Arhiva - 30.01.2008.
Fujifilm J serija
Fujifilm je pre nekoliko dana objavio novi opseg pristupačnih FinePix digitalnih foto-aparata. J serija donosi dva nova modela, J50 i J10. Oba modela karakterišu 8MP CCD senzori, 3x zum, 2.5’’ ekran dok J50 pored toga poseduje 5x zum i malo veći ekran veličine 2.7’’. Oba aparata odlikuju punjive Li-Ion baterije kao i Fujifilm-ov režim stabilizacije slike. FinePix J10 i J50 su dostupni u dve boje, matrirana crna i sjajna srebrna. Osim ova dva modela predstavljeno je i specijalno izdanje FinePix J12 koji ima iste specifikacije kao i FinePix J10 ali je dostupan u plavoj i roze boji.
30.01.2008. u 16h @ dpreview.com >
13880
Yamaha istinski surround zvuk
Yamaha je predstavila nove RH10MS Professional Monitor slušalice. Ove slušalice odlikuje ergonomični dizajn, 1/8’’ priključak koji ih čini kompatibilnim sa Mac i iPod uređajima a poseduje i 1/4’’ pirključak za povezivanje sa ostalim uređajima. Unutar svake slušalice nalazi se 40mm neodimijumski zvučniki dok je dužina kabla 3 metra. Ove slušalice koriste S-Logic tehnologiju koja je osmišljena od strane Ultrasone. S-Logic koristi decentralizovanu poziciju zvučnika koja odbija zvuk sa površine spoljnog uha umesto da zvuk direktno ide u unutrašnje uho. Na ovaj način se stvara efekat kao da muzika koja se sluša dolazi sa zvučnika koji su udaljeni jedan metar.
30.01.2008. u 16h @ macworld.com >
13879
Microsoft i Salesforce rivalitet
Bill Gates ovih dana treba, u okviru svoje poslednje „turneje“ pred penzionisanje, da poseti London gde će promovisati Microsoft-ovo poslednje izdanje vezano za customer relationship management (CRM). Naime, Gates će u Britaniji promovisati Dynamics CRM 4.0, kodnog naziva Titan. Ovaj proizvod prema najavama treba da donese takozvane multi-tenancy mogućnosti, što znači da Microsoft ili partneri mogu da hostuju višestruke instance softvera na jednom serveru i distribuira ju ga korisnicima preko interneta. Na ovaj način Microsoft bi se po usluzi koju pruža opasno približio Salesforce.com-u koji je na ovom tržištu već deset godina.
30.01.2008. u 15h @ itweek.co.uk >
13878
ReactOS 0.3.4
Pred korisnicima se našlo i novo izdanje ReactOS-a u seriji 0.3. U pitanju je kulminacija onoga na čemu su programeri ove kompanije radili poslednja tri meseca i donosi značajan progres koji je napravljen u različitim oblastima. Počevši od verzije 0.33 kompanija je odlučila da smanji vremenski period između izdavanja različitih verzija, a da istovremeno uspe da omogući u tom vremenskom periodu izdavanje stabilne verzije. Nova verzija donosi SSE/SSE2 podršku, nove plug and play i drivere za miša, punu sinhronizaciju za sve usermode dll-ove iz najnovijeg Wine izdanja. Tu je i podrška za RPC i IDL kao i unapređenja koja donose ubrzavanje korisničkog interfejsa.
30.01.2008. u 15h @ reactos.org >
13877
Unapređena QuickTime kompatibilnost
Maintain je izdala Cocktail 4.0.1 (Tiger edicija), update za održavanje za svoj softver opšte namene namenjen Mac OS X 10.4 Tiger operativnom sistemu. Cocktail je paket alata za održavanje i podešavanja interfejsa namenjen Mac OS X-u. Dizajniran je da omogući upotrebu jednostavnog grafičkog interfejsa za pristup brojnim naprednim UNIX funkcijama koje su ugrađene u Mac OS X. Softver omogućava pristup za pet kategorija: Disks, System, Files, Network i Interface. Novo u Tiger ediciji 4.0.1 je podrška za pražnjenje Microsoft Office 2008 cache-a, kompatibilnost sa Quick Time 7.4 i brojnim drugim manjim problemima koji su postojali u prethodnom izdanju.
