Arhiva - 11.04.2009.
Novi nVidia GeForce drajveri
Nakon što je objavila i zatim povukla GeForce 185.55 i zatim objavila 185.66 drivere prošle nedelje, nVidia je predstavila još jednu ediciju 185 serije drivera. GeForce 185.68 beta driveri u sebi sadrže verziju 9.09.0203 PhysX softvera. Ovi driveri nose podršku za kartice GeForce 9 i 200 serija i prema navodima koji donose informacije šta je novo u pomenutoj verziji ovi driveri će omogućiti optimizovane performanse kada je u pitanju PC verzija igre Assault ion Dark Athena. Driveri su dostupni i za 32-bitne i 64-bitne verzije Windows XP i Vista operativnih sistema.
11.04.2009. u 18h @ en.inpai.com.cn >
22127
Zakrpa za Excel sledeće nedelje
Korporativno IT osoblje imaće sledeće nedelje pune ruke posla kada je u pitanju ažuriranje aplikacija jer su kompanije Microsoft i Oracle najavile izdavanje sigurnosnih update-ova za isti dan, uključujući zakrpu za Excel koja je bila korišćena od strane cyber kriminalaca. Ovog meseca Oracle-ov kvartalni paket zakrpa i Microsoft-ov mesečni paket update-ova pogodili su se za isti dan. Za Windows korisnike će biti dosta zakrpa koje treba primeniti. Microsoft planira da izda osam update-ova od čega će ukupno pet biti za Windows i po jedna za Internet Explorer, Excel i Microsoft Internet Security and Acceleration (ISA) server.
11.04.2009. u 17h @ pcworld.com >
22126
Linux očekuje napredak
Podržavaoci Linux open source tehnologije, kao što je izvršni direktor Red Hat-a Jim Whitehurst, skloni su da govore kako će open source operativni sistemi veoma dobro biti prihvaćeni u vreme ekonomske krize. Sa druge strane IDC analitičar Al Gillen smatra da rast prihoda za kompanije koje zarađuju od Linux-a neće biti toliko spektakularan koliko se možda očekivalo jer u vreme krize mnogo više će se koristiti virtuelizacija kao i bespaltno pokretani virtuelizovani operativni sistemi na serverima. Ali kako se ekonomija oporavlja, poslovni korisnici će se više okrenuti Linux-u što će izazvati da Linux bude operativni sistem koji ima najveći rast prihoda na tržištu.
11.04.2009. u 16h @ informationweek.com >
22125
EVGA GeForce GTX 275
EVGA je najavila predstavljanje GeForce gTX 275 Superclocked, fabrički overclock-ovane video kartice bazirane na najnovijem nVidia GeForce GTX 275 grafičkom procesoru. Radni takt jezgra ove kartice je 648MHz (u odnosu na referentnih 633MHz), kartica poseduje 896MB GDDR3 memorije koja radi na 2376MHz ( u odnosu na podrazumevanih 2268MHz) i koja koristi 448-bitni interfejs. Kartica takođe poseduje 240 shader procesora koji rade na 1458MHz ( 1404MHz je radni takt kod osnovnog modela). GeForce GTX 275 Superclocked takođe karakterišu dva DVI i jedan S-video konektor i može se prednaručiti preko EVGA sajta po ceni od $270.
11.04.2009. u 15h @ en.inpai.com.cn >
22124
Oracle Gadget Wizard
Oracle je obelodanio nekoliko najava koje se odnose na proizvode koji su dizajnirani da interaktuju sa Google Apps, uključujući Oracle Gadget Wizard za Google Apps sa podrškom za Google SDC. Alat omogućava korisnicima da konstruišu gadget-e bez prethodnog znanja o programiranju. Ovi gadgeti mogu koristiti Oracle CRM. Siebel CRM aplikacije koriste Google SDC da interaktuju sa cloud-om na siguran i fleksibilan način omogućavajući SAAS (softver kao servis) aplikacijama da mogu da pristupe korporativnim podacima iza firewalla preduzeća. Siebel CRM podržava Google Secure Data Connector (obezbeđujući korisnicima integraciju postojećih ulaganja sa servisima po zahtevu.
