdaily.com >
28911
Novi Fujitsu server za cloud-computing
Kompanija Fujitsu predstavlja novi Primergy server revolucionarne arhitekture ‘Cloud eXtension’, koja eliminiše potrebu za slobodnim prostorom oko servera za hlađenje sistema. Novi sistem Primergy CX1000 nudi do sada nezabeležen nivo mogućnosti skaliranja, odnosno mogućnosti da se sistem srazmerno nadgrađuje i pojačavaju mu se performanse u skladu sa rastućim radnim opterećenjem – što je izuzetno pogodno za okruženja „oblak-računarstva“ („cloud computing“). Ovaj server postavlja i nove standarde u ekonomiji data-centara, optimizacijom osnovnih generatora operativnih troškova – električne energije, hlađenja i radnog prostora.
18.03.2010. u 11h @ fujitsu.com >
28910
Twitter Anywhere registrovana 2007
Iako je tek pre nekoliko dana izvršni direktor kompanije Twitter najavio @Anywhere tehnologiju ove kompanije koja će omogućiti partnerima kompanije dublju integraciju sa tweet-ovima, izgleda da je ova tehnologija ipak starija nego što se to mislilo. Naime, ukoliko je suditi po informacijama do kojih su došli pojedini korisnici ove kompanije, pomenuta tehnologija je registrovana još 2007 godine. Ukoliko je ovo tačno postavlja se pitanje zbog čega je Twitter toliko dugo čekao da predstavi tehnologiju za koju se tvrdi da ima značajnih potencijala i može da predstavlja prilično dobro sredstvo za generisanje prihoda za ovu kompaniju.
18.03.2010. u 11h @ cnet.com >
28909
Nova igra kompanije Bethesda
Na nedavno završenom GDC događaju Bethesda Softworks je između ostalog predstavila jedan novi naslov koji je razvila kompanija inXile dok je Bethesda bila zadužena za izdavanje. U pitanju je naslov Hunted: The Demon’s Forge, koji će biti dostupan za Xbox 360, PlayStation 3 i PC platforme. Ova igra je tako dizajnirana da je igraju dva igrača istovremeno. Igra se fokusira na tradiciju Dungeons and Dragons tematike pri čemu su u glavnim ulogama dva heroja: E’lara i Caddoc. E’lara je ženskog pola pri čemu je karakteriše atraktivan izgled dok je Caddoc snagator. Dva igrača koji kontrolišu ove likove mogu da igraju sa bilo kojim drugim parovima online.
18.03.2010. u 10h @ arstechnica.com >
28908
Google Wave gubi tržište
Google Wave je bila jedna od tehnologija na koju je Google polagao najviše nade u prošloj godini. Ali, da li ova tehnologija može da nastavi svoje postojanje jednako uspešno? Ovo pitanje se postavlja u svetlu činjenice da je Google u mesecu februaru ove godine predstavio svoj novi servis pod nazivom Google Buzz koji u suštini obezbeđuje sve ono što obezbeđuje i Google Wave kao i još mnogo toga: kolaboratvne diskusije, razmenu media sadržaja kao i društveno umrežavanje i okvir nalik na elektronsku poštu. Da li su korisnicima Google-a potrebne dve Web komunikacione platforme? Odgovor je da nisu, ali ostaje da se vidi koja platforma će preživeti sud korisnika.
18.03.2010. u 10h @ cnet.com >
28907
Facebook uklanja aplikacije
Facebook je objavio da „agresivno onemogućava“ aplikacije za koje se tvrdi da omogućavaju korisnicima da vide ko gleda njihove profile. Ova kompanija je takođe potvrdila da onemogućava programe koji imaju pristup privatnim informacijama korisnika. Nekoliko varijanti tzv. „stalker aplikacija“ se pojavilo na Facebook-u tokom poslednjih dana. Neiskusni korisnici su pomogli širenje ovih lažnih softvera pokušavanjem da ih instaliraju. Među aplikacijama koje su sada povučene sa sajta je i „Stalker Check“ kao i „Who was visited my profile“. Tvrdi se da ovi programi pokazuju ko je pored njihovih prijatelja posećivao njhove stranice.
18.03.2010. u 09h @ bbc.com >
28906
Serveri sa novim Intel čipovima
Hewlett-Packard, Dell i IBM su predstavile nove servere koji su bazirani na najnovijim Intel Xeon mikroprocesorima serije 5600 koji obećavaju bolje performanse kao i manju potrošnju energije. Ove kompanije su predstavile nove rack, blade i tower servere koji inkorporišu Intel Xeon 5600 quad core i six-core procesore. Analitičari smatraju da će serveri u koje su ugrađeni novi procesori imati značajna poboljšanja obzirom da Intel tvrdi kako su ovi procesori za 60% brži u odnosu na njihove prethodnike iz Xeon 5500 serije čipova koji su predstavljeni prošle godine. Tržište servera je u toku poslednjeg kvartala prošle godine zabeležilo porast od 4.5% u odnosu na 2008.
18.03.2010. u 09h @ computerworld.com >
28905
iPad tastatura povučena
Kompanija Apple je trebala da načini dostupnim za kupovinu preko svoje Apple Store prodavnice dodatnu opremu za svoj novi hit uređaj Apple iPad. Tako je preko ove prodavnice dostupna trebalo da bude Dock tastatura kao i 10w USB adapter za napajanje ali su ova dva proizvoda povučena iz ponude prodavnice i neće se isporučivati do maja, što je oko mesec dana nakon što će se iPad pojaviti. Kako stvari sada stoje samo će obični iPad Dock i Dock Connector to VGA adapter da se pojave kada i Wi-Fi verzija najnovijeg Apple tableta. Za sada nema nikakvih informacija vezanih za opremu za povezivanje kamere, koja je najavljena krajem januara.