30.01.2008. u 14h @ macworld.com >
13876
VNC Enterprise Edition 4.3
Izdata u novembru verzija 4.3 RealVNC-ovog VNC Enterprise Edition (VNC EE( poboljšava mogućnosti open-source Virtual Network Computing (VNC) sistema za daljinski pristup omogućavajući njegovu upotrebu u poslovnim okruženjima. Paket je dizajniran da olakša kućni rad i poslovnu saradnju kao i održavanje i podršku za daljinske sisteme. Sistem je takođe dostupan i u vidu Personal edicije. VNC EE koristi peer-to-peer arhitekturu koja ne zahteva centralizovani server. VNC server komponenta mora da bude isntalirana na klijentima da bi se omogućila daljinska kontrola. Ovo se može izvesti manuelno ili korišćenjem razvojnog alata dostupnog na RealVNC sajta.
30.01.2008. u 14h @ itweek.co.uk >
13875
Mandriva Linux 2008 Spring Beta 1
Prva beta verzija Mandriva Linux 2008 Spring kodnog naziva Ophrys je dostupna. Glavne nove karakteristike koje karakteriišu ovo predizdanje su: novi XML bazirani meta-informacioni sistem za pakete koji obezbeđuje informacije o paketima (opis, changelog, liste fajlova i drugo). Takođe, ova beta verzija donosi podršku za multimedijalne tastere koji su prisutni na svim novijim tastaturama. Jednostavne funkcije kao što je recimo promena jačine zvuka će reagvati trenutno. Tu je i Perl 5.10 koji je update-ovan na ovu verziju u odnosu na verziju Alpha 2. Nova verzija donosi podršku i za najnovije ATI i nVidia drivere kada je u pitanju grafika.
30.01.2008. u 13h @ wiki.mandriva.com >
13871
Update Z10fd na Z20fd
Fujifilm je update-ovao foto-aparat oznake Z10fd na Z20fd i koji sada karakterišu dve nove kolor šeme, 10MP senzor kao i unapređeni sistem detektovanja lica sa automatskim uklanjanjem crvenih očiju. Z20fd sada karakteriše snimanje MPEG-4 filmova kao i veliki broj različitih novih karakteristika koje su specijalno dizajnirane za tržište nove „generacije Z“. Novi Z20fd je savršen za slikanje portreta zahvaljujući Fujifilm-ovog tehnologiji za detektovanje lica koja je dizajnirana tako da optimizuje fokus, uravnoteženje belog i ekspoziciju za do 10 lica u jednom kadru. IrSimpleTM tehnologija omogućava brz i lak transfer slika na bilo koji IrSImpleTM omogućeni uređaj.
30.01.2008. u 13h @ dpreview.com >
13873
Fujifilm F100fd
Fujifilm je predstavio aparat za koji navodi da je digitalni foto-aparat ultimativne F serije a koji nosi nazi F100fd. Ovaj model je pozicioniran kao vodeći model a odlikuje ga 12MP rezolucija, 5x 28-140mm zum sočiva, Face Detection 3.0 kako i podešavanja osetljivosti do ISO 12800. Zahvaljujući kombinaciji naprednog Fujifilm Super CCD HR VIII senzora i RP (Real Photo) procesora III, ovaj široki dinamički opseg dramatično širi tonalne mogućnosti i garantuje savršene fotografije kako sa veoma svetlim tako i sa tamnim senkama. FinePix F100fd poseduje i Face Detection 3.0 tehnologiju koja automatski uklanja crvene oči. FinePIx F100fd je odličan za profesionalne fotografe.
