Arhiva - 19.09.2008.
Novi Mac-Windows virtuelizacioni softver
VMware i Parallels pripremaju upgrade-ove svojih popularnih softvera koji omogućavaju Windows aplikacijama virtuelno pokretanje na Mac hardveru. VMware je najavila opštu dostupnost VMware Fusion 2.0. Nova verzija softvera podržava pokretanje virtuelnog računara na modelima sa do četiri procesora i omogućava korisnicima kreiranje virtuelnog računara na Mac OS X Leopard opeativnom sistmeu, što je kompanija Paralllels predstavila u avgustu. U međuvremenu, Parallels je predstavila privatnu beta verziju Parallels Desktop-a 4.0. U pitanju je sledeće glavno izdanje koje nasleđuje Parallels Desktop koji je dostupan postao pre 15 meseci.
19.09.2008. u 18h @ computerworld.com >
18331
Novi Sanyo LCD projektor
Kompanija Sanyo je predstavila LP-Z3000 LCD HD projektor kao novi glavni proizvod. Ovaj model poseduje duplo veću brzinu osvežavanja od 120Hz u odnosu na model koji zamenjuje LP-Z2000. Takođe, Sanyo navodi da je u pitanju prvi model sa 5:5 smanjenjem u industriji koji iskorišćava prednost brzine osvežavanja od 120Hz koja je idealna kako za filmske snimke koje karakteriše 24fps ali i video na 60fps. Odnos dinamičkog kontrasta projektora je 65000:1, dok je jačina osvetljenja 1200 lumena koja se dobija zahvaljujući lampi jačine 165W. Projektor poseduje dva digitalna, HDMI 1.3b i komponentne video ulaze zajedno sa jednim S-Video i jednim kompozitnim ulazom.
19.09.2008. u 17h @ electronista.com >
18330
Karakteristike ESX 4.0
Dolazeći VMware-ov update za ESX Server 4.0 hipervizor će omogućiti korisnicima da promene količinu RAM-a koja je dodeljena virtuelnim računarima bez njihovog reboot-ovanja. Pored toga, novi hipervizor će omogućiti poslovnim korisnicima da konfigurišu virtuelne računare sa osam virtulenih procesora i maksimalno 256GB RAM-a, naveo je menadžer proizvoda pri kompaniji VMware Carter Shanklin. Trenutna verzija ESX servera podržava maksimalno 64GB RAM-a i četiri procesora po virtuelnom računaru. Iako su se u bliskoj prošlosti pojavile brojne glasine o karakteristikama koje će doneti ESX 4.0 , VMware je ostao nem po pitanju karakteristika sve do sada.
19.09.2008. u 17h @ news.cnet.com >
18329
Cray najavljuje desktop superračunar
Proizvođač superračunara Cray naveo je da planira da se udruži sa kompanijom Microsoft i korporacijom Intel sa ciljem razvoja desktop super računara. Takođe, kao iznenađenje ove najave navodi se cena koliko bi koštao ovakav superračunar. On bi se prodavao za $25.000 što je veoma povoljno. Cray CX1 super računar koristi do osam čvorova i 16 Intel Xeon procesora bilo da su u pitanju dual ili quad core modeli. U pitanju je prvi model kompanije Cray koji će koristiti Intel procesore. CX1 će imati do 4TB internog skladištenog prostora i 64GB sistemske memorije po čvoru. Ovaj računar će se isporučivati sa prethodno instaliranim Windows HPC Server 2008.
19.09.2008. u 16h @ computerworld.com >
18328
HP 16:9 HDX media notebook
Nakon određenog vremena odsustva kada su u pitanju veliki notebook računari, kompanija HP se vraća sa dva modela HDX linije koji su fokusirani na igre i filmove. Oba modela – 16’’ HDX16 i 18.4’’ HDX18 su prvi HP-ovi sistemi koji koriste 16:9 odnos stranica ekrana koji bolje odgovara filmovima. Oba modela imaju ugrađene subwoofer-e, daljinski upravljač kao i HDMI video izlaz. Performanse ovih računara su dovoljno visoke da se omogući lagana reprodukcija sadržaja visoke definicije. Hardverske specifikacije ovih modela uključuju Core 2 Duo procesor radnog takta 2.26GHz kao i GeForce 9600M GT grafičko rešenje. Pojavljivanje ovih notebook-ova se očekuje krajem septembra.
