Arhiva - 16.06.2008.
Novi programski jezik
Imajući u vidu činjenicu da Intel i AMD povećavaju performanse računara dodavanjem jezgara mikroprocesorima, proizvođači softvera imaju obeshrabrujući zadatak pisanja aplikacija koje će iskoristiti sve prednosti složenog okruženja. Intel se nada da će sve to sprovesti u okviru novog programskog jezika koji nosi naziv Ct, a koji je ovaj proizvođač čipova osmislio specijalno za mutli-core računarstvo. Kompanija Intel je novi programski jezik Ct prikazala u Computer History Museum zajedno sa drugih dvanaest proizvoda. Ovaj jezik u suštini predstavlja produžetak C/C++ sa kojim su kreatori softvera temeljno upoznati.
16.06.2008. u 17h @ informationweek.com >
16485
GeForce 9800 GTX
Kompanija Zotac je predstavila novu grafičku karticu koja nosi naziv GeForce 9800 GTX ZONE Edition koja pruža snagu nVidia GeForce 9 serije grafičke arhitekture sa PureVideo HD tehnologijom za obradu videa zahvaljujući praktično bešumnoj kartici. Sa standardnim vodenim hlađenjem nova grafička kartica pruža visoke performanse u DirectX 10 i OpenGL 2.1 naslovima održavajući termalni i nivo buke na minimumu. Za razliku od ostalih vodenih rashladnih sistema drugih proizvođača ovaj sistem ne zahteva nikakvo održavanje od strane krajnjeg korisnika. Rashladni sistem je već prikačen za karticu i potrebno mu je samo postavljanje ventilatora prečnika 120mm i modula hladnjaka.
16.06.2008. u 16h @ techtree.com >
16483
Intel SOA alat
Intel je u svoju ponudu uključio servisno-orjentisanu arhitekturu razvojnog alata koji isključuje potrebu za Enterprise Service Bus-om ali obećava navigaciju između različitih mrežnih protokola i formata aplikacionih fajlova. Pod nazivom SOA Expressway, alat je predstavljen na Gartner's Application Architecture, Development & Integration Summit-u koji je održan ove nedelje. SOA Expressway ima za cilj da ubrza konverziju velikih i malih poslovnih infrastruktura u višestruke, interoperatibilne servise bez obzira na osnovnu tehnologiju. Pruža integrisanje aplikacija ili servisa ugrađenih u Microsoft-ov .Net, na primer, sa serverima baza podataka ugrađenim u Java-u.
16.06.2008. u 16h @ informationweek.com >
16484
ATI Radeon HD3870 za Mac i PC
AMD je najavio novu ATI Radeon HD 3870 za Mac i PC računare, koja je namenjena za vizuelno računarstvo visoke definicije. Kompanija navodi da sa ovom grafičkom karticom, da biste u potpunosti iskoristili njen potencijal morate koristiti monitore visoke definicije. Optimizovana eksluzivno za Apple Mac Pro sisteme AMD navodi da ATI Radeon HD 3870 Mac i PC edition može da omogući vrhunske performanse kada su u pitanju trenutna grafička rešenja zahvaljujući ugrađenoj 256-bitnoj GDDR4 memoriji kapaciteta 512MB i 320 stream procesora. Ovakav potencijal može se do krajnjih granica iskoristiti u zahtevnim 3D grafičkim aplikacijama.
16.06.2008. u 15h @ techtree.com >
16482
Tehnologija za video pretraživanje
Kompanija Intel je obelodanila da radi a tehnologiji video pretrage, za koju se nada da će uvrstiti u buduće multimedijalne platfrme. Tehnologija video pretrage koja je razvijena u Intel-ovim laboratorijama u SAD i Kini, secka video frejm po frejm i zatim koristi tehnologiju prepoznavanja slika i lica da bi prepoznala lica, objekte, mesta i pokrete. Frejmovi se nakon toga spajaju čime se video pretraga okončava. Na primer korisnik će biti u mogućnosti da izvrši pretragu snimka fudbalske utakmice da bi zumirao momenat kada njegov omiljeni igrač postigne gol. Korisnik ima mogućnost da zumira specifične momente bez pregleda kompletnog video sadržaja.
