Arhiva - 15.06.2008.
Emergent izdaje Gamebryo 2.5
Emergent Game Technologies je izdala Gamebryo 2.5 koji karakteriše redizajnirano jezgro sa Emergent Terrain sistemom, novi sistem geometrije kao i poboljšana podrška za Floodgate stream obradni engine. Prema navodima izvršnog direktora ove kompanije Geoffrey Selzer-a, Gambryo predstavlja osnovu za novu generaciju kreativnosti u razvoju igara i simulacija. Značajna transformacija Gamebryo jezgra i partnerska zajednica je omogućila rođenje industrijski najmoćnijeg i fleksibilnijeg razvojnog okruženja. Gamebryo 2.5 donosi podršku za PC (DirectX 9), Xbox 360 i PlayStation 3 platforme. Gamebryo je korišćen kao engine za razvoj igre The Elder Scrolls IV: Oblivion.
15.06.2008. u 18h @ gamesindustry.biz >
16462
AMD dobio OpenGL ES 2.0 sertifikaciju
Kompanija AMD je saopštila da je postala prvi provajder grafičkih rešenja koji je dobio OpenGL ES 2.0 sertifikaciju. OpenGL ES 2.0 je najnovija verzija API-ja za ukrštene platforme Kronos grupe namenjena ugrađenim sistemima kao što su mobilni telefoni, konzole, uređaji za vozila i druge primene. OpenGL ES 2.0 kombinuje verziju OpenGL Shading jezika za programiranje verteksa i fragment shadere koji su adaptirani za ugrađene platforme zajedno sa uobličenim API iz OpenGL ES 1.1 iz kojeg su uklonjene sve funkcionalnosti koje mogu da budu zamenjene shader programima radi minimizovanja troškova i potrošnje energije naprednih programabilnih grafičkih podsistema.
15.06.2008. u 17h @ tcmagazine.com >
16461
High Voltage najavljuje The Conduit
Kompanija High Voltage Software je najpoznatija po naslovima Leisure Suit Larry: Magnum Cum Laude kao i ovogodišnjem Harvey Birdman: Attorney at Law. Ova kompanija je pre nekoliko dana najavila potpuno novi naslov koji će se naći u njenom katalogu. U pitanju je igra The Conduit koja je namenjena Nintedno Wii igračkoj palatformi. Igra ima klasičan zaplet i prati vladinog agenta koji biva uvučen u priču sa vanzemaljcima koji pokušavaju da osvoje planetu. Za ovu igru High Voltage je koristila sopstveni Quantum 3 engine, za koji kompanija naovdi da omogućava kreiranje igara koje po vizuelnom kvalitetu nimalo ne zaostaju za Xbox 360 i PS3 naslovima.
15.06.2008. u 16h @ gamespot.com >
16460
Nova verzija Kx baze podataka
Kx Systems je najavila novu verziju Kdb+, baze podataka visokih performansi koje su dizajnirane za multi-core servere. Verzija, nazvana v.2.5 je dostupna za korisnike za konačno testiranje i procenu i uključuje DTrace podršku, optimizovano inteligentno dodeljivanje memorije kao i brojne nove interfejse. Dodavanje DTrace omogućava veoma detaljno nadgledanje koje ne modifikuje kod i pomaže praćenje uskih grla. Prema kompaniji Kx, postojeći interfejsi za Java, C#, C, C++ i Excel su poboljšani, dok su dodati interfejsi za R i F#.
15.06.2008. u 15h @ wallstreetandtech.com >
16459
Milion kopija Age of Conan
Kompanija Funcom je najavila da je MMO igra Age of Conan upravo zabeležila 1 milion prodatih kopija i to za manje od tri nedelje nakon njenog objavljivanja. Age of Conan: Hybronian Adventures je veoma dobro pozicionirana na top listama najbolje prodavanih igara u Velikoj Britaniji, SAD i Evropi. Funcom takođe navodi da je ovaj naslov oborio rekorde kada je u pitanju prednaručivanje i da je u prvoj nedelji prodat u 400.000 kopija. Rezultati prodaje ukazuju da je Age of Conan najbolje prodavana MMO po objavljivanju, još od pojave naslova World of Warcraft, navodi potpredsednik kompanije Funcom, Morten Larssen.
