Arhiva - 18.02.2008.
Uskoro Witcher 2?
CD Projekt, poljska kompanija koja stoji iza igre RPG The Witcher koja je u toku prošle godine zabeležila neverovatan uspeh, izdala je zvanično saopštenje u kojem se navodi da je ostvarena prodaja od 600.000 kopija za manje od tri meseca. Adam Kicinski, izvršni direktor CD Projekt RED Joint, izjavio je da su u kompaniji veoma zadovoljni uspehom koji je postigao The Witcher, a da im je cilj da u toku prve godine ostvare prodaju od jednog miliona kopija. On je istom prilikom još dodao da je u toku rad na daljem poboljšanju igre i obezbeđivanju još bolje podrške u cilju obezeđivanja još većih standarda. Nakon odličnog uspeha ove igre u kompaniji razmišljaju o njenom nastavku.
18.02.2008. u 17h @ playfuls.com >
14232
Imation duplikatori optičkih diskova
Imation korporacija koja je najpoznatija po medijima za skladištenje podataka predstavila je dva duplikatora optičkih medija koji omogućavaju jednostavnu CD i DVD duplikaciju u svakom trenutku. Imation CD Duplicator i Imation CD/DVD Duplicator isporučuju visoke performanse duplikacije diskova bez ikakvog softvera, kablova ili potrebe za PC-jem. Idealni su za široke primene od velikih kompanija do malih i srednjim preduzeća jer su mali, samostalni uređaji koji mogu da kreiraju kopije marketinških i prodajnih materijala, muzike, video sadržaja, kataloga i drugih važnih podataka brzo i jednostavno. Uređaji su kompatibilni i sa 8cm i 12cm diskovima.
18.02.2008. u 16h @ newsfactor.com >
14231
Phase One Capture One 3.7.8 i 4.0.1
Phase One je bila veoma zauzeta izdavanjem verzija Capture One softvera za RAW fotografije. Kompanija je izdala dve verzije softvera i to 3.7.8 i 4.0.1. Ove verzije dodaju nove modele listi podržanih foto-aparata i popravljaju bug-ove iz prethodne verzije. Capture One 3.78 verzija za Mac donosi rešenje za probleme sa instaliranjem i import-ovanje u Leopard verziji Mac OS-a. Ovom verzijom jesu podržani dodatni modeli Canon, Nikon i Olympus foto-aparata. Capture One 4 je izdat u decembru i već tada je bilo jasno da kod nove verzije RAW softvera kvalitet i stabilnost su glavni problemi. Verzija 4.01 rešava sve probleme koji su nađeni u originalnoj verziji.
18.02.2008. u 16h @ dpreview.com >
14230
Bioware radi na novom KOTOR naslovu
Nakon nedavne vesti izdavača Electronic Arts da Mass Effect više neće biti Xbox 360 eksluziva, stigla je još jedna vest koja se odnosi na BioWare kompaniju. Naime ova kompanija je objavila da je počela rad na KOTOR 3 naslovu. Pored rada na novom KOTOR naslovu BioWare takođe radi i na novoj još neimenovanoj masovnoj multiplayer online igri. Kada je u pitanju ovaj naslov jedna stvar je sigurna a ona će ražalostiti mnoge fanove igre Knights of the Old Republic, koji su se ponadali da je u pitanju možda nastavak njihove omiljene igre, ali nije. Pretpostavlja se da iza novog KOTOR naslova stoji isti tim koji je radio na prethodnim delovima.
18.02.2008. u 15h @ playfuls.com >
14229
Vista SP1 pravi probleme
Pojedini korisnici koji su pokušali da instaliraju build Windows Vista Service Pack 1, koji je počeo da se isporučuje preko automatskog update-a, su iskusili problem koji se ogleda u tome što njihovi računari ne mogu da pokrenu operativni sistem. Update se zaglavi kod koraka „Configuring updates: Stage 3 of 3 – 0% complete. Do not turn off your computer.“ „Shutting down“.... nakon ponovnog pokretanja ista petlja se ponavlja u nedogled. Pojedini korisnici su došli do informacija da je ovo sličan bug koji je postojao kod ranih beta izdanja SP1. Za sada nije poznato koliko korisnika je ugroženo na ovaj način. Microsoft se nije oglasio povodom ovog problema.
