Arhiva - 23.05.2009.
Novi NEC monitor
Kompanija NEC je početkom godine predstavila dva nova monitora, 26’’ i 30’’, namenjene profesionalcima na polju grafike a sada je na tržištu predstavila manji, 24’’, model koji deli veliki broj tehničkih karakteristika sa prethodno predstavljenim modelima. Među dobro poznatim specifikacijama su uobičajena 1920x1200 rezolucija, 1000:1 opseg kontrasta, DVI port sa HDCP podrškom (međutim nema HDMI) kao i veliki broj karakteristika koje se odnose na obradu slike i kalibraciju boja. Ono što je takođe poznato jeste da će se novi monitor pojaviti prvo na teritoriji Japana i to po ceni od $1400 dok će druga tržišta malo pričekati.
23.05.2009. u 17h @ engadget.com >
22939
NetApp dodaje deduplikaciju podataka
Kompanija za skladištenje i upravljanje podacima NetApp je najavila planove za kupovinu Data Domain kompanije koja se bavi deduplikacijom podataka. NetApp tvrdi da će dogovor koji je vredan oko 1.5 milijardu dolara dati korisnicima pristup boljim sistemima za podatke i backup. Data Domain je inovativna kompanija koja brzo raste i poseduje komplementarnu liniju proizvoda koji su idealno pozicionirani za okruženja u kojima korisnici žele da minimizuju upotrebu svojih traka za backup. NetApp navodi da planira da zadrži Data Domain proizvode kao zasebnu liniju, ali u prodaji, podršci i drugim segmentima će oni biti integrisani sa NetApp proizvodima.
23.05.2009. u 16h @ vnunet.com >
22938
LG plazma televizori
Iako se još nije iskristalisalo mišljenje da li su ugrađeni digitalni video rikorderi dobri za televizore visoke definicije, kompanija LG je nakon manje od godinu dana nakon što je najavila ovakvu mogućnost u dva svoja modela televizora visoke definicije ugradila Time Machine karakteristiku odnosno video rikorder. U pitanju su modeli X Canvas 50PS70 (50“) kao i 60PS60 (60“) i oba plazma televizora visoke definicije su opremljena sa hard drive-ovima kapaciteta 160GB. Pored ovog skladištenog prostora oba modela poseduju specijalnu tehnologiju koja omogućava snimanje sadržaja i na eksterne drive-ove koji su povezani preko USB 2.0 konekcije.
23.05.2009. u 15h @ engadget.com >
22937
Sony Blu Ray Mega Changer
U bliskoj budućnosti Sony planira da predstavi dva nova Blu Ray proizvoda: BDP-CX960 i BDP-CX7000ES mega changere. Model CX960 karakteriše prostor za 200 diskova dok vrhunski ES model ima mesta za 400 diskova. Kompanija je i ranije imala sličnih pokušaja i kao najozbiljniji do sada se izdvaja model HES-V100 koji je takođe imao kapacitet od 200 Blu Ray diskova. Nedostatak ovog modela je bilo sporo učitavanje diskova kao i to što nije implementiran BD 2.0 profil pa određene funckionalnosti koje su danas uobičajene za Blu Ray plejere kod ovog modela nisu bile dostupe. Sony je dva nova BD changer-a predstavio na nekoliko događaja pa se uskoro očekuje i dostupnost.
23.05.2009. u 14h @ engadget.com >
22936
TomTom LIVE servisi
Prateći uspehe LIVE Service kada je u pitanju Premium TomTom GO opseg, TomTom je u toku jučerašnjeg dana najavio sledeći korak koji će biti povezan na polju povezane navigacije a to je TomTom XL LIVE. Ovaj proizvod će omogućiti da LIVE servisi budu korišćeni u većem broju zemalja bez skrivenih troškova ili dodatne naplate za one vozače koji putuju u inostranstvo. TomTom XL LIVE će obezbediti LIVE Services za masovno tržište, ranije su ovi servisi bili dostupni samo za Premium TomTom GO seriju, po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 219€ za regionalnu verziju i 249€ za evropsku verziju.
23.05.2009. u 13h @ engadget.com >
22935
Acer easyStore Home server
Acer je najavio ulazak na tržište kućnih servera i prvi proizvod ove kompanije namenjen ovom segmentu tržišta će biti EasyStore AH340-UA230N sa ugrađenim Windows Home server-om. Osnovne specifikacije prvog Acer-ovog kućnog servera uključuju Intel Atom 230 procesor, 2GB DDR2 sistemske memorije uz 1TB skladištenog prostora. Korisnicima su na raspolaganju i tri prostora za 3.5“ hard drive-ove koji se mogu menjati bez isključenja servera. Ukupna količina skladištenog kapaciteta se tako penje na 7TB. Ovaj kućni server ima DLNA 1.5 sertifikaciju i na tržištu bi trebao da se nađe po ceni od oko $400, čime se kvalifikuje kao konkurent HP MediaSmart liniji.
23.05.2009. u 12h @ engadget.com >
22934
Dell dodaje TV tjuner za Mini 10
Kada je kompanija Dell najavila da će TV tjuner namenjen Mini 10 netbook računaru ove kompanije stići tokom leta, nismo očekivali da će ovaj rok da bude ispoštovan. Međutim, pre nekoliko dana iz ove kompanije je stigla informacija da bi pomenuti tjuner zajedno sa eksternom antenom koja će biti potrebna ukoliko je signal slab trebao na pojedinim tržištima da se pojavi već ovih dana. Cena ovog tjunera bi trebala da bude oko $50. Tjuner omogućava primanje bežičnog ATSC signala – novi format visoke definicije. TV tjuner za Dell Mini 10 netbook bi trebao da bude dostupan u sedam boja.
