Arhiva - 17.12.2008.
Microsoft istražuje slabe tačke
Samo nekoliko dana nakon svog redovnog izdavanja zakrpa za slabe tačke koje su primećene u prethodnom periodu kompanija Microsoft se našla u situaciji da istražuje izveštaje koji se odnose na zero-day bug- koji napada Internet Explorer pretraživač kao i na nezakrpljenu slabu tačku u WordPad Text konvertoru. Prema navodima kompanije Vupen Security, exploit kod za slabu tačku u IE iskorišćava problem sa raščlanjivanjem zlonamerno kreiranog XML sadržaja. Međutim, sigurnosni istraživači kompanije Symantec navode da problem utiče na XML mehanizam za raščlanjivanje IE7 i MSHTML.DLL biblioteku. Microsoft nije naveo kada bi se nove zakrpe mogle pojaviti.
17.12.2008. u 16h @ eweek.com >
20099
Google Native Client
Programeri kompanije Google su predstavili Native Client, novu open source tehnologiju koja je dizajnirana da upotpuni tehnologije kao što su JavaScript, Microsoft Silverlight, Adobe AIR i Flash. Native Client ima ulogu da reši sigurnosne probleme koji su nerazdvojivi sa iskorišćavanjem matičnog računarskog koda u razvijanju aplikacija pri čemu pomaže Google-u da premosti jaz u performansama između Web i desktop aplikacija. Pojedini analitičari smatraju da bi Native Client u kombinaciji sa Google Chrome pretraživačem, Gears i još nekim aplikacijama ove kompanije mogao da bude osnova nekog novog operativnog sistema koji bi bio izazov Windowsu.
17.12.2008. u 16h @ eweek.com >
20098
Cloud baze podataka
Za one koji posmatraju tržište baza podataka 2008 godina će biti zapamćena kao godina u kojoj je cloud računarstvo počelo da se proširuje i na tržište baza podataka u značajnoj meri. Najsnažniji primer ovog trenda je pokretanje Microsoft SDS (SQL Data Services) u martu. Microsoft je tako postao prvi od velikih kreatora baza podataka koji je ponudio verziju svojih baza u okviru cloud servisa. Za sledeću godinu analitičari predviđaju dalje pomeranje ka cloud računarstvu kada su u pitanju baze podataka. Ipak, za sada ne treba očekivati da će preduzeća u potpunosti da se odreknu tradicionalnih baza podataka već će taj proces dugo trajati.
17.12.2008. u 15h @ eweek.com >
20097
Appcelerator Titanium
Appcelerator je najavio preview Applecelator Titanium-a, open source platforme za gradnju desktop i mobilnih aplikacija korišćenjem opšteg seta Web tehnologija. Tehnologija omogućava programerima da izgrade desktop Web aplikacije koje mogu da rade i online i offline. Ova mogućnost nameće poređenje sa Adobe AIR ali Appcelerator koristi open source komponente nasuprot Adobe-ovoj privatnoj tehnologiji. Kao i Adobe AIR, Titanium za razliku od tradicionalnih Web aplikacija koje su ograničene na rad u okviru pretraživača omogućava programerima da kreiraju aplikacije koje imaju mogućnost čitanja i pisanja lokalnih podataka na desktopu i interakciju sa operativnim sistemom.
17.12.2008. u 15h @ eweek.com >
20096
Fujitsu LOOX R ultraportabl
Pre oko 12 meseci kompanija Fujitsu je predstavila prvi ultraportabl model koji je bio baziran na Penryn procesoru. U današnje vreme ovaj procesor radnog takta 1.2GHz više nije dovoljno snažan. Tako je ovaj proizvođač najavio upgrade LOOX R ultraportabl modela koji će se prvo pojaviti u Japanu. Biće dostupne dve verzije C70 koju karakteriše SSD kapaciteta 128GB, Windows Vista ili XP Pro operativni sistem, Bluetooth 2.1+EDR kao i 12.6 sati trajanja baterije. Sa druge strane model C70 poseduje skladišteni kapacitet od 320GB u vidu hard drive-a, 30 minuta kraće trajanje baterije od C50 kao i Bluetooth. Oba modela karakteriše 12.1’’ ekran.