11.04.2009. u 14h @ eweek.com >
22123
Canonical uzvraća udarac
Kompanija Canonical je odgovorila na tvrdnje izrečene od strane jednog od rukovodilaca Microsoft-a Brandon LeBlanc-a koji je govorio o nadmoćnosti Windows-a kada su u pitanju netbook računari. Odgovor je stigao u vidu blog posta Chris Kenyon-a, jednog od rukovodilaca Canonicala. On ne spori da je Windows instaliran na mnogo veći broj netbook računara nego Ubuntu ili neka druga Linux distribucija, ali podseća da se danas netbook računari koji se prodaju sa prethodno instaliranim Windows XP prodaju za tek neznatno veću sumu od onih na kojima je instaliran Linux. Suština je da je konkurencija Linux-a naterala Microsoft da praktično poklanja XP uz netbook-ove.
11.04.2009. u 13h @ osnews.com >
22122
AMD 790 matične ploče
Ukoliko tražite matičnu lou koja će vam obezbediti pristojne performanse vašeg sistema po nešto nižoj ceni jedno od rešenja je da se odlučite za neku od matičnih ploča koje su namenjene AMD-ovim procesorima. Na tržištu je dostupan veliki broj matičnih ploča ove kompanije a trenutno najviše performanse obezbeđuju ploče bazirane na AM3 790 čipsetu. Korisnicima su na raspolaganju ploče sa integrisanim grafičkim rešenjima kao i one bez integrisane grafike koje zahtevaju ugrađivanje posvećene grafičke kartice ali daju bolje performanse. Ovakve AMD ploče podržavaju u najvećem broju slučajeva do 4GB DDR3 sistemske memorije što je dovoljno za vrlo dobre performanse.
11.04.2009. u 12h @ extremetech.com >
22121
VirtualBox 2.2.0
Innotek VirtualBox je familija moćnih x86 virtuelizacionih proizvoda za preduzeća kao i za kućnu upotrebu. Ne samo da je VirtualBox ekstremno bogat karakteristikama, već je u pitanju proizvod visokih performansi za korisnike u preduzećima ali isto tako i jedino profesionalno rešenje koje je besplatno dostupno kao open source softver pod uslovima GNU GPU licence. VirtualBox radi na Windows, Linux i Macintosh host računarima i podržava veliki broj gostujućih operativnih sistema uključujući ali ne ograničavajući se na Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4 i 2.6) kao i OpenBSD.
11.04.2009. u 11h @ filehippo.com >
22119
Red Hat pokreće Teiid projekat
Red Hat je najavio pokretanje Teiid projekta - virtuelizovanog sistema za podatke u okviru JBoss.org zajedice. Teiid, prema Red Hat-u je projekat open source zajednice koji ima za cilj da isporuči EII (Enterprise Information Integration) sa odnosnom i XML integracijom podataka. Teiid projekat pridružuje se ostalim Red Hat sponzorisanim open source virtuelizovanim projektima uključujući o.Virt.org projekat i demonstrirajući Red Hat-ovu posvećenost obezbeđivanju sveobuhvatnog opsega virtuelizacionih mogućnosti. Pored toga, Red Hat zvaničnici navode da se Teiid razlikuje od većine open source tehnologija integracija jer se fokusira na virtuelizaciju podataka.
