Arhiva - 12.06.2008.
Imation Apollo USB HDD
Imation je najavio novu liniju uređaja za skladištenje koju najavljuje Apollo protabl drive. Imation planira da se izdvoji od ostalih proizvođača hard drive-ova kreirajući tanke i lagane USB hard disk drive-ove koji su debljine pola inča i težine od 150 grama. Što se tiče spoljašnjeg dizajna, proizvođač tvrdi da drive karakteriše kućište koje mu pruža odgovarajuću pouzdanost. Kao i ostali eksterni hard drive-ovi i model Apollo se u potpunosti napaja preko USB porta. Apollo drive-ovi su namenjeni Mac i Windows računarima i isporučuju se sa Total MediaBackup softverom. Drive-ovi su dostupni u kapacitetima od 160GB i 320GB, dok će model kapaciteta 500GB stići tokom leta.
12.06.2008. u 16h @ electronista.com >
16415
Besplatni sigurnosni alat
IT menadžeri kompanija koji rade sa virtuelnim serverima će se obradovati zbog pojave besplatnog alata koji obezbeđuje sigurnost virtuelnih servera i vrši njihovo konfigurisanje za optimalnu sigurnost. ConfigCheck je besplatni alat koji se preuzima na desktop i upoređuje konfiguraciju aktivnog virtuelnog servera sa direktivama najbolje prakse koje je razvila kompanija VMware. Softver je izrađen u saradnji kompanija VMware i proizvođača softvera za konfiguracioni menadžment Tripwire Inc. U pitanju je aplikacija koja automatizuje proces provere sistema za konfiguracione greške koje mogu da izazovu sigurnosne i probleme sa usaglašenošću u okruženju korisnika.
12.06.2008. u 16h @ computerworld.com >
16416
Samsung SpinPoint M6
Kompanija Sasmung je u mesecu januaru prvi put prikazala i zakazala za jun predstavljanje svog novog SpinPoint M6 laptop drive-a kapaciteta 500GB i debljine svega 9.5mm. Konačno je i taj trenutak stigao, obzirom da je Samsung predstavio SpinPoint M6. Drive je dostupan u nekoliko verzija koje se razlikuju po načinu povezivanja, pa tako verzija koju karakteriše USB 2.0 plus eSATA konektivnost se prodaje po ceni od $310, dok za korisnke koji više preferiraju ili su prisiljeni da koriste FireWre 800/400 +USB 2.0 mogućnost pvoezivanja, drive je nešto skuplji odnosno košta $350. Inače ovaj drive se isporučuje u formi 2.5’’ modela.
12.06.2008. u 15h @ engadget.com >
16414
Iomega DVR Expander Drive
Kompanija Iomega je najavila predstavljanje novog Iomega DVR Expander drive-a, eksternog drive-a kapaciteta 500GB koji proširuje kapacitet skladištenja kod digitanih video rikordera. Novi DVR Expander drive, na ovaj način vlasnicima digitalnih video rikordera donosi dodatnih 300 sati snimanja sadržaja standardne definicije i oko 60 časova snimanja sadržaja u visokoj definiciji. Drive se povezuje preko eSATA porta na panelu sa zadnje strane kod eSATA omogućenih digitalnih video rikordera. Nakon prvobitnog podešavanja, video rikorder sam automatski vrši snimanje bilo na standardnom drive-u rikordera ili na DVR ekspanderu u zavisnosti od slobodnog prostora.
12.06.2008. u 15h @ prnewswire.com >
16413
HP Color vrhunski monitor
Kompanija HP je predstavila novi profesionalni računarski monitor koji je prema tvrdnjama proizvođača dostupan za četvrtinu nižu cenu u odnosu na konkurentske ponude. HP DreamColor monitor karakteriše novi LCD ekran koji obezbeđuje opseg od više od 1 milijarde boja na 30-bitnom ekranu koji karakteriše LED pozadinsko osvetljenje. Ovim monitorom HP uspeva da probije barijeru koja je postojala godinama kada su u pitanju tehnologije izrade monitora. Novi ekran prikazuje boje onakvima kakve zaista jesu i rezultat su saradnje kompanije HP sa DreamWorks Animation SKG. Monitor zadovoljava potrebe tačnog prikazivanja boja koje je neophodno kada su u pitanju poslovi animacije.