17.12.2008. u 14h @ engadget.com >
20095
Celeron bazirani Eee Box B203
Izgleda da su se glasine koje su se nedavno pojavile a koje su se odnosile na novi proizvod u okviru Asus-ove Eee PC serije pokazale tačnim. Ovih dana je zvanično potvrđeno da je kompanija Asus predstavila Eee Box B203 model. Ovaj model ima male izmene u odnosu na prethodni Eee Box B202. Jedina izmena se odnosi na Intel Celeron C220 procesor. Ostale specifikacije su manje više identične: prethodno instalirani Windows XP operativni sistem, 2GB sistemske memorije kao i 160GB skladištenog kapaciteta. Spoljašnje dimenzije ovog uređaja su 222x178x26.9mm. Svakako ne jedan od najlepših na tržištu ali vrlo funkcionalan.
17.12.2008. u 14h @ engadget.com >
20094
Pretvorite video u čestitku
YouTube je predstavio prazničnu karakteristiku koja će korisnicima omogućiti da kreiraju hostovanu video karticu koju će slati prijateljima i familiji. Korisnici mogu da odaberu ovu opciju iz svakog YouTube video klipa ili sa specijalne stranice koja hostuje odabrane video sadržaje zajednice i linkove ka sopstvenim klipovima korisnika. Postoji opcija koja je korisnicima na raspolaganju a prema kojoj mogu da kreiraju i više personalizovane čestitke koristeći svoju Web kameru. Za sada samo jedan video klip može da bude povezan sa datom novogodišnjom čestitkom. Kada korisnici odaberu sve sadržaje koje žele da pošalju kao čestitku mogu da odaberu neku od prigodnih tema.
17.12.2008. u 13h @ news.cnet.com >
20093
Tehnološki promašaji godine
Pri kraju godine sumiraju se razna dostignuća pa se tako podsetimo i nekih ne baš uspešnih rešenja. I godina koja je na izmaku nije mogla da prođe bez istih. Jedan od njih je bio i servis kompanije Apple – MobileMe. Da bi načinili nove email mogućnosti iPhone-a 2.0 atraktivnijim za korporativne korisnike iz kompanije Apple su rešili da ponude na pretplati baziran MobileMe servis – -mail, kalendar, sajt za razmenu fotografija i skladištenje online sadržaja a sve kao alternativu Microsoft Exchange. Međutim, Apple je požurio da ovaj servis predstavi pre nego što je bio spreman i hiljade korisnika nisu mogli da pristupe svojim e-mail nalozima više nedelja.
17.12.2008. u 13h @ eweek.com >
20092
Aptana PHP razvojni alat
Aptana je 11. decembra izdala Aptana PHP 1.0 svoje open source integrisano razvojno okruženje za razvoj PHP aplikacija. Sa novim proizvodom, Aptana proširuje funkcionalnost kompanijine ponude koja je dostupna programerima u okviru Aptana Studio paketa alata, koji predstavlja Eclipse bazirani IDE za AJAX i Web razvoj. Atana PHP obezbeđuje opšte IDE karakteristike kao što je pomoć uz kod i instant provera sintakse koje podržavaju ne samo PHP već takođe i AJAX biblioteke, JavaSCript, HTML i CSS. Takođe, programeri mogu da koriste interni PHP server koji je uključen u Aptana PHP instalaciju ili neki drugi PHP server u svrhu pregleda PHP stranica.
