Arhiva - 12.03.2008.
Christie novi 3D projektor
Kompanija Christie je predstavila liniju novih 3D projektora nazvanih 3D2P koji su znatno jeftiniji od postojećih 3D projektora namenjenih bioskopima čime će se većem broju bioskopa omogućiti ugradnja 3D projektora koji gledaocima donose fenomenalan osećaj pri gledanju filmskih hitova prepunih specijalnih efekata. 3D2P koristi dva Christie DLP bioskopska projektora nudeći dva puta višu jačinu osvetljenosti na bilo kojoj veličini ekrana. Kompanija navodi da je 3D2P kompatibilan sa bilo kojim drugim bioskopskim projektorom. Omogućava primenu 3D efekata na bioskopska platna dužine dijagonale većih od 18m.
12.03.2008. u 17h @ i4u.com >
14664
ScreenFlow 1.0.2
ScreenFlow softver kompanije Vara Software za Mac omogućava snimanje video sadržaja sa vašeg ekrana uključujući Mac audio numere. Možete takođe snimati audio i video sadržaj sa iSight kamere što je karakteristika koju drugi softveri za sličnu namenu, kao što je Snapz, ne mogu da urade. Prilikom testiranja ScreenFlow je pokazao zavidne performanse bez problema snimajući sadržaj u 1920x1200 rezoluciji vioske definicije, na primer sa pokrenutotm 3D igrom. Ono po čemu se ScreenFlow zaista razlikuje od Snapz-a je mogućnost editovanja sadržaja nakon što završite snimanje. Korisnici koji su koristili iMovie HD, Final Cut Express će primetiti da ScreenFlow poseduje sličan interfejs.
12.03.2008. u 16h @ macworld.com >
14663
Apple Radeon HD 2600 XT update
Apple je početkom nedelje izdao ATI Radeon HD 2600 XT update firmware-a. Ovaj update je moguće preuzeti bilo preko Software Update sistema ili direktno sa Apple-ovog Web sajta. Update je primenjiv na Mac Pro modele koji imaju jednu ili više ATI Radeon HD 2600 XT grafičkih kartica. Dizajniran je za upotrebu sa Mac OS X 10.5.2 operativnim sistemom koji ima instaliran Leopard Graphics Update instaliran. Update unapređuje stabilnost sistema prema navodima kompanije koja pored ovoga nije navela nikakve druge detalje vezane za update.
12.03.2008. u 16h @ macworld.com >
14661
Sun i Microsoft sarađuju
Vest koja bi u ne takoj davnoj prošlosti o saradnji ljutih rivala Microsoft-a i Sun-a sigurno mnoge iznenadila je konačno stigla 10. marta kada su ove dve kompanije obelodanile da rade na otvaranju „centra za interoperatibilnost“ koji ima za cilj da omogući optimizaciju Windows aplikacija koje bi radile na Sun Fire X64 serverskim uređajima za skladištenje. Sun u saopštenju navodi da je za ovu svrhu načinio dostupnim svoja infrastrukturna rešenja koja rade na najnovijim verzijama Microsoft Exchange Server 2007. Sun/Microsoft interoperatibilni centar će biti dostupan prema rasporedu za Sun-ove i Microsofto-ve korporativne korisnike.
12.03.2008. u 15h @ eweek.com >
14660
D-Link ethernet svičevi
Prepoznajući rastuću želju među poslovnim korisnicima u malim i srednjim preduzećima da usvoje proizvode koji će pomoći u očuvanju čovekove okoline, kompanija D-Link je proširila svoju liniju Green Ethernet proizvoda sa parom vrhunskih svičeva koji se mogu postavljati na rack-ove. D-Link-ovi novi DGS-1016D 16-portni i DSG-1024D 24-portni Gigabitni svičevi proširuju kompanijinu liniju ekološke tehnologije i namenjeni su malim i srednjim preduzećima. Ova dva proizvoda se pridružuju DGS-2200 Serijama 5-portnih i 8-portih desktop svičeva koji su energetski efikasni svičevi namenjeni malim i srednjim preduzećima.
