Arhiva - 14.06.2008.
Imageon čipovi sa DivX podrškom
DivX Inc. ee potpisala ugovor o licenciranju sa kompanijom AMD po kojem će najnoviji media procesori ove kompanije pod nazivom Imageon nuditi DivX podršku. Uključivanje DivX kodeka u AMD aplikacione procese donosi dodatnu vrednost OEM korisnicima, pomažući im da isporuče robusno mobilno media iskustvo, naveo je jedan od izvršnih direktora AMD-a. DivX tehnologija je atraktivan dodatak koji poboljšava ponudu kada su u pitanju handheld uređaji, obezbeđujući odličan kvalitet i visok stepen pristupačnosti. Ugvoorom o sertifikaciji dogovoreno je da se DivX podrška uključi za Imageon A250 aplikacioni procesor.
14.06.2008. u 18h @ tcmagazine.com >
16449
Novi Hyndai 22'' LCD
Najnovija ponuda kompanije Hyndai kada su u pitanju LCD monitori W220S nudi 3D „viziju“ na jedan neobičan način. Ovaj 22’’ LCD se isporučuje sa parom polarizovanih naočara koje nude 3D stereoviziju kada se koriste u konjukciji sa 3D ready aplikacijama kao što su Google Earth 3D, različite igre ili video sadržaji koji mogu da budu otvoreni sa TriDef medija plejerima. Ovaj monitor karakteriše maksimalna rezolucija od 1680x1050 piksela, vreme odziva od 5ms, jačina osvetljenja od 300cd/m⊃2; i odnos kontrasta od 1000:1. Monitor poseduje ugrađene zvučnike snage 3W koji nude VGA, DVI i HDMI povezivanje. W220S je u prodaji trenutno samo u Japanu, gde se može kupiti za oko $910.
14.06.2008. u 17h @ tcmagazine.com >
16448
Asus GeForce 9600GT
Kompanija Asus je predstavila novi OC Gear opremljeni grafčki paket, ROG (Republic of Gamers) EN9600GT OC GEAR/HDTI/512M. U suštini srce ove ponude čini GeForce 9600GT kartica i OC Gear oprema za overclock-ovanje. Samu karticu karakteriše plava štampana ploča, na koju je smešten G94 čip i ostale pripadajuće komponete koje imaju sledeće vrednosti: 650MHz kao radni takt za jezgro, 1625MHy kada su u pitanju shader-i odnosno 1800MHz kada je u pitanju memorija. Takođe, ova kartica je opremljena Glaciator hladnjakom sa ventilatorom. OC Gear oprema za overclock se sastoji od ekrana koji donosi informacije o radnim taktovima i tastere kojim se oni podešavaju.
14.06.2008. u 16h @ tcmagazine.com >
16447
WS 2008 energetski efikasan
Obzirom da je trend štednje električne energije postao globalan i da se kompanije koje proizvode računarske komponente nadmeću koja će predstaviti energetski efikasniji proizvod, bilo je pitanje vremena kada će Microsoft najaviti energetsku efikasnost svojih sistema. Tako je ova kompanija pre nekoliko dana obelodanila dokument u kojem tvrdi da novi operativni sistem namenjen serverima, Windows Server 2008 troši za 10% manje energije u poređenju sa prethodnim operativnim sistemom iste namene Windows Server 2003. Kompanija takođe navodi da se još veća ušteda energije postiže ukoliko na vašem serveru koji je baziran na WS 2008 primenite neku od metoda virtuelizacije.
14.06.2008. u 15h @ informationweek.com >
16446
Minimalne specifikacije za Spore
Igra Spore, kompanije Electronic Arts bi mogla da postane jedna od najočekivanijih igara svih vremena. Kreirana je od strane Will Wright-a, kreatora serijala Sims. U ovoj igri, igrač ima mogućnost manipulisanja evolucijom kompletnih vrsta stvorenja od jednoćelijskih organizama do razvoja civilizacije i čak istraživanja svemira. Kompanija EA je nedavno objavila minimalne hardverske specifikacije koje će biti neophodne za Windows računare ukoliko želite da pokrenete igru: P4 ili ekvivalentan procesor radnog takta 2GHz, 512MB RAM-a (XP) ili 768MB (Vista), video kartica sa 128MB memorije, sa podrškom za ShaderPixel 2.0, uz 6GB slobodnog prostora na hard drive-u.