17.12.2008. u 12h @ eweek.com >
20091
Intel Parallel Studio Tool beta
Intel je predstavio prvu javnu beta verziju komponente svog Intel Parallel Studio alata – Intel Parallel Composer. Ostale komponente Intel Parallel Studio alata će u prvoj beta verziji biti izdate tokom naredne godine navodi James Reinders, jedan od zvaničnika kompanije. Intel Parallel Composer je sveobuhvatni set kompajlera i biblioteka za Microsoft Visual Studio C++ programere koji ubrzava i pojednostavljuje obradu po nitima za unapređenu produktivnost. On proširuje mogućnosti Microsoft Visual Studio-a radi podrške kompletnom spektru paralelnih izražavanja i iskorišćavanja prednosti Intel-ovih najnovijih verzija kompajlera i biblioteka za paralelizam.
17.12.2008. u 12h @ eweek.com >
20090
Super Micro Server sistem
Super Micro, koja je najpoznatija po svojim računarskim serverima visokih performansi i onima namenjenim poslovnim korisnicima sada ima ponudu i za mala i srednja preduzeća u okviru koje nudi male i jeftine sisteme. Kompanija je 15. decembra počela prodaju SuperServer 5035L-iB, mini-tower servera koji nudi konfiguracije sa početnim cenama između $300 i $500, što je 20-30% jeftinije od kompanijinih tipičnih poslovnih sistema. SuperServer 5035L-iB je baziran na Super Micro X7SLM-L serverskoj ploči koja podržava jedan Intel Core 2 Duo procesor serije 4000. Ova ploča takođe podržava i starije Pentium i Celeron procesore i podržava do 2GB sistemske memorije.
17.12.2008. u 11h @ eweek.com >
20089
Google izbacio Firefox
Google je u toku jučerašnjeg dana zamenio Mozilla-in Firefox sa sopstvenim Chrome kao podrazumevanim pretraživačem u engleskoj verziji Google Pack, paketa aplikacija za Windows. Pre nekoliko dana Google je izbacio oznaku beta sa njihovog Chrome pretraživača koji je predstavljen pre tri meseca te je izdata prva proizvodna verzija za Windows XP i Vista-u. Google Pack je kolekcija koju je osmislio Google u saradnji sa drugim proizvođačima a u okviru te kolekcije nalaze se Google Desktop, Google Earth, Picasa, Adobe Reader i Norton Security Scan. Firefox i dalje ostaje na listi ali nije odabran kao deo osnovnog Google Pack-a.
17.12.2008. u 11h @ computerworld.com >
20088
Microsoft Thumbtack
Kompanija Microsoft nastavlja svoju avanturu na polju Web aplikacija sa novim Live Labs eksperimentom koji nosi naziv Thumbtack. Kao jednostavan Web bazirani kabinet za skladištenje informacija koje pristižu sa Web-a, Thumbtack predstavlja još jedan vid ulaska na već široko tržište ali donoseći jednu veoma zanimljivu činjenicu. Thumtack je veoma jednostavan alat koji korisnicima omogućava da organizuju svoje pakete sadržaja koje kopiraju u beleške ili da na veoma jednostavan način dodaju tekst ili slike sa nekih drugih sajtova preko bookmarklet-a.
17.12.2008. u 10h @ arstechnica.com >
20087
Gmail dobija odgovarajući PDF čitač
Gmail-ov integrisani besplatni PDF čitač je dobio upgrade zahvaljujući Google Docs. Sada otvaranje PDF dokumenta u okviru Gmail-a više neće zahtevati vaš matični PDF čitač (kao što je sporoučitavajući Adobe Acrobat), već će se otvarati u okviru čitača koji postoji u Google Docs. Postoje dve prednosti ugrađenog čitača a to su da se dokumentom možete kretati znatno brže dok je druga ugrađena opcija zumiranja dokumenta tako da možete povećavati tekst onoliko koliko vama odgovara radi lakšeg čitanja. Takođe, korisnicima Gmail-a je sada dostupna i opcija da PDF fajl otvore kao HTML dokument direktno iz poruke.
17.12.2008. u 10h @ news.cnet.com >
20085
HP ulazi na Linux tržište
Kompanija Hewlett-Packard najavila je u toku jučerašnjeg dana da će u svoju ponudu uvrstiti Novell SUSE Linux Enterprise Desktop paket na jedan od svojih desktop računara. Namenjen za školsku upotrebu ali i za mala i srednja preduzeća, HP Compaq dc5850 će uskoro biti dostupan. Pored SUSE, isporučivaće se zajedno sa OpenOffice.org office paketom ali i drugim aplikacijama. Korisnici takođe mogu preuzeti više od 40 besplatnih edukativnih aplikacija za studente i profesore zajedno sa odgovarajućim softverom za školsku administraciju.
17.12.2008. u 09h @ computerworld.com >
20084
Microsoft menja kurs
Kada je Microsoft kupio Powerset Inc. u julu, kupio je više od samog engine-a za pretragu. Postao je takođe vlasnik open source koda koji je bio i još uvek je deo Apache Software Foundation Hadoop projekta. Ovo je bila prva situacija za Microsoft da je imao proizvod baziran na open source tehnologiji. Takođe u julu kompanija je počela da obezbeđuje interno razvijen kod za open source projekat nazvan ADOdb koji kreira apstrakcionu biblioteku baza podataka za PHP i Python skripting jezike. Ovakvim potezima jedinica za strategiju platformi Microsofta primorava prodavce softvera da prihvate da njeni proizvodi treba da budu interoperatiblni sa open source tehnologijama.
17.12.2008. u 09h @ computerworld.com >
20083
Red Hat investira u JasperSoft
Linux distributer Red Hat investirao je određenu sumu novca u kompaniju JasperSoft u okviru postignutog sporazuma na osnovu kojeg će biti investirano oko $12.5 miliona u ovu kompaniju. Red Hat nije objavio više detalja vezanih za ovu investiciju u JasperSoft koji nudi open source poslovne proizvode među kojima su JasperServer, JasperAnalysis i JasperReports. JasperSoft takođe poseduje veliki broj prodavaca koji licenciraju njegov softver a za njega se navodi da je najrasprostranjeniji poslovni softver na svetu sa više od 7 miliona preuzimanja.
17.12.2008. u 08h @ computerworld.com >
20082
Cisco i centri podataka
Cisco Systems Inc planira da u sledećoj godini predstavi značajan broj proizvoda koji označavaju nastavak kompanijine posvećenosti da od pukog snabdevača mrežnom opremom postane IT snabdevač uređajima za kompletnu IT industriju. U sledećoj godini se očekuje predstavljanje interno razvijenih blade servera centara podataka, energetski efikasna unapređenja u okviru Cisco-vog portfolia svičeva kao novo izdanje kompanijinog softvera za objedinjene komunikacije koji je namenjen saradnji među kompanijama. Kada su u pitanju kompanijini centri podataka oni će biti razvijeni u saradnji sa Cisco-vim dugoročnim partnerima kao što su kompanije HP i IBM.
17.12.2008. u 08h @ computerworld.com >
20081
ATI Catalyst 8.12
Kompanija ATI Technologies je u toku jučerašnjeg dana objavila dostupnost download-a koji je besplatan za preuzimanje i koji omogućuje njihovom moćnom ali retko u potpunoj meri korišćenom GPU da bude iskorišćen na najbolji mogući način. ATI Catalyst 8.12 softverski driver omogućava ATI Radeon HD 4000 seriji baziranih kartica da ubrzaju odrađivanje zadataka kao što je konvertovanje DVD videa u kompresovani video za ekrane smart telefona. Ovi driveri mogu pokrenuti 2 miliona grafičkih kartica koje su do danas prodate od strane ovog proizvođača korišćenjem gore pomenutog Radeon grafičkog procesora kompanije ATI.
17.12.2008. u 07h @ computerworld.com >
20080
Sporni MySQL 5.1
Michael „Monty“ Widenius, originalni kreator MySQL open source baze podataka oštro je kritikovao nedavno zvanično saopštenje kompanije Sun Microsystems u kojem se najavljuje da je update na verziju MySQL 5.1 dostupna. Widenius koji je sada tehnološki direktor Sun-ovog odeljenja za MySQL je u okrivu svog bloga upozorio sve korisnike da budu veoma oprezni kada je u pitanju verzija 5.1, navodeći da postoji još veliki broj kako poznatih tako i nepoznatih fatalnih slabih tačaka u okviru novih karakteristika. Uprkos svemu tome Widenius i dalje ostaje u Sun-u koji je početkom januara meseca ove godine kupio MySQL AB.
17.12.2008. u 07h @ computerworld.com >
20079
Ubisoft koristi šansu
Nintendo Wii je najuspešnija konzola poslednje generacije što kompaniji Nintendo donosi dosta novca. Svakog meseca se u okviru finansijskih izveštaja može videti da je Nintendo na vrhu top lista po prodaji kako hardvera tako i softvera. Najčeše se radi o istoj Nintendo igri mesecima za redom ostavljajući iza sebe ostale kompanije da razmišljaju o načinu na koji Nintendo to sve postiže. Krajem ove godine Nintendo nema toliko proizvoda koji bi zaposeli top liste pa se tako ukazala prilika za ostale kompanije. Ubisoft je predstavio dva proizvoda nadajući se da će iskoristiti datu šansu predstavljanjem Raving Rabbids TV Party i Shaun White Snowboarding: Road Trip.
17.12.2008. u 06h @ arstechnica.com >
20078
Nova LimeWire karakteristika
LimeWire je pre nekoliko dana dodao još jednu karakteristiku svom servisu pored razmene velike količine muzičkih sadržaja, videa i fotografija sa čitavim svetom. Naime, nova verzija P2P klijenta ove kompanije omogućava svim korisnicima da sadržaje razmenjuju samo sa određenim prijateljima koji su im poznati. Međutim, u svetlu nedavnog poteza LimeWire da pokrene prodavnicu legitimnih muzičkih sadržaja, stavljanje akcenta na karakteristiku razmene sadržaja možda i nije tako dobar potez. LimeWire 5 podržava u potpunosti redizajnirani UI i nove opcije za razmenu specifičnih fajlova ili tipova fajlova sa vašim prijateljima umesto pružanja ove mogućnosti čitavom svetu.
17.12.2008. u 06h @ arstechnica.com >
20077
Win Win Computer Shop je pokrenuo veliku Novogodišnju akciju. Više detalja na linku ispod.
Toshiba Tecra R10-10S
Na prvi pogled • Beograd • 17.12.2008.
Veoma kompaktan laptop dijagonale ekrana 14" i težina ispod 2Kg. Konfiguracija je pogodna za bukvalno bilo koju namenu pošto je dovoljno snažna i za multimediju ali i za ozbiljan rad. Autonomija je takođe veoma dobra za laptop ove klase. Cena jeste visoka ali i potpuno opravdana.
Acme Gamepad kontroleri za PS2
Na prvi pogled • Beograd • 17.12.2008.
Dva vrlo dobra PS2 gamepada izuzetno povoljne cene. Oba kontrolera podržavaju vibracije sa po dva ugrađena mikro motora što u igrama radi odlično. Jedina veća razlika se svodi na ergonomiju koja je bolja kod modela GA-04 koji će sigurno biti malo udobniji za korišćenje posle dužeg vremena.
Chieftec MESH CG-01B
Na prvi pogled • Beograd • 17.12.2008.
Chieftec kućište midi tower formata koje dolazi sa napajanjem od 350W. Kućište je standardno dobrog kvaliteta izrade na koji smo navikli. U pakovanju ne dolazi ni jedan ventilator iako ima dosta mogućnosti kada je hlađenje u pitanju. Ovo kućište nudi odličan odnos cene i kvaliteta koji će odgovarati prosečnim korisnicima.