11.04.2009. u 10h @ eweek.com >
22118
Bluetooth 3.0
Bluetooth SIG je u toku jučerašnjeg dana predstavio neke detalje vezane za Bluetooth 3.0 specifikacije pre zvaničnog predstavljanja. Novi format bi trebalo da obezbedi povećanje propusnog opsega koji bi trebalo da se izjednači sa onim koji pruža uobičajeni Wi-Fi ili nekoliko puta veću brzinu nego što to pruža 3Mbps Bluetooth 2.0. Transferi će biti toliko brzi da će za prosečnu numeru biti dovolno nekoliko sekundi da bude preuzeta. Na ovaj način će takođe biti obezbeđen jedinstven način utvrđivanja one-to-one Wi-Fi konekcije. Više detalja o Bluetooth 3.0 će biti dostupno krajem ovog meseca kada će biti i zvanično predstavljanje.
11.04.2009. u 09h @ electronista.com >
22117
Apple popravlja pukotine
Kompanija Apple je konačno počela sa priznavanjem postojanja malih pukotina u starijim plastičnim MacBook računarima. Apple-ovi servisi počeli su da dobijaju pritužbe na kvalitet plastike kojom je izrađeno kućište njihovog 13’’ MacBook-a koji se na tržištu pojavio pre tri godine, a pronađeno je da plastika može pući na četiri različite tačke. Svi njihovi servisi su dobili nalog da izvrše pregled primljenih uređaja kod kojih se navodi postojanje ovog problema i da se izvrši popravka ovih notebook računara iako je garancija istekla, navodi se u saopštenju. To ne znači da ćete dobiti novi MacBook ukoliko vam postojeći ispadne ali manje pukotine se mogu popraviti.
11.04.2009. u 08h @ news.cnet.com >
22116
Gmail govori da li spavate
Kompanija Google je predstavila novi Gmail Labs dodatak koji korisnicima pomaže da odrede da li su njihovi Gmail kontakti budni. Sender Time Zone, karakteristika koja se aktivira u okviru Labs taba u Gmail-u, prikazuje zelenu ikonu telefona pored kontakta u drugoj vremenskoj zoni kada je taj kontakt dostupan i kada najverovatnije ne spava. Crvena ikona telefona se prikazuje pored onih kontakata za koje je vrlo verovatno da spavaju ili su van svojih kancelarija. Prema objavljenim podacima zelena ikona će se pojavljivati između 9 i 18 časova prema lokalnom vremenu pošiljaoca.
11.04.2009. u 07h @ news.cnet.com >
22115
Microsoft plaća odštetu
Porota okružnog suda Rhode Island-a donela je odluku o tome da je Microsoft u potpunosti kriv za kršenje prava na patent koji je upisan 1996 godine a radi se o kontinualnoj softverskoj aktivaciji i sistemu licenciranja, što znači da je Microsoft ukrao tehnologiju za sprečavanje korisnika da kradu njihovu tehnologiju. Pronalazač ovog patenta jeste Richard B. Frederickson kome je sud odredio dodeljivanje odštete u visini od $388 miliona. Fredericks je tužbu podneo još u toku 2005 godine a zvanični predstavnik Microsoft-a navodi da će se pravni zastupnici obratiti sudu sa zahtevom za ukidanje presude ali nije naveo precizan datum kada bi se to moglo desiti.
11.04.2009. u 06h @ betanews.com >
22114
Nema informacija!
EATON Powerware UPS u Formuli 1
Na prvi pogled • Beograd • 11.04.2009.
U poslednjem krugu Formule 1, Kanadskog Grand Prix, BMW Sauber tim je u tesnoj završnici, sa dva svoja automoila u vođstvu, nadmašio konkurenta iz McLaren tima i u istorijskom finišu oba BMW automobila prolaze kroz cilj jedan za drugim odnevši duplu pobedu za BMW Sauber!
NVIDIA ION Acer Revo mini računar
Na prvi pogled • Beograd • 11.04.2009.
Acer Revo, maleni desktop računar koji će se prodavati za manje od $500, je prvi računar koji je baziran na nVidia-inoj Ion netbook platformi.
Yahoo i Google napravili izborne sajtove u Indiji
Na prvi pogled • Beograd • 11.04.2009.
Google i Yahoo su pokrenuli specijalne sajtove koji imaju za cilj da pokriju federalne izbore u Indiji.