19.09.2008. u 16h @ electronista.com >
18327
MicroNet RAIDBank4
MicroNet je najavila sistem za koji navodi da je najmanji na svetu RAID podsistem. Od operativnog sistema nezavistan RaidBank4 uređaj poseduje eSATA i USB interfejse i skladišteni kapacitet od 4TB, sa obećanjem od strane proizvođača o skorom predstavljanju modela kapaciteta 6GB. Zahvaljujući svojim dimenzijama MicroNet RaidBank4 je prema tvrdnji proizvođača dovoljno mali da ga korisnik po potrebi nosi između posla i kuće. Prema navodima proizvođača ovaj uređaj je pre svega namenjen ljudima koji zavise od računara jer njihovim korišćenjem zarađuju novac ili kreiraju. RaidBank4 koristi 64-bitni RISC procesor sa 128MB cache-a koji ispravlja greške pri pisanju podataka.
19.09.2008. u 15h @ electronista.com >
18324
Casio FH20
Casio je pre nekoliko dana predstavio Exilim EX-FH20, svoju jeftiniju alternativu modelu Pro EX-F1. Ovaj model korisnicima nudi nešto višu maksimalnu rezoluciju fotografija od 9.1MP, 1/2.3’’ CMOS senzor kao i sočiva koja omogućavaju fokusiranje do vrednosti 20x. Kada je u pitanju brzina kadrova ona je nešto snižena sa 60fps koliko je iznosila kod F1 na 40fs (pri 7MP) kod FH20. Kada je u pitanju spoljni izgled ovog foto-aparata on je nešto kompaktnijih dimenzija nego njegov stariji brat i sve u svemu poseduje više portabl izgled. Dimenzije ovog modela su 27% manje od dimenzija modela F1 dok je težina manja za nekih 28%. FH20 će u prodaji da se nađe u oktobru po ceni od $600.
19.09.2008. u 15h @ electronista.com >
18326
Novi update Windows Live paketa
Kompanija Microsoft navodi da je novi update Windows Live paketa aplikacija spreman. Tzv. Wave 3 izdanje uključuje ažurirane verzije Windows Live Mail-a, Windows Live Messenger-a i Windows Live Writer-a, kao i novi online alat za pravljenje filmova. Windows Live Movie Maker donosi neke, ali ne sve karakteristike apliakcija za pravljenje filmova koje su ugrađene u Windows, dodajući mogućnost postovanja video sadržaja na Microsoft-ov Soapbox sajt za razmenu video sadržaja, ali ne i na Google-ov rivaski YouTube. Novi programi su trenutno u beta formi pa Microsoft upozorava korisnike na moguće probleme sa njima.
19.09.2008. u 15h @ news.cnet.com >
18325
Logitech omnidirekcioni USB zvučnici
Logitech je predstavio neobičan zvučni sistem u okviru novog modela Z serije. Model Z-5 koristi kombinaciju podešenih prednjih i zadnjih driver-a da bi stvorio jedinstven zvuk. Ovaj zvučnik stvara najbolji mogući efekat u odnosu na uho slušaoca bez obzira gde se on nalazio u sobi, navodi kompanija. Takođe, jedna od neobičnih stvari koja karakteriše ovaj zvučni sistem je što ona za povezivanje sa računarom i napajanje koristi USB 2.0 interfejs, odnosno samom zvučnom sistemu nije potreban poseban izvor napajanja. Takođe, korisnicima je na raspolaganju i tanušni daljinski upravljač koji u znatnoj meri olakšava pokretanje različitih medija plejera.
19.09.2008. u 14h @ electronista.com >
18323
HP ažurirao TouchSmart model
Kompanija HP je ažurirala svoj TouchSmart all-in-one PC ubacivši ga na teritoriju vrhunskih home theather modela koja nije bila pokrivena ranijim modelima niti rivalskim modelima kao što su iMac. IQ800 seriju karakterišu ekrani dužine dijagonale 25.5’’ koji mogu da prikažu sliku rezolucije 1920x1200 piksela. Ostale karakteristike ovog sistema uključuju Blu Ray combro drive u jednom od modela ove serije, dok svi modeli poseduju TV tjunere koji mogu da prikazuju sliku rezolucije 1080p. Generalno svi modeli u seriji su bazirani na Core 2 Duo procesorima, do 4GB sistemske memorije dok kapacitet skladištenja varira u opsegu od 500GB do 750GB.