12.03.2008. u 15h @ eweek.com >
14659
RealPlayer ugrožen slabom tačkom
Široko rasprostranjeni RealPalyer softver za reprodukciju media sadržaja je ugrožen slabom tačkom koja korisnike koji koriste Windows operativne sisteme izlaže riziku od napada koji uključuju izvršenje koda. Elazar Broad, koji je već upozoravao na problem sa ActiveX kontrolama u ovom popularnom plejeru je izdao upozorenje u kojem navodi da su korisnici koji koriste RealPlayer i Internet Explorer veoma ugroženi upravo zbog problematičnih ActiveX kontrola i da zlonamerni hakeri mogu bez muke da pokrenu izvršni kod. Ova slaba tačka je otkrivena u RealAudio Objects.RealAudio (rmoc3260.dll) ActiveX kontroli koja postoji u svim verzijama RealPlayer-a.
12.03.2008. u 14h @ eweek.com >
14658
IE7Pro 2.1
IE7Pro je dodatak za Internet Explorer koji uključuje mnoštvo karakteristika i podešavanja koji će vaš IE pretraživač načiniti lakšim za korišćenje, korisnijim, sigurnijim i prilagodljivijim. Korišćenjem ovog softvera možete prilagoditi ne samo Internet Explorer već i vaše omiljene Web sajtove prema vašim potrebama. Karakteristike softvera uključuju upravljanje tabovanim pretraživanjem, blokiranje reklama i flash klipova, povraćaj u slučaju kraha pretraživača, tabulator istorije pretraživača, Web akcelerator, User agent Switcher kao i WebPage Capturer.
12.03.2008. u 14h @ flexbeta.net >
14657
Iogear najavljuje PCPortal
Iogear je najavila novi proizvod koji će mobilnim korisnicima omogućiti pristup personalnom računaru sa bilo koje lokacije širom sveta na kojoj postoji internet konekcija. Da bi pristupio računaru daljinski PCPortal zahteva Web konekciju, Web Pretraživač, IP adresu i ruter na željenom računaru. Ovaj sistem omogućava IT administratorima da daljinski otklanjaju probleme na računarima koji ne rade ispravno. Ukoliko vam je potreban pristup na više od jednog računara povezivanje PCPortal-a na KVM će omogućiti pristup višestrukm računarima. PCPortal je trenutno dostupan po ceni od $500.
12.03.2008. u 13h @ i4u.com >
14656
NEC VT800 projektor
Kompanija NEC je najavila skoru dostupnost mrežnog projektora pod nazivom VT800. Projektor koji će se prodavati po ceni od oko $1000 će se u prodaji naći od početka aprila. VT800 nudi karakteristike koje su neophodne za edukatore i korporativne korisnike. Ekstremno jaka osvetljenost i jasna slika drže pažnju osoba koje prisustvuju izlaganju u učionicama ili salama za sastanke, dok ostale napredne karakteristike projektora uključuju upravljanje preko mreže, jačinu osvetljenja od 2700 ANSI lumena, rezoluciju 1024x768 piksela kao i odnos kontrasta od 500:1. Sertifikovano trajanje lampe je 3000 radnih časova, a među karakterisitke VT800 spada i ugrađeni zvučnik snage 5W.
12.03.2008. u 13h @ i4u.com >
14655
Army of Two u prodaji
EA je najavila da je njena nova pucačina Army of Two počela da se isporučuje. Igra se opisuje kao pucačina iz trećeg lica sa elementima saradnje. Igra je dostupna na PS3 i Xbox 360 platformama. Igra omogućava igraču da se vrlo lako prebacuje iz partnera kojeg karakteriše veštačka inteligencija u živog partnera. Takođe, omogućeno je u udruživanje sa partnerom za ulazak u režim kampanje koji se sastoji od 6 nivoa. Timovi se mogu i takmičiti jedni protiv drugih i bitkama dva na dva. Kompanija navodi da omogućavanjem ljudima da igraju online zajedno preko kampanje ili u režimima u kojima su suprotstavljeni se ohrabruju da u živaju u igri kroz novu prizmu bliske saradnje.
