Arhiva - 05.03.2008.
SharePoint i NewsGator softver
NewsGator Technologies INC je predstavila verziju 2.0 svog Social Sites društvenog računarskog softvera za SharePoint 2007 kolaborativni proizvod kompanije Microsoft. Nova verzija ima za cilj da korisnicima obezbedi lakše otkrivanje i susrete sa stručnjacima u njihovim kompanijama i formiranje i pridruživanje zajednicama radi saradnje na projektima. NewsGator je prvi put najvio SocialSites – set šablona koji omogućavaju SharePoint administratorima da lakše unose informacije RSS Feed-ove i sadržaje početkom oktobra po sklapanju dogovora sa Microsoft-om. SocialSites 2.0 uključuje karakteristike koje korisnicima olakšavaju pronalaženje relevantnih informacija.
05.03.2008. u 16h @ computerworld.com >
14533
Adaptec 28-portni kontroler
Proizvođač komponenata za skladištenje Adaptec je 3. marta predstavio prvu u industriji proizvodnu liniju 28-portnih RAID kontrolera za koje kompanija tvrdi da mogu da isporuče I/O performanse koje su do pet puta brže od onih koje mogu da obezbede konkurenti kao što su LSI Logic, AMCC i Network Appliance. Adaptec-ova Serija 5 objedinjenih serijskih RAID kontrolera je predstavljena na CeBit događaju. RAID kontroler je kolo koje omogućava sistemskom procesoru da komunicira sa hard drive-om ili SSD-om. Serija 5 kontrolera omogućava da 256SATA ili SAS drive-ova bude povezana na pojedinačni sistem obezbeđujući približno 200TB skladištenog kapaciteta.
05.03.2008. u 16h @ eweek.com >
14532
Sun angažuje Python eksperte
Sun Microsystems je angažovao dva stručnjaka za razvoj dinamičkog jezika koji su specifično verzirani za razvoj na Python i Jython jezicima. James Gosling potpredsednik Sun-a je na Sun Tech Danima objavio da su Ted Leung, član Apache Software fondacije i dugogodišnji Python programer i Frank Wierbzbicki vodeći implementator Jython projekta postali članovi Sun-ovog tima. Jython je implementacija Python jezika na Java Virtual Machine (JVM) a dva nova Sun-ova stručnjaka će raditi na Jython-u sa posebnom pažnjom na razvojnim alatima. Ova dva stručnjaka će se pridružiti postojećem timu sa ciljem da se ubrza razvoj open source projekata i aktivnosti zajednice.
05.03.2008. u 15h @ eweek.com >
14531
Asus UMPC bez tastature
Na CeBit događaju u Hanoveru kompanija Asus je pripremila prikazivanje uređaja koji bi mogao da bude osnova za sledeću generaciju UMPC dizajna: R70, 7’’ starijeg brata modelu R50 koji karakteriše veličina ekrana od 5’’ i koji je predstavljen u novembru. Kao i manji model R70 ne poseduje tastaturu već se oslanja na kontrolni pad i Asus „InfoPen“ kontroler u vidu olovke. Rezultat je uređaj koji je donekle sličan Samsung-ovom Q1. Većina specifikacija su nezvanične a uključuju Intel procesor radnog takta 1.6GHz, 120GB skladištenog prostora, 2USB priključka kao i SD memorijski slot. Koji će tačno Intel procesor biti korišćen nije specifikovano.
05.03.2008. u 15h @ betanews.com >
14530
Silverlight offline
Postoji veliki broj softverskih projekata koji omogućuju da se Web aplikacije pokrenu offline, među kojima su Adobe Air, Google Gears kao i Mozilla Foundation Prism. Kada je reč o Microsoft-u, ova kompanija za sada nema specifične planove da se offline mogućnosti obezbede i za Silverlight, međutim, to je nešto što će sigurno biti urađeno u dogledno vreme, izjavio je John Case, generalni direktor Microsoft-ovog odeljenja za razvoj. Čelnici Microsoft-a će veći broj informacija vezanih za Silverlight objaviti na Mix ’08 konferenciji koja će biti održana u Las Vegas-u. Inače, Silverlight je razvijen kao alternativa za Adobe Flash Player.
