Arhiva - 11.10.2008.
MSI EX620 laptop
Kompanija MSI je ažurirala svoju liniju laptopova namenjenih zabavi modelom EX620. Ovaj model karakteriše ekran dužine dijagonale 16’’ koji može da prikaže sliku rezolucije 1440x900 piksela. Takođe, EX620 poseduje Cinema Pro taster koji omugućava ulazak u Movie režim. Ovaj režim, prema navodima proizvođača unapređuje kvalitet slike i uključuje Dolby zvuk na dva Hi-Fi zvučnika laptopa i subwoofer-u čime se dobija unapređeni bioskopski doživljaj. Kada su u pitanju hardverske specifikacije, EX620 karakteriše Core 2 Duo procesor do 4GB DDR2 memorije, SATA hard drive-ovi kapaciteta 160GB, 250GB ili 320GB, DVD rezač ili Blu Ray plejer i Radeon HD 3470 sa 256MB posvećene memorije.
11.10.2008. u 18h @ tcmagazine.com >
18770
Novi rashladni sistem
Najnoviji eksperiment koji je izvršen od strane kompanije Intel ukazuje na to da bi poslovni korisnici širom sveta značajno mogli da umanje potrošnju energije koju koriste za rashlađivanje krucijalnih računarskih sistema. Umesto korišćenja rashladnih sistema koji koriste dosta energije, Don Atwood i John Miner kreirali su ventilacioni sistem koji uvlači spoljašnji hladan vazduh i omogućava zagrejanom vazduhu da bude izbačen. Kompanija Intel je postavila oko 5000 servera koji se nalaze u šest centara podataka i koji se hlade pomoću rashladnih sistema što dovodi do velike potrošnje energije, oko 10MW, što je i bio osnovni razlog sprovođenja ovog eksperimenta.
11.10.2008. u 17h @ newsfactor.com >
18769
Facebook dodaje pretragu
Kao što je obećano ovog leta, MySpace društvena mreža, koja svog najvećeg rivala ima u Facebook društvenom sajtu je integrisala Microsoft Live Search u svoj američki Web sajt. Ovaj potez omogućava članovima Facebook zajednice u SAD da vrše pretragu web-a bez potrebe da napuštaju ovaj društveni sajt. Prema navodima kompanije Microsoft, kada se vidi kako korisnici prihvataju Live Search karakteristiku u okviru Facebook-a će se videti načini za još dublju integraciju ove karakteristike u poularni društveni sajt kao i načini da se korisnicima omogući još dublji doživljaj korišćenja sajta.
11.10.2008. u 16h @ tcmagazine.com >
18768
HP Compaq Presario CQ70
Kompanija HP je predstavila novi 17’’ notebook računar – Compaq Pressario CQ70. Pomenuti model koji se prodaje po ceni od oko $700 karakteriše Intel Pentium T3200 dual core procesor radnog takta 2GHz, 3GB DDR2 sistemske memorije, hard drive kapaciteta 250GB, Intel GMA 4500MHD integrisana grafika i DVD rezač. Wide screen ekran ovog modela može da prikaže sliku rezolucije 1440-900 piksela. Ostale karakteristike ovog notebook računara uključuju 802.11 a/b/g bežični LAN, Ethernet LAN port, 56K modem, tri USB porta. Ova zamena za desktop računar poseduje tastaturu potpune veličine. CQ70 se isporučuje sa Windows Vista Home Premium OS-om.
11.10.2008. u 15h @ laptoping.com >
18767
Halo 3: Recon debituje na TGS 2008
Microsoft je pre nekoliko dana na TGS 2008 događaju predstavio Halo 3:Recon. Halo 3: Recon je novo poglavlje u Halo sagi koje omogoućava igraču da oživi događaje koji su doveli do epske priče koja je ispričana u Halo 3 iz perspektive novog heroja u Halo univerzumu. Samostalni Halo expansion će bit izdat u jesen sledeće godine i proširuje Halo 3 doživljaj za nekoliko novih sati igranja i nekoliko novih kampanja kao i multiplayer scenarija. Ukoliko želite da vidite kako izgleda novi expansion za Halo 3 igru, možete pogledati trejler koji postoji na sajtu kompanije Bungie koja je zajedno sa Microsoft-om razvila ovu igru.