30.01.2008. u 12h @ dpreview.com >
13872
AudioGrail 6.11.1.150
AudioGrail je sveobuhvatni alat koji omogućava da radite sve što vam padne na pamet kada su u pitanju audio fajlovi (MP3, OGG, MPC). On može veoma lako da vrši automatsko preimenovanje i izmene tagova muzičkih fajlova. Ovaj alat takođe analizira kvalitet, organizuje fajlove vašeg sistema, kreira „magični direktorijum“ za lakše pretraživanje audio kolekcije. AudioGrail takođe vrši konverziju kompresovanih muzičkih fajlova pripremajući ih za narezivanje na diskove u audio formatu. Ova verzija softvera je besplatna uz 30-dnevnu probnu verziju „Expert“ karakteristika. Ukoliko ove karakteristike želite da koristite i posle tog perioda njihova cena je $20.
30.01.2008. u 12h @ warp2search.net >
13874
Palm uređaji Vista kompatibilni
Nekada brilijantni proizvođač mobilnih uređaja, kompanija Palm je poslednjih dana imala velikih problema sa svojim proizvodima. I dok je dizajn bio kao i uvek odličan glavni problem ove kompanije je bio spor razvoj softvera. Ovo je najviše došlo do izražaja time što je kompanija objavila da su njeni uređaji sada kompatibilni sa Vista i Office 2007 softverima konkurentske kompanije Microsoft. Tako je kompanija tokom prethodnog vikenda objavila Palm Desktop by ACCESS 6.2 for Windows i HostSync Manager 7.0, čime je korisnicima Palm uređaja omogućeno da koriste Microsoft-ove operativne sisteme i proizvodne pakete.
30.01.2008. u 11h @ trustedreviews.com >
13869
Hitachi Blu-Ray kamkorder
Hitachi je nedavno dodao još jedan novi model liniji Blu-Ray kamkordera. U pitanju je model „DZ-BD9H“ koji nudi opciju snimanja sadržaja na hard drive kapaciteta 60GB ili direktno na Blu-Ray disk. Kamkorder karakteriše CMOS senzor rezolucije 5MP, kompanijina sopstvena „Picture Master“ tehnologija za obradu slike kao i potpuna usaglašenost sa BD-R 2.0 standardima. Interesantno, kod ovog modela se mogu koristiti i Blu-Ray rewritable diskovi, pa je moguće da sadržaj snimate na njih i kasnije ga editujete na računaru. Kamkorder podržava snimanje u rezoluciji 1920x1080 i hard drive omogućava devet časova snimanja, dok je na 8cm Blu-Ray disku moguće snimati jedan čas.
30.01.2008. u 10h @ trustedreviews.com >
13868
IBM izaziva Microsoft
IBM-ov softverski portfolio namenjen malim i srednjim preduzećima (SMB) mogao bi da bude izazov dominaciji Windows Small Business Server-a na SMB tržištu. IBM Foundations će biti u liniji sa malim poslovnim softverskim serverima baziranim na Linux-u, instaliranim u prostoriji i izgrađenim na IBM-ovom Express Advantage programu da bi se osigurala laka upotreba i instaliranje. Foundation će najverovatnije uključiti Lotus Domino Mail, kolaboracionu platformu, upravljanje fajlovima, directory servise, firewall, office prizvodne alate i alate za backup i povraćaj podataka. IBM je najavio i Bluehouse, beta Web-isporučen servis koji obezbeđuje dodatne servise za SMB korisnike.
