Arhiva - 04.02.2008.
Panasonic Lumix DMC-FX35
Kompanija Panasonic sa zadovoljstvom predstavlja novi model Lumix DMC-FX35, svoj prvi 10.1MP digitalni foto-aparat sa izvanrednim 25mm Leica DC sočivima ultra širokog ugla i 4x optičkim zumom. Pored osnovne funkcije snimanja statičnih fotografija, Lumix DMC-FX35 ima mogućnost snimanja video sadržaja u 720p HD rezoluciji. Model uključuje čitav niz funckija za pomoć pri fotografisanju iz kojih se izdvaja Panasonic-ov Intelligent auto Mode sa konvencionalnim Mega O.I.S. koji minimizuje efekte drhtanja ruku pri fotografisanju kao i Intelligent Scene Selector koja odabira odgovarajući scene režim. DMC-FX35 će biti dostupan u crnoj i srebrnoj boji.
04.02.2008. u 18h @ dpreview.com >
13980
Sony razvija 35mm CMOS senzor
Korporacija Sony je najavila razvoj CMOS snezora kompletne veličine 35mm efektivne rezolucije 24.81MP, ultra visoke brzine koji je dizajniran da zadovolji zahteve za brzim snimanjem slika i napredni kvalitet slike u okviru digitalnih SLR foto-aparata. Na ovaj način mogle bi se kreirati fotografije rezolucije 6104x4064 piksela. Veličina čipa je 41x31.9mm. tehnologija izrade ovog čipa kombinuje Sony-jevu naprednu veštinu uključujući sistem zajedničkog spajanja višestruko izloženih šablona zajedno i napredne planarizacije za minimizovanje fluktuacije. Sony očekuje da će masovna proizvodnja ovog CMOS senzora biti započeta u toku godine.
04.02.2008. u 18h @ dpreview.com >
13979
Panasonic Lumix DMC-FS3
Panasonic je najavio novi digitalni foto-aparat u okviru kompanijine Lumix serije DMC-FS3. Ovaj foto-aparat efektivne rezolucije 8.1MP karakterišu Leica DC VARIO ELMARIT sočiva sa 3x optičkim zumom. Seriju FS digitalnih foto-aparata karakteriše jednostavnost korišćenja kao i veliki broj različitih profila koji su korisnicima na raspolaganju. DMC-FS3 poseduje LCD ekran veličine 2.5’’ približne rezolucije 230.000 piksela koji karakteriše Intelligent LCD funkcija koja detektuje nivo osvetljenja i podešava osvetljenost ekrana. Aparat je opremljen sa 50MB interne memorije SD ili SDHC memorijskim karticama.
04.02.2008. u 17h @ dpreview.com >
13978
Sony Alpha 300 i 350
Kompanija Sony je pre nekoliko dana prestavila dva vrhunska digitalna SLR foto-aparata. U pitanju su modeli (alpha) DSLR-A350 koja karakteriše maksimalna rezolucija fotografija od 14.2MP i (alpha) DSLR A300 koji poseduje maksimalnu rezoluciju od 10.2Mp. Oba modela karakterišu nove tehnologije koje omogućavaju lakše i brže kreiranje fotografija i mnogo su lakši za upotrebu korisnicima koji do sada nisu koristili DSLR modele. Oba modela koriste Sony-jevu novu „Quick AF Live View“ tehnologiju tako da sada možete da kadrirate fotografije na LCD-u foto-aparata bez žrtvovanja brzine auto-fokusiranja što je uobičajeno na ostalim live-view sistemima.
04.02.2008. u 17h @ dpreview.com >
13977
SanDisk Ultra IISDHC/SDHC Plus kartice
Kompanija SanDisk priprema izdavanje sdve nove SDHC kartice koje pripadaju Ultra II liniji. Ovde je glavni model kapaciteta 32GB, koji predstavlja najveću moguću veličinu za SDHC format. Kartice kompanije SanDisk pišu brzinom od 15MB/s i veoma su pogodne za kamkordere ili SLR foto-aparate. Ova kartica će se prodavati po ceni od oko $350 zajedno sa MicroMate USB 2.0 čitačem. Za one koji ne žele da koriste čitač kompanija je pripremila Ultra II SDHC pPlus karticu kapaciteta 8GB. Kartica ima ugrađni USB port koji se izvlači i omogućava korisnicima da karticu koriste i kao uređaj za skladištenje i kao konvencionalniji USB flash drive.
04.02.2008. u 16h @ electronista.com >
13976
Intel i Micron razvili 5x brži flash
Kompanije Intel i Micron su objavile da su razvile veoma brzu varijantu NAND flash memorije koja može značajno da izmeni standarde masovnog skladištenja podataka. Korišćenjem novih ONFI 2.0 (Open NAND Flash interface) specifikacija u kombinaciji sa višom brzinom radnog takta i četvoroćelijskim procesom, nova tehnologija bi mogla podatke da prenosi pet puta brže u odnosu na konvencionalnu tehnologiju. U situacijama kada čak jednoćelijska memorija normalne brzine koja je trneutno u upotrebi može da podatke pročita brzinom od 40MB/s i zapiše brzinom od 20MB/s, nova tehnologija bi omogućila fantastične brzine čitanja i pisanja od 200MB/s i 100MB/s respektivno.
04.02.2008. u 16h @ electronista.com >
13975
Sony portabl štampači
Kompanija Sony je otkrila dva buduća dodatka liniji portabl foto štampača u vidu modela FP95 i FP75. Oba su dizajnirana da štampaju fotografije dimenzija 4x6’’ za približno 1 minut. Model FP75 je osnovni i karakteriše ga 3.5’’ ekran i jednostavnije funkcije editovanja kao što su povećavanje, rotacija i podešavanje boja na fotografiji. Podržani formati memorijskih kartica uključuju SD, xD i Memory Stick mada praktično svaki moderniji foto-aparat se može povezati sa ovim štampačem preko PictBridge porta. Sa druge strane FP95 poseduje i podršku za CF kartice i microdrive-ove, kao i nove šablone koji se mogu primeniti na fotografije sa različitim efektima i pozadinama.
04.02.2008. u 15h @ electronista.com >
13974
Kingdom Under Fire II
Kingdom Under Fire, strategija u realnom vremenu je uvek imala u sebi ugrađene elemente role-playing i akcione igre još od prvog nastavka ove serije iz 2001. Sa izdanjem za Xbox 360 Kingdom Under Fire: Circle of Doom programeri su ranije ovog meseca odlučili da potpuno minimizuju RTS fokus i umesto njega favorizuju akcioni RPG. A pre par dana izdavač Blueside je najavio da će se sa Kingdom Under fire II vratiti akcionim RTS korenima dodavajući nešto novo pa bi ova igra mogla postati prvi primer novog žanra a to bi bila masovna multiplyer online akciona strategija u realnom vremenu ili MMOARTS. Novi MMO režim igre omogućava učestvovanje za hiljade igrača.
04.02.2008. u 15h @ gamespot.com >
13973
Samsung SC-HMX20C kamkorder
Kompanija Samsung je najavila svoj najnoviji kamkorder nazvan SC-HMX20C koji snima u punoj 1080p rezoluciji. Kamkorder snima sadržaje visoke definicije brzinom od 30fps i skladišti ih na flash video memoriju. Uz kamkorder se isporučuje postolje koje služi kao punjač ali i za postavljanje kamkordera pri pregledanju snimljenog materijala. Kamkorder takođe može da funkcioniše i kao 8MP foto-aparat. CMOS senzor koji je iskorišćen kod ovog kamkordera je 6.4MP jedinica sa elektronskom stabilizacijom slike. Interni kapacitet skladištenja kamkordera je 8GB, ali se može proširiti preko SDHC kartice. SC-HMX20C će biti dostupan od meseca maja, a cena još uvek nije saopštena.
04.02.2008. u 14h @ i4u.com >
13972
Nanochip alternativa flash memoriji
Nanochip i Intel su se udružili da bi radili na razvoju MEMS tehnologije koja bi mogla da uskladišti 100GB po čipu. Prema Nanochip-u, ova tehnologija nije litografski ograničena, omogućavajući proizvodnju čipova kapaciteta više od 1GB u fabrikama koje već danas rade i po trenutnim standardima. Nepostojanje litografskih ograničenja znači jeftinije proizvode, rezulutujući priliku da se zameni flash memorija. Prvi uzorci čipova napravljenih ovom tehnologijom bi mogli da se pojave tokom sledeće godine, a 2010 bi prema najavama iz Nanochip-a možda mogli da se pojave i najavljivani čipovi koji bi mogli da uskladište 100GB podataka.
04.02.2008. u 13h @ dailytech.com >
13971
VMware nudi desktop virtuelizaciju
Kompanija VMware je načinila dostupnom drugu verziju svog virtuelnog desktop softvera za upravljanje za korisnike koji žele da prošire svoja virtuelizovana okruženja dalje od servera u centrima podataka. VMware traži način da omogući desktop virtuelizaciju kroz drugu verziju Virtual Desktop Manager-a proširenje svog postojećeg virtuelnog okvira za upravljanje, Virtual Desktop infrastructure, koji je opet povezan sa opštim okvirom kompanije Virtual Infrastructure 3. VMware želi da osigura da će desktop virtuelizacione karakteristike biti robusne i sigurne pre nego što izda proizvod, navode iz ove kompanije. Cena ovog softvera je $150 po korisniku.
04.02.2008. u 13h @ informationweek.com >
13970
Panasonic Lumix DMC-FS3
Panasonic je najavio novi digitalni foto-aparat u okviru kompanijine Lumix serije DMC-FS3. Ovaj foto-aparat efektivne rezolucije 8.1MP karakterišu Leica DC VARIO ELMARIT sočiva sa 3x optičkim zumom. Seriju FS digitalnih foto-aparata karakteriše jednostavnost korišćenja kao i veliki broj različitih profila koji su korisnicima na raspolaganju. DMC-FS3 poseduje LCD ekran veličine 2.5’’ približne rezolucije 230.000 piksela koji karakteriše Intelligent LCD funkcija koja detektuje nivo osvetljenja i podešava osvetljenost ekrana. Aparat je opremljen sa 50MB interne memorije SD ili SDHC memorijskim karticama.
04.02.2008. u 12h @ dpreview.com >
13968
Serverska virtuelizacija za firme
Kompanija IBM je načinila dostupnim svoj virtuelizacioni softver PowerVM namenjen malim i srednjim preduzećima koji omogućava virtuelizovanim IBM System i System p serverima da se bolje takmiče sa konkurentskim virtuelizovanim x86 serverima. System p serveri ranije poznati kao p Serija ili RS/6000 sistemi su bazirani na IBM-ovom Power čipu i najčešće rade na IBM-ovoj AIX verziji Unix-a. System p serveri se najčešće koriste kao veliki serveri baza podataka. System i serveri su nekada bili poznati kao AS/4000 serveri srednjeg opsega takođe bazirani na Power čipovima ali koriste i5/OS operativni sistem često upotrebljavan u malim i srednjim preduzećima.
04.02.2008. u 12h @ informationweek.com >
13969
Nikon D60
Niko Europe je najavila debi modela Nikon D60, digitalnog SLR foto-aparata koji je dizajniran za korisnike koji žele da kombinuju vrhunsku tehnologiju sa lakoćom korišćenja. D60 obezbeđuje rezoluciju od 10.2 efektivnih megapiksela, Nikon-ov ekskluzivni EXPEED koncept obrade fotografija i ugrađene funkcije editovanja fotografija u foto-aparatu. D60 nudi kontinualno fotografisanje pri 3.0fps, gotovo trenutno uključivanje u roku od 0.19 sekundi kao i visoku ISO osetljivost u kompaktnom, laganom kućištu ergonomskog dizajna. Foto-aparat je opremljen 2.5’’ LCD ekranom koji korisniku reprezentuje informacije korišćenjem lako razumljivog grafičkog korisničkog interfejsa.
04.02.2008. u 11h @ dpreview.com >
13967
Moćni alat za deinstaliranje
Svakome se sigurno desilo da ne može da deinstalira određenu aplikaciju sa svog računara koja prestane da radi onako kako treba. Obično se pojavljuju poruke tipa da sistem ne može da izvrši deisntalaciju određenog softvera ili karakteristike i da je potrebno da konsultujete tvorca pomenutog softvera. Rešenje ovog problema dolazi u okviru Windows Instaler Cneaup alata. Program takođe pomaže kada imate probleme koji se javljaju kada želite da instalirate Office ili druge aplikacije koje se oslanjaju na Windows Instaler uključujući Adobe Acrobat. Obratite pažnju na upozorenje Microsoft-a o ovom alatu jer menja zapise u vašim registrima.
04.02.2008. u 11h @ cnet.com >
13966
Meebo najavljuje nove karakteristike
Kompanija Meebo koja obezbeđuje softver za Web IM i chat je predstavila interesantne nove karakteristike. Kao prvo to je razvojni API za Meebo Rooms proizvod. On će omogućiti ljudima da integrišu Meebo Room u svoj sopstveni Web sajt. Meebo se nada da će vlasnici Web sajtova iskoristiti ovo kao priliku da izgrade zajednicu oko svog sajta. Takođe kompanija je najavila potpisivanje brojnih sporazuma o saradnji sa partnerima kao što su Revision3, Piczo, Rock You, Social Project i Tagged. Revision 3 tako ima live feed karakteristiku koja pored live chat kućice poseduje prozor u kojem se ljudi koji chat-uju mogu videti preko Web kamera.
04.02.2008. u 10h @ news.com >
13965
SSL enkriptovani Gmail nije siguran
Izvršni direktor kompanije Errata Security, Robert Graham koji je prošle godine pokazao da je moguće uhvatiti kolačiće nečije sesije bežičnim prisluškivanjem navodi da enkriptovani servisi poput Google Gmail-a mogu ponekad da obezbede upravo ovakav kolačić. Ovo je suprotno od njegove tvrdnje iz prošlog avgusta kada je navodio da bi SSL HTTP sesije Gmail-a trebale da budu imune na ovaj problem. Graham navodi da se Gmail ponekad povezuje sa hot spot-om prvo preko Javascripta umesto preko SSL-a i ovo omogućava da se bežičnim putem „ukrade“ nečiji kolačić i pročita njegova elektronska pošta. Isto bi moglo da bude moguće i sa Amazon.com i drugim Web .20 sajtovima.
04.02.2008. u 10h @ news.com >
13964
Lenovo i Fujitsu žele MacBook Air čip
Kompanije Lenovo i Fujitsu su najavile da su u procesu stvaranja sistema baziranih na specijalnom Core 2 Duo čipu koji je kompanija Apple koristila u svom macBook Air modelu. Predstavnici Lenovo-a i Intel-a odbili su da komentarišu ove informacije dok se Fujitsu se nije oglasio povodom ovih tvrdnji. Apple je prošle godine zamolio Intel da dizajnira specijalni Core 2 Duo čip koji bi po dizajnu odgovarao MacBook Air modelu. Ovaj čip može da se postavi u znatno manji prostor od onog koji Intel koristi za svoje notebook čipove i koristi manje energije od standardnih Core 2 Duo čipova, čime se omogućava duže trajanje baterije.
04.02.2008. u 09h @ news.com >
13963
Acer kupio Packard Bell
Nakon nekoliko meseci neizvesnosti i premišljanja kompanija Acer je konačno kupila evropskog proizvođača računara Packard Bell. Ova tajvanska kompanija je zvanično kupila 75% procenata PB Holdings matične kompanije Packard Bell za $48.5 miliona navodi se u izjavi zvaničnika ove kompanije. U proteklih nekoliko godina Acer je bila kompanija koja je zabeležila najbrži rast na svetu za proteklih godinu dana čime se popela na treće mesto kada je u pitanju lista najboljih proizvođača računara na kraju 2007 godine a procentualno zauzima 8.9% čitavog tržišta navodi istraživačka firma Gartner.
04.02.2008. u 09h @ news.com >
13962
Dodatak za Internet Explorer 7
Iako nikako nije reč o tome da zajednica korisnika Mozilla Firefox pretraživača polako počinje da nestaje, činjenica je da većina ljudi i dalje koristi Internet Explorer. Postavlja se pitanje ako je ovaj pretraživač toliko loš otkud onda da ga toliki broj ljudi koristi. Odgovor na to je tesna povezanost sa Windows-om. Teško je uticati na korisnike da pređu na Firefox kada se plava „e“ ikona svuda pojavljuje. Pre nekoliko dana je objavljen i IE7Pro dodatak za Internet Explorer koji nosi nekoliko značajnih poboljšanja među kojima su kontrola spelovanja, blokada reklama kao i druge korisne karakteristike za nadmoćni Microsoft-ov pretraživač.
04.02.2008. u 08h @ cnet.com >
13961
Office podstiče tržište softvera
Podstaknuto prodajom Microsoft Office 2007 tržište softvera dostiglo je svoj najviši nivo od 1999 godine, navodi se u saopštenju koje je sredinom nedelje objavljeno od strane NPD Group-e. Globalno gledajući tržište softvera, ne računajući igre, ukupno je ostvarilo prihod od $3.3 milijarde u toku protekle godine što je 15% više u poređenju sa $2.9 milijardi koliko je generisano u toku 2006. godine. Ovaj porast je još više evidentan ukoliko se uzme u obzir činjenica da je nivo prodaje bio gotovo potpuno identičan od 2000 do 2006 godine. Analitičari navode da je za ovaj porast najzaslužniji Office ali i pojavljivanje Windows Vista-e.
04.02.2008. u 08h @ news.com >
13960
Microsoft ne prepručuje Vista ''Lite''
Frustrirani zbog sporosti Windows Vista-e jedan broj korisnika odlučio se za upotrebu alata koji nosi naziv vLite a koji odbacuje komponente operativnog sistema za koje se čini da su nepotrebne. Iako ovaj program korisnicima nudi opciju da se vrate nazad na XP ili da se prebace na Mac, zvaničnici kompanije Microsoft su u sredu izjavili da ne odobravaju i ne preporučuju da se ovakve kompenente rade radi podešavanje Vista-e. U saopštenju se navodi da ne bi trebalo raditi ovakve izmene pre instaliranja na sistem budući da one mogu uticati na mogućnost da kasnije preuzimate Windows update-ove i Service Pack-ove a može dovesti i do nestabilnosti sistema.
04.02.2008. u 07h @ news.com >
13959
Yahoo! otpušta radnike
Čini se da loše vesti nikako ne napuštaju drugog provajdera kada je u pitanju pretraživanje, mada su analitičari predviđali da će biti i mnogo gore, naročito po pitanju zaposlenih. Yahoo navodi da je zbog pada prihoda od 23.6% godišnje na $205.7 miliona došlo do odluke o ukidanju jednog broja radnih mesta. Za sada još nije definitivno jasno koja će sve odeljenja biti pogođena ovom odlukom a ono što je sigurno jeste da će njihov Premium Yahoo Music Service biti uklonjen, a tu vest je potvrdila i predsednik ovog odeljka Susan Decker. Prema dostupnim podacima za sada je planirano ukidanje 1000 radnih mesta.
04.02.2008. u 07h @ betanews.com >
13958
Svemirska MMO Codemastersa
Kompaniju Codemasters ne zadovoljava to što ima samo jednu role-playing masovnu multiplayer online igru pa je najavila izdavanje nove MMO igre sa temom svemirskih bitaka. Jumpgate se razvija u američkom studiju NetDevil omogućavaće igračima da odaberu između tri nacije sa kojima mogu da trguju, bore se i napadaju i penju se nivoima odlučujući da li žele da budu elitni heroji ili zloglasni svemirski pirati. Codemasters navodi da se nada da će ova igra biti nešto sveže u online svetu igara. Codemasters će biti eksluzivni izdavač i operater za Jumpgate u Evropi a u pregovorima je sa studiom i oko distribucije u Severnoj Americi.
04.02.2008. u 06h @ gamespot.com >
13957
Google popravio Gmail IMAP problem
Google navodi da je popravio problem koji je izazivao da korisnici Windows Mobile telefona dobijaju prazne Gmail poruke. U oktobru Google je počeo da podržava IMPA za Gmail. Ovo znači da poruke koje mobilni korisnici prime ili pošalju sa telefona su sinhronizovane sa njihovim Gmail nalozima, pojavljujući se sledeći put kada im pristupe preko računara. ali kratko nakon predstavljanja ove funkcionalnosti korisnici su počeli da prijavljuju probleme. U nekim slučajevima Windows Mobile korisnici su navodili da HTML e-mail poruke se pokazuju kao prazne na njihovim ekranima. Drugi su navodili da su mogli da pročitaju zaglavlje, ali da je telo poruke bilo prazno.
04.02.2008. u 06h @ infoworld.com >
13956
Nema informacija!
Apple iPOD Touch
Na prvi pogled • Beograd • 04.02.2008.
Sjajan novi multimedijalni plejer iz Apple-a koji deli mnoga rešenja sa čuvenim iPhone-om. Multi touch displej, WiFi konekcija, Internet pretraživač, YouTube podrška, gledanje filmova i slušanje muzike su glavne odlike. Fantastičan kvalitet izrade i dizajn u Apple stilu.
Wenger SwissGear laptop rančevi
Na prvi pogled • Beograd • 04.02.2008.
Od proizvođača čuvenog Švajcarskog nožića nam stižu torbe za laptop računare. Kao što smo i očekivali, vrhunskog su kvaliteta i izrade, veoma praktične i nekih naprednih mogućnosti. Cena, iako nešto viša, je u potpunosti opravdana.
J&W JWTA690G
Na prvi pogled • Beograd • 04.02.2008.
Još jedna J&W matična ploča ovoga puta sa AMD 690G čipsetom. To znači da u paketu dobijate i ATI X1250 grafiku, DVI izlaz i minijaturni format. Sve je na svom mestu i nemamo nikakvih zamerki na kvalitet ni stabilnost. Za pedesetak evra koliko košta, pruža stvarno mnogo.