14.06.2008. u 14h @ hothardware.com >
16445
OCZ predstavlja Spyder flash disk
Prvobitno predstavljeni prošle nedelje na Computex događaju, Spyder flash drive-ovi kompanije OCZ su sada i zvanično dostupni. Ove drive-ove karakterišu istinske plug and play mogućnosti kao i klizni dizajn koji u potpunosti eliminiše potrebu za postojanjem kapice. Novi Spyder drive koristi prednosti USB 2.0 interfejsa i dostupan je u kapacitetima od 2, 4 i 8 GB, uz brzine čitanja podataka od 21 do 35Mb/s. Sypder flash drive-ovi kompanije OCZ će se u prodaji naći nešto kasnije tokom ovog meseca. Drive-ovi se isporučuju sa dvogodišnjom garancijom.
14.06.2008. u 13h @ tcmagazine.com >
16444
AMD dobio OpenGL ES 2.0 sertifikaciju
Kompanija AMD je saopštila da je postala prvi provajder grafičkih rešenja koji je dobio OpenGL ES 2.0 sertifikaciju. OpenGL ES 2.0 je najnovija verzija API-ja za ukrštene platforme Kronos grupe namenjena ugrađenim sistemima kao što su mobilni telefoni, konzole, uređaji za vozila i druge primene. OpenGL ES 2.0 kombinuje verziju OpenGL Shading jezika za programiranje verteksa i fragment shadere koji su adaptirani za ugrađene platforme zajedno sa uobličenim API iz OpenGL ES 1.1 iz kojeg su uklonjene sve funkcionalnosti koje mogu da budu zamenjene shader programima radi minimizovanja troškova i potrošnje energije naprednih programabilnih grafičkih podsistema.
14.06.2008. u 12h @ tcmagazine.com >
16443
Kingston 800MHz SO-DIMM
Kompanija Kingston je obelodanila da je započela sa isporukom HyperX 800MHz DDR2 SO-DIMM notebook memorijske opreme niske latencije u kapaciteitma od 2 i 4GB. Najnovija ponuda kompanije Kingston obezbeđuje korisnike mobilnih računara sa još boljim performansama i opcijama fleksibilnosti jer su SO-DIMM-ovi pre-programirani sa tri serial presence detect (SPD) profila, što omogućava memoriji da radi u 800MHz-CL5, 667MHz-CL4 i 533MHz-CL3 konfiguracijama. Izdavanjem ove serije Kingston nastavlja seriju predstavljanja ponuda noteboook memorija vrhunskih performansi. Oba memorijska modula rade na naponu od 1.8V i isporučuju se sa doživotnom garancijom.
14.06.2008. u 11h @ hothardware.com >
16442
Nema budućnosti za eksluzivne igre
Potpredsednik kompanije nVidia za razvoj poslovnih sadržaja Roy Taylor, smatra da vrednosti koje su igračke konzole dostigle znači da se kompanijama koje kreiraju igre više nikako ne isplati da stvaraju naslove koji će biti predstavljeni samo na PC sistemima. On dalje naglašava da postojanje igračkih konzola kompanija Sony, Microsoft i Nintendo ne treba videti kao pretnju PC iranju, već je budućnost u koegzistenciji. Činjenica je da se PC igranje menja ali konzole ne predstavljaju pretnju za PC igre. Ova dva sistema su potpuno različita. Ukoliko kreatori igara to shvate i prilagode se novonastaloj situaciji i konzole i PC igranje će dugo egzistirati.