16.06.2008. u 15h @ pcworld.com >
16481
Prvi Microsoft Open XML SDK
Microsoft je izdao prvu završenu verziju softverske razvojne opreme (SDK) za Open XML Format, podrazumevani skladišteni format za Microsoft 2007 i osnovu za standard koji trenutno čeka objavljivanje od strane međunarodne organizacije za standardizaciju. Open XML SDK 1.0 koji je dostupan sa kompanijinog Web sajta, je dizajniran tako da omogući programerima da stvore kod koji omogućava njihovim aplikacijama da kreiraju, pristupaju i manipulišu Open XML dokumentima. SDK uključuje aplikacioni programski interfejs (API) koji pojednostavljuje kreiranje koda za pretragu dokumenata, kreiranje dokmenata, potvrđivanje delova dokumenata, modifikovanje podataka i druge zadatke.
16.06.2008. u 14h @ pcworld.com >
16479
AMD odgovara na izazove
Čipovi koji se nalaze u x86 baziranim računarima se menjaju. Tradicionalna uloga procesora, čipseta i grafičkog jezgra polako blede kako se funkcije menjaju i nove uloge kreiraju. AMD vodi mnoge od ovih promena i računa na buduće promene da bi postigao prednost u odnosu na konkurenciju. AMD je bio prva kompanija koja je kombinovala memorijski kontroler – tradicionalno deo čipseta sa procesorom, čime je poboljšao performanse smanjujući latenciju na čipu. AMD je takođe pretekao Intel prvi predstavivši dual core x86 procesor. Ovo je pomoglo kompaniji da uveća svoj udeo na tržištu ali su kasniji problemi sa odlaganjem proizvoda onemogućili AMD da taj udeo održi.
16.06.2008. u 14h @ pcworld.com >
16480
Sigurnosne rupe i internet napadi
Sigurnosni eksperti navode da pronalaženje slabih tačaka znači da hakeri mogu da prekinu napajanje električnom energijom celih gradova, otruju postrojenja za snabdevanje vodom isključivanjem opreme za tretman ili izazovu nepravilnost rada nuklearne elektrane napadajući alate koji služe za njenu kontrolu. Ovakve mogućnosti su znatno porasle u prethodnih nekoliko godina jer je veliki broj ovih sistema povezan sa internetom. Stručnjaci bostonske Core Security Technologies kompanije navode da ovi scenariji nisu nimalo nemogući imajući u vidu sigurno postojanje slabih tačaka u softverima kojima se kontrolišu ove osetljive radnje.
16.06.2008. u 13h @ newsfactor.com >
16478
MGS 4 stiže na PS3
Solid Snake se vratio. Heroj igre Metal Gear Solid se vratio za četvrti i poslednji nastavak ove franšize. Igra koja je PS3 eksluziva, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots je klasična ratna igra koja će se prodavati po ceni od oko $60. Početak ove franšize datira iz sada već davne 1987 godine, kada je i počela misija u kojoj je glavni junak Solid Snake. Ipak sa ovim izdanjem MGS 4 ima još jedan zadatak: da poveća prodaju PlayStation 3 konzole. Ipak, odluka da MSG4 bude PS3 eksluziva je izazvala dosta kontroverzi. Pojedini analitičari igara savetuju zagrižene ljubitelje MSG da „prelistaju“ prethodne nastavke jer će na taj način ubrzati svoje kretanje kroz novi nastavak.
16.06.2008. u 13h @ newsfactor.com >
16477
Novi Pioneer DVD rezači
Kompanija Pioneer je najavila par novih internih DVD rezača. Drive-ovi nose nazive DVR-116D i DVR-216D i mogu da narezuju DVD sadržaje brzinom od 20x. Nove drive-ove karakteriše Optimal Write Speed tehnologija koja određuje najbolju brzinu za medij koji je postavljen u drive. Drive-ovi su dizajnirani da obezbede savršeno tih rad i poseduju anti dust interni mehanizam. Razlika između ova drive-a je u tome što model 216D koristi SATA dok 116D koristi PATA interfejs. Prema navodima proizvođača glavna prednost ovih drive-ova pored velike brzine narezivanja i gotovo bešumnog rada leži u njihovoj pouzdanosti koja se postiže odabirom brzine rezanja za svaki disk.