23.05.2009. u 11h @ engadget.com >
22933
Kingston SSDNow M serija
Kingston je najavio novi paket za korisnike koji žele da dodaju solid state drive-ove računarima nazvan SSDNow M serija. Oprema je dostupna u skladištenim kapacitetima od 80 ili 160GB. Solid State Drive-ovi koji se koriste u okviru opreme su Kingston brendirani Intel X-25M SATA drive-ovi. Zajedno sa drive-ovima, oprema uključuje potreban hardver i softver za kloniranje sadržaja trenutnog drive-a na novi SSD. Softver uključuje Acronis True image. Kingston navodi da drive-ovi u okviru opreme nude brzine čitanja od 250MB/s odnosno pisanja od 70MB/s. Procenjeni radni vek solid state drive-ova u okviru opreme je oko 1.2 miliona radnih časova.
23.05.2009. u 10h @ i4u.com >
22932
Kritična Java slaba tačka u OS X
Sigurnosni istraživači su upozorili na nezatvorenu slabu tačku u određenim JavaScript komponentama za Mac OS X. Kompanija koja obezbeđuje rešenja za sigurnost Mac računara Intego navodi da ova slaba tačka može da bude iskorišćena korišćenjem specijalno kreiranog Java koda koji može da omogući napadaču da daljinskim putem izvrši kod. Za sada nisu prijavljeni napadi koji su koristili ovu slabu tačku. Veruje se da ova slaba tačka utiče samo na Java aplikacije ali ne i na JavaScript kod. Korisnici mogu onemogućiti ovu slabu tačku tako što će onemogućiti Java kod u okviru pretraživača. Intego navodi da je problem poznat ali nerešen najmanje šest meseci.
23.05.2009. u 09h @ vnunet.com >
22931
Windows Media Center i Netflix
Netflix je servis koji je uneo uznemirenje kada su u pitanju tradicionalni servisi za iznajmljivanje video filmova kao što je Blockbuster. Ova kompanija nudi streaming sadržaja pri čemu njena biblioteka za sada broji oko 12.000 flmova u TV serija kojima se može pristupiti preko različitih set top box-ova i drugih kućnih zabavnih sistema kao što je Xbox. Microsoft i Netflix su najavili sporazum prema kojem će korisnici Windows Vista Home Premium i Ultimate verzija mogu da gledaju Netflix iznajmljene sadržaje direktno preko Windows Media Center karakteristike. Dobra karakteristika je i to što se svim sadržajima može upravljati WMC daljinskim upravljačem.
23.05.2009. u 08h @ i4u.com >
22930
Yahoo menja oneSearch platformu
Yahoo je najavio planove prema kojima će reorganizovati svoj oneSearch mobilni softverski servis. Kompanija planira da uvede glasovne mogućnosti svojoj iPhone aplikaciji omogućavajući korisnicima da izvrše Web pretrage uz pomoć glasovnih komandi, kao i da prilagode preference na „my interests“ stranici servisa. OneSearch je mobilni servis za pretragu koji je izdat na osam jezika za iPhone, BlackBerry, Nokia i Windows Mobile platforme. Yahoo procenjuje da više od 80 telefona trenutno podržava ovaj servis. Reorganizacija mobilnog servisa je bio jedan od glavnih ciljeva Yahoo-ovih pokušaja ojačavanja brenda poslednjih meseci.
23.05.2009. u 07h @ vnunet.com >
22929
Pidgin 2.5.6
Pidgin je chat program koji vam omogućava da se ulogujete na naloge višestrukih chat mreža istovremeno. Ovo znači da možete chatovati sa svojim prijateljima preko MSN-a, razgovarati sa onima koji koriste Google Talk i biti u Yahoo chat sobi istovremeno. Pidgin radi na Windows, Linux i drugim UNIX operativnim sistemima. Pidgin je kompatibilan sa sledećim chat mrežama: AIM, ICQ, Google Talk, Jabber/XMPP, MSN Messenger, Yahoo!, Bonjour, Gadu-Gadu, IRC, Novell GroupWise Messenger, QQ, Lotus Sametime, SILC, SIMPLE, MySpaceIM i Zephyr. Dodavanjem određenih plug-in-ova lista podržanih mreža se proširuje još više. Pidgin podržava i transfer fajlova kao i prilagodljive smajlije.
23.05.2009. u 06h @ filehippo.com >
22928
Nema informacija!
Microsoft Development Lifecycle
Na prvi pogled • Beograd • 23.05.2009.
Protekle nedelje Microsoft je izdao Security Development Lifecycle (SDL) šablon procesa i dokumentaciju vezanu za novu 4.1 SDL verziju besplatno za sve programere aplikacija – uključujući one koji ne koriste kompanijine razvojne alate.
Smart Cube u SAD
Na prvi pogled • Beograd • 23.05.2009.
Nakon skoro dve godine razvoja i više od šest meseci testiranja beta verzije na teritoriji Indije – gde ima nekih 35 miliona malih i srednjih preduzeća kojima je potrebno kompjuterizovanje njihovog poslovanja – kompanija IBM je konačno obezbedila Smart Cube servere i odgovarajući softver Smart Market na tržištu SAD.
Loš poslovni kvartal za HP
Na prvi pogled • Beograd • 23.05.2009.
Hewlett-Packard je prijavila svoje fnansijske rezultate za drugi kvartal fiskalne 2009 godine koji je završen u aprilu.