Arhiva - 24.01.2008.
Asus VENTO TA-B1 serija kućišta
Kompanija Asus je izdala novu VENTO TA-B1 seriju kućišta. TA-B1 Su u saglasnosti sa Intel-ovim Thermally Advvantaged Chassis (TAC) stanadardom koji obećava izvanrednu termalnu efikasnost održavajući nivo buke generisan rashladnim ventilatorom koji radi na najvišim brzinama na najnižim nivoima. CAG 1.1 bočni panel ovih kućišta omogućava gladak protok vazduha čime se snižava temperatura procesora i grafičke kartice. Mesta na kojima se nalaze drive-ovi i ulazni/izlazni portovi kod ovog modela su diskretno pokriveni čime se kućištu daje jednostavan i elegantan izgled dok su plava naponska LED dioda i indikator hard drive-a prisutni u minimalističkom stilu.
24.01.2008. u 17h @ fareastgizmos.com >
13762
LG.Philips 52'' multi-touch panel LCD
LG.Philips je na ovogodišnjem CES-u prikazala svoju najnoviju liniju javnih ekrana. Ovi ekrani koji su dizajnirani za komercijalnu i reklamnu upotrebu su veličine od 32 do 52’’. LG.Philips-ov 52’’ multi touch ekrani spadaju u ekrane koji su među najosetljivijim na svetu jer mogu da prepoznaju unos načinjen jednim prstom ili čak preciznijim instrumentima za pisanje. Koriste infracrvene senzore slike koji omogućavaju prepoznavanje dve zasebne tačke dodira. Ekrane karakteriše rezolucija od 1920x1080 piksela kao i brzina prenosa svetlosti od 95 do 100%. Kompanija je predstavila i 47’’ TripleView LCD ekran koji karakteriše ista rezolucija i 1.07 milijardi boja.
24.01.2008. u 16h @ fareastgizmos.com >
13761
Himax CMDI tehnologija
Himax Technologies je predstavila Cascade Moduilated Driver Interface (CMDI) patentiranu tehnologiju za LED notebook panele. CMDI tehnologija omogućava korišćenje tankih i laganih formi, sniženje troškova materijala, kao i nižu potrošnju energije kada su u pitanju LED notebook paneli i podrške za rezolucije do 1920x1200. Implementiranjem tehnologije štampana ploča panela i LCD pogonska ploča mogu da budu kombinovane u jednu ploču čime se smanjuje debljina notebook panela. Himax Technologies je osnovana 2001. a sedište kompanije nalazi se na Tajvanu.
24.01.2008. u 16h @ fareastgizmos.com >
13760
Asus DRW-2014S1T X multi drajv
Kompanija Asus je predstavila novi multi dirve Asus DWR-2014S1/S1/S1T koji podržava 5x pisanje na DVD-RAM medijima, 16x DVD +/- R/RW i 8x DVD+/-R dual layer medija izvore. Ovaj drive takođe poseduje Over Burn karakteristiku koja štedi dragoceno vreme korisnika. Tako na primer ova karakteristika omogućava da DL 2.4x diskove narezujete brzinom od 8x. Korisnicima je tako potrebno da utroše svega 18 minuta za backup podataka umesto 47 koliko bi bilo potrebno da se narezivanje vrši bez ove karakteristike. Drive takošđe usvaja nekoliko inovativnih tehnologija narezivanja kao što su FlextraLLink koji sprečava buffer under run probleme.
24.01.2008. u 15h @ fareastgizmos.com >
13759
LG.Philips LCD 14.3'' kolor e-papir
Kompanija LG:Philips LCD će debitovati na tržištu sa 14.3’’ fleksibilnim kolor e-papirom najviše rezolucije na svetu. 14.3’’ e-pair koji je ekvivalent A4 listu papira predstavlja značajno unapređenje u odnosu na svoje prethodnike, pre svega zahvaljujući rezoluciji od 1280x800 piksela kao i mogućnošću da prikaže 16.7 miliona boja, što ga čini idealnim za upotrebu u vrhunskim multimedijalnim aplikacijama. Ovi ekrani su ekstremno energetski efikasni, a koriste energiju samo onda kada se slike menjaju. Elektronski papir kompanije LG.Philips LCD ima ugao vidljivosti od celih 180°, pa su slike uvek kristalno jasne.
