Arhiva - 19.03.2008.
Intel GM47 mobilni čipset
Kompanija Intel priprema IGP čipset namenjen Montevina mobilnoj platformi za sledeći kvartal. Ovaj čipset će podržavati nove Core Duo T9000, P9000 i P8000 serije procesora izrađene u 45nm tehnološkom procesu. Intel GM47 Express čipset će biti vrhunski mobilni deo radnog takta 640Mhzza integrisanu grafiku dok će drugi model čipseta koji ova kompanija takođe priprema, GM45 Express, imati radni takt 533 MHz. Oba čipseta su bazirana na Intel GMA X4500HD grafici koja poboljšava HD doživljaj sa podrškom za HD DVD i Blu Ray. Intel GM47 čipset isporučuje dvostruko bolje performanse u 3Dmark-u odnosu na stariji GM965 čipset i ima širu DX10 kompatibilnost i podršku za igre.
19.03.2008. u 15h @ vr-zone.com >
14794
Kohjinsha SR8, 7'' UMPC
Ovaj ultramobilni personalni računar koji je predstaviila kompanija Kohjinsha bi mogao da bude konkurencija Asus-ovom veoma popularnom Eee PC modelu. Osnovu ovog modela čini Intel-ov S45GU čipset koji podržava Intel 800MHz AA110 procesor, a tu je i 1GB DDR2 memorije kao i hard drive kapaciteta 60GB. Ono što ovaj model izdvaja u odnosu na ostale je činjenica da je prvi koji poseduje ugrađeni DVD super multi drive. Karakteriše ga i ekran osetljiv na dodir dužine dijagonale 7’’ koji prikazuje sliku u matičnoj rezoluciji 1024x600 piksela sa mogućnošću povećanja do 1600x1200 a osvetljava se LED pozadinskim osvetljenjem. Uz ovaj model se isporučuje Vista Home Premium.
19.03.2008. u 14h @ hothardware.com >
14793
Fujitsu 2.5'' drive kapaciteta 500GB
Kompanija Fujitsu je najavila izdavanje nove serije MHZ2 BT 2.5’’ hard drive-a koji će imati kapacitet skladištenja od 500GB. Početak prodaje novog drive-a je zakazan za kraj maja 2008. Nova serija je odgovor kompanije za rastuću potrebu korisnika za hard drive-ovima 2.5’’ forme koji mogu da uskladište ogromnu količinu podataka. MHZ2 BT serija hard drive-ova zahteva svega 1.8W energije za operacije pisanja i čitanja čime se izdvaja kao serija drive-ova koju krasi najveća energetska efektivnost u klasi. Ova serija drive-ova podržava Serial ATA 3.0Gb/s interfejs za prenose podataka ogromnim brzinama.
19.03.2008. u 14h @ fujitsu.com >
14792
Četiri nova naslova iz CET biblioteke
Zvanična Ubuntu knjiga, Strukture podataka i organizacija datoteka, Adobe InDesign CS3 Učionica u knjizi i Adobe Illustrator CS3 Učionica u knjizi su četiri nova izdanja CET biblioteke. Ubuntu zvanična knjiga obuhvata ceo ovaj operativni sistem, od instalacije i konfigurisanja, do naprednog korišćenja Ubuntu Servera. Knjiga Adobe InDesign CS3 Učionica u knjizi pokriva osnove za savladavanje programa InDesign CS3 i daje bezbroj saveta i tehnika. Knjiga Adobe Illustrator CS3 Učionica u knjizi deo je zvanične literature Adobe Systems i mogu da je koriste i apsolutni početnici, ali i oni kojima je Illustrator dobro poznat.
19.03.2008. u 13h @ cet.co.yu >
14802
Apple AirPort Express sa 802.11n
Kompanija Apple je u ponedeljak zvanično predstavila AirPort Express sa 802.11n, i na taj način prekinula svoju praksu predstavljanja novih uređaja utorkom. Apple naziva novi AirPort Express najmanjim na svetu 802.11n baziranom mobilnom baznom stanicom. Novi model nudi odlične opcije za svakog ko želi da uspostavi bežičnu mrežu visoke brzine, bežičnim putem deli štampač ili usmerava bežičnim putem iTunes muziku sa Mac-a ili Pc-ja. Zahvaljujući kompaktnoj formi AirPort Express modela doslovno možete uspostaviti bežičnu mrežu u vašoj hotelskoj sobi. Uređaj je trenutno dostupan za Mac i Windows sisteme po ceni od $99.
