Arhiva - 21.03.2008.
Intel najavljuje nove GPU
Sledećeg meseca će kompanija Intel održati svoj prolećni Intel Developer Forum u Šangaju. Ovom prilikom kompanija će govoriti i o svom budućem projektu za novi grafički čip kodnog naziva Larrabee. Ovaj čip je drugačiji od ostalih grafičkih čipova jer je baziran na x86 setu instrukcija koji se koristi u CPU arhitekturi. Pominjući Larrabee zvaničnici kompanije kažu da u pitanju nije obični GPU već multi-core čip koji može da izvodi bilo koji obradni zadatak. Ipak Larrabee je potpuno odvojen razvojno od Intel-ovog sledećeg čipa kodnog naziva Nehalem koji bi trebao da se pojavi sledeće godine i koji bi integrisao grafičko rešenje.
21.03.2008. u 16h @ dailytech.com >
14839
Phase One najavljuje novi format
Kompanija Phase One je je predstavila prema svojim navodima „najfleksibilniju, otvorenu medium format platformu“ na svetu. Ova platforma veoma dobro se pokazala sa vrhunskim sočivima (Mamiza 645 familija, Hasselbald V sočiva i Pentacom Six sočiva). Ovim sočivima mogu da se dostignu brzine zatvarača od 1/4000s do 60 minuta. Na žalost, nema više dostupnih informacija o ovoj platformi kompanije Phase One, više će se saznati na Photo Imaging događaju koji počinje sledeće nedelje a kompletne specifikacije bi od strane kompanije trebale da budu objavljene tokom drugog kvartala.
21.03.2008. u 15h @ engadget.com >
14838
SanDisk nudi muziku na SD kartici
Kompanija Sandisk je saopštila da će promovisati muziku koja ne podleže DRM-u a koja je vlasništvo 50 novih i nepoznatih izvođača putem microSD kartice. Ovaj program koji je za sada dostupan samo u SAD je prvi ovakve vrste koji koristi SD karticu i pokrenut je kao podrška prodaji novog Sansa Fuze MP3 plejera kapaciteta skladištenja 8GB. Sansa Sessions microSD kartica je sastavljena od kolekcija pop, rock i hip-hop pesama, muzički videa i fotografija više od 30 izdavača. Koristeći microSD kartice ljubitelji muzike na njih mogu uskladištiti hiljade numera koje posle mogu preslušavati na odgovarajućim MP3 plejerima.
21.03.2008. u 15h @ sandisk.com >
14837
Panasonic DMC-TZ50
Kompanija Panasonic je predstavila novi model digitalnog foto-aparata DMC-TZ50 koji je u stvari model TZ5 uz 802.11 b/g WiFi konektivnost. Ovaj model kao i njegovog starijeg brata karakteriše maksimalna rezolucija 9.1MP, uz 10x optički zum i LCD ekran dužine dijagonale 3’’. Korišćenjem ovog modela možete upload-ovati vaše fotografije sa bilo kog WiFi hotspot-a ali korišćenjem samo specifičnog sajta za razmenu fotografija: Lumix club-a kompanije Panasonic. Ipak postoje nagađanja da bi kompanija nakon nekog vremena ovaj model još više otvorila čime bi se ukinulo ovo ograničenje i upload-ovanje fotografija proširilo.
21.03.2008. u 14h @ engadget.com >
14836
Sanyo Xacti DMX-CG9 kamkorder
Kompanija Sanyo je predstavila novi kamkorder koji je pre svega namenjen korisnicima koji ne žure mnogo da pređu na snimanje sadržaja u visokoj definiciji. Ovaj handheld kamkorder je dostupan u beloj, crnoj, srebrnoj i pink varijanti i karakteriše ga 2.5’’ LCD, 5x optički zum kao i CMOS senzor koji omogućava maksimalnu rezoluciju od 9.1MP za snimanje statičnih fotografija. Za snimanje video sadržaja DMX-CG9 omogućava korišćenje rezolucije 640x480 piksela pri brzini od 60fps. Kamkorder poseduje i karakteristiku stabilizacije digitalne slike, redukcije šuma i PictBridge kompatibilnost. Sadržaji se snimaju na SD/SDHC kartice.
21.03.2008. u 14h @ engadget.com >
14835
WD drive kapaciteta 640GB
Kompanija Western digital je objavila da je započela sa isporukom svog Caviar SE16 hard drive-a kapaciteta 640GB. Ovaj 3.5’’ desktop drive ima manji skladišteni kapacitet od drive-ova kapaciteta 750GB ili 1TB koji polako počinju da pune police prodavnica ali je vrlo bitan zato što je pomenuti kapacitet dostignut korišćenjem svega dve ploče. Sa ovakvom gustinom zapisa, drive je brži i hladniji od drugih modela (samim tim i tiši). Drive se može povezati na SATA ili SATA II sisteme i karakteriše ga 16MB cache-a. Western Digital navodi da je cena ovog drive-a oko $140 i da ga je moguće nabaviti bilo preko online ponude kompanije ili ovlašćenih partnera kompanije.