24.01.2008. u 15h @ fareastgizmos.com >
13757
Lenovo IdeaPad Y710 notebook
Kompanija Lenovo najavila je ulazak na globalno korisničko PC i notebook tržište predstavljanjem nove linije notebook i desktop personalnih računara. Lenovo je tako dizajnirao IdeaPad Y710 notebook PC za korisnike koji žele visok nivo performansi kada je zabava u pitanju. Notebook karakteriše glatka, plava metalizirana površina dok se na poklopcu sa gornje strane nalazi Lenovo logo. Integrisana 1.3MP kamer au kombinaciji sa Lenovo-ovim VeriFace softverom za prepoznavanje lica pomaže kontrolu pristupa vašem laptopu prepoznajući kada vi sedite za tastaturom. Model koristi Intel Centrino tehnologiju, ATI grafiku a karakteriše ga i WLAN konektivnost.
24.01.2008. u 14h @ fareastgizmos.com >
13758
WD GreenPower AV hard drive
Kompanija Western Digital je dizajnirala novu GreenPower (GP) verziju WD AV hard drive-ova sa tehnologijama koje obezbeđuju hladniji i tiši rad i manju potrošnju energije. GreenPower familija Western Digital hard drive-ova za desktop, poslovne i audio/video aplikacije smanjuje potrošnju energije za 40% u odnosu na standardne drive-ove. Nova WD AV-GP familija drive-ova nudi kapacitete od 500GB, 750GB i 1TB i savršena je za audio i video primene kao što su digitalni video rikorderi kao i snimanje pri video nadgledanju. Precizno dizajnirana osnova drive-ova kao i poklopac od nerđajućeg čelika omogućavaju gotovo nečujan rad drive-ova u zvučno osetljivim okruženjima.
24.01.2008. u 14h @ fareastgizmos.com >
13756
BTC Only You 2.5'' HDD kućište
BTC Only You je istinsko hardverski bazirano „on the fly“ enkripciono i dekripciono rešenje pri čemu brzina pisanja sa i na HDD nije ugrožena već je jednaka kao kod standardnog HDD okruženja. „Only You“ znači da samo vi možete da pristupite podacima. Korisnik treba da prođe trostruku sigurnosnu zaštitu pre nego što može da vidi svoje podatke ili multimedijalne fajlove. Trostruka sigurnost uključuje najbolje sigurnosne tehnologije i algoritme zaštite. Iako je Windows Vista izgrađena sa enkripcionim karakteristikama za interni HDD, ne nudi sigurnosnu karakteristiku da zaštiti podatke koji su na eksternom HDD-u, što se može nadomestiti Only You kućištem.
24.01.2008. u 13h @ fareastgizmos.com >
13755
Lenovo ultra mali PC
Kompanija Lenovo je obelodanila prototip ultra malog PC-ja koji teži svega 300 grama. Ovaj PC koristi „Menlow“ novu platformu koju kompanija Intel planira da zvanično predstavi tokom godine. Sam računar koristi Linux OS. Na ekranu se nakon 20 sekundi koliko je potrebno da se operativni sistem pokrene pojavljuju ikone za povezivanje sa internetom, zabavne sadržaje ili početnu stranu. Računar je opremljen Silverthrone procesorom izrađenim u 45nm tehnološkom procesu, sa 4 ili 8GB SSD driveom i 4.8’’ ekranom koji može da prikaže rezoluciju 800x480 piksela. Od opcija povezivanja podržani su bežični LAN, Bluetooth i EDGE ili TDS-CDMA.