19.03.2008. u 13h @ i4u.com >
14791
LOTR Online: Mines of Moria
Pre nekoliko dana najavljeno je pojavljivanje igre Lord of the Rings Online: Mines of Moria. U pitanju je prvi prodajni expansion za LOTR Online MMORPG seriju. Ovaj expansion će proširiti online svet srednje zemlje omogućavajući igraču da istražuje drevne podzemne gradove, karaktere epskih bitaka, suoči se sa Posmatračem, bude deo priče o oslobađanju Durin Bane-a. Očekuje se da će ovaj expansion kada se pojavi otvoriti drugo poglavlje u ovoj epskoj priči i da donese uvećan broj nivoa, dve nove klase kao i predstavljanje jedinstvenog sistema unapređivanja predmeta. Expansion kreira kompanija Turbine koja će u sardnji sa Codemasters-om da plasira ovaj expansion.
19.03.2008. u 13h @ 2404.org >
14790
Google Sky
Kompanija Google je pre nekoliko dana kao samostalni servis korisnicima načinila dostupnim Google Sky. Fokus na Google Sky-u je pre svega na prikazima kako naša planeta, njen Mesec i Mars izgledaju iz svemira. Google Sky je prethodno bio dostupan kao specijalni dodatak za Google Earth dok se novoj verziji može pristupiti preko Web pretraživača. Na prvi pogled Google Sky poseduje interfejs kao i vreme reagovanja koje je veoma slično Google Maps-u. Dostupan je i već poznat bar za zumiranje sa leve strane a skeniranje se može izvesti preko seta tastera ili prevlačenjem miša preko ekrana. U pitanju je projekat kompanije Google koji zaslužuje da na njega iskoristite dosta vremena.
19.03.2008. u 12h @ arstechnica.com >
14789
Intel i Microsoft saradnja
Očekuje se da će kompanije Microsoft i Intel u veoma kratkom vremenskom periodu pokrenuti zajedničku istraživačku inicijativu koja će za cilj imati ovladavanje programiranjem za procesore sa više jezgara. Prema nepotvrđenim informacijama veliki deo istraživanja koji će u najvećoj meri biti sponzorisan od strane ove dve kompanije će se obavljati na Brekley univerzitetu u Kaliforniji. Potreba za ovim istraživanjem proizilazi iz činjenice da još nije ovladano potpuno programiranjem za procesore sa dva ili više jezgara koji lagano ali sigurno postaju preovlađujući u računarskim sistemima.
19.03.2008. u 12h @ flexbeta.net >
14788
Driver za Creative Sound Blaster X-Fi
Kompanija Creative je načinila dostupnim sertifikovane WHQL drivere za Creative sound Blaster X-Fi serije zvučnih kartica koje rade po Windows XP i Windows Vista operativnim sistemima. Ovim driver-om je obuhvaćeno osam Sound Blaster X-Fi zvučnih kartica. Ovi driver-i popravljaju probleme koji se javljaju kod sistema koji poseduju više od 4GB radne memorije kao i problem detektovanja digitalnih ulaza/izlaza po restartovanju vašeg računara. Proizvođač navodi da i ova verzija driver-a ima problem pri podešavanju Master Volume u bilo kom Mode Console režimu jer se ne čuje zvuk sa zadnjih zvučnika.
19.03.2008. u 11h @ flexbeta.net >
14787
BTC 9051H Cheetah miš i tastatura
BTC, vodeći proizvođač miševa i tastatura na Tajvanu je predstavio 9051H Cheetah profesionalnu igračku tastaturu i miš sa vrhunskim igračkim hardverom specijalno dizajniranim za PC igrače. Cheetah igračku tastaturu karakteriše 17 pojedinačnih tastera koji su specifično određeni za igračke komande unosa. Ovi jedinstveni igrački tasteri su ergonomski dizajnirani da omoguće lako korišćenje tokom igranja. Tastaturu karakteriše dva seta korisnički prilagodljivih komandi konfigurisanih u A i B komandnim režimima. Laserski igrački miš karakteriše laserski senzor rezolucije 2000dpi koji omogućava duplo više brzine kretanja od standardnih 800dpi optičkih senzora.
19.03.2008. u 11h @ fareastgizmos.com >
14786
Plextor tornjevi za CD/DVD duplikaciju
Kompanija Plextor je najavila trenutnu dostupnost PlexTower serije CD/DVD tornjeva za duplikaciju. Tornjevi malih dimenzija i tankog dizajna obezbeđuju narezivanje visokog kvaliteta za primene u malim količinama narezanih diskova kao i operacije koje se izvode jednim pritiskom tastera. PlexTower serije duplikatora karakterišu brzine narezivanja od 18X kada su u pitanju DVD i 48x kada su u pitanju CD diskovi. Svaki drive ima mogućnost narezivanja osam DVD diskova i 22 CD diska na sat. Kao dodatak DVD video-u, drive-ovi takođe podržavaju dual layer DVD-R/+R i DVD-ROM narezivanje. Tornjevi su dostupni sa jednim, tri ili sedam mesta za narezivanje diskova.