16.06.2008. u 12h @ i4u.com >
16476
Nascar 09
Kompanija Electronic Arts je najavila svoju novu igru Nascar koja će se pojaviti na Xbox, PS2 i PS3 konzolama. Kompanija navodi da igra poseduje visoko adaptivne karakteristike koje će omogućiti igračima svih godina da se uključe u trkačku akciju. Nascar 09 takođe karakteriše prilagođavanje automobila u igri koje igračima omogućava da podese vozila onako kako njima odgovara. Na naslovnoj strani igre se nalazi Nascar vozač Jeff Gordon, koji ima takođe zadatak da vodi igrače kroz trke i savetuje ih tokom njihove karijere u igri. Sama igra poseduje dva režima i to normalni i profesionalni režim. Nascar 09 se takođe može igrati u online režimu protiv drugih igrača.
16.06.2008. u 12h @ i4u.com >
16475
Xerox 7600 ultra tanki skener
Kompanija Xerox je najavila novi ultra tanki portabl skener koji je dostupan pod nazivom 7600 Ultra-slim. Skener se sa računarom povezuje preko USB porta i može da skenira sadržaje u rezoluciji do 1200x1200 dpi i u 48-bitnim bojama. Skener je opremljen paketom softvera za upravljanje dokumentima i slikama. Za rad skenera nije potrebno nikakvo dodatno napajanje obzirom da se u potpunosti napaja preko USB porta. Sa ovim uređajem korisnicima se isporučuje Nuance PaperPort 11 SE softver za skeniraje. 7600 Ultra Slim je trenutno dostupan po ceni od $100. Ovaj skener prema navodima proizvođača je pre svega namenjen studentima i korisnicima u malim/kućnim kancelarijama.
16.06.2008. u 11h @ i4u.com >
16474
Internet Explorer 8
Kompanija Microsoft je otkrila nekoliko informacija o nastupajućem Internet Explorer-u 8 a to je da će nova verzija imati veliki broj novih karakteristika za IT odeljenja, izvan svih poznatih koje se već nude u okviru IE7. IE8, koji bi trebalo da se na tržištu pojavi krajem ove godine, karakterisaće lakši način obuhvatanja IE8 u instalaciju Windows Vista operativnog sistema, tako da će IE8 biti automatski deo konfiguracija operativnog sistema. Microsoft procenjuje da će ovakav potez umanjiti vreme potrebno za konfiguraciju IE sa dva sata na 10 -15 minuta. Pored svega toga, u planu je i da sigurnosne karakteristike budu unapređene u cilju bezbednijeg korišćenja.
16.06.2008. u 11h @ informationweek.com >
16473
Intel otkriva planove
Sredinom nedelje koja je ostala iza nas kompanija Intel je u Computer History Museum-u obelodanila da ima u planu da predstavi tehniku koja nosi naziv „Ray Tracing“ kao eventualnu zamenu za postojeću grafiku. Za grafiku visokih performansi koja se koristi u PC igrama ili aplikacijama koje se koriste od strane kreativnih profesionalaca, današnji računari koriste pojedinačne grafičke obradne jedinice ili GPU koje obezbeđuju kompanije kao što su nVidia i ATI (koja su u vlasništvu Intel-ovog rivala AMD-a). Da je sve po Intel-u budući računari ne bi trebali grafički procesor uopšte već bi njihova „Ray Tracing“ tehnologija vršila posao.
16.06.2008. u 10h @ informationweek.com >
16472
Wind notebook računari
Micro-Star International očekuje da će isporuka njihovih notebook računara dostići količinu od 300 – 500 hiljada jedinica u toku ove godine, što će ovoj kompaniji omogućiti da ukupan broj isporučenih jedinica na tržište poveća na dva miliona jedinica, navodi Joseph Hsu direktor MSI. On je naglasio da je u toku protekle godine ova kompanija isporučila 1.1 miliona notebook računara a usled velike konkurencije na tržištu Evrope i Severne Amerike ova kompanija će se fokusirati na novim tržištima među kojima su istočna Evropa, centralna i južna Amerika, Kina i Indija u toku ove godine. Pored toga u planu im je i ulazak na listu 10 najboljih notebook brendova u toku 2010.