18.03.2010. u 08h @ electronista.com >
28904
Pirate Bay kupac kupio kompaniju
Hans Pandeya, čovek koji je prošle godine pokušao da kupi The Pirate Bay je kupio malu američku kompaniju koja proizvodi i prodaje zidne kalendare. Pandeya je platio $325.000 za Business Marketing Services, kompaniju za štampu i pridaju kalendara. On je u januaru kupio 78% deonica ove kompanije. Ova kompanija nije prijavila nikakve prihode za kvartal koji je okončan 30. septembra. Šta Pandeya planira da uradi sa ovom kompanijom nije sasvim jasno. On je prošlog meseca izjavio da neuspeh u pokušaju kupovine Pirate Bay nije narušio njegov entuzijazam kada je u pitanju poslovanje sa digitalnim sadržajima.
18.03.2010. u 08h @ cnet.com >
28903
FCC plan pred kongresom
Kada američka federalna komisija za komunikacije zvanično predstavi prvi nacionalni plan za internet velikih brzina na teritoriji SAD, ovaj dokument će biti samo početak dugog procesa koji treba da internet velikih brzina načini dostupnim milionima građana SAD. Plan za implementaciju širokopojasnog interneta, koji je dužine oko 360 stranica, uključuje šest dugoročnih ciljeva, desetine specifičnih preporuka za vladine agencije, administraciju predsednika Obame kao i američki kongres. FCC naglašava da ovaj plan vidi kao živi dokument koji će se menjati i prilagođavati kako vreme bude prolazilo i tekla njegova implementacija.
18.03.2010. u 07h @ computerworld.com >
28902
Alienware unapredio Area 51 ALX
Kompanija Alienware je bez velike pompe potvrdila da će uskoro u proizvodnju ući verzija Area-51 ALX modela sa procesorom sa šest jezgara. Ovaj vrhunski računar koji će dobiti unapređenje u vidu nedavno predstavljenog Core i7-980X modela se šest jezgara i radnim taktom od 3.33GHz je trenutno u procesu testiranja od strane kompanije. Ostale specifikacije ovog računara uključuju dve dual ATI Radeon HD 5970 grafičke kartice, šest drive-bayova koji omogućavaju zamenu hard diskova bez isključenja računara kao i interni LED sistem osvetljenja. Jedna od tačaka prodaje ovog i sličnih modela je vrhunsko kućište koje omogućava odlično hlađenje računara.
18.03.2010. u 07h @ electronista.com >
28901
Povećana prodaja Maca
Prodaja Apple Mac računara porasla je za 43% u toku prethodnog meseca u poređenju sa istim mesecom 2009 godine. Ovako veliki porast prodaje ne treba da bude iznenađenje obzirom da je u prvom kvartalu 2009 godine zbog ekonomske krize prodaja Mac računara bila katastrofalna. Prošla godina je bila jedna od najlošijih po prodaju Apple hardvera u poslednjih šest godina u kojima je generalno svaka bila bolja od prethodne. Tokom prvog kvartala 2008 godine Apple je prodao oko 2.3 miliona računara, dok je ta brojka u 2009 godini iznoslila oko 2.2 miliona. Prateći trenutni trend prodaje očekuje se da prvi kvartal ove godine bude okončan sa oko 3 miliona prodatih računara.
18.03.2010. u 06h @ computerworld.com >
28900
Hakeri zaključali Zeus
Najnovija verzija Zeus-a, do-it-yourself opreme za hakere koja je odgovorna za milione dolara gubitaka kako običnih tako i poslovnih korisnika sada poseduje anti-piratske mehanizme koji su slični onima koje Microsoft koristi da bi zaštito Windows, navode sigurnosni istraživači. Kao i Windows, Zeus 1.3 se veže za specifični računar korišćenjem koda ključa koji je baziran u delu hardverske konfiguracije računara, navodi Kevin Stevens, sigurnosni istraživač pri kompaniji SecureWorks. Ovaj alat se među cyber kriminalcima prodaje po ceni od $3.000 do $4.000. Očigledno je da su njegovi tvorci implementirali zaštitu da bi sebi obezbedili veći broj potencijalnih kupaca.
18.03.2010. u 06h @ computerworld.com >
28899
Nema informacija!
Asus Designo LS246H
Na prvi pogled • Beograd • 18.03.2010.
Poslednji u nizu izuzetno popularnih Designo modela, LS246H je dijagonale 23.6" i pune HD rezolucije, sa slikom vrhunskog kvaliteta. Dizajn je ipak ono što će odmah privući pažnju, a ovo je nesumnjivo jedan od najlepših monitora koje smo videli do sada.
Samsung ML-1660
Na prvi pogled • Beograd • 18.03.2010.
Nova revizija laserskog štampača osnovne kategorije rezolucije 1200x600 DPI. Nema puno razlika u odnosu na prethodne modele, malo je povećana brzina štampe i dodato par zanimljivih detalja, a i dalje to ostaje jedan od povoljnijih štampača iz entry level klase.
Media-Tech Pictor Pro
Na prvi pogled • Beograd • 18.03.2010.
Full Size slušalice u kombinaciji sa dosta dobrim mikrofonom po ceni od samo dvadesetak evra predstavljaju odličnu opciju za one kojima odgovaraju slušalice ovog formata. Dosta su udobne i posle dužeg nošenja uprkos dimenzijama, što samo znači da će odlično pasovati onima koji ovako nešto traže.