15.06.2008. u 14h @ gamesindustry.biz >
16458
Moser Baer UPS
Kompanija Moser Baer koja je najpoznatija kao proizvođač optičkog skladišnog prostora u toku jučerašnjeg dana najavila je predstavljanje svog novog 600VA UPS-a na tržištu. Novi UPS obezbeđuje neprekidni dovod električne energije, poseduje zaštitu od pražnjenja baterije kao i automatsku regulaciju napona koja pomaže u regulisanju ulaznog i izlaznog napona. Prema izveštaju Moser Baer firme, automatski regulator napona omogućava da radne stanice rade u normalnom režimu bez korišćenja baterija. Novi 600VA UPS se već može pronaći na tržištu a obezbeđena je i dvogodišnja garancija za sam uređaja ali i jednogodišnja garancija za bateriju.
15.06.2008. u 13h @ techtree.com >
16457
Asus Maximus II Formula
Kompanija Asus je izdala novu Republic of Gamers matičnu ploču, Maximus II Formula. Ovu ploču pokreće najnoviji hardver kompanije Intel (P45 čipset i ICH10), a uz njih, Maximus II Formula donosi i podršku za Core 2 Duo/Quad/Extreme procesore sa brzinama Frontside magistrale do 1600MHz, podršku za DDR2-1200 memoriju kao i prilično skup rashladni sistem. Matičnu ploču takođe karakterišu dva PCIe 2.0 x16 slota, CrossFire X podrška, jedan eSATA i osam SATA 3.0 Gbps porta uz dva gigabitna Ethernet kontrolera. Asus je ovu karticu opremio sa Supreme X-Fi zvučnom kartom kao i tasterima za resetovanje, uključivanje i brisanje CMOS-a. Cena ploče je oko €200.
15.06.2008. u 12h @ tcmagazine.com >
16456
Odbačen Kuma procesor
Po svemu sudeći kompanija AMD je odlučila da odustane od objavljivanja Kuma procesora, novog dual-core Phenom mikroprocesora koji je baziran na novoj K10 mikro-arhitekturi ove firme izrađenoj uporebom 45nm tehnologije. Zvanični predstavnik kompanije nije obelodanio razlog za ovakvu odluku, mada postoje informacija da AMD ima problema sa povećanjem brzine radnog takta novih dual core K10 modela što je dovelo do toga da objavljivanje, koje je trebalo da bude održano krajem godine, bude otkazano. Prema planovima Kuma je trebalo da poveća AMD-ove šanse u odnosu na veće igrače na tržištu kao što je Intel ali to se za sada neće desiti.
15.06.2008. u 11h @ theinquirer.net >
16455
McAfee Anti Theft File Protection
McAfee je pre nekoliko dana predstavio novi alat koji je dizajniran tako da zaštiti poverljive informacije u slučaju krađe računara. Novi proizvod, koji nosi naziv McAfee Anti-Theft File Protection korisnicima omogućava da uskladište informacije kao što su obračuni iz banke ili izveštaji o povratku poreza u „digitalnom trezoru“ tako da potencijalni lopov nema mogućnost da dođe do ovih informacija. Osim toga, korisnici će biti u mogućnosti da kreiraju višestruke arhive na svojim računarima koje će zabranjivati pristup od strane drugih korisnika. McAfee se nada da će svojim novim alatom zauzeti stabilnu poziciju na ovom tržištu.