16.06.2008. u 10h @ digitimes.com >
16471
Sonic Solutions promoviše Qflix
Kompanija Sonic Solutions, provajder softvera za digitalne medije započela je saradnju sa tri tajvanske kompanije Lite-On IT, Ritek i MediaTek u cilju promovisanja Qflix-a, tehnologije koja koristi CSS (Content Scramble System) za enkripciju filmova i video sadržaja za prodaju putem interneta, navodi se u zvaničnom saopštenju ove kompanije i njenog potpredsednika Mike Ling-a. Saradnja zasnovana na Qflix licencnom programu prvobitno je utvrđena od strane kompanija Sonic i Pioneer. Qflix filmovi po zahtevu mogu se preuzeti online a da bi se zaštitili od piraterije filmovi se mogu narezati samo na Qflix DVD diskove korišćenjem Qflix-omogućenihi DVD pisača.
16.06.2008. u 09h @ digitimes.com >
16470
Intel demantuje špekulacije
Kompanija Intel se svim silama trudi da demantuje glasine koje su vezane za USB 3.0 specifikacije a koje se zasnivaju na tome da Intel ne želi da podeli podatke i specifikacije vezane za USB 3.0. Nick Knupffer navodi da će Intel obezbediti stadarde za host kontrolere koji će biti dostupni u drugoj polovini naredne godine. USB 3.0 će biti novi interfejs velike brzine zbog kojeg se veliki proizvođači čipsetova sukobljavaju trudeći se koja će biti brža u njegovoj implementaciji. Knupffer naglašava da većinu USB 3.0 specifikacija razvoja USB 3.0 promotivna grupa koju čine velike kompanije kao što su HP, Intel, MSFT, NEC, NXP i TI te da su sve špekulacije neosnovane.
16.06.2008. u 09h @ tgdaily.com >
16469
Vista za Beč
Nakon određenog vremena korišćenja open source-a vlada grada Beča odlučila da se okrene Microsoft-ovom Windows Vista operativnom sistemu. Prve ustanove koje će preći na novi operativni sistem biće dečije ustanove. U prvom koraku prelaska na Vista-u biće obuhvaćeno 720 računara. Međutim, iako Mozilla radi na obezbeđivanju zakrpa za slabe tačke koje su, prema zvaničnom obaveštenju, bile i glavni razlog odustajanja od open-source operativnog sistema, čelnici grada Beča su ipak odlučili da će radije utrošiti više od €8 miliona novca sakupljenog od poreza na licence za Windows Vista-u.
16.06.2008. u 08h @ theinquirer.net >
16468
Rešen problem sa nVidia čipsetovima
I nFoce 790i Ultra (i ne-Ultra verzija) čipseta kompanije nVidia deli isti problem kao i raniji 680i i 780i modeli sa „kvarenjem“ podataka na hard drive-u. Kompanija je konačno ovaj problem koji se manifestovao krahom oprativnog sistema pri čemu je jedini lek bio njegova reinstalacija rešila izdavanjem popravke za matične ploče koje su bairane na ovom čipsetu. Popravka se ogleda u novoj verziji BIOS-a 0704. Prema izveštajima korisnika koji su primnili ovaj update BIOS-a izgleda da se pomenuti problem sa krahom operativnog sistema više ne događa, odnosn do sada se nije dogodio. Nadamo se da će tako i ostati i ovaj problem biti stvar prošlosti.
16.06.2008. u 08h @ theinquirer.net >
16467
Project Copy Linux
Sledeća godina će biti kritičan period za OpenSolaris, izjavio je Ian Murdock, osnivač Debian-a. Uspeh će biti izmeren kreiranjem komplementarnih softverskih paketa koji proširuju korisnost OpenSolaris-a kao i mogućnosti da se programeri privole da ne koriste samo OpenSolaris već i ugrađene pakete. OpenSolaris je isporučen kao proizvod koji poseduje podršku za Sun na JavaOne na 1000 paketa obuhvatajući Apache, MySQL, Gnome desktop i Firefox. Murdock je poseban akcenat stavio na Sun-ovu vezu sa OpenSolaris-om ukazujući na vezu Fedora-e sa Red Hat-om i vezu Ubuntu-a sa Canonical-om.
16.06.2008. u 07h @ theregister.co.uk >
16466
Novi izgled za MySpace
U toku naredne nedelje MySpace će predstaviti novi izgled za veliki broj svojih komponenti društveno-mrežnog sajta a među stavkama koje će biti obuhvaćene ovim redizajnom jesu početna strana, navigaciona šema, engine za pretragu kao i video plejer. Sredinom naredne nedelje MySpace korisnici će prvo videti prvu fazu redizajna čiji razvoj traje već nekih 6 meseci, navodi zvanični predstavnik ove kompanije. MySpace, na svetu najpopularniji društveni sajt za umrežavanje očekuje da će ovim potezom privući veći broj korisnika kao i da će se njihove aktivnosti na ovom sajtu uvećati.
16.06.2008. u 07h @ news.yahoo.com >
16465
IBM Web 2.0 alati
IBM je nedavno obezbedio upgrade za svoje Web 2.0 bazirane alate za društvene mreže dodajući veliki broj različitih mogućnosti. Pored toga ova kompanija je krajem protekle nedelje isporučila verziju 2.0 svog Lotus Connections alata koji karakterišu višestruke mogućnosti za društvene mreže kao i Atlas za Lotus Connections 2.0 za vizuelizaciju podataka u okviru društvene mreže a ovaj proizvod bi trebalo da bude objavljen krajem ovoga meseca. Oba alata su najavljena u toku Enterprise 2.0 konferencije koja je održana u Bostonu. Atlas 2.0 obezbeđuje vizuelizaciju podataka u društvenim mrežama a poseduje podršku za podatke kao što je članstvo u zajednici i blog aktivnosti.
16.06.2008. u 06h @ news.yahoo.com >
16464
Novi Opera pretraživač
Novi verzija pretraživača Opera 9.5 objavljena je krajem nedelje za Windows, Mac i Linux računare a ova verzija obuhvata nove Opera Link karakteristike koje korisnicima omogućavaju da imaju pristup svojim bookmark-ovima gde god da se nalaze. Nova verzija radi sa Opera desktop pretraživačem kao i sa Opera Mini, pretraživačem za mobilne telefone. Opera pretraživač je nekada predstavljao jaku alternativu za Microsoft-ov Internet Explorer i Time Warner-ov Netscape, međutim, njegova upotreba je opala sa pojavom Mozilla-inog Firefox pretraživača uprkos velikom broju inovativnih veština i odluci kompanije da snizi cenu verzije bez reklama.
16.06.2008. u 06h @ news.yahoo.com >
16463
Nema informacija!
Mozilla najavila 17. jun za Firefox 3
Na prvi pogled • Beograd • 16.06.2008.
Kompanija Mozilla je prešla munjevit put za relativno kratko vreme od predstavljanja prve verzije svog Firefox pretraživača do kompanije koja na globalnom nivou zauzima udeo na tržištu korišćenog pretraživača veoma poštovan procenat.
MAG TU953W
Na prvi pogled • Beograd • 16.06.2008.
Veoma interesantan monitor dijagonale 19" u Wide formatu, sa integrisanim zvučnicima. Ono što ga izdvaja je vrlo atraktivan dizajn sa metalnim postoljem i veoma povoljna cena. Kvalitet slike je dobar i po svemu viđenom spada u sam prosek bez nekih posebnih isticanja.
Logitech Cordless Desktop S 530 Mac
Na prvi pogled • Beograd • 16.06.2008.
Desktop komplet namenjen vlasnicima Mac računara. Bežična tastatura i miš koriste radio vezu i omogućavaju veliku slobodu kretanja uz nesmanjenu preciznost u radu. Kvalitet izrade je odličan i ovaj set zaslužuje sve pohvale.
Microlab M-820
Na prvi pogled • Beograd • 16.06.2008.
Mali 2.1 sistem zvučnika odličnih karakteristika i vrlo povoljne cene. Za ove pare, teško je pronaći kvalitetniji zvuk, a zvučnici poznatijih imena sličnih karakteristika koštaju dosta više. Zbog svega ovoga, ovi kompaktni zvučnici zaslužuju da im se ukaže pažnja i poverenje.