05.03.2008. u 14h @ news.com >
14529
ThinkFree Online
ThinkFree Online je Java-bazirani servis koji korisnicima obezbeđuje 1GB skladišnog kapaciteta za fajlove mada individualni fajlovi ne mogu biti veći od 10MB. Korisniku je na raspolaganju mogućnost da upload-uje .doc, .xls i .ppt fajlove na sajt (radi sa Office 2007 XML formatima takođe). Pored toga, prisutna je i ograničena funkcija, Ajax bazirana Quick Edit aplikacija za vršenje brzih i jednostavnih izmena fajlova. Takođe možete odabrati da vaše fajlove održite privatnim ili ih možete podeliti sa ostalim korisnicima, bilo u okviru određene grupe ili korisnicima širom sveta.
05.03.2008. u 14h @ cnet.com >
14528
Cisco želi dominaciju na tržištu rutera
Kompanija Cisco je pre nekoliko dana predstavila novu liniju agregacionih rutera za poslovne korisnike i provajdere usluga čime se vraća svojim korenima i potvrđuje svoju dominaciju kao provajdera rutera. Cisco-ov prvi ruter srednjeg opsega koji je predstavljen ove godine je razvijan pet godina i koštao je $250 miliona. Model nosi naziv ASR1000 koji je po pozicioniranju iznad Cisco 7200 serije i ispod Cisco 7600 serije i karakterišu ga moćne performanse u kompaktnoj formi. Nova verzija koristi Cisco IOS XE virtuelizovanu verziju Cisco ISO softvera dizajniranu specifično za rutere kompaktne forme na granicama mreže.
05.03.2008. u 13h @ eweek.com >
14527
NEC NP3151W poslovni projektor
Kompanija NEC je najavila novi projektor koji je namenjen za upotrebu u poslovnim i edukativnim okruženjima. Projektor je nazvan NP3151W i karakteriše ga jačina osvetljenja od 4000 lumena kao i WXGA rezolucija 1280x800 piksela. Projektor takođe uključuje mogućnost bežičnog povezivanja za bežičnu konekciju između projektora i računara u mreži. NEC navodi da projektor koristi naprednu HQV obradnu tehnologiju i pojačavanje detalja da bi unapredio kvalitet slike. Opciona sočiva omogućavaju projektoru da prikazuje sliku na daljinu od 40 do 500’’. Projektor takođe podržava Windows Network Projector funkcionalnost sa Windows Vista-om.
05.03.2008. u 13h @ i4u.com >
14526
Intel planira dual core Diamondville
Intel-ov procesor male snage kodnog naziva Diamondville će u početku biti dostupan kao single core procesor ali kompanija planira dual core verziju. Dual core Diamondville će isporučivati bolje performanse u odnosu na single core verziju i biće namenjen jeftinim desktop računarima. Dual core Diamondville ima za cilj da omogući kompaniji Intel da proizvodi jeftine desktop računare koji će moći da se takmiče sa modelima koje prodaje kompanija Everex a koje karakteriše procesor kompanije Via. Single core Diamondville će u početku biti uključen u notebook računare male snage koji nemaju ventilator. Čipovi će biti dostupni od sredine ove godine.
05.03.2008. u 12h @ infoworld.com >
14525
Izdat DragonFlyBSD 1.12
Razvojni tim koji stoji iza DragonFlyBSD projekta objavio je da je izdata verzija 1.12. Ovo izdanje je prema navodima tima primarni update koji se odnosi na održavanje postojeće verzije. Veliki posao je urađen kako vezano za jezgro tako i za detalje koje korisnici vizuelno vide. Što se tiče bug-ova veliki broj ih je otklonjen. Kada je u pitanju izdanje 2.0 DragonFlyBSD-a ono je planirano za sredinu godine. Što se tiče rada na njemu novi HAMMER file system je dospeo gotovo do alfa faze razvoja i očekuje se da će biti spreman za izradu do sredine godine.