24.01.2008. u 13h @ fareastgizmos.com >
13754
Corel softver u Canon HD kamkorderima
Kompanija Corel je objavila da je njen Corel Software Suite odabran od strane kompanije Canon da se isporučuje zajedno sa Canon HG10 i HR10 ASVCHD kamkorderima. Softverski paket uključuje Ulead DVD MovieFactory i Corel WinDVD. Softver omogućava brz pristup najpopularnijim funkcijama preko jedinstvenog GuideMenu-ja za editovanje i pravljenje video klipova. Softver omogućava vlasnicima Canon kamkordera da edituju video a zatim ga vrate nazad na kamkorder ili narežu na DVD. Canon HG10 i HR10 AVCHD kamkorderi su savršen primer snažnog trenda koji dovodi video snimanje visoke definicije među mase, navodi kompanija Corel.
24.01.2008. u 12h @ i4u.com >
13753
Oracle kupuje Captovation
Istog dana kada e obelodanila planove o kupovini kompanije BEA Systems, kompanija Oracle je najavila planove za kupovinu još jedne kompanije – Captovation. Softver ove kompanije koja se bavi kreiranjem odkumenata će biti uključen u Oracle-ov postojeći paket za upravljanje. Očekuje se da se svi poslovi vezani za ovu transakciju okončaju tokom sledećeg meseca. Oracle i Captovation od ranije imaju blisku saradnju. Captovation-ov softver je integrisan sa Oracle-ovim proizvodima za upravljanje slikama i procesima kao i za univerzalno upravljanje sadržajima.
24.01.2008. u 12h @ infoworld.com >
13752
Rast potražnje za DDR3?
DRAM čipovi koji još uvek nisu postali mainstream za korisnike personalnih računara – DDR3 će početi svoje mesto u značajno većem broju PC-ja da traže u trećem kvartalu ove godine, smatraju tajvanski proizvođači. Inotera Memories, zajednički projekat Qimonda-e i Nanya Technology sklopljen sa namerom proizvodnje DRAM-a je započeo pilot proizvodnju 1GB DDR3 čipova ove godine sa planovima za masovnu proizvodnju upravo u trećem kvartalu. Iz ove kompanije navode da već postoje zahtevi za ovim čipovima, ali da se pravi bum očekuje u trećem kvartalu. Pojedine kompanije kao što je Samsung već isporučuju DDR3 ali u malim količinama.
24.01.2008. u 11h @ infoworld.com >
13751
Fujitsu LOOX U50XN sa 64GB SSD
Kada je u pitanju veoma lagani notebook računar kompanije Fujitsu LOOX U50XN, koji je poznat na nekim tržištima i kao U810, kompanija je odlučila da ga ponudi u nešto drugačijoj konfiguraciji. Tako na primer korisnici koji to žele mogu od proizvođača da naruče da im isporuči ovaj model sa solid state drive-om kapaciteta 64GB umesto sa klasičnim obrtnim drive-om. Što se tiče ostalih specifikacija ovog modela, one ostaju iste. Naravno dodavanje ovako finog hardvera mora da utiče i na cenu uređaja pa će korisnici koji se odluče za ovu privilegiju da plate oko $890 za nju. Uređaj bi u ovoj konfiguraciji trebao da stigne od marta.
24.01.2008. u 11h @ engadget.com >
13750
Ružičasti iPod nano
Apple je najavio da dodaje novi ružičasti iPod nano svojoj liniji najpopularnijih muzičkih plejera na svetu. Vrlo traženi ružičasti iPod nano je dostupan kao model od 8 GB. Ovaj iPod sadrži dvoinčni ekran koji korisnicima omogućuje gledanje filmova, ili pak TV emisija i muzičkih video klipova, omogućuje do 24 sata slušanja muzike ili pet sati gledanja video sadržaja na samo jednom punjenju, a upakovan je metaliziranu kreaciju sačinjenu od anodiranog aluminija i sjajnog nerđajućeg čelika koji je takođe dostupan i u sivoj, crnoj, plavoj i zelenoj boji. Cene i dostupnost novog iPod-a na srpskom tržištu biće objavljene uskoro.