12.03.2008. u 12h @ i4u.com >
14654
HD VMD format
Malo je poznato da je nakon pojave HD DVD formata koji je kreirala kompanija Toshiba pokrenut još jedan sličan format baziran na istoj tehnologiji nazvan HD VMD ili prilagodljivi višeslojni disk, koji je na neki način druga generacija HD DVD formata. Format je kreiran od strane New Medium Enterprises i imao je dosta skromnu prihvatljivost među korisnicima. Naravno, ovaj format je nekompatibilan sa Blu Ray formatom, pa u svetlu odustajanja Toshiba-e od HD DVD formata kao logično se nametnulo mišljenje da će i HD VMD format otići u zaborav. Ali tako ne misle iz New Medium Enterprises već smatraju da HD VMD ima budućnost.
12.03.2008. u 11h @ theinquirer.net >
14652
LSI kupuje deo firme Infineon
Kompanija LSI nastoji da nemačku kompaniju Infineon Technologies udalji sa tržišta tako što je otkupila deo poslovanja ove kompanije vezano za hard drive-ove za neobjavljenu sumu novca. Pod ovim ugovorom Infineon će preneti svo svoje poslovanje koje je vezano za hard disk drive-ove na LSI uključujući opremu, softver, odnose sa korisnicima i intelektualnu svojinu. Najava kompanije LSI o kupovini Infineon-ovog HDD poslovanja je deo LSI-jevog plana prema kojem ova kompanija želi da prodaje kompletne pakete proizvođačima hard drive-ova širom sveta. Očekuje se da će kupovina biti okončana u toku drugog kvartala ove godine.
12.03.2008. u 11h @ theregister.co.uk >
14651
Microsoft najavljuje baze podataka
Najava Microsoft-ovog SQL Server data servisa je ostavljena za kraj uvodne reči koju je šef arhitekture softvera kompanije Rey Ozzie održao na MIX 08 konferenciji prošle nedelje. U pitanju je interesantna odluka kompanije jer Microsoft-ov servis za baze podataka za internet označava kompanijin ulazak kompanije na tržište alata baziranih na bazama podataka i obećava arhitekturu koja proširuje popularnu Microsoft-ovu SQL Server bazu podataka. Na prvi pogled SSDS izgleda slično Amazon-ovom SimpleDB, sa pojednostavljenim skladištenjem podataka bez šeme, izborom REST ili SoaP API-ja i pay-as-you-go poslovnim modelom.
12.03.2008. u 10h @ regdeveloper.co.uk >
14650
Toast 9 Titanium
Roxio je najavio predstavljanje Toast 9 Titanium, nove verzije softvera za narezivanje diskova namenjenog Mac OS-u X. Novo izdanje će se prodavati po ceni od oko $100 i biće trenutno dostupno za preuzimanje dok će verzije na diskovima biti dostupne kasnije u toku meseca. Nova verzija Toast 9 ima mogućnost narezivanja sadržaja visoke definicije Blu Ray i HD DVD. Blu Ray narezivanje je zavisno posedovanjem Blu Ray rezača. Blu Ray diskovi se ne mogu reprodukovati na Mac-u ali sa novim softverom možete narezivati AVCHD video, koji možete reprodukovati na Blu Ray plejerima kao i Sony PS3. Roxio je novoj verziji dodao i mogućnost TV streaming-a sadržaja.