05.03.2008. u 12h @ osnews.com >
14524
Bogate internet aplikacije na Linuxu
Open source WebKit HTML engine za renderovanje ubrzano sebi krči put na Linux platformi na kojoj se sve više usvaja od strane konvencionalnih desktop aplikacija za prikaz sadržaja. Tekući pokušaji tesnije WebKit integracije su otvorili vrata za razvoj bogatih internet aplikacija na Linux-u sa open source GTK i Qt razvojnim alatima. Razvoj GTK WebKit-a napreduje veoma impresivnom brzinom. Brojni testovi koji su izvršeni demonstriraju efikasnost GTK WebKit-a u kontekstu konvencionalnih pretraživača ali takođe postoje i mnogi drugi fascinantni eksperimenti koji otkrivaju dodatne sadržaje u kojima GTX WebKit ima vrednost.
05.03.2008. u 11h @ arstechnica.com >
14523
Novi Samsung ekrani
Samsung Electronics America, odeljenje Samsung Electronics Corporation najvećeg proizvođača profesionalnih LCD i PDP ekrana na svetu, u toku jučerašnjeg dana je predstavilo njihovu novu seriju ekrana visokih performansi u opsegu od 17 do 22’’. SyncMaster 743BX, 943BX, 943BWX, 2043BWX i 2234BWX, dizajnirani su da pomognu poslovnim korisnicima da povećaju proizvodnju čak i u najzahtevnijim radnim okruženjima. Novu seriju ekrana karakteriše postolje kome se može podešavati visina i koje se može rotirati i okretati po potrebi. Pored izuzetnih ergonomskih mogućnosti ove ekrane odlikuje i savršeni vizuelni doživljaj.
05.03.2008. u 11h @ businesswire.com >
14522
Siemens komunikacioni server
Siemens Communication Inc. je najavila softverski server za objednjene komunikacije koji uključuje novu video komponentu za desktop video konferencije. OpenScape Unified Communications Server će se integrisati u bilo koje IT ili glasovno okruženje Siemns-a ili bilo kog drugog proizđača. Inicijalna verzija servera uključuje glasovni IP routing softver baziran na novoj 3.1 verziji HiPath 8000 glasovnog proizvoda i novoj verziji 3.0 OpenScape Unified Communications aplikaciji. OpenScape UC paket se prodaje po početnoj ceni od $14.850 za 100 licenci dok se glasovni paket prodaje za $33.750 za 100 licenci.
05.03.2008. u 10h @ computerworld.com >
14521
Acer Altos easyStore
Kompanija Acer, treći najveći proizvođač na globalnom PC tržištu nedavno je predstaio Altos easyStore, inteligentno rešenje za mrežno skladištenje koje je pogodno za male i srednje kancelarije kao i za kućne mreže. Altos easyStore obezbeđuje do 3TB skladišnog kapaciteta korišćenjem 4 hard drive-a visokih kapaciteta. Putem Web interfejsa koji je jednostavan za korišćenje, skladišni kapacitet može biti konfigurisan u RAID konfiguraciji čime se obezbeđuje sigurnost da vredni podaci neće biti izgubljeni, kako za SOHO tako i za korisnika. Acer Altos easyStore predstavlja malu investiciju da bi se obezbedila potpuna zaštita i sigurnost podataka.
05.03.2008. u 10h @ ehomeupgrade.com >
14520
TomTom ažurirao softver za GPS uređaje
TomTom International je upgrade-ovala svoj softver za pronalaženje rute kod svojih najnovijih GPS uređaja jer je prethodna verzija pokazivala određene nedostatke. Softver takođe vozačima sada nudi više smernica koju putanju izabrati na komplikovanim raskrsnicama prikazujući slike saobraćajnih znakova koje vozači treba da prate. Softver će debitovati na tri nova modela TomTom GO 530, GO730 i GO 930 od kraja narednog meseca. Advanced Lane Guidance je naziv za karakteristiku TomTom-ovog softvera koja obezbeđuje realističniji prikaz puta uključujući informacije koju traku odabrati i koje oznake pratiti.
05.03.2008. u 09h @ infoworld.com >
14519
Microsoft Workspace uskoro dostupan
Microsoft je za ovu nedelju najavio opštu dostupnost besplatne online Office komponente. Microsoft Office Live Workspace omogućava korisnicima pristup i razmenu Office dokumenata online. Uz široku dostupnost Workspace-a Microsoft je takođe obezbedio neke update-ove koji su postali dostupni krajem prošle nedelje. Workspace sada karakteriše activity panel koji pokazuje niz aktivnosti korisnika na postojećoj strani, uključujući fajlove vezane za napomene koji su dodati ili obrisani. Korisnici takođe imaju mogućnost upload-ovanja višestrukih fajlova odjednom. Update takođe uključuje razna poboljšanja doživljaja razmene.
05.03.2008. u 09h @ nfoworld.com >
14518
Zend PHP radi na Windows Serveru 2008
Kompanija Zend Technologies je najavila da će njen Zend Core (Hypertext Preprocesor) raditi na Windows Server 2008 platformi obezbeđujući paritet između Windows Server-a i Linux-a u pokretanju PHP-a. Zend Core je Zend-ova sertifikovana PHP distribucija; verzija 2.5 je sertifikovana za Windows Server 2008. Sertifikacija znači da korisnici koji izaberu da ga koriste na Windows Server-u 2008 znaju da će ona raditi onako kako treba da radi. Microsoft i Zend su sarađivali da bi omogućili PHP aplikacijama da rade na Windows-u. Microsoft poseduje karakteristiku nazvanu FastCGI koja je namenjena da omogući pouzdan rad PHP-u na Microsoft-ovim platformama.
05.03.2008. u 08h @ infoworld.com >
14517
IBM obelodanio System z Mainframe
Kompanija IBM je obelodanila psotojanje svog najnovijeg mainframe računara System z10. Ovaj proizvod je dizajniran da unapredi performanse i smanji zahteve za energijom kao i troškove hlađenja. Novi model koji je baziran na quad core tehnologiji je ekvivalent u smislu performansi za približno 1500 x86 servera. Z10 je prema navodima proizvođača dizajniran da bude 50% brži i da ponudi 100% unapređenje performansi za poslove koji traže sirovu procesorsku snagu u poređenju sa prethodnikom z9. IBM takođe navodi da će novi model trošiti 85% manje energije i da će po dimenzijama biti za 85% manji od prethodnika.
05.03.2008. u 08h @ osnews.com >
14516
Kubuntu 8.04 Alpha 5
Pre nekoliko dana izdato je peto alfa izdanje Kubuntu 8.04 operativnog sistema. Prema informacijama koje dolaze od razvojnog tima ove distribucije uslediće još dve edicije Kubuntu-a sa 8.04 izdanjem, komercijalno podržana KDE3 edicija i KDE4 edicija podržana od strane zajednice. Razvojni tim preporučuje KDE4 ediciju svima onima koji žele da isprobaju ovu uzbuđujuću novu desktop verziju i ne smeta im nedostatak određenih karakteristika. U pitanju je alfa pre-predizdanje. Ova verzija se ne preporučuje korisnicima koji žele stabilan sistem ili onima koji nisu svesni da će korišćenjem ove probne verzije iskusiti višestruko padanje sistema.