12.06.2008. u 14h @ hp.com >
16412
Astaro odvlači Cisco korisnike
Astaro AG je ponudila popuste za korisnike Cisco PIX sigurnosnih proizvoda sa ciljem da ih privuče da kupe proizvode ove kompanije, a napuste Cisco-ve proizvode. Astaro AG je ponudila popust od 20% za svoj Security Gateway za korisnike koji pređu na ovaj proizvod sa Cisco Pix. Astaro je takođe u celu ovu priču ubacila određenu ekološku notu najavljujući da će reciklirati proizvode kompanije Cisco kojih se korisnici odreknu. Cisco je takođe smanjio cenu svog PIX firewall-a/VPN-a, nadajući se da će na taj način dati podsticaj kupcima za kupovinu ASA platforme koja izvodi istu funkciju ali poseduje i neke dodatne karakteristike i nešto brže performanse.
12.06.2008. u 14h @ computerworld.com >
16410
JVC dual kodek LSI čip
Kako se svet kamkordera i kamera sve više okreće sajtovima za razmenu video sadržaja nije nikakvo iznenađenje što se kompanije koje kreiraju ovakav hardver sve više okreću kreiranju raznih dual kodek čipova.Tako je kompanija JVC predstavila dual kodek LSI čip koji može da manipuliše i MPEG-2 i H.264/MPE-4 AVC formatima, čime teorijski potpuno izbacuje potrebu za mučnim enkodovanjem koje je u ranijim slučajevima bilo neophodno ukoliko želite neki sadržaj da uplaod-ujete na You Tube. Stoga nema nikakve sumnje da će ovaj čip naći široku primenu kod velikog broja uređaja.
12.06.2008. u 13h @ engadget.com >
16411
Shuttle X19 touchscreen ekran
Kompanija Shuttle je najavila da će na ovogodišnnjem Computex događaju prikazati svoj novi Shuttle XP19 widescreen touchscreen LCD ekran. Dok ne dođe vreme da Shuttle na svom štandu priredi predstavljanje ovog ekrana navodimo neke od specifikacija ovog modela. U pitanju je model sa 19’’ WA-Si TFT aktivnom matricom, rezolucije 1680x1050 piksela i vremena odziva od 2ms. Ono što se još posebno izdvaja kod ovog ekrana je odnos kontrasta od 1000:1 kao i širok vidljivi ugao od 170 stepeni. Takođe, detalj koji ne treba zaboraviti je da se Shuttle XP19 isporučuje u sjajnom metalnom kućištu.
12.06.2008. u 13h @ engadget.com >
16409
Paralelni razvoj aplikacija kao trend
Kako su procesori sa više jezgara postali najiskorišćeniji metod za izgradnju moćnijih računara, tako Microsoft smatra da će ključni trend za budući razvoj aplikacija biti prilagođavanje paralelnih sistema. Microsoft-ovi zvaničnici su na konferenciji za štampu tokom Tech Ed 2008 konferencije naveli kako očekuju upravo fokus na paralelnom razvoju aplikacija u budućnosti. Učesnici konferencije su ponudili sopstvene perspektive ne samo kada je u pitanju paralelno programiranje već i ostali aspekti i tehnologije, kao što su Silverlight bogata internet aplikaciona platforma, odnosno Oslo modeling projekat za migraciju sa Visual Basic 6 koda na .Net.
12.06.2008. u 12h @ computerworld.com >
16408
Open Source Asterisk uređaj
Kompanija Pika Technologies je nedavno najavila da njena Warp linija uređaja je spremna za korisnike. Hardverska linija ove kompanije koja uključuje Appliance for Asterisk i Appliance for Linux je kombinovana sa open sourcepaltformom koja omogućava podešavanje softvera prema telefonskim potrebama korisnika. Karakterisitke uključuju funkcionalnosti za do 75 IP station krajnjih tačaka; Ethernet i USB portove kao i LCD ekran. Pika je svoje uređaje razvila kao alternativu za korisnike koji traže jeftinije i prilagodljivije primene. U pitanju je više od platforme koja omogućava ljudima da rade aplikacioni razvoj, čime je savršeno rešenje za mala preduzeća.
12.06.2008. u 11h @ computerworld.com >
16406
Novi HP notebook računari
Kompanija HP je pre nekoliko dana izvršila najmasovnije predstvljanje notebook računara u svojoj istoriji. Tom prilikom, HP je predstavio čak 16 novih modela notebook računara, koji su dizajnirani korišćenjem novih materijala i softverskih karakteristika koje poboljšavaju korisnički doživljaj. Novi HP notebook-ovi su dizajnirani sa čovekovom okolinom na umu, sa karakterisitkama uštede energije i odabranim materijalima koji omogućavaju lako recikliranje, Novi notebook-ovi koriste procesore poslednje generacije kako kompanije AMD (Turion 64 X2, Ultra dual core Mobile procesore)tako i Intel Centrino 2 i Centrino2 sa vPro tehnologijom.