12.03.2008. u 10h @ macworld.com >
14649
Norton Antivirus Dual Protection
Symantec je najavio izdavanje Norton antivirus Dual Protection-a za Mac. Novi softverski paket kombinuje Norton Antivirus 2008 za Windows sa Norton Antivirus-om 11 za Mac. Namenjen je za korisnike Intel baziranih Mac-ova koji na svojim računarima imaju instalirane Mac OS X i Windows operativne sisteme. Norton Antivirus Dual Protection će automatski ažurirati sam sebe u pozadini i može automatski da skenira i briše sumnjive preuzete fajlove i e-mail priloge. Softver poseduje i unapređenja u performansama i engine-u za koja Symantec navodi da obezbeđuju bolju kompatibilnost i manji uticaj na pokretanje sistema i korišćenje resursa.
12.03.2008. u 09h @ macworld.com >
14648
Addonics 4U storage Rack
Addonics Technologies je predstavila Storage Rack. U pitanju je univerzalno rack kućište za sklapanje velikih disk ili nizova optičkih uređaja. Karakteriše ga devet mesta za postavljanje 5.25’’ drive-ova. Možete početi da ga koristite samo sa jednim drive-om i zatim proširivati prema svojim potrebama. Može da bude kombinovan sa Addonic-ovim 3.5’’ ili 2.5’’ disk nizovima a postoji mogućnost i kombinovanja optičkih i hard drive-ova, sa ili bez enkripcije onako kako to vama odgovara. Uređaji se mogu povezati na host sistem korišćenjem eksternog SATA preko Port Multiplayer konektora ili korišćenjem USIB konektora koji omogućava povezivanje preko USB 2.0 ili FireWire-a.
12.03.2008. u 09h @ macworld.com >
14647
Quark predstavlja DPS
Quark je predstavio Quark Dynamic Publishing Solution (DPS) sistem za objavljivanje koji je dizajniran da pomogne automatizovano i personalizovano objavljivanje. DPS je dizajniran da smanji ili eliminiše zavisnost za „ručnim upravljanjem“ objavljivanja. On je baziran na Quark Publishing System toku rada, korišćenjem proizvoda kao što su QuarkXPress, Microsoft Word ili Adobe InDesign. Autori skladište sadržaje na centralno skladište a automatski sistem toka rada upravlja sadržaje gde je potrebno radi kontrole, verzioniranja ili obrade. DPS zatim prikazuje završen proizvod za formate pogodne za objavljivanje i konačno isporučuje sadržaj tamo gde treba da bude.
12.03.2008. u 08h @ macworld.com >
14646
Aperture 2.0.1
Kompanija Apple je početkom ove nedelje izvršila update svog nedavno objavljenog Aperture 2 softvera za fotografisanje. Aperture 2.0.1 je spreman za preuzimanje bilo preko softverskog sistema za update-ovanje ili direktno preko Web sajta kompanije. Apple je identifikovao veliki broj područja koja je unapredio objavljivanjem Aperture 2.0.1 uključujući poboljšanje biblioteka u odnosu na ranije verzije Aperture, objavljivanje Mac Web Gallery albuma, generisanje pregleda i brisanje, kreiranje i naručivanje knjiga, AppleScript podršku, prilagođavanje prečica na tasterima, ubacivanje vodenih žigova u fotografije koje se šalju mail-om i mnogo toga još.
12.03.2008. u 08h @ macworld.com >
14645
Popuštena Vista pravila
Kompanija Microsoft je odustala od svoje zabrane da se najpopularnije verzije Windows Vista-e pokreću na virtuelnim računarima zbog žalbi koje su podnete kod ovlašenih antitrustovskih tela. Prema zvaničnom izveštaju kompanije, Microsoft je izmenio sporazum o licenciranju sa krajnjim korisnikom kada je reč o Vista Home Basic i Vista Home Premium pod pritiskom od strane Phoenix Technologies. Phoenix kompanija koja je najpoznatija po BIOS-u ili firmware-u koji prodaje proizvođačima računara, podnela je žalbu početkom novembra prošle godine navodeći da Microsoft treba da otvori jeftinije verzije Vista operativnog sistema za virtuelizaciju.
12.03.2008. u 07h @ computerworld.com >
14644
Firefox 3.0 Beta 5
Mozilla korporacija je u toku protekle nedelje najavila da postoji potreba da se izda i peto izdanje beta verzije Firefox 3.0 pretraživača zbog velikog broja bugova koji su ostali u pretraživaču. Ovo je drugim put u proteklih mesec dana da Mozilla dodaje dodatni build za beta proces Firefox 3.0. Međutim, ovakav potez nikako nije bio neočekivan budući da je izvršni direktor odeljenja za razvoj pri Mozilla-i ovaj potez najavio ranije naglašavajući da će ovakva odluka da se sprovede u delo najkasnije do 3. marta. Razvojni tim je doneo odluku da je peto beta izdanje neophodno, potvrdio je Mike Beltzner, direktor odeljenja za razvoj interfejsa.
12.03.2008. u 07h @ computerworld.com >
14643
G-Archiver skuplja lozinke
U potrazi za programom koji bi izvršio backup-ovanje Gmail naloga, programer Dustin Brooks pronašao je komercijalni program koji kopira informacije o korisničkom imenu i lozinki. Brooks se prijavio za program koji nosi naziv G-Archiver a čiju distribuciju vrši Mate Media firma sa sedištem u Majamiju. Nakon instaliranja programa Brooks nije bio zadovoljan njegovim učinkom pa je krenuo sa obrnutim inženjeringom. Unutar izvornog koda Brooks je pronašao podatke o email adresi autora kao i lozinku za njegov nalog na Gmail-u. Iskoristio je taj podatak i otvorio njegov nalog gde je pronašao korisnička imena i lozinke svih koji su se prijavili za G-Archiver.
12.03.2008. u 06h @ news.com >
14642
IBM investicije
Zvaničnici IBM-a najavili su da će u naredne tri godine ova kompanija uložiti više od $1 milijarde na trište objedinjenih komunikacija čime će ojačati konkurentsku trku protiv Microsoft-a. Na konferenciji za štampu koja je organizovana ovom prilikom čelnici su naglasili strategiju ove kompanije da skupi više prihoda od komunikacionih i kolaboracionih proizvoda, uključujući Sametime Instant Messaging i Lotus kolaborativni paket. Bruce Morse, potpredsednik objedinjenih komunikacija pri IBM-u naveo je da $1 milijarda predstavlja „značajan rast“ i brzi rast celokupnog tržišta a da će novac biti potrošen na razvoj proizvoda i unapređivanje IBM-ovih konsalting ponuda.
12.03.2008. u 06h @ news.com >
14641
Nema informacija!
PORT Designs laptop torbe
Na prvi pogled • Beograd • 12.03.2008.
Dve potpuno različite torbe, Antalya namenjena đacima i studentima, aktivnim ljudima, i Paris koji predstavlja ekskluzivan model namenjen ženama. Antalya će privući pogled zbog veselih boja, a Paris zbog cirkona i Swarowski priveska u obliku srca. Kvalitet izrade oba modela je izuzetno dobar.
Tri napajanja kompanije Gigabyte
Na prvi pogled • Beograd • 12.03.2008.
Tri izuzetno kvalitetna napajanja kompanije Gigabyte. Prvo je namenjeno prosečnim korisnicima, a druga dva onim zahtevnijim koji imaju dve ili čak i više grafičkih kartica. Vrhunska izrada i stabilnost su im zajednička osobina, a modeli od 550W i 800W donose i veoma praktičan modularni dizajn.
ECS P33T-A
Na prvi pogled • Beograd • 12.03.2008.
Veoma jednostavna, ali odlična ECS matična ploča namenjena jednostavnim, integrisanim konfiguracijama. Podržava sve najnovije Intel procesore, a kako ima integrisanu grafičku i zvučnu karticu, neće biti potrebno da se dokupi puno komponenti za celu konfiguraciju. Radi vrlo stabilno i brzo. Dodajmo i izuzetno povoljnu cenu i slika je kompletna.