11.10.2008. u 14h @ i4u.com >
18766
Eee PC touchscreen ekranom
Kompanija Asus uprkos veoma dobroj prodaji Eee PC modela navodi da u toku sledeće godine planira da predstavi nove modele u okviru ove familije uređaja. Tako za 2009 godinu Asus priprema prvi Eee PC koji će biti opremljen ekranom osetljivim na dodir. Ovaj model će prvi put biti prikazan na CES događaju koji će se održati u Januaru a zvanično će postati dostupan tokom prvog kvartala 2009. Takođe, u toku sledeće kalendarske godine Asus planira da Eee PC liniju proširi modelima koji će biti pokretani najnovijim dual core Intel Atom procesorima namenjenim notebook računarima kompaktne forme.
11.10.2008. u 13h @ tcmagazine.com >
18765
Sierra zatvara 21 server
U okviru objave na Sierra Community forumima, kompanija Sierra je navela 21 server koji će ugasiti od 1. novembra. Neke od igara koje se hostuju na pomenutim serverima vode poreklo još iz 1998 godine pa sve do naslova iz 2006. U pomenutim postovima nije naveden nijedan specifičan razlog za ovaj potez kompanije. Prema nekim informacijama serveri će ipak zadržati svoje multiplayer funkcije ali više neće omogućavati pretraživanje po serveru ili druge dodatne aktivnosti zajednice. Lokalne multiplayer funkcije će ostati i dalje dostupne. Za pristup serverima igrači treba da koriste direktne IP konekcije.
11.10.2008. u 12h @ gamesindustry.biz >
18764
Kodak Zi6
Nošenje kamkordera sa sobom postaje sve lakše zahvaljujući džepnih digitalnim kamkorderima kao što su Pure Digital Technologies Flip Ultra i Flip Mono. Ovih dana je i kompanija Kodak ušla na ovo tržište predstavljanjem svog džepnog kamkordera Zi6. Novi Kodak-ov proizvod snima u HD kvalitetu, a nudi rezoluciju 720p pri 60 ili 30fps. Pored toga, ima mogućnost snimanja 3MP fotografija, skladištenja podataka na SD kartice (do 32 GB) i mogućnost pokretanja preko dve punjive AA baterije. Model Zi6 podrazumeva i ugrađeni USB konektor koji se pojavljuje pritiskom na taster sa prednje strane uređaja a tu je i Macro prekidač kao i 2.4’’ LCD ekran.
11.10.2008. u 11h @ pcworld.com >
18763
You Tube se proširuje na prodaju igara
Kompanija YouTube, koja je u vlasništvu giganta za pretrage Google-a, počela je da prodaje video igre i da eksperimentiše sa novim reklamnim formatima sa ciljem povećanja prihoda, javlja agencija Reuters. YouTube već dozvoljava korisnicima da gledaju muzičke video sadržaje sa linkovima ka Amazon-ovoj MP3 prodavnici ili Apple iTune prodavnici. Međutim, novim servisom korisnici će takođe moći da kupuju video igre, kao što je igra kompanije EA Spore preko Amazon linka. U pitanju je još jedan pokušaj kompanije Google da monetizuje popularnost YouTube sajta koji je svojevremeno kupila za $1.65 milijardi.
11.10.2008. u 10h @ gamesindustry.biz >
18762
Novi mail servis
Microsoft je u saradnji sa hosting provajderom GoDaddy.com pokrenuo novi mail servis za mala i srednja preduzeća. Novi servis biće baziran na Microsoft-ovim Outlook i Exchange Server 2007 kodovima i obuhvatiće email planove za mobilne, grupne i pojedinačne korisnike. Dve kompanije se nadaju da će ovaj servis biti prihvaćen od strane malih i srednjih preduzeća koji žele da upravljaju višestrukim email nalozima sa jednog mesta. Pored email-a, novi servis će karakterisati hostovani kalendari kao i adresari koji se mogu razmenjivati sa drugim, višestrukim korisnicima ili im se može pristupati sa udaljenih lokacija.