21.03.2008. u 13h @ electronista.com >
14834
Intel povećao WiFi opseg na 90km
Intel je saopštio da je ovladao novom WiFi tehnologijom koja treba da omogući uvećanje dostupnosti pristupa internetu širom sveta. Rural Connectivity Platform (RCP) se sastoji od procesora, softvera, antene i radija i radi prema šemi od tačke do tačke isporučujući propusni opseg od 6.5Mbps na udaljenost veću od 90km. Oprema je već instalirana na mestima kao što su Indija, Panama i Vijetnam a očekuje se da će tokom godine početi i komercijalna prodaja. Prema navodima jednog od viših zvaničnika Intel-a problem koji imaju manji gradovi i sela širom sveta kada je u pitanju pristup internetu odnosi se na troškove i fizičke prepreke u vidu konfiguracije terena.
21.03.2008. u 13h @ electronista.com >
14833
Genius GHP-05 slušalice
Kompanija Genius je ove nedelje predstavila premium set slušalica GHP-05 Live koje prema navodima kompanije obezbeđuju više „live“ slušalački doživljaj zahvaljujući novoj 3D surround tehnologiji. Slušalice integrišu DRD True 3D surround zvučni sistem koji poboljšava baseve u dinamički opseg. Prema Genius-u tehnologija omogućava niske nivoe basova isporučujući istovremeno visoke vrednosti viših tonova zajedno sa veoma dobro definisanim vokalima. DRD True 3D zvuk omogućava inženjerima da pojačaju nivo zvuka prezicnom kontrolom eho faze radi unapređenja audio opsega. Genius navodi da su slušalice idealne za klasičnu i muziku sa mnogo vokala.
21.03.2008. u 12h @ electronista.com >
14832
Pentax Optio V20
Kompanija Pentax je pre nekoliko dana predstavila novi digitalni foto-aparat koji pripada kompanijinom Optio opsegu. U pitanju je model Optio V20 koji karakteriše maksimalna rezolucija od 8MP, koju karakteriše 5x optički zum kao i LCD ekran dijagonale 3’’. Proizvođač takođe tvrdi da ovaj model poseduje inteligentna elektronska rešenja sa automatskim prebacivanjem na macro režim, detekcijom osmeha i treptanja što je veoma korisno kada fotografišete portrete. Dostupna je i opcija autofokusiranja kada fotografišete pokretne objekte. Stabilizacija slike je implementirana kroz režim ISO povećanja koje može dostići vrednost ISO 6400.
21.03.2008. u 12h @ electronista.com >
14831
PSP Firmware 3.93
Za korisnike Sony-jeve PSP konzole dostupna je nova verzija firmware-a 3.93 koja donosi pristup za 20 novih internet plejera. Prema navodima na Sony PlayStation blogu novi plejeri su organizovani prema specifičnim stilovima muzike tako da PSP korisnici lako mogu da nađu ono što žele da slušaju. Internet Radio funkcionalnost je prvi put ponuđena kod PSP-a krajem prošle godine sa verzijom firmware-a 3.80. Još jedan dodatak PSP firmware-u koji donosi verzija 3.90 će uskoro postati dostupna kada se predstave zvanične Skype slušalice. Naime sa PSP konzolom korisnici će moći da vrše Skype pozive.
21.03.2008. u 11h @ dailytech.com >
14830
Sun počinje distribuciju Ubuntu Linuxa
Ubuntu Linux distribucija pravi sve veći proboj na tržištu. Operativni sistem kompanije Canonical je našao primenu na nekoliko desktop i serverskih sistema velikih proizvođača. Poslednji primer u nizu je odluka kompanije Sun Microsystems da implementira ovu distribuciju na nekim svojim sistemima. Sun koji je najviše posvećen svom Solaris operativnom sistemu ipak na svojim sistemima nudi i druge distribucije. Kada je u pitanju Linux pored Ubuntu-a zastupljene su i distribucije iz Novella i Red Hat-a, ali je uključivanje Ubuntu-a značajna demonstracija snage Ubuntu-a.