14.06.2008. u 10h @ gamesindustry.biz >
16441
Oracle prikazuje CRM modul
Kompanija Oracle je prva koja je obelodanila planove za talas društveno mrežnih CRM aplikacija ali još uvek nije obelodanila datum kada bi one mogle da budu dostupne. Oracle Sales Protector, koji je Oracle prvi put prikazao na OpenWorld događaju u novembru prošle godine će biti isporučen za korisnike u ovom kvartalu, što bi prema Oracle-ovom finansijskom kalendaru moglo da bude najverovatnije u avgustu. Softver ima namenu da pomogne kupcima da dobiju najbolje ideje gde da kupe ono što traže, analizirajući kupovnu istoriju i bazirano na privatnim i javnim podacima. Korisnici prilažu podatke iz svojih prodajnih transakcija koji pomažu u boljim preporukama.
14.06.2008. u 09h @ pcworld.com >
16440
Nova OpenOffice.org verzija
OpenOffice.org je izdao zakrpu za sigurnosnu slabu tačku koja ugrožava nekoliko verzija njihovog open-source office paketa. Najnovija verzija 2.4.1 je dostupna za preuzimanje preko zvaničnog Web sajta ove organizacije. Za sada nema prijavljenih slučajeva korišćenja postojeće slabe tačke a upgrade, pored ove sigurnosne zakrpe, obuhvata i nekoliko drugih zakrpa i novih karakteristika koje se mogu videti na OpenOffice.org. OpenOffice.org koji je jednim delom podržan od strane kompanije Sun Microsystems predstavlja najljućeg konkurenta Microsoft-ovom Office paketu. Sledeće izdanje OpenOffice.org 3.0 pojaviće se u septembru.
14.06.2008. u 08h @ news.yahoo.com >
16439
Sophis, IBM partnerstvo
Kompanija Sophis koja se bavi obezbeđivanjem rešenja za upravljanje rizikom pre nekoliko dana je na SIFMA Technology Management konferenciji i izložbi predstavila novoformirano globalno partnerstvo sa odeljenjem kompanije IBM za finansijske usluge koje bi trebalo da ojačaju implementaciju i podršku. Na osnovu postignutog dogovora kompanija IBM će obezbediti stručnu ekspertizu tokom proizvodnog ciklusa. Sophis nudi dva rešenja za investicione banke i osiguranje fondova. Direktor poslovnog razvoja Philippe Stephan navodi da se ljudi sve više fokusiraju na upravljanje rizikom naročito nakon nedavnog debakla Societe Generale banke.
14.06.2008. u 07h @ wallstreetandtech.com >
16438
AMD tri-core Phenom
Iako kompanija AMD još uvek nije pripremila svoje procesore izrađene na 45nm tehnološkom procesu, ipak ima nešto novo i interesantno da ponudi kupcma. Naime, poslednje informacije govore da će ova kompanija tokom trećeg kvartala predstaviti dva energetski efikasna triple-core Phenom procesora (kodnog naziva Toliman). Procesori koji su u planu nosiće nazive Phenom X3 8450e i X3 8250e. Oba modela će biti izrađena korišćenjem 65nm tehnološkog procesa i trošiće 65W energije uz posedovanje 2MB L3 cache-a i HyperTransport 3.0. Model 8450e će raditi na radnom taktu od 2.1GHz, dok će 8250e imati nešto sporiji radni takt od 1.9GHz.
14.06.2008. u 06h @ tcmagazine.com >
16437
Nema informacija!
Google Site Search za preduzeća
Na prvi pogled • Beograd • 14.06.2008.
Google Site Search koristi sinonime i razne druge tehnike da bi načinio relevantne pretrage na Web sajtovima za mala i srednja preduzeća.
NVIDIA najavljuje Tegra čipove
Na prvi pogled • Beograd • 14.06.2008.
Korporacija nVidia je pre nekoliko dana najavila liniju procesora za koje veruje da će uspeti da se nametne kao pokretačka snaga za novu klasu malih, brzih uređaja koje će karakterisati dugo trajanje baterije a koji će korisnicima omogućavati da surfuju internetom iskorišćavajući sve njegove prednosti ali i da igraju vrhunske igre i gledaju video sadržaje visoke definicije.
HP priprema ekološke štampače
Na prvi pogled • Beograd • 14.06.2008.
Kompanija Hewlett-Packard je sebi postavila ambiciozan cilj da unapredi energetsku efektivnost svojih štampača i koristi više materijala koji se recikliraju u njihovoj izradi.