18.02.2008. u 14h @ it.slashdot.org >
14228
Kyoto naručuje AMD super-računar
Japanski Kyoto univerzitet je naručio AMD Opteron bazirani super-računar koji ne samo da nudi odlične performanse već ga karakteriše i značajna ušteda energije u odnosu na trenutne modele. Ovaj super računar će se sastojati od 4616 Fujitsu-ovih HX600 računara visokih performansi. Svaki od ovih računara baziran je na quad-core Opteron procesorima tako da će u okviru super-računara biti zaposleno 1664 procesora sa 6656 jezgara. Ovaj super-računar će se koristiti za primene kao što su naučni proračuni, obrada informacija o genomima, računarska grafika kao i pretrage velikih arhiva. Teorijski vrh performansi ovog računara će biti 61.2T Fopa.
18.02.2008. u 14h @ infoworld.com >
14227
Toshiba izdaje novi HD DVD firmware
Toshiba je izdala novi update firmware-a za nekoliko svojih HD DVD plejera. Ovaj update uključuje modele A3, D3, A30 i A35 koji donosi prelazak sa verzije 1.3 na 2.0. A30 i A35 sada imaju mogućnost prikaza video sadržaja u rezoluciji 1’80p/24. ostale promene su mahom popravke kao što je unapređenje u mrežnoj konektivnosti i HDMI/DVI veze. Update takođe rešava jedinstvenu grešku pri repordukciji koja se javljala na određenim diskovima. Korisnici novi firmware mogu instalirati na dva načina: preuzimanjem preko direktne internet konekcije na plejer ili narezivanjem na disk i instaliranjem update-a manuelnim putem.
18.02.2008. u 13h @ electronista.com >
14226
JoWood Fate of Hellas
Nemački izdavač je pre nekoliko dana objavio da će se prebaciti na svet strateških igara svojom novom igrom koja nosi naziv Fate of Hellas. Radnja ove igre dešava se u vreme vladavine Aleksandra Velikog a igrač ima zadatak da učini šta god je potrebno da spreči makedonskog kralja da preuzme grčke teritorije. Ova igra obezbeđuje 60 različitih karaktera a u igri su, naravno, prikazane i istorijske zgrade kao i vozila koja su bila korišćena u to doba. Kompanija JoWood zakazala je predstavljanje ove igre za PC u martu ove godine u Austriji i Velikoj Britaniji.
18.02.2008. u 13h @ playfuls.com >
14225
Potvrđena Red Alert 3
Pre oko četiri godine fanovi igre Red Alert su dobili vesti da Westwood Studios je počeo da radi na novom projektu iz Red Alert univerzuma. Niko nije znao da je u pitanju Red Alert 3. Ali sada je konačno i definitivno: Command&Conquer:Red Alert 3 je na putu. Ono što je malo nejasno je kako će se Red Alert 3 uklopiti u celu C&C priču obzirom da od kad je Red Alert naslov najavljen 2003. izdato je nekoliko Command&Conquer naslova: Generals Back, Tiberuim Wars, a prošle godine je objavljeno da se radi na Kane’s Wrath naslovu koji je expansion za Tiberium Wars.
18.02.2008. u 12h @ playfuls.com >
14224
Red Hat planovi za JBoss
Red Hat planira da uloži trud da bi svoj JBoss međusoftver načinila sveprisutnim među poslovnim korisnicima kao što je to slučaj sa Linux-om. Red Hat najavljuje prodajne, marketinške i tehničke mere sa ciljem da ubrza usvajanje JBOSS-a među najvećim korporacijama. Na JBoss World konferenciji potpredsednik Red Hat-a za međusoftver Craig Muzilla naveo je da se kompanija nada da će do 2015 godine JBoss biti sadržan u najmanje 50% razvoja poslovne softverske infrastrukture. Da bi ostvario ovaj plan Red Hat je predstavio plan koji uključuje otvaranje centara za „ubrzavanje“ tehnologije, dodavanje prodajne i marketinške podrške i objedinjavanje poslovnog međusoftvera.
18.02.2008. u 12h @ infoworld.com >
14223
Microsoft priprema IE8 karakteristike
Microsoft planira da na MIX godišnjoj konferenciji za Web programere koja će se održati od 5. do 7 marta u Las Vegasu otkrije neke od karakteristika koje će biti prisutne u sledećoj verziji njegovog internet pretraživača - IE8. Microsoft-ov pretraživač se trenutno nalazi u alfa razvojnom stadijumu. Do sredine godine bi trebao da pređe u beta fazu, dok bi se pred korisnicima trebao naći krajem ove godine. Za sada se o Internet Explorer-u 8 vrlo malo zna pa je u krugovima programera ova najava izazvala veliku pažnju. Obzirom na kretanja na tržištu pretraživača Microsoft sigurno želi da predstavi proizvod koji će oduzeti par procenata tržišta Firefox-u.
18.02.2008. u 11h @ dailytech.com >
14222
GeForce 8 dobija softverski PhysX engine
Od najave kompanije nVidia, nešto ranije ovog meseca, o kupovini kompanije Ageia i njenog PhysX softvera, neprestano se pojavljuju glasine i pitanja koja se odnose na način na koji nVidia planira da implementira tehnologiju stečenu kupovinom. Tokom konferencije na kojoj je nVidia predstavljala finansijske rezultate u četvrtom kvartalu, izvršni direktor kompanije Jen-Hsun Huang je odgovarajući na nekoliko pitanja vezana za ovu tehnologiju odgovorio da će PhysX tehnologija verovatno biti uključena u nVidia CUDA program. PhysX on CUDA će biti softverski dodatak. Svaki pojedinačni grafički CUDA omogućen procesor biće u mogućnosti da pokrene PhysX engine.
18.02.2008. u 11h @ dailytech.com >
14221
Cisco zatvorio VoIP slabu tačku
Cisco je iskoristio sve svoje resurse i vrlo brzo je obezbedio zakrpu za potencijalno opasan exploit veza za svoj VoIP proizvod. Ova slaba tačka je uključivala i mogućnost da zlonamerni kod bude ubačen u nezaštićene mreže. Opseg Cisco 7900 serije IP telefona je subjekat višestrukih slabih tačaka od kojih neke mogu da dovedu do napada koji uključuju izvršenje proizvoljnog koda na telefonu koji poseduje slabu tačku. Zlonamerni DNS odzivi, bug u SSH serveru telefona i slaba tačka u rukovanju MIME na SIP porukama kreiraju rizik od pojave prelivanja buffer-a. Ostale slabe tačke stvaraju sredstvo koje će dovesti po potpune neupotrebljivosti telefona.
18.02.2008. u 10h @ theregister.co.uk >
14220
Novi Phoenix BIOS
Kalifornijska kompanija Phoenix Technologies je najavila plan prema kojem će razviti ugrađeni Linux bazirani sistem za premošćavanje koji će korisnicima omogućiti pokretanje određenih aplikacija čak i ukoliko njihov glavni operativni sistem ne može da se pokrene. Osnovni koncept je taj da će ugrađeni Linux OS pratiti firmware jezgra sistema ili BIOS omogućavajući trenutno pokretanje određenih aplikacija u svakom trenutku. Ovo znači da bez obzira na status Windows-a, pre, tokom ili nakon pokretanja ili isključivanja ukoliko dođe do kraha sistema ili bilo čega što onemogućava normalan rad sistema, korisnik će moći da pokrene određene aplikacije preko ugrađenog Linux-a.
18.02.2008. u 10h @ betanews.com >
14219
Mamutu 1.5
Uobičajeni sigurnosni softveri prepoznaju malware korišćenjem „potpisa“ koji je određena vrsta digitalnog otiska. Problem je što ukoliko anti-virus softver ne izvrši ovo prepoznavanje nema ni detekcije virusa. Ovo znači da malware prvo mora da bude poznat proizvođaču anti-virus softvera da bi kreirao njegovu definiciju i uvrstio je u svoj proizvod. Međutim softver pod nazivom Mamutu ne koristi „otiske“ da bi prepoznao opasan softver već se oslanja na ponašanje. Ovo mogućava Mamutu-u da prepozna Malware mnogo pre nego što baza podataka „potpisa“ bude update-ovana od strane proizvođača anti-virusa. Iz ovog razloga softver poput Mamutu-a je naročito efikasan protiv Zero-Day napada.
18.02.2008. u 09h @ vnunet.com >
14218
Update za SD14
Kompanija Sigma je izdala firmware verzije 1.06 za svoj SD14 digitalni foto-aparat. Update unapređuje tačnost prilagodljivog uravnoteženja belog i kontroliše kvalitet slike na LCD ekranu. Tu su takođe i nekoliko manjih modifikacija. Od ispravki popravljen je i problem sa žurenjem datuma do kojeg je dolazilo na X3F slikama tokom prestupne godine. Takođe korisnici sada imaju opciju da onemoguće otpuštanje zatvarača ukoliko se u foto-aparatu ne nalazi CF kartica. Ova opcija je dostupna u meniju „Preview Style“. Firmware se može naći na zvaničnom sajtu kompanije posvećenom ovom modelu.
18.02.2008. u 09h @ dpreview.com >
14217
Update za D300
Kompanija Nikon poseduje veliki broj vrhunskih digitalnih foto-aparata. Jedan od njih je i D300 digitalni SLR model. Za ovaj model kompanija je nedavno izdala update firmware-a i to verziju 1.02. Ovaj update rešava određene probleme sa vertikalnim prugama koje se (doduše veoma retko) mogu pojaviti na slikama koje su kreirane sa brzinom zatvarača manjom od 8 sekundi. Kompanija je obezbedila ovaj update kako za korisnike Windows računara tako i za one koji koriste Macintosh sisteme. Prema tome ukoliko posedujete ovaj model update firmware-a možete naći na sajtu kompanije Nikon za Evropu.
18.02.2008. u 08h @ dpreview.com >
14215
Colonial Marines iz kompanije SEGA
GearBox Software studio je pre nekog vremena najavio pucačinu iz prvog lica koja je inspirisana legendarnim filmom Alien. Igra bi trebala da se pojavi sledeće godine i to na PC, Xbox 360 i PlayStation 3 platformama. Igra već sada uživa status jedne od onih koje se najželjnije očekuju. Prema najavama specijalizovanih igračkih sajtova igra će nositi naziv Aliens:Colonial Marines. Igru će objaviti kompanija SEGA koja polaže velike nade na buduću Alien franšizu zajedno sa dolazećoim RPG naslovom iz Obsidian studija koji stoji iza naslova KOTOR II i Neverwinter Nights.
18.02.2008. u 08h @ playfuls.com >
14216
Firmware za Z10fd i Z100fd
Kompanija Fujifilm je izdala firmware v1.01 za svoj Z10fd i Z100fd digitalne kompakt foto-aparate. Update ubrzava ciklus pokretanja kod oba aparata pri korišćenju xD Picture kartica, omogućava aparatima da vrše transfer fotografija na računare kada koriste 4GB medije u Z10fd modelu. Prenos podataka sa PC-ja na foto-aparat je omogućen korišćenjem FinePixViewer-a. Što se tiče specifičnih funkcija vezanih za update firmware-a za model Z100fd izdvojićemo fino podešavanje uravnoteženja belog u UNDERWATER režimu, namenjenom podvodnom fotografisanju.
18.02.2008. u 07h @ dpreview.com >
14214
Mass Effect za PC
Ono što veliki broj korisnika već dugo očekuje konačno je potvrđeno: BioWare RPG, koji je do skoro bio dostupan samo vlasnicima Xbox 360 konzola, sada će biti dostupan i PC korisnicima. Bivši ekskluzivni Xbox 360 naslov pojavio se 20. novembra prošle godine i neverovatnom brzinom je zabeležio veliki uspeh prodajom više od 1.6 miliona kopija za samo šest nedelja. I izdavač i kreator ove igre izjavili su da će PC kontrole biti optimizovane kao i da će grafika biti unapređena. Pored prilagodljivih kontrola biće dostupne i neke od ekskluzivnih karakteristika u PC verziji igre Mass Effect a koje se odnose na novi grafički korisnički interfejs.
18.02.2008. u 07h @ playfuls.com >
14213
LG.Philips LCD 18.9'' ekran
Dok tajvanski proizvođači sve više rade na razvoju novih widescreen LCD monitora, LG.Philips LCD, koji će uskoro promeniti svoj naziv u LG Display, takođe planira da u trećem kvartalu predstavi 18.9’’ 16:9 LCD monitore. LG.Philips LCD će ove 18.9’’ ekrane izrađivati u svom 6G postrojenju. Kako na tržištu sve više raste potražnja za ekranima srednje veličine i kako se povećava potreba za sve većom integracijom multi-funkcionalnih mogućnosti po pitanju ekrana, proizvođači ekrana prebacuju svoju proizvodnju na 6G i veće linije. Da bi se dalje umanjili troškovi i proširio tržišni udeo, proizvođači imaju u planu postavljanje novih standarda po pitanju veličine.
18.02.2008. u 06h @ digitimes.com >
14212
S3 Graphics Chrome 400 Serija
Nedavno se na tržištu pojavila najnovija video karta kompanija S3 Graphic koja obećava do sada neviđeni grafički doživljaj. Chrome 400 je izrađen korišćenjem 65nm proizvodne tehnologije a poseduje i podršku za najnoviji Microsoft DirectX10.1 game engine i PCI Express 2.0 bus tehnologiju. Kartica je dizajnirana da obezbedi savršeni igrački doživljaj za energetski efikasne desktop sisteme i portabl notebook računare. Ova kartica pored toga nudi i najviši rezultate kada je u pitanju odnos performanse-po-Watt-u. ChromotionHD engine pruža podršku za HD standarde među kojima su H.264, MPEG-2, MPEG-4, VC-1, WMV-HD i AVS.
18.02.2008. u 06h @ pclaunches.com >
14211
Nema informacija!
Toshiba Satellite L40-17T
Na prvi pogled • Beograd • 18.02.2008.
Odličan laptop za manje zahtevne korisnike. Kvalitetne je izrade, a performanse su takve da omogućuju nešto bolju autonomiju od proseka. Ako se ne igrate, a rad se svodi na Office aplikacije i slično, ovo je model za vas.
ViewSonic VA1926w
Na prvi pogled • Beograd • 18.02.2008.
Monitor osnovne kategorije sa odličnom slikom i vrlo kvalitetnom izradom. Iako nudi ono najosnovnije, VA1926w ima DVI konektor što ga izdvaja iz gomile sličnih modela. Vrlo verovatno predstavlja best buy monitor u svojoj klasi.
Microsoft Visual Studio 2008 IDE
Na prvi pogled • Beograd • 18.02.2008.
Kompanija Microsoft je pre nekoliko dana objavila da je njen Visual Studio 2008 IDE (integrisano razvojno okruženje) šire dostupan.