21.03.2008. u 11h @ cnet.com >
14829
Asus najavljuje novu nVidia karticu
Kompanija Asus je najavila novu grafičku karticu naziva EN9800GX2, što je implementacija ove kompanije modela nVida GeFroce 7950GX2. Ova kartica je predstavljala prvi SLI-on-a-single card dizajn kompanije nVidia koji poreklo vodi još iz 2006 godine. Ovo znači da su dva 3D čipa stavljena na single dvo-slotnu karticu, Ovo opet povlači sa sobom da ne morate da posedujete specijalnu SLI kompatibilnu matičnu ploču da biste uživali u superbrzim performansama jer su svi neophodni strujni krugovi ugrađeni u karticu. Problem sa ovakvim dizajnom je bila njegova visoka cena u vreme pojavljivanja kao i nepodržavanje DirectX 10 tehnologije u potpunosti.
21.03.2008. u 10h @ news.com >
14828
HP računari sa Novell Desktop Linuxom
Kompanija Hewlett Packard je počela da isporučuje pojedine notebook i desktop računare sa prethodno instaliranim SUSE Linux Enterprise Desktop 10 operativnim sistemom. Iz kompanije Novell ne kriju zadovoljstvo ovim dogovorom jer je poznato koliko HP poseduje jaku prodajnu mrežu i koliko njegovi proizvodi mogu daleko da dopru. SLED 10 se već isporučuje na pojedinim Dell i Lenovo modelima a Novell je nedavno saopštio da je u pregovorima i sa drugim OEM proizvođačima. Upravo je nedostatak OEM partnera jedan od glavnih razloga zašto Linux ne može da postane ozbiljan konkurent Microsoft Windows operativnom sistemu na tržištu.
21.03.2008. u 10h @ eweek.com >
14827
Sybase poboljšava performanse
Kompanija Sybase nastoji da izdavanjem najnovije verzije Advantage Database Server-a poboljša produktivnost i performanse za korisnike. Verzija 9.0 proizvoda koja je najavljena 17. marta je jedna od dve ugrađene ponude kada su u pitanju baze podataka kompanije Sybase. Ona uključuje brojna poboljšanja namenjena mahom kreatorima aplikacija. Za početnike kompanija je kreirala kako kažu njeni zvaničnici efikasniji način za optimizovanje multisegmentskih filtera procenjivanjem prvo najrestriktivnijeg segmenta. Proizvod je kreiran da radi kao 64-bitna aplikacija na x64 verzijama Windows-a i Linux-u radi uvećanja mogućnosti iskorišćene memorije.
21.03.2008. u 09h @ eweek.com >
14826
Dell poriče probleme sa SSD
Dell je porekao tvrdnje da ova kompanija beleži visok procenat notebook-ova koje karakterišu solid state drive-ovi a koje korisnici vraćaju zbog neispravnosti. Izveštaji koji su se pojavili početkom nedelje ukazuju da se „jedan veliki proizvođač računara“ suočava sa procentom vraćenih notebook računara u opsegu 20 do 30%. Prema port-parolu Dell-a Anne Camden procenat notebook-ova koji se kompaniji vraćaju može da bude 10 ili više puta manji od cifre koja je navedena. Dell vidi SSD kao budućnost prenosivih računara i nudi ovu tehnologiju u širokom opsegu uređaja i svakako sebi ne bi dozvolio da ugrađuje drive-ove koji bi mogli da otkažu u tako visokom procentu.
21.03.2008. u 09h @ extremetech.com >
14825
OCZ ultra brza 2GHz DDR3
Kompanija OCZ je predstavila ultra brze PC3-16000 DDR3 module koji poseduju nVidia SLI sertifikat za rad na ekstremnim radnim takovima od 2GHz na matičnim pločama sledeće generacije koje su bazirane na nForce 790i Ultra SLI čipsetovima. Dizajnirana je da entuzijastima omogući brzine koje su želeli da postignu od kako je DDR3 postao standard koji je našao širu primenu. Ovi memorijski moduli nude mogućnost da se iz 790i čipseta izvuče maksimum kada je u pitanju overclock-ovanje. Svaka OCZ DDR3 sertifikovana memorija ima ekskluzivan crni SLI-Ready XTC raspršivač toplote koji omogućava efikasno rasipanje toplote i održava performanse memorije na visokom nivou.
21.03.2008. u 08h @ fareastgizmos.com >
14824
Hyper-V RC
Kompanija Microsoft je nedavno predstavila Hyper-V RC, ugrađeni virtuelizacioni hipervizor za operativne sisteme koji koristi nove, osnovne virtuelizacione platforme kako kod AMD-ovih tako i kod Intel server CPU. Microsoft je u svoj saopštenju najavio da će linkovi za preuzimanje biti veoma brzo dostupni. Među novim operativnim sistemima koji su nedavno dodati jesu Windows Vista SP1 i Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1. Ovi operativni sistemi su pridodati Windows XP SP3 Windows Server 2003 SP2. Uključenje SUSE Linux-a na ovoj listi je veoma važno, budući da je odvojeni set Linux integracionih komponenti morao da bude podvrgnut odvojenom beta procesu.
