Arhiva - 13.02.2009.
Miro 2.0
Kada se open-source video jukebox Miro pojavio, bio je u beta verziji i poznat kao Democracy Player, a njegov najveći problem bio je stabilnost. Napredovanjem kroz beta fazu rešena je većina problema pa je tako nedavno objavljena verzija 2.0 za Windows i Mac. Od samog početka do ove verzije nastao je veliki broj promena a na vrhu liste izmena nalazi se ozbiljan pokušaj da se unapredi stabilnost. Pored toga određena izmena je izvršena i po pitanju interfejsa, a kontrole su ostale na istom mestu. Došlo je i do izmene i toga da od sada možete prikazati sadržaj reprodukcije preko glavnog plejera. Novi Miro je brži i lakši za upotrebu i vredi ga probati.
13.02.2009. u 16h @ download.com >
21004
Ponovo AIR aplikacije
Početkom ove nedelje Adobe Systems je ponovo pokrenuo svoj direktorijum AIR aplikacija koji ovaj put nosi naziv „Marketplace“. Međutim, za sada još uvek nema premium aplikacija koje je potrebno platiti. Adobe Integrated Runtime je kompanijin desktop runtime za bogate internet aplikacije. Sada korisnici konačno imaju mogućnost da vrše pretragu za aplikacijama prema nazivu i kreatoru. Tu su takođe i četiri nova RSS feed-a koji su poslednji dodani, spisak najpopularnijih aplikacija, onih odbranih od strane osoblja kao i onih koje su nedavno update-ovane. Sve zajedno sada je dostupno oko 400 aplikacija u direktorijumu a najpopularnija je AIR Front-End za Acrobat.com servis.
13.02.2009. u 16h @ news.cnet.com >
21003
Nisus Writer Express
Nisus Software je najavila izdavanje Nisus Writer Express 3.2, update-a za svoj jeftini alat za obradu teksta namenjen Mac OS X operativnom sistem. Ovaj alat košta $45, a update za korisnike koji su već imali licenciranu neku od 3.x verzija je besplatan. Nisus Writer Express inkorporiše višejezičku podršku, sistem za stil pisanja, režim prikaza preko celog ekrana kao i podršku za Rich Text Format (RTF), široko podržani fajl format. Novo u izdanju 3,2 su nove karakteristike kao što su mogućnost editovanja svojstava dokumenata, uključujući autora, kompaniju, odredbe koje se odnose autorska prava i drugo. Nisus Writer Express zahteva Mac OS X 10.4 ili noviju verziju.
13.02.2009. u 15h @ macworld.com >
21002
IBM nudi cloud upravljanje
IBM je demonstrirao upotrebu svoje Cloud Management Console za kontrolu daljinskim cloud sistemima, čineći mogućim za IT menadžere da premeštaju računarske resurse između privatnih i javnih cloud-a. Demonstracija koja je izvršena u IBM-ovom istraživačkom centru u silikonskoj dolini zajedno sa partnerom u ovom poduhvatu Juniper Networks prikazala je drag-and-drop interfejs koji omogućava upravljanje hibridnom cloud infrastrukturom. Nova mogućnost je prikazana zajedno sa nekoliko drugih IBM cloud ponuda, uključujući Service Management Center za Cloud računarstvo koji klijenti mogu da koriste da izgrađuju i isporučuju cloud servise.
13.02.2009. u 15h @ vnunet.com >
21000
Intel prikazao 32nm procesore
Pre nekoliko dana Intel je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o svojim planovima, obelodanio neke detalje vezane za svoje nove fabrike ali je fokus uglavnom bio na dolazećem prelasku na 32nm procesore. Istom prilikom kompanija je demonstrirala prvi put 32nm Nehalem bazirani Westmere čip koji radi. Obzirom da je u pitanju bila samo demonstracija i prikaz novog procesora nisu izvrašavani nikakvi testovi koji bi ukazali na perfromanse procesora. Intel je bio dosta škrt po pitanju vremenskih okvira kada bi se procesori izrađeni novom tehnologijom pojavili pred korisnicima već je jedina odrednica bila da će se sve to dogoditi u toku ove godine.
13.02.2009. u 14h @ engadget.com >
20999
Virtuelizacija za RMDS
Iako je virtuelizacija popularna i na Wall Street-u, ona se retko koristi u trgovinskim okruženjima jer može da izazove uska grla - deljivi memorijski resursi mogu da budu nezgodni za aplikacije koje barataju velikim količinama podataka. Ipak i u ovom polju dolazi do promena. Sun Microsystems i Thomson Reuters su najavili da će Reuters-ov RMDS 6 sistem za tržišne podatke raditi sa Sun-ovim Solaris 10 kontejnerima, formi virtuelizacione tehniologije sa minimalnim uticajem na latenciju. Od oko 2500 RMDS koji su instalirani širom sveta, približno 85% njih radi na Sun Sparc opremi. Mnogi od korisnika bi bili veoma zadovoljni da virtuelizacijom smanje obim svoje opreme.
13.02.2009. u 14h @ wallstreetandtech.com >
20998
Microsoft poboljšava MSRT
Microsoft je poboljšao svoj Malicious Software Remowal Tool (MSRT) koji isporučuje sa svojim Windows operativnim sistemom tako da može da detektuje i ukloni ozloglašeni Srizbi botnet kod. Win32/Srizbi je odgovoran za veliki broj spam email poruka koje su poslate u godini nakon njegovog otkrivanja. Microsoft je otkrio da je ovaj zlonamerni softver detektovan na stotinama hiljada ili čak milionima računara širom sveta, uključujući one na kojima su instalirane najnovije baze podataka anti virus softvera pa je to bio razlog da kompanija u svoj alat za uklanjanje zlonamernih softvera uključi i alat za uklanjanje pomenutog botnet-a.
13.02.2009. u 13h @ pcworld.com >
20997
Integrisana Web platforma
Sun je početkom nedelje predstavio platformu za open-source Web aplikacije baziranu na GlassFish Java aplikacionom serveru. Ovu platformu koja nosi naziv Sun GlassFish Portfolio karakterišu open-source tehnologije koje su unapred integrisane. Pored aplikacionog servera, Sun GlassFish Portfolio takođe je izrađen na osnovu open-source projekata kao što su Apache Tomcat, Ruby i PHP jezici kao i Liferay Portal. Komponente su testirane i nude povećanu proizvodnost i brže vreme stizanja na tržište, navodi zvanični predstavnik kompanije Sun. Ono što čelnici kompanije naglašavaju jeste da su sve komponente, osim Sun Enterprise Manager-a, ponuđene kao open source.
13.02.2009. u 13h @ computerworld.com >
20996
Besplatni naziv domena
Reči „besplatno“ i „Microsoft“ često ne idu zajedno ali ovaj put ova kompanija je predstavila novu ponudu u okviru koje nudi besplatni naziv domena, besplatni Web hosting, besplatne e-mail naloge i mnogo toga još. Kao što možete očekivati od imena, Microsoft Office Live Basics je prvenstveno fokusiran na poslovne korisnike ali to nikako ne znači da ga ne možete koristiti i za lični sajt. Pored svega navedenog besplatni nalog podrazumeva i potrebne alate, 100 e-mail adresa kao i online radni prostor. Osim toga, korisnik dobija i 500MB skladišnog prostora. Ovo je odlična ponuda za sve one koji žele da pokrenu sopstveni biznis ili žele svoje mesto na Web-u.
13.02.2009. u 12h @ news.cnet.com >
20994
Stigle zakrpe
Microsoft je pre dva dana obezbedio zakrpe za osam slabih tačaka od kojih je tri bilo označene kao kritične – u Internet Explorer-u, Office-u, Exchange i SQL Server-u. Najozbiljnija od svih slabih tačaka bio je bug u Exchange-u koji su potencijalni napadači mogli da pokrenu slanjem specijalno osmišljene poruke do mail server-a kompanije. U svom najnovijem sigurnosnom update-u Microsoft je obezbedio zakrpe za tri kritične slabe tačke a tu su i zakrpe za pet dodatnih bugova koje su označene kao važne, što je drugi nivo označavanja važnosti, od mogućnih četiri, koji koristi kompanija Microsoft.
13.02.2009. u 11h @ computerworld.com >
20993
Stručnjaci o IE
Grupa stručnjaka navodi da bi kompanija Microsoft mnogo bolje mogla da zaštiti svoje korisnike prekidanjem Internet Explorer veza sa Windows-om, a zatim obezbeđivanjem zakrpe za pretraživač makar to bilo i na dnevnoj osnovi. Pretraživač je i dalje najviše korišćena aplikacija koja vrši interakcijus a internetom i najverovatnije izvor štetnih sadržaja. Slabim tačkama IE bi trebalo dati najviši prioritet i za njih bi prvo trebalo obezbediti zakrpu navodi Wolfgang Kandek, tehnološki direktor pri sigurnosnoj kompaniji Qualys. Na žalost, to nije ono što se u stvarnosti dešava već podaci pokazuju da kompanije tretiraju zakrpe za pretraživač isto kao i svake druge zakrpe.
13.02.2009. u 11h @ computerworld.com >
20992
Dell štampači bez mastila
Dell je predstavio novi opseg štampača bez mastila koji su namenjeni mobilnim korisnicima. Wasabi PZ310 Photo Printer, kompanije Zink images, koristi papire koji u sebi sadrže žute, magenta i cyan kristale. Boje se aktiviraju zagrevanjem od strane miliona sićušnih sondi na specifičnim delovima papira sa ciljem kreiranja slika. Dell Wasabi je četvrti proizvod koji je postao dostupan a koji koristi Zink tehnologiju. Ovaj štampač može da štampa i slike koje se nalaze na laptop računarima ili mobilnim teleofnima pri čemu koristi Bluetooth konekciju. Tehnologija koju primenjuje Zink vodi poreklo od tehnologije koju je razvio Polaroid.
13.02.2009. u 10h @ vnunet.com >
20991
Intel ažurira planove
Intel je tokom ove nedelje ubrzao planove za izdavanje dual core laptop i desktop procesora, sa ciljem smanjenja troškova proizvodnje. Kompanija će početi da isporučuje dual core procesore za mainstream laptopove i desktop računare koji su izrađeni korišćenjem 32nm procesa preskačući planove za izdavanje sličnih čipova koji su izrađeni korišćenjem 45nm tehnološkog procesa. Ovi čipovi bi na tržište trebali da stignu tokom četvrtog kvartala ove godine. Promena planova će tako veoma brzo dovesti najnovije tehnologije kada su u pitanju desktop i laptop modeli za mainstream korisnike, naveli su zvaničnici kompanije, na press konferenciji u San Francisco-u.
13.02.2009. u 10h @ macworld.com >
20990
Debian ''Lenny''
Debian razvojni tim je spreman da izda sledeće dugo očekivano izdanje. Nakon odlaganja koje se produžilo na čitavih pet meseci, sledeća verzija ovog Linux operativnog sistema koji služi kao tehnička osnova za Ubuntu Linux distribuciju se očekuje da će da debituje tokom narednog vikenda. Prema informacijama koje dolaze sa brojnih sajtova koji tretiraju pomenutu problematiku, Debian razvojni tim je odlučio da ovo izdanje koje je poznato i pod nazivom Lenny izda tokom narednog vikenda. Tokom poslednjeg meseca razvojni tim je vršio sveobuhvatna testiranja a sam operativni sistem je bio u stadijumu tzv. „dubokog zamrzavanja“ tj. nisu mu dodavane niti menjane karakteristike.
13.02.2009. u 09h @ informationweek.com >
20989
Ukinuto preuzimanje Windows 7
Microsoft je prekinuo mogućnost preuzimanja beta verzije Windows 7 ali će i dalje omogućiti korisnicima koji su započeli ovaj proces da ga završe. Kao što je i obećano pre više od dve nedelje Microsoft je blokirao nova preuzimanja Windows 7 a na sajtu sa kog su svi zainteresovani mogli da preuzmu Windows 7 beta verziju stoji oznaka da Windows 7 Beta više nije dostupan. Microsoft navodi da Windows 7 Beta ističe 1. avgusta ove godine kada će korisnici morati izvršiti update na noviju verziju ili ponovo instalirati raniju verziju Windows-a, kao što su Windows Vista ili XP operativni sistemi.
13.02.2009. u 09h @ computerworld.com >
20988
IBM gradi evropski superračunar
IBM je najavio planove za izgradnju najmoćnijeg evropskog super-računara koji će biti instaliran u jednom istraživačkom centru u Nemačkoj. Petaflop sistem će uključivati približno 295.000 Power 450 procesora radnog takta 850MHz koji će biti smešteni na 72 police kao i preko 144TB sistemske memorije. Super-računari ovakvog nivoa performansi su univerzalni instrumenti tehnologije za rešavanje najkompletnijih i najurgentnijih naučnih problema u mnogim oblastima. Sa brzinama od preko petaflopa, novi super-računar nudi obradnu snagu koja je ekvivalentna snazi 50.000 laptop računara, a pored ogromne snage ovo će biti jedan od najštedljivijih super-računara.
13.02.2009. u 08h @ wallstreetandtech.com >
20987
Poboljšan ZoneAlarm Router
Pored velikog broja mogućnosti i odabira kada su u pitanju ruteri, sigurno je da je jedan od najsigurnijih među njima ZoneAlarm Secure Wireless ruter Z100G. ZoneAlarm Secure Wireless Router Z100G verzija 8.0 kompanije Check Point nedavno je objavljena. Antivirus i firewall-omogućeni wireless ruter ove kompanije je star nešto više od dve godine a update-ovan je da se obuhati VStream antispam, firewall monitor i statusna tabla, ugrađeni DNS server kao i podrška za Xbox LIVE hosting. Ažurirani Z100G („G“ je ista oznaka kao i za „802.11g“) može da se nabavi po istoj ceni po kojoj je mogao da se nabavi i prethodni model a to je $149.95.