12.06.2008. u 11h @ hp.com >
16404
Microsoft i virtuelizacija
Strategija virtuelizacije kompanije Microsoft će zauzeti centralno mesto tokom druge nedelje Tech-Ed serije konferencija koje se održavaju u Orlandu. Na ovim konferencijama Microsoft će predstaviti virtuelizacione sertifikacije za IT profesionalce i predstaviti planove koji se odnose na uključivanje virtuelizacione podrške u kompanijinu liniju Forefront sigurnosnih proizvoda. Nešto kansije Microsoft će najaviti da Forefront Client Security, softver koji obezbeđuje antivirus i anti-malware zaštitu za desktop računare će podržati dolazeći Hyper-V virtuelizacioni softver namenjen serverima. Hyper-V je trenutno dostupan u beta verziji.
12.06.2008. u 10h @ computerworld.com >
16405
Apple zatvorio bugove
Apple je zatvorio pet krtičnih slabih tačaka u Mac i Windows verzijama QuickTime softvera, uključujući onu koja je delimično otkrivena pre šest nedelja. Update na verziju QuickTime-a je četvrti ove godine. U okviru ova četiri update-a Apple je zatvorio 21 slabu tačku. Apple svih pet slabih tačaka koje su zatvorene ovim update-om opisuje kao slabe tačke koje bi omogućile izvršenje proizvoljnog koda, što je fraza koja se koristi za opisivanje najozbiljnijih pretnji. Četiri slabe tačke utiču i na Mac i Windows verzije QiuckTime-a, dok poslednja postoji samo kod Windows verzije. Verzija 7.5 takođe popravlja slabu tačku u manipulisanju protokola softvera “file:” URI.
12.06.2008. u 10h @ computerworld.com >
16403
Nova verzija HDD Stage rack
Po treći put za samo godinu dana HDD Stage Rack je evoluirala u nešto veće, bolje i korisnije od prethodne edicije. Najnovija verzija je nazvana Double HDD Rack eSATA and USB. Ovo izdanje poseduje dva slota za skladištenje hard drive-ova. U ovaj rack imate mogućnost da postavite 2.5’’ i 3.5’’ SATA drive-ove, koje nakon toga možete povezati zajednički sa vašim računarom preko USB 2.0 porta. Ovakav hardver se može prikazati veoma korisnim naročito ukoliko imate interne drive-ove koji vam ne stoje u računaru a često imate potrebu da im pristupate. HDD Stage Rack se može kupiti po ceni od oko $108.
12.06.2008. u 09h @ engadget.com >
16402
Thermalright kućište
Inženjeri kompanije Thermalright su se vodili idejom da kreiraju kućište koje neće imati potrebu za ventilatorima, pa su kreirali kućište koje je u suštini veliki radijator. Ovo kućište se sastoji od aluminijumskih panela orebrenih heatpipe-ovima. Prema navodima Loren-a Hrabak-a, jednog od inženjera ove kompanije, HSC-101 kućište efikasno rasipa toplotu stovrenu snagom od 150W sa svake strane. Jedna strana kućišta je namenjena procesoru, dok je druga namenjena grafičkoj kartici i ostalim komponentama. Kompanija trenutno radi na kreiranju vodenih blokova, cevovoda i ostalih delova koji će takođe biti uključeni u ovo kućište.
12.06.2008. u 09h @ tgdaily.com >
16401
All-in-one HP računari
Kompanija HP je predstavila novu generaciju all-in-one PC-ja koji menjaju način na koji ljudi interaktuju sa svojim računarima, istovremeno čineći digitalnu zabavu doslovno na dohvat ruke. Novu HP TouchSmart familiju PC-ja karakterše HP softver koji je specifično dizajniran za dodir. Dodir prsta ili prelazak preko ekrana visoke definicije omogućava korisnku brz pristup informacijama, zabavu na društvenim mrežama. Bez korišćenja tastature ili miša korisnici mogu reprodukovati muziku i kreirati liste pesama, zumirati i umanjivati fotografije. Jednostavan dizajn i prirodan korisnički interfejs čine ove modele elegantnim za koju god svrhu da ih koristite.