21.03.2008. u 08h @ betanews.com >
14822
Asus NOVA LITE 2L mini PC
Kompanija Asus je predstavila novi mini računar pod nazivom NOVA MINI 2L koji karakterišu performanse dovoljne da zadovolje vaše dnevne potrebe za računarom u kancelariji ili kod kuce. Ovaj kompaktni računar u sebi ima hard drive kao i dva ugrađena zvučnika, koji su strateški postavljeni sa prednje strane uređaja da omoguće ravnomerno širenje zvuka. Baziran je na tehnologiji čiji osnovni fokus je energetska efikasnost pa koristi procesor koji troši svega 18W energije pri radu i 5W kada nije opterećen, čime značajno smanjuje troškove energije. Dimenzije ovog mini PC-ja su 231x184x51mm a težina svega 1.5kg.
21.03.2008. u 07h @ fareastgizmos.com >
14823
XQilla XQuery engine code
Oracle je obezbedio veliki doprinos open source zajednici u toku jučerašnjeg dana kada je predstavio XQilla XQuery engine kod za open source zajednicu u okviru Apache 2.0 licence. XQilla je tehnologija koja je kreirana na osnovu XQuery i Xpatch 2.0 za kreatore koji imaju potrebu za kreiranjem XML baziranih aplikacija. XQuery je jezik koji je prvobitno predstavljen za XML podatke a može se koristiti i za kombinovanje dokumenata, internet sadržaja, baza podataka kao i Web baziranih sadržaja. Eliminiše potrebu da kreatori obezbeđuju velike količine C++ Java koda a može se koristiti i za sakupljanje informacija za upotrebu u online internet zajednici.
21.03.2008. u 07h @ betanews.com >
14821
Intel procesori sa šest jezgara
Intel je pre nekoliko dana ponudio nove informacije vezane za unapređivanje svoje arhitekture i onoga što će, sigurno je, predstavljati veliki korak a u najskorije vreme se očekuju i informacije ove kompanije o tome kada će početi sa postepenim ukidanjem Core Microarchitecture koja je predstavljena u leto 2006 godine. Ono što kompanija Intel u narednom periodu planira jeste i 6-core Dunnington serverska CPU platforma koja koristi Penryn arhitekturu sa 16MB L3 cache a čija će proizvodnja krenuti ovoga leta. Nehalem arhitektura, 45nm, ulazi u proizvodnju u toku četvrtog kvartala ove godine a taj period će biti i kraj ere Intel-ovih x86 računara.
21.03.2008. u 06h @ betanews.com >
14820
IFrame napad i dalje hara
Jedna od činjenica koja čini malware napade teškim za zaustavljanje jeste brzina kojom napad evolvira. U toku proteklih 12 dana IFrame napad koji je prvobitno bio fokusiran na ZDNet Asia proširio se širom interneta menjajući ciljeve i svoje mogućnosti svakodnevno. iFrame je element HTML-a koji se koristi za embed-ovanje HTML iz drugih izvora u Web stranu. IFrame exploit koristi prednost skladištenja pretraga Web sajtova. Kada korisnik poseti očigledno legitimnu stranu, IFrame se aktivira i pokušava da završi i privede kraju bilo koje instrukcije koje mu se zadaju.
21.03.2008. u 06h @ arstechnica.com >
14819
Nema informacija!
SanDisk flash diskovi
Na prvi pogled • Beograd • 21.03.2008.
Ovo je presek ponude kompanije SanDisk iz Cruzer serije flash diskova. Kako je u pitanju jedan od vodećih proizvođača flash memorije, ne treba da čude vrhunski kvalitet i izuzetne performanse. Među ovim modelima, svako će naći nešto zanimljivo, a mi možemo da preporučimo ove flash diskove kao zaista odličan izbor.
Asus VW222S
Na prvi pogled • Beograd • 21.03.2008.
Ovaj monitor će odlično pasovati igračima koji traže povoljan monitor velike dijagonale. Cena je vrlo dobra, a za uzvrat se dobija 22" i odlična slika. Vrlo oštar prikaz i sjajne boje su u kombinaciji sa 2ms odziva vrlo dobra ponuda. Za kraj, ovaj monitor ima i integrisane zvučnike, što će nekome sigurno puno značiti.
Gigabyte kompleti tastatura i miševa
Na prvi pogled • Beograd • 21.03.2008.
Dva vrlo povoljna kompleta tastature i miša. Odlične izrade i osnovne funkcionalnosti, ovi kompleti će zadovoljiti najveći broj korisnika. Tastature nemaju dodatnih tastera, ali su oni standardni dosta tihi, a rad na njima vrlo udoban. Miševi su simetrični i odgovaraju levorukim i desnorukim korisnicima.