19.03.2008. u 10h @ fareastgizmos.com >
14785
IBM optički čipovi za multicore procesore
IBM je obelodanio da su njegovi istraživači izgradili prekidač koji može da kontroliše tok informacija na čipu korišćenjem impulsa svetla umesto elektrona. Novi nanotehnološki prekidač koji je 100 puta manji od ljudske vlasi je dizajniran da omogući naučnicima da izgrade čipove koji će imati više performanse a koristiti manje energije. Ovaj novi razvoj je kritičan dodatak u pokušajima kompanije IBM da izgradi optičku mrežu na čipu. U svetlu progresa koji je prethodnih godina načinjen na ovom polju čini se da vizija kompanije o izgradnji optičke mreže na čipu postaje realnost. IBM napominje da na 1mm² može da stane 2000 ovakvih prekidača.
19.03.2008. u 10h @ computerworld.com >
14784
Windows Mobile dobija Flash, PDF podršku
Kompanija Microsoft je odlučila da iako poseduje sopstvenu Silverlight tehnologiju za Windows Mobile operativni sistem namenjen mobilnim uređajima podrži i Adobe Systems-ovu konkurentsku Flash tehnologiju. Microsoft je licencirao Adobe Flash Lite, Flash Player runtime za mobilne uređaje tako da korisnici mobilnih telefona koji su bazirani na Windows Mobile operativnom sistemu mogu da pregledaju Flash sadržaje u IE Mobile pretraživaču. Microsoft je takođe licencirao i Adobe Reader LE softver tako da će korisnici imati mogućnost da pregledaju PDF dokumente na svojim mobilnim telefonima.
19.03.2008. u 09h @ computerworld.com >
14783
Acer najavljuje desktop računare
Kompanija Acer koja je poznata po proizvodnji notebook PC računara i u proizvodnom programu nije do sada imala dekstop PC modele planira da proširi svoje poslovanje i na desktop modele. Međutim, kada govore o drugačijim modelima zvaničnici ove kompanije se osvrću i na igračke uređaje koji će biti bazirani na „otvorenim standardima“. Ovo bi se moglo odnositi i na razvoj igračkih uređaja kao što su recimo Nintendo-ve konzole ili Xbox 360 koje bi za razliku od pomenutih karakterisali otvoreni standardi. Pored budućih dekstop modela baziranih na Acer brendu, kompanija će i dalje nastaviti da obezbeđuje desktop sisteme koji će biti deo Gateway brenda.
19.03.2008. u 09h @ betanews.com >
14781
Juniper integrisao NetScreenOS u JUNOS
Više od tri godine nakon što je Juniper Networks kupio NetScreen kompanija je konačno integrisala NetScreenOS sigurnosne funkcije u svoj JUNOS mrežni operativni sistem. Juniper će 17. marta predstaviti svoj prvi ruter koji integriše NetScreenOS sigurnosne funkcije sa izdanjem JUNOS 9.0 u svojoj J seriji office rutera. Korisnici mogu da razviju ogranak J serije rutera na udaljenim lokacijama bez potrebe za instaliranjem zasebnog sigurnosnog uređaja. Juniper je takođe pojednostavio konfigurisanje IPSec Virtual Private Networking i Network Translation servisa na J-seriji rutera. JUNOS 9.0 je dostupan na J2320, J2350, J4350 i J6350 J serijama rutera.
19.03.2008. u 08h @ eweek.com >
14782
GeForce 9800 GTX
Konačni detalji vezani za novu grafičku karticu kompanije nVidia GeForce 9800GTX su procureli nešto pre nego što je kartica zvanično predstavljena. Specifikacije ukazuju na značajne ali ne dramatično poboljšane performanse. Nova single-chipset kartica će imati radni takt od 675MHz kada je u pitanju jezgro (nasuprot 575MHz kod modela 8800 GTX), kao i brzinu memorije od 1.1GHz (900MHz kod 8800GTX). Interni shader engine za piksele će takođe biti brži (1.69GHz umesto 1.35GHz). Međutim, prelazak na noviju arhitekturu će smanjiti količinu memorije koja je dostupna na ovoj kartici sa 768MB na 512MB, mada ovo smanjenje memorije prema testovima ne dovodi do pada performansi.