13.02.2009. u 08h @ betanews.com >
20986
Acer Aspire One
Nedelju dana pre nego što je to planirano kompanija Acer je započela isporuku svog Aspire One notebook-a druge generacije, Windows XP uređaja sa 10.1’’ ekranom. Uprkos većem ekranu novi Aspire One AOD150 ne nudi više prostora za tastaturu. Ono što je zanimljivo kod nove verzije jeste to što je dostupna baterija koja pruža više mogućnosti – sada je tu 5800mAH baterija kompanije Acer umesto standardne 4400mAH baterije. Između ostalih specifikacija Aspire One AOD150 tu su i 160GB hard drive, jedan SDHC slot za karticu, 1.6GHz Intel Atom N270 procesor i 1GB sistemske memorije. Za sada je dostupna samo verzija sa Windows XP operativnim sistemom.
13.02.2009. u 07h @ betanews.com >
20985
Novi Dell Tablet PC
Kompanija Dell je u toku jučerašnjeg dana predstavila svoj novi Latitude XT2, konvertibilni Tablet PC sa integrisanim multitouch mogućnostima i sa do 11 sati trajanja baterije. Multitouch mogućnosti na Latitude XT2 omogućavaju korisnicima da upotrebljavaju gestove kao što su laki udarci za skrolovanje, listanje, rotiranje i zumiranje koji rade sa proizvodnim aplikacijama koje se svakodnevno koriste, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije Dell. Prethodni model je takođe nudio multitouch funkciju koja je bila dostupna samo preko driver-a koji su se mogli preuzeti preko Dell-ovog sajta. Kod modela XT2, sa druge strane, multitouch driver od strane N-trig je već ugrađen.
13.02.2009. u 07h @ betanews.com >
20984
Nov DdoS napad
Tehnika za još gore efekte distribuiranih denial-of-service napada zasniva se na korišćenju karakteristike u DNS sistemu koji je nekada davno bio osmišljen da bude koristan. Primena zakrpe mogla bi obuhvatiti rekonfigurisanje miliona servera ili čak razmišljanje o tome kako čitav sistem funkcioniše. DDoS napad funkcioniše tako što obuhvata bombardovanje ciljnog sajta velikim brojem nepotrebnih i nekorisnih informacija tako na nikakav drugi saobraćaj ne može da bude propušten. Neki napadači, naročito oni koji žive od toga, pojačavaju tehnike koje povećavanju protok paketa skrivajući pravi izvor snažnog napada.
13.02.2009. u 06h @ betanews.com >
20983
Adobe o izazovima
Obraćajući se prisutnima na konferenciji koja je održana početkom ove nedelje, izvršni potpredsednik kompanije Adobe, Mark Garrett, govorio je o izazovima sa kojima će biti potrebno suočiti se, a zanimljivo je da Microsoft nije jedan od njih. Na pitanje prisutnih zašto Microsoft i njegov Silverlight ne smatraju izazovom, Garrett je izjavio da je Microsoft predstavio Silverlight pre dve godine kada je pokrenuta jaka i ozbiljna kampanja da Silverlight bude prihvaćen od strane korisnika, međutim, jačina njihovog forsiranja oslabila je značajno u poslednjih nekoliko meseci pa sada Adobe ima dosta prednosti u odnosu na Microsoft, smatra Garrett.
13.02.2009. u 06h @ betanews.com >
20982
Nema informacija!
Xwave S90
Na prvi pogled • Beograd • 13.02.2009.
Napredan model multimedijalnog plejera kompanije Xwave podržava dosta toga, između ostalog i snimanje glasa, prijem FM radio stanica, igre. Kvalitet zvuka je dosta dobar, a videa još bolji zahvaljujući odličnom 3" ekranu.
OCZ StealthXStream napajanja
Na prvi pogled • Beograd • 13.02.2009.
Veoma kvalitetna napajanja poznatog proizvođača obezbeđuju veoma stabilan rad bez obzira na opterećenje. Ugrađeni 120mm ventilatori rade dosta tiho, a generalni utisak je da svako od ovih napajanja može povući dosta više od brojke iz deklaracije.
APEX Supercase MJ-16
Na prvi pogled • Beograd • 13.02.2009.
Zanimljivo kućište vrlo kompaktnih dimenzija koje je namenjeno integrisanim sistemima. Odličan kvalitet izrade i činjenica da u paketu dolazi i napajanje snage 250W znače da se dobija puno toga za svega 50tak evra. Sa nestrpljenjem očekujemo i naredne APEX modele.