24.01.2008. u 10h @ apple.co.yu >
13764
Novi izgled M i T serije Gateway laptopova
Kompanija Gateway je primenila nešto drugačiji pristup da bi povećala prodaju svojih laptop računara. Pretpostavivši da značajan deo kupaca čine mladi i tinejdžeri ova kompanija je odlučila da umesto komplikovanih brojki koje donose informacije o radnom taktu procesora ili količini memorije, korisnicima predstavi novi izgled M i T serije laptopova. Tako su korisnici u mogućnosti da poruče laptopove čija su kućišta u pet različitih boja i to plavoj, crvenoj, srebrnoj, bordo i svetlo plavoj. Ovi modeli su dostupni sa različitim Intel Dual Core i Core 2 Duo procesorima i sa početnom cenom od $750.
24.01.2008. u 10h @ engadget.com >
13749
Samsung 31'' AMOLED ekran
Kompajija Samsung je postala prva na svetu koja je razvila 31’’ active-matrix organic light emitting diode (AMOLED) ekran. AMOLED koji emituje svetlost kada se elektricitet primeni na organske materijale, stvara svetlije i jasnije slike nego LCD i plazma ekrani. Globalni proizvođači ekrana se utrkuju ko će proizvesti veće ekrane ovakvih karakteristika a do sada je rekord držao Sony sa ekranom od 27’’. Samsung Electronics je svoj 31’’ AMOLED ekran prikazao na ovogodišnjem CES događaju koji je početkom godine održan u Las Vegasu.
24.01.2008. u 10h @ fareastgizmos.com >
13748
IBM dodaje podršku za Ubuntu
Kompanija IBM je pre nekoliko dana obelodanila da će u svoju ponudu uvrstiti još jednu Linux distribuciju za koju će obezbediti podršku pored dve već postojeće distribucije: Red Hat-a i Novel-ovog Suse Linux-a. U pitanju je Ubuntu, distribucija koja stiže iz kompanije Canonical a takođe je podržana od strane Sun-a. Ubuntu će podržavati kompletan Open Collaboration Client Solution, počevši sa izdavanjem Notes 8.5 u drugoj polovini ove godine. Open Collaboration Client Solution će uključiti Lotus Connections softver za društvene mreže, Quickr softver za timski baziranu saradnju i upravljanje dokumentima i Expeditor, Eclipse baziranu ukrštenu Rich Client platformu.
24.01.2008. u 09h @ betanews.com >
13747
Microsoft e-Government u Srbiji
Na skupu Government Leaders Forum Europe, Microsoft je predstavio Citizen Service Platform (CSP), rešenje koje će organima državne uprave na svim nivoima pomoći da brže pružaju usluge građanima putem interneta. Citizen Service platforma je rezultat saradnje Microsofta sa partnerima iz brojnih zemalja i razvijena je kako bi se odgovorilo na potrebe koje su se javile u organima državne uprave širom sveta, kao i da bi se građanima u različitim regionima pružile usluge na najvišem nivou. Platforma predstavlja plod Microsoftove strategije i vizije uz pomoć koje državne uprave razvijaju održiva, prilagodljiva i proširiva rešenja za građane i grade neophodnu IT infrastrukturu koja ih podržava.
24.01.2008. u 09h @ microsoft.com >
13763
McAfee Total Protection
Total Protection for Data, izdata od strane kompanije McAfee, uključuje enkripcionu tehnologiju koju je ova kompanija stekla nedavnom kupovinom SafeBoot-a. Pored toga SafeBoot Data Protection paket je dizajniran za enkriptovanje kako celokupnog hard drive-a tako i pojedinačnih fajlova i direktorijuma. Prema informacijama sa zvaničnog sajta kompanije McAfee, na listi karakteristika Total Protection-a nalazi se dvofaktorska preboot autentifikacija – koja podržava smart kartice i USB oznake – zajedno sa upotrebom algoritama kao što su RC5-1024 i AES-256 za uspostavljanje snažne enkripcije.
24.01.2008. u 09h @ betanews.com >
13746
Još jedan Excel 2003 exploit
Sigurnosna kompanija Secunia prijavila je još jedan exploit koji je ocenila ekstremno kritičnim i koji uključuje verzije Excel 2003 aplikacije na koje nije primenjen Service Pack 2. Iako je Microsoft izdao sigurnosni savet vezan za problem, nema dostupnih detalja oko prirode exploit-a. Prema savetu Microsoft-a, korisnicima se preporučuje da ne otvaraju Excel 2003 dokumente od neproverenih izvora ili da koriste alat nazvan Isolated Compatibility Environment (MOICE) deo Office Compatibility paketa koji konvertuje fajlove u novi Office Open XML format. Preko Compatibility Pack-a konvertovanim fajlovima i dalje može da se pristupi preko Excel-a 2003.