12.06.2008. u 08h @ hp.com >
16400
WHS dobio veliku popravku
Kompanija Microsoft je obelodanila da je izdala javnu beta verziju Power Pack-a 1 za Windows Home Server. Ovo izdanje je više od PowerPack-a jer poseduje najmanje dve značajne nove karakteristike (klijent podršku za x64 bazirane Windows računare i mogućnost backup-ovanja podataka sa servera na eksterni medij) i dugu listu poboljšanih karakteristika. Pitanje koje svakako najviše zanima korisnike Windows Home Server-a jeste, da li ovaj Power Pack zatvara slabu tačku koja je otkrivena prošle godine a koja je bila krivac za „kvarenje“ podataka. Odgovor na ovo pitanje bi bio: Da, Microsoft je rešio ovaj problem, a implementacija je takva da je vredelo čekati na nju.
12.06.2008. u 08h @ blogs.zdnet.com >
16399
Canon ažurira Rebel D-SLR
Kompanija Canon je najavila još jedan dodatak svojoj D-SLR liniji namenjenoj nezahtevnim korisnicima, model EOS Rebel XS, koji u kombinaciji sa EOS Rebel XSi (najavljenim u januaru) će zameniti EOS Rebel XT i Rebel XTi. Novi XS donosi minorna unapređenja u odnosu na XT, uključujući 2.5’’ LCD (ranije bio 1.8’’), povećanje maksimalne rezolucije fotografija sa 8MP na 10MP kao i Live View karakteristku. Foto-aparat takođe poseduje autofokus sistem u 7 tačaka. EOS Rebel XS je baziran na novom Digic III procesoru koji omogućava produženo trajanje baterija. Ovaj foto-aparat je trenutno dostupan samo u Japanu dok bi na ostala tržišta trebao da stigne tokom jula.
12.06.2008. u 07h @ pcmag.com >
16398
HDD otporan na vodu i vatru
Kompanija ioSafe je najavila da je kreirala hard drive koji je otporan na vodu i vatru. Ovaj drive bi svakako bio veoma pogodan za poslovne korisnike jer bi im obezbdio zaštitu podataka čak i u sluačju vanrednih situacija, ali isto tako i za porodice koje žele da budu sigurne da njihove fotografije sa uspomenama bezbedne. Zaštita od vatre je obezbeđena kompanijinom DataCast endotermičkom izolacionom tehnologijom, koja prema navodima proizvođača formira hemijske veze sa molekulima vode koji na temperaturi od 72° oslobađaju vodenu paru do granice unutrašnje temperature jedinice. ioSafe tvrdi da drive može da izdrži temperaturu od 760°C u trajanju od 15 minuta.
12.06.2008. u 07h @ tgdaily.com >
16397
Detalji o ThinkPad modelima
Kompanija Dell je obelodanila hardverske specifikacije svojih novih ThinkPad modela. U pitanju su X200, SL, T i R serije laptopova. Kada je u pitanju X200 serija karakteriše je 12’’ WXGA panel, Intel Centrino 2 sa vPro tehnologijom, DisplayPort konektor, kao i SSD kapaciteta do 64GB. SL seriju čine modeli SL300/SL400/SL500 (13.3’’/14.1’’/15.4’’, respektivno). Ove modele karakterišu Core 2 Duo procesori, integrisana Intel GMA 4500MHD ili diskretna nVidia GeForce 9300 grafika. T seriju čine modeli T400 i T500, sa 14’’ i 15’’ panelima, Intel Centrino savPro tehnologijom radnog takta do 2.8GHz, ATI Mobility Fire GL V5700 grafikom i 64GB/SSD ili 320 GB HDD opcijom.
12.06.2008. u 06h @ engadget.com >
16395
Nema informacija!
LG W1952S-PF
Na prvi pogled • Beograd • 12.06.2008.
Solidan 19" Wide monitor namenjen prosečnom korisniku za prektično bilo koju namenu. Brz odziv će obezbediti odličan prikaz filmova i igara, a slika je generalno vrlo oštra i prijatnih boja. Cena je dosta povoljna i definitivno opravdana.
Logitech Attack 3
Na prvi pogled • Beograd • 12.06.2008.
Odličan džojstik vrlo povoljne cene namenjen igračima. Kvalitet izrade je na visokom nivou, a ovaj model je i potpuno simetričan, pa će podjednako odgovarati levorukim i desnorukim igračima. Ima ukupno 11 programibilnih tastera i jednu kontrolu potiska.
Microlab M-600
Na prvi pogled • Beograd • 12.06.2008.
Sjajni zvučnici izuzetno povoljne cene i odličnog zvuka. Uklopiće se idealno u neku manju sobu i sigurno je da će njihov dizajn i bela boja primarno privući mlađe korisnike. Pružaju odličnu priliku da za relativno male pare dođete do pristojnih zvučnika.