11.10.2008. u 09h @ vnunet.com >
18761
Geografski tag za Firefox
Mozilla je objavila dodatak za Firefox koji omogućava pretraživaču da automatski odredi lokaciju korisnika komuniciranjem sa Wi-Fi signalom tako da Web sajtovi mogu obezbediti prilagođeni sadržaj korisnicima. Ovaj dodatak je dostupan putem Geode projekta Mozilla Labs-a. Geode je baziran na W3C specifikaciji koja nosi naziv Geolocation API i koja obezeđuje grupu komandi koju Web sajt može koristiti a pretraživač razumeti za razmenu geografskih informacija, navodi Mike Beltnzer, direktor odeljenja za razvoj Firefox-a pri Mozilla-i. Kada se Geode instalira korisnici moraju obezbediti lokalne informacije kada pretražuju sajt koji komunicira sa Geolocation API.
11.10.2008. u 08h @ pcworld.com >
18760
Povećano prihvatanje Linuxa
Tehnološki direktor i strateški rukovodilac za Linux pri kompaniji Novell, Nat Friedman, navodi da sve veća potražnja za netbook uređajima uveliko pomaže Linux poslovanju budući da su ti uređaji dizajnirani tako da budu pristupačni i da poseduju manji skladišni kapacitet naglašavajući da korisnici ovakve uređaje ne kupuju da bi na njima pokretali velike i zahtevne aplikacije kao što je Microsoft Office, već da bi bili na Web-u i uživali u surfovanju. Većina niskobudžetnih netbook-ova će raditi na Linux-u da bi se izbegle visoke cene Windows operativnih sistema ali i zato što većina njih poseduje 2GB flash skladišnog prostora što je prikladnije za Linux.
11.10.2008. u 07h @ pcworld.com >
18759
AMD se deli na pola
U narednih nekoliko dana se očekuje da AMD obelodani svoju odluku o podeli na dve zasebne kompanije od kojih će jedna biti fokusirana na dizajniranje procesora, dok će druga biti fokusirana na proizvodnju čipova. Uz podelu biće dodeljeni i značajni finansijski resursi koji će omogućiti završavanje novog proizvodnog postrojenja. Ovo je veoma veliki potez ove kompanije budući da je do sada sama dizajnirala i proizvodila svoje procesorske čipove, isto kao što to radi njen najveći rival, kompanija Intel. Međutim, ono što je očigledno jeste da AMD ima velikih problema koji su počeli nakon kupovine kompanije za proizvodnju čipsetova, ATI, u toku 2006 godine.
11.10.2008. u 06h @ vnunet.com >
18758
Nema informacija!
IBM najavljuje nove open standarde
Na prvi pogled • Beograd • 11.10.2008.
Kompanija IBM je najavila svoju novu korporativnu politiku koja ima za cilj da vodi ovu kompaniju i pomogne joj u kreiranju otvorenih tehničkih standarda i promoviše nihovo globalno usvajanje na nivou industrije.
Transmeta nudi LongRun tehnologiju
Na prvi pogled • Beograd • 11.10.2008.
Proizvođač Erstwhile procesora i IP kreator Transmeta najavila je pre nekoliko dana da je odlučila da se ponudi na prodaju i da će istražiti opcije koje su dostupe kao načini da poveća vrednost deonica.
Rupa u Adobe softveru
Na prvi pogled • Beograd • 11.10.2008.
Sigurnosna rupa u softveru kompanije Adobe Systems koji se koristi za distribuciju filmova i TV serija preko interneta omogućava korisnicima besplatan pristup i mogućnost da snime i kopiraju video sadržaje sa Amazon.com video streaming servisa.