30.01.2008. u 10h @ itweek.co.uk >
13866
Canon EOS 450D
Canon je predstavio novi kompaktni digitalni SLR, 12MP EOS 450D (Digital Rebel XSi). Sa prednje strane potpuno podseća na EOS 400D, međutim, karakteriše ga veliki broj značajnih unapređenja u odnosu na njega a među njima su 12MP CMOS senzor, 3.0’’ LCD monitor, Live View sa AF režimima, 14bitna obrada i RAW, unapređeni AF, 3.5 fps kontinuirano snimanje, veći vizir, SD/SDHC skladištenje kao i novi, veći kapacitet baterije. EOS 450D odlikuju karakteristike koje su se već dokazale u Canon-ovim profesionalnim EOS-1 seriji aparata, uključujući DIGIC III procesor slike i redizajnirani meni koji omogućuje karakteristike kao što su direktna kontrola Speedlite blica sa LCD ekrana.
30.01.2008. u 09h @ dpreview.com >
13864
OpenSuSE 11.0
Prethodne nedelje izdat je OpenSuSE 11.0 Alpha 1 i pored KDE 4.0, PulseAudio Integracije i update-ova različitih paketa, Alpha 1 verziju karakterišu unapređenja vezana za OpenSuSE instaler. Ovaj instaler koristi Qt4 i donosi brojna unapređenja. I dok se OpenSuSE razvijao svakim novim izdanjem, njegov instaler je ostajao nepromenjen i zaostajao za instalerima koje su nudile druge distribucije. Tako je kompanija odlučila da nova verzija dobije i novi instaler kojim OpenSuSE 11.0 ima mapu sveta (slično kao Anaconda) za odabir lokacije i podešavanje vremena. Ovo je samo jedna od karakteristika koje donosi novi instaler ali veoma pozitivno utiče na vizeulni utisak koji nudi.
30.01.2008. u 09h @ phoronix.com >
13865
Mobile Firefox
Na internetu su se pojavile prve slike koje pokazuju kako će izgledati Mobile Firefox, internet pretraživač kompanije Mozilla namenjen mobilnim uređajima. Ovo je prvi put da su se pojavili opipljivi dokazi na čemu Mozilla radi od oktobra, kada je ova kompanija prvi put pomenula Firefox Mobile. Kao i kod verzije pretraživača za računare omogućeno je pretraživanje po tabovima, a do četiri thumbnail-a Web stranica se mogu videti odjednom. U ovom ranom build-u dostupne su i karakteristike kao što su Favorites, istorija pretraživanja kao i QWERTY tastatura na ekranu. Za sada nema RSS funkcionalnosti, ali je kompanija najavila njenu dostupnost u kasnijim build-ovima.
30.01.2008. u 08h @ trustedreviews.com >
13867
Asus Nova P20
Asus Nova P20 je najnovija linija alternative Mac Mini-ju koju karakterišu male dimenzije a ovaj uređaj možete postaviti vertikalno ili horizontalno. Pored toga, poseduje tastere osetljive na dodir tako da prednja strana nije prenatrpana. Sa zadnje strane nalaze se četiri USB porta kao i tri audio priključka koji podržavaju surround zvuk. Osim toga, poseduje i DVI port ali korisnici uvek imaju mogućnost da upotrebe adapter i da ga pretvore u HDMI. Kao što je i bilo za očekivati specifikacije P20 su u linija sa onima koje karakteriše Mac Mini. Koristi Intel 2160 1.8GHz CPU, 1GB RAM-a, 120GB hard drive, DVD rezač kao i ugrađeni zvučnik i integrisanu Intel-ovu grafiku.
30.01.2008. u 08h @ crave.cnet.co.uk >
13863
Nokia kupuje Trolltech
Nokia je dala ponudu za kupovinu firme Trolltech, norveškog kreatora široko rasprostranjenog aplikacionog okvira za $153 miliona u gotovini. Čelnici kompanije Nokia nadaju se da će razvojni tim Trolltech-a dati sve od sebe za poboljšanje softvera. Trolltech razvija Qtopia, okvir koji se koristi za izradu korisničkih interfejsa za mobilne i ugrađene uređaje kao i Qt, razvojni okvir za ukrštene-platforme. Nokia se nada da će iskoristiti stručnost Trolltech-a za unapređivanje interfejsa na njihovoj S40 platformi za mobilne telefone i S60 platformi za smart telefone, ali pored toga akcenat je stavljen i na veliki broj softverskih platformi.