19.09.2008. u 13h @ electronista.com >
18322
Treća generacija SSD
Kompanija Super Talent je pre nekoliko dana najavila nove solid state drive-ove koji pripadaju trećoj generaciji drive-ova ove vrste koja uključuje nove modele koji omogućavaju sniženje cena bez žrtvovanja željene brzine. MasterDrive OX je baziran na multi level cell (MLC) skladištenom rešenju koje je tradicionalno sporije i jeftnije rešenje. Performanse ovog rešenja su unapređene unapređenjima u okviru skladištenih rešenja kao i novog SATA II kontrolera. Super Talent tvrdi da brzina skladištenh rešenja umnogome nadigrava brzine hard drive-ova koji se ugrađuju u notebook računare. Kompanija je najavila i MasterDRive PX liniju za koju su korišćeni SLC drive-ovi.
19.09.2008. u 13h @ electronista.com >
18321
Cene Blu Ray diskova i dalje visoke
Uprkos dominaciji na tržištu optičkih medija svi su izgledi da cene Blu Ray optičkih diskova neće opadati u skorijoj budućnosti. Ovi diskovi još uvek nemaju dovoljno veliko tržište koje bi opravdalo pad njihovih cena navodi Andy Parsons, presedavajući Blu Ray asocijacije. On je dodao da kompanije moraju da izgrade svesnost i zahteve vezane za tehnologiju pre nego što dođe do pada cena. Svesnost korisnika je ipak na dovoljno visokom nivou, na šta ukazuje da 52% vlasnika televizora visoke definicije filmove i serije kupuje na digitalnim medijima dok svega 6% njih se odlučuje na digitalno preuzimanje sadržaja. Blu Ray diskovi se trenutno prodaju za oko $25.
19.09.2008. u 12h @ computerworld.com >
18320
Lexar Premium, Platinum II 16GB kartice
Lexar je najavio četiri nove memorijske kartice koje karakteriše skladišteni kapacitet od 16GB. Prve dve kartice su deo Premium serije i sastoje se od SDHC kartice koja je sertifikovana na brzinu 60x kao i CF kartice koju karakteriše brzina 80x. Prvi model ima mogućnost zapisivanja sadržaja brzinom od 9MBps i može da uskaldišti približno 6 časova video sadržaja 1080p rezolucije. Ova kartica je namenjena upotrebi u kamkorderima. Drugi model je namenjen DSLR foto-apartima i karakteriše ga brzina pisanja od 128MBps. Platinum II kartice su takođe podeljene na CF i SDHC modele i dele iste performanse kao Premium modeli a razlika je u softverskim paketima.
19.09.2008. u 12h @ ectronista.com >
18319
Microsoft izdao pogrešan update
Kompanija Microsoft je potvrdila da je nenamerno izdala pred verziju Exchange Server 2007 update-a koja može da dovede server u stanje u kojem upada u beskonačnu petlju krahova. Update Rollup 4 za Exchange Server 2007 izdata za korisnike koji update –ove dobijaju preko Microsoft Update i Windows Server Update Servisa (WSUS) je u stvari bila preliminarna verzija. Nakon što je Microsoft otkrio grešku, kompanija je povukla Update Rollup 4 – kolekciju prethodno otkrivenih bug-ova. Problem koji postoji sa ovim pred izdanjem se odnosi na kreiranje potencijala za kontinualni ciklus krahiranja sistema, nevode inženjeri kompanije Microsoft.
19.09.2008. u 11h @ computerworld.com >
18318
Dropbox alat za sinhronizaciju
Sinhronizacija podataka koji se nalaze na višesturkim računarima često zna da bude veoma frustrirajući proces. Jedan od alata koji može da ponudi bolji pristup kada je u pitanju sinhronizacija je Dropbox, alat za sinhronizaciju za višesturke platforme. U pitanju je cloud skladišteni servis sa veoma glatkom platformskom integracijom sa Linux, Windows i Mac OS X operativnim sistemima. Dropbox klijent softver će automatski čuvati fajlove sinhronizovane između višestrukih računara kao i korisnikov Dropbox skladišteni prostor. On detektuje kada su fajlovi promenjeni i modifikuje ih na lokalnom fajl sistemu i istovremeno upload-uje promene.
19.09.2008. u 11h @ arstechnica.com >
18317
Sigurnosna rešenja za virtuelizaciju
Kompanije Symantec i McAfee su pripremile nove proizvode koji su dizajnirani da omoguće sigurnost i zaključavanje softvera koji rade u okruženjima virtuelnih računara. McAfee će uskoro predstaviti Total Protection for Virtualization, prilagodljivo sigunosno rešenje namenjeno pokretanju na virtuelnim računarima. Ovaj proizvod ne uključuje nikakve nove tehnologije – isporučuje se sa McAfee-jevim poznatim poizvodima VirusScan, AntiSpyware, Host Intrusion Prevention i ePolicy Orchestrator, ali donosi novi metod licenciranja koji olakšava donekle stvari administratorima. Symantec je za korisnike sa svoje strane pripremio Symantec Security Virtual Machine.