05.03.2008. u 07h @ osnews.com >
14515
Izdat GNOME 2.222.0 RC
Upravo je izdata GNOME verzija 2.22.0 Release Candidate. U pitanju je poslednje nestabilno izdanje pre nego što se pojavi konačna 2.22.0 verzija. Na ovoj verziji je rađeno od meseca septembra. Ona donosi nove karakteristike, popravke uočenih bug-ova, prevode na razne jezike kao i obilje dokumentacije. Mnogobrojni bug-ovi koji su uočeni u prethodnim verzijama su provereni i popravljeno. Razvojni tim koji stoji iza ovog izdanja je spreman da krene u rad na verziji 2.23, ali je pre toga potrebno da se verzija 2.22.0 načini potpuno stabilnom. Ostalo je još nekoliko dana pre nego što se ovaj kod „zamrzne“ pa ukoliko se pojavi još neki bug GNOME razojni tim će ga popraviti.
05.03.2008. u 07h @ osnews.com >
14514
Novi D-Link ruter
Kompanija D-Link je početkom ove nedelje predstavila novi ruter koji nosi oznaku „DIR-855 Wireless N Router“ i koji ni u kom slučaju ne predstavlja obični ruter. Novi proizvod je dizajniran tako da, jednom zauvek, eliminiše probleme koji su vezani sa usmeravanjem medijskih sadržaja a karakteriše ga i novi pristup za podršku trenutne 802.11n transmisije istovremeno putem oba 2.4GHz i 5GHz kanala. Osim toga novi D-Link ruter odlikuje dual eksterna antena koja proširuje pokrivenost, OLED ekran sa gornje strane koji prikazuje aktivnost mreže, Dual Active Firewall (SPI, NAT) Green Ethernet tehnologija kao i kompatibilnost sa 802.11a/g i neverovatna garancija od 11 godina.
05.03.2008. u 06h @ trustedreviews.com >
14513
Java odumire
Korišćenjem statističkih podataka koji se odnose na prodaju može se zaključiti podatak za svaki veći programski jezik osim kada su u pitanju C#, Javascript i Ruby. Kada je reč o Java-i za nju su podaci dostupni a ti podaci ukazuju na pad od 50% broja programera koji je korste od 2003. godine. Sudeći prema ovakvom trendu čini se da su Java-ini dani odbrojani. Za ovakvu sudbinu Java-e postoji veliki broj razloga mada većina njih se može uvideti u primeni od strane poslovnih korisnika. Ono što je još evidentno jeste činjenica da Web i njegovi dinamički programski jezici sve više potsikuju Java-u.
05.03.2008. u 06h @ blogs.cnet.com >
14512
Nema informacija!
Neverovatni Dell Inspiron XPS M1730
Na prvi pogled • Beograd • 05.03.2008.
Neverovatno je kada se pogleda spisak komponenti ugrađenih u ovaj laptop. Uprkos činjenici da je ovo najmoćniji laptop koji smo imali na stolu, činjenica je i da je to najslabiji model Dell XPS M1730 serije. Ovaj gorostas postavlja težak zadatak konkurenciji, a mi sa žaljenjem moramo da ga vratimo.
Gigabyte ODIN Pro 1200W
Na prvi pogled • Beograd • 05.03.2008.
Iz Gigabyte-a nam stiže monstruozno napajanje iz Odin Pro serije. Kapaciteta od 1200W i modularnog dizajna, ovo napajanje je namenjeno onim najzahtevnijim korisnicima koji sastavljaju konfiguracije sa više grafičkih kartica. Bez brige, ni to neće previše namučiti ovo sjajno napajanje.
Gainward BP9600GT
Na prvi pogled • Beograd • 05.03.2008.
Odlična Gainward 9600GT kartica koja je potpuno redizajnirana u odnosu na Sample verziju koju je NVIDIA predstavila. U pitanju je efikasno hlađena dual slot kartica koja se skoro uopšte ne čuje dok radi, ali se ni ne greje. Performanse su odlične, a BP9600GT predstavlja odličan izbor.