19.03.2008. u 08h @ electronista.com >
14780
BenQ tanki 24'' monitor
Kompanija BenQ je predstavila monitor koji bi mogao da predstavlja prekretnicu kada je u pitanju proizvodnja LCD monitora. Naime, kompanija je predstavila LCD monitor dužine dijagonale 24’’ oznake V2400W za koji tvrdi da je najtanji na svetu. Monitor je na najdebljem mestu debljine 2.4’’ dok je na najtanjem 0.9’’. Ekran je postavljen na isto tako tanko postolje i karakteriše ga kontrolni panel osetljiv na dodir. Od ostalih specifikacija izdvaja se odnos dinamičkog kontrasta od 4000:1 kao i vreme odziva od 2ms (sivo na sivvo) odnosno 5ms u normalnim uslovima. Što se tiče ulaza monitor je opremljen DVI i HDMI digitalnim izvorima kao i VGA za analogne ulaze.
19.03.2008. u 07h @ electronista.com >
14779
Intel predstavlja NetTop dizajn
Kompanija Intel je obelodanila novi računarski dizajn nazvan NetTop. Ovaj sistem je dizajniran da minimizuje troškove desktop računara koliko god je to moguće odbacujući sve nepotrebne komponente. Ovo uključuje normalne hardverske aspekte kao što su sistemski ventilatori ili čak CPU socket. Što se tiče operativnog sistema na NetTop modelima Linux bi bio prilagodljivija opcija umesto Windows-a. Takođe, troškovi ovih računara bi bili smanjeni upotrebom SSD-a umesto hard drive-ova. U srcu novih sistema bi se nalazio Atom procesor kompanije intel koji je baziran na Diamondville specifikacijama i radnom taktu od minimalnih 1.6GHz.
19.03.2008. u 07h @ electronista.com >
14778
Stigla Vista SP1 za korisnike
Microsoft-ov dugo očekivani Service Pack 1 za Windows Vista-u konačno će se pred korisnicima naći od srede 19. marta. RTM verzija Windows Vista SP1 je bila predstavljena za rane testere početkom februara. Konačna verzija za korisnike može da se preuzima od utorka 18. marta dok prodajne verzije stižu dan kasnije. Korisnici imaju dve mogućnosti da dođu do SP1: samostalni instaler koji mogu da preuzmu direktno sa Microsoft Download centra ili ga mogu preuzeti preko Windows Update karakteristike preko koje će SP1 biti dostupan kao opcioni update. Korisnici će moći da kupe i prodajno pakovanje verzija Windows Vista-e sa već ugrađenim SP1 počevši od srede.
19.03.2008. u 06h @ dailytech.com >
14777
Microsoft poriče Blu Ray na Xbox 360
Od kako je Toshiba odustala od podrške za HD DVD format Microsoft širi konfuziju vezanu za svoju igračku konzolu sledeće generacije Xbox 360 koja je bila jedan od uređaja koji je imao podršku za HD DVD drive-ove. Naime, nakon odustajanja Toshiba-e, počele su da se pojalvjuju informacije da je Microsoft voljan da uključi podršku za Blu Ray, drugi sistem visoke definicije iza kojeg stoji kompanija Sony. Čak su se pojavile i informacije o pregovorima o načinima implementacije Blu Ray-a. Međutim, najnovije informacije iz Microsoft-a govore da ova kompanija odustaje od ranijih planova i da nema nameru da obezbedi podršku za Blu Ray na Xbox 360 konzolama.
19.03.2008. u 06h @ dailytech.com >
14776
Nema informacija!
ViewSonic VX1945WM monitor za iPod
Na prvi pogled • Beograd • 19.03.2008.
Ovako nešto još nismo videli. Monitor koji ima ugrađen iPod dock. To nije sve, tu su i integrisani zvučnici i to sa posebnim subwooferom, mikrofon, čitač kartica i USB hub. Pravi model za multimediju. Kvalitet slike je odličan i zadovoljiće i najzahtevnije korisnike.
SonicGear Enzo 4000
Na prvi pogled • Beograd • 19.03.2008.
Mali ali moćni zvučnici čine ovaj 5.1 sistem vrlo zanimljivim. Veoma su kvalitetne izrade, i veeoma se lako povezuju. Ukupno 60W ovog sistema će biti dovoljno i za žurku, ali neće biti razočarani ni oni koji vole tihu muziku. Sve zajedno, za relativno malu sumu novca se može doći do više nego dobrih zvučnika.
Toshiba Satellite A200-1S5
Na prvi pogled • Beograd • 19.03.2008.
Ovaj laptop će zadovoljiti potrebe prilično širokog kruga korisnika, no zbog ugrađene ATI HD2600 grafičke kartice, pretpostavljamo da će biti zanimljiviji onim korisnicima kojima je multimedija najbitnija. Integrisana Web kamera i čitač kartica doprinose ovome, a WiFi i Bluetooth adapter zaokružuju priču.