19.09.2008. u 10h @ computerworld.com >
18316
Sun hosting sajt
Kompanija Sun radi na projektu nazvanom Project Kenai, open source hosting sajtu koji je u beta fazi pokrenut prošle nedelje. Programeri mogu da hostuju svoje projekte potpuno besplatno na sajtu, koji omogućava upotrebu Subversion i Mercurial kontrolnih sistema i takođe obezbeđuje praćenje problema, forume i druge karakterisitke. Inženjer ovog projekta Nick Sieger navodi da cilj projekta nije konkurencija sa drugim sličnim sajtovima. Kenai je prepoznat od najveće open source kompanije na svetu (Sun) i ima pre svega za cilj da ojača open source zajednicu i omogući da se projekti nezavisnih programera probiju što je moguće dalje.
19.09.2008. u 10h @ computerworld.com >
18315
Lenovo ulazi na tržište servera
Kompanija Lenovo koja je već dokazana kao PC proizvođač navodi planove za ulazak na globalno tržište servera. Lenovo planira da počne isporuku serverskih sistema namenjenih malim i srednjim preduzećima. Kompanijini novi ThinkServer modeli će biti dostupni u pet različitih single i dual procesorskih konfiguracija sa tower i rack dizajnima. Ovi serveri će u prodaji biti od 30. septembra navode zvaničnici kompanije. Lenovo je u matičnoj Kini već prodavao servere pod SureServer brendom ali sada kompanija želi da se sa svojim serverima probije i na internacionalnom tržištu. Hardver koji je iskorišćen kod ThinkServer modela Lenovo je licencirao od kompanije IBM.
19.09.2008. u 09h @ computerworld.com >
18314
VMware ažurira virtuelni softver
Kompanija VMware je počela sa isporukom Fusion 2.0, glavnog update-a svog virtuelizacionog softvera, koji omogućava Intel baziranim Mac računarima da pokreću Windows, Linux i druge operativne sisteme. Nakon četiri meseca koliko je trajalo beta testiranje, Fusion 2.0 je spreman za glavnu scenu, naveo je Pat Lee, VMware-ow menadžer proizvoda. VMware 2.0 dodaje multimonitorsku podršku kao i podršku za DirectX 9.0 Shader Model 2.0 koji je krucijalan za 3-D igranje igara pod Windows-om XP. Ostale promene u virtuelizacionom softveru uključuju unapređenja u Unity, Mac-Windows integraciji koja prebacuje Windows aplikacije u Mac stilizovane prozore.
19.09.2008. u 09h @ computerworld.com >
18313
Zune 3.0
Kao što je i obećao Microsoft je predstavio Zune 3.0 softver, update za Zune muzički plejer. Upgrade omogućava svakom Zune plejeru od originalnog modela sa 30GB skladištenog prostora do novih 16GB i 120GB verzija da preuzima numere direktno sa Zune Marketplace preko Wi-Fi-ja. Korisnici mogu i preko uređaja i preko Windows softvera da pristupe dinamički ažuriranim Channel listama pesama, dok sam softver ima Mix izgled koji prikazuje povezanu muziku i slušaoce. Microsoft je iskoristio pojavljivanje Zune 3.0 da bi promovisao Zune 16 flash plejer koji je online dostupan u plavoj, zelenoj, pink i crvenoj boji koje su obično rezervisane za verzije plejera sa 8GB skladištenog kapaciteta.
19.09.2008. u 08h @ electronista.com >
18312
SanDisk odbio ponudu Samsunga
Kompanija SanDisk je odbila ponudu za kupovinu ove kompanije koju je dala kompanija Samsung, navodeći da je ona nedovoljna kada je u pitanju proizvođač flash skladištenih rešenja iz grada Milpitas, Kalifornija. Dve kompanije su pregovarale o preuzimanju SanDisk-a od strane Google-a nekih četiri meseca, ali je Samsung u javnost sa svojom ponudom izašao tek pre nekoliko dana, kada je već bilo očigledno da su pregovori propali. U pismu koje je izvršni potpredsednik kompanije Samsung Yoon-Woo Lee poslao zvaničnicima SanDisk-a prilikom obelodanjivanja ponude navodi se da ponuda Samsung-a deoničare SanDisk-a štiti od izazova koje donosi tržište.