15.06.2008. u 10h @ vnunet.com >
16453
MSI P45 matične ploče
Micro Star International (MSI) nedavno je predstavio svoju najnoviju vrhunsku P45 seriju matičnih ploča koje karakteriše Intel P45 Express čipset. Ova serija matičnih ploča razvijena je sa server klasom DrMOS za koju se navodi da pruža najveću moguću efikasnost, nimalo buke i najbolje performanse. Dizajnirana da ispuni potrebi strastvenih igrača kao i vrhunske multimedijalne aplikacije, P45 serija matičnih ploča podržava Intel Core 2 Extreme quad-core procesore. Pored podrške za standardni 1333MHz FSB, matičnu ploču je moguće overclock-ovati na 2008MHz. MSI P45 serija matičnih ploča biće dostupna na tržištu već krajem juna meseca.
15.06.2008. u 09h @ techtree.com >
16454
Novi NEC serveri
Kompanija NEC je početkom ove nedelje predstavila portfolio novih servera, Express5800/320Fd-MR server srednjeg opsega kao i Express5800/320Fd-LR server namenjen nezahtevnim korisnicima. NEC navodi da novi proizvodi nude unapređenu obradnu moć kao i održljivost te da su dizajnirani da pojednostave konsolidaciju servera podržavanjem virtuelnih operativnih sistema po prvi put. Express5800/320Fd-MR i Express5800/320Fd-LR karakterišu quad-core Intel Xeon procesori koji pružaju 20% bolje performanse u odnosu na postojeći 320F c-MR model korišćenjem Intel 5400 serije Xeon procesora, a pored toga dostupna su i druga poboljšanja.
15.06.2008. u 08h @ vnunet.com >
16452
Pređena petaflop barijera
Vojni super-računar koji je razvijen od strane kompanije IBM premašio je rekord petaflop brzine vršenjem hiljadu triliona kalkulacija u sekundi. „Roadrunner“ uređaj je razvijen u Los Alamos nacionalnoj laboratoriji i koristi AMD Opteron čipove kao i Cell procesore koji se takođe nalaze u PlayStation igračkim konzolama. Ovaj super-računar će u prvo vreme biti korišćen za praćenje klimatskog sistema pre nego što bude klasifikovan od strane vojske za rad na modeliranju nuklearnih eksplozija. Andy White direktor razvoja super-računara pri Los Alamos nacionalnoj laboratoriji objasnio je da se super-računari visokih performansi menjaju na svakih pet godina.
15.06.2008. u 07h @ vnunet.com >
16451
Havok i AMD sarađuju
Kompanija AMD će morati da pronađe odgovor na kupovinu i konverziju PhysX engine u CUDA od strane kompanije nVidia. Prvi korak koji je AMD načinio jeste formiranje saradnje sa Havok-om, a to je kompanija koju je u toku protekle godine kupio Intel i sada predstavlja njen ogranak. Kako je objasnio zvanični predstavnik kompanije AMD, cilj saradnje sa Havok-om jeste da dve kompanije rade zajedno na optimizovanju fizičke obrade na AMD CPU i AMD (ATI) GPU. Ukoliko se pitate zašto baš Havok, odgovor je jednostavan. Njihova tehnologija i alati su široko prihvaćeni od strane proizvođača i smatraju se veoma razvijenim.
15.06.2008. u 06h @ tgdaily.com >
16450
Nema informacija!
Google testira nove Gmail funkcije
Na prvi pogled • Beograd • 15.06.2008.
Gmail Labs ponudila je neke korisne ali neobavezne pomoćne programe za aplikaciju a u okviru toga pozvala je i milione Gmail korisnika u pomoć.
Punih 25 godina IBM DB2
Na prvi pogled • Beograd • 15.06.2008.
U Subotu 7. juna navršilo se 25 godina DB2. Ingres i Oracle su ranijih godina predstavili slične proizvode sa skromnim uspehom, ali je predstavljanje DB2, 7. juna 1983, označilo rođenje odnosnih baza podataka kao jednog od kamena temeljca alata za preduzeća.
Novi Sun Java CAPS i MDM
Na prvi pogled • Beograd • 15.06.2008.
Sun Microsystems je update-ovao svoj SOA i softver za poslovnu integracju, dodajući opciju upravljanja podacima i iskorišćavajći mogućnosti servisa za preduzeća baziranih na JBI (Java Business Integration) specifikacijama.