30.01.2008. u 07h @ news.yahoo.com >
13862
Diamondville laptop računari
Tajvanski proizvođač laptop računara Micro-Star International (MSI) trenutno radi na proizvodnji niskobudžetnih laptopova baziranih na Intel-ovom Diamondville procesoru. Ovi računari bi trebalo da predstavljaju konkurentsku ponudu Asustek Computer Eee računarima. Asustek Computer Eee laptop računari su kreirani da bi se prodavali na određenim tržištima kao što je indijsko. Ove računare težine manje od kilogram karakteriše Intel Celeron procesor, poseduje 7’’ LCD i može se bežičnim putem povezati sa internetom. Kada je reč o MSI konkurentskom računaru, on će se pojaviti kada Diamondville bude spreman, a to bi trebalo da bude u julu ili augustu mesecu.
30.01.2008. u 07h @ news.yahoo.com >
13861
Nexus 7000 svič
Kompanija Cisco je pre nekoliko dana u prodaju pustila neobično veliki svič koji nosi naziv Nexus 7000. Ovaj nedavno predstavljeni svič predstavlja ujedno i najveći svič koji je kompanija Cisco ikada predstavila, navodi se u saopštenju Doug-a Gourlay-a, jednog od direktora ove kompanije. Kućište ovog sviča poseduje maksimalnih 512 portova korišćenjem 10GB/s Ethernet modula ili 768 portova korišćenjem 1GB/s Ethernet modula. Sudeći prema navodu ove kompanije, protok može dostići i preko 15TB/s. Uređaj će takođe biti kompatibilan i sa 40 i 100GB/s Ethernet tehnologijom kada bude dostupna.
30.01.2008. u 06h @ theregister.co.uk >
13860
KDE okruženje za Windows i Macintosh
Open-source KDE desktop okruženje će u narednih nekoliko dana načiniti veliki korak prelaska između platformi sa širom podrškom za Windows i Mac OS X. Suština KDE desktop programa, Koffice suite i Amarok muzički plejer su takođe prenešeni. Ovi napori su velikim delom omogućeni na osnovu inherentne portabilnosti Trolltech-ovog Qt razvojnog alata koji čini osnovu koju korisni KDE softver. Qt je dizajniran za portabilnost cross-platforme a čak koristi i widget-e kako na Windows operativnom sistemu tako i na Mac OS X. Trolltech koristi model sa velikim brojem licenci koji čini Qt dostupnim u okviru GPL za razvoj open-source softvera.
30.01.2008. u 06h @ arstechnica.com >
13859
Nema informacija!
Samsung 2043NW
Na prvi pogled • Beograd • 30.01.2008.
Odličan monitor impresivnih karakteristika i odličnog kvaliteta izrade. Kontrast od 8000:1 i mogućnost prikaza rezolucije od 1920x1200 su neke od njegovih osobina. Ne treba zaboraviti ni ergonomiju, a ovaj model ima kako tilt tako i swivel podešavanje.
Saitek tastature
Na prvi pogled • Beograd • 30.01.2008.
Četiri modela veoma povoljne cene, ali vrlo dobre konstrukcije i zanimljivog dizajna. Naši favoriti su model napravljen od aluminijuma i multimedijalni model. Sigurno je da treba obratiti pažnju na ove modele, pošto spajaju vrlo dobru cenu i kvalitet.
Logitech QuickCam Pro 9000
Na prvi pogled • Beograd • 30.01.2008.
Ovo je vrhunska Web kamera koja dosta košta ali i pruža vrhunske performanse. Sa Carl Zeiss sočivom i rezolucijom od 2 mega piksela su rezultati zaista izuzetni. Ovo je verovatno jedna od najboljih Web kamera u ovom trenutku dostupna kod nas.