19.09.2008. u 08h @ computerworld.com >
18311
Novi Gmail alat
Za poslovne ali i druge korisnike nema ništa goreg od situacije u kojoj pošalju važan e-mail u koji zaborave da dodaju prilog. Kompanija Google je rešila da i ovom problemu stane na put predstavljajući karakteristiku u okviru kompanijinog Gmail servisa za elektronsku poštu koji upozorava korisnika ukoliko pokušava da pošalje poruku bez priloga, a u telu poruke postoji termin „attached“. U pitanju nije savršen sistem obzirom da se poruka u kojoj navodite da ste poslali prilog može napisati na razne načine, ali ipak daje određenu šansu da vam se ne dogodi neprijatna situacija da vas onaj kome je prilog namenjen opominje da ga niste uključili u poruku.
19.09.2008. u 07h @ news.cnet.com >
18310
Microsoft izdao 21 verziju IE8
Microsoft je izdao 21 dodatnu verziju Internet Explorer-a 8 Beta 2, uključujući verzije na češkom, italijanskom, norveškom, ruskom, španskom i drugim jezicima. Kompanija je međutim odbila da obelodani datum kada će automatski update-ovati Windows Vista operativne sisteme koji već imaju IE8 Beta 1 verziju novom Beta 2 verzijom. Prema navodima kompanije, 21 nova , potpuno lokalizovana verzija se može preuzeti trenutno. Kada je izdao IE8 Beta 2 prošlog meseca, Microsoft je izdao verzije na engleskom, mandarinskom kineskom, nemačkom i japanskom jeziku. Korisnici XP i Server 2003 OS moraju da instaliraju verziju IE8 Beta 2 na istom jeziku na kojem je i OS.
19.09.2008. u 07h @ computerworld.com >
18309
IBM otvara razvojni centar
IBM je najavio kreiranje istraživačkog centra čije sedište će biti u Kembridžu, Masačusets. Ovaj istraživački centar će biti posvećen razvoju „društvenog softvera“ i pokrivaće softverske proizvode od korisničkih Web aplikacija do poslovnih komunikacionih alata. IBM-ov centar za društveni softver će se po osnivanju prihvatiti zadatka kreiranja novog tipa kolaborativnog okruženja koji treba da da neke od najtežih odgovora kada je u pitanju društveni softver, identifikuje nove poslovne modele i pomogne u otkrivanju Web 2.0 aplikacija sledeće generacije. IBM planira da sarađuje sa vladinim agencijama, poslovnim, univerzitetskim i drugim istraživačkim institucijama.
19.09.2008. u 06h @ news.cnet.com >
18308
Ubuntu-Firefox EULA problem
Mozilla je žestoko kritikovana od strane open source zajednice zato što je uključila EULA (End User Licence Agreement) sa oficijelnim binarnim build-ovima za Firefox 3. Kritike su se odnosile na to što EULA nije u skladu sa principima open source zajednice i da licenca po kojom je Firefox 3 izdat omogućava korisniku da odbaci EULA i načini prilagodljivu verziju pretraživača za sebe. Sada se slično događa i sa Ubuntu Linux distibucijom koja takođe ima problem sa EULA, a korisnici su frustrirani i ne propuštaju priliku da tu frustraciju iznesu na videlo.
19.09.2008. u 06h @ arstechnica.com >
18307
Nema informacija!
Nec 223WM
Na prvi pogled • Beograd • 19.09.2008.
Monitor dijagonale 22" i rezolucije 1680x1050 piksela, nudi sasvim pristojnu sliku i još pristojniju cenu. Ugrađeni zvučnici predstavljaju samo dodatnu vrednost ukupnoj slici, a iako monitor ukupno dobija prosečne ocene, ipak je cena vrlo primamljiva.
SonicGear Tatoo 303
Na prvi pogled • Beograd • 19.09.2008.
Simpatični mali zvučnici su dosta male snage, svega 10W ukupno, ali zvuče sasvim pristojno. Imajući u vidu cenu koja je vrlo povoljna, teško je navesti neku realnu manu. Ono što je evidentno je da su kvalitetnije izrade od većine modela slične cene.
A4Tech miševi za mase
Na prvi pogled • Beograd • 19.09.2008.
A4Tech u ponudi ima ogroman broj modela miševa, a mi ćemo nešto opsežniji pregled započeti sa dna lestvice. Tri modela koja ćemo videti su osnovne kategorije i namenjeni korisnicima koji traže što povoljnije rešenje. Srećom, to ne znači da se ne može pronaći i nešto interesantno.