24.01.2008. u 08h @ betanews.com >
13745
Gefen USB-to-DVI
Na nedavno okončanom CES događaju, Gefen je bila jedna od kompanija koje su se nadale da će na neki način privući pažnju. Ova firma je predstavila svoj novi proizvod koji obezbeđuje DVI video signal sa računara korišćenjem USB kabla. Gefen USB-to-DVI grafički adapter se priključuje u USB 2.0 port i obezbeđuje video u DVI-I formatu rezolucije do 1600x1200. Ovaj uređaj podržava 32-bitne verzije XP i Windows 2000 dok su verzije za OS X i Vista-u trenutno u razvoju. Minimalni hardverski zahtevi su 1.2GHz ili procesor veće brzine, 512MB RAM-a, 12MB prostora na disku, SVGA (800x600) ili jači video adapter i monitor.
24.01.2008. u 08h @ betanews.com >
13744
Nove Blu-ray 2.0 specifikacije
Sa iznenadnim i neočekivanim obaveštenjem od strane Warner-a da će ovaj studio odustati od HD DVD podrške u korist Blu-raya, čini se da se bitka oko formata polako privodi kraju. Sa nastupajućim 2.0 igračkim profilom od Blu-ray igrača se zahteva da budu umreženi, čime će kompanija Sony konačno izvući keca iz rukava, PlayStation 3 koji je jedan od najboljih Blu-ray igrača na tržištu a po svoji prilici još dugo će tako biti. Ono što 2.0 profil donodsi jeste slika-u-slici kao i online funkcionalnost za Blu-ray diskove. Ovi filmovi će imati BD-Live oznake na kutijama tako da će korisnici znati da su za njih neophodni 2.0 kompatibilni plejeri.
24.01.2008. u 07h @ arstechnica.com >
13743
Zakrpe za sedam slabih tačaka
Kompanija Apple je objavila nekoliko zakrpa među kojima su sigurnosne zakrpe za iPod Touch, iPhone i QuickTime media softver, međutim, ovoga puta zakrpa za QuickTime nije obezbeđena te on ostaje i dalje ugrožen zbog nedavno otkrivenog Real-Time Streaming Protocol (RTSP) eksploita. QuickTime 7.4 obuhvata četiri slabe tačke koje utiču na Mac OS X v10.3.9, Mac OS X v10.4.9 ili kasnije, Mac OS X v10.5 ili kasnije, Windows Vista i Windows XP SP2. Slabe tačke su povezane za mogućim ugrožvanjem memorije do kojeg dolazi na osnovu načina na koji QuickTime upravlja Sorenson 3 video fajlovima, Image Descriptor Atoms, PICT fajlovima i Macintosh Resource zapisima.
24.01.2008. u 07h @ informationweek.com >
13742
Zend cilja poslovni PHP
Fokusirajući se na poslovne korisnike, PHP (Hypertext Preprocessor) proizvođač alata Zend Technologies je u toku jučerašnjeg dana započeo sa isporukom verzije 3.6 njihovog Zend Platform aplikacionog servera za PHP kao i Zend Studio za Eclipse, IDE za PHP baziran na Eclipse open source tehnologiji. Ova dva proizvoda će preduzeti još jedan korak ka poslovnoj spremnosti, izjavio je Andi Gutmans potpredsednik kompanije. Zend platformu odlikuje veliki broj karakteristika a među njima su praćenje HTTP, Apache i Java događaja, proširene performanse upozorenja kao i bolja dijagnostika uklanjanja problema na razvojnim serverima.
24.01.2008. u 06h @ news.yahoo.com >
13741
IBM i SAP razvijaju zajednički softver
Kompanije koje pružaju usluge i bave se izradom softvera, IBM i SAP, dugogodišnji partneri, u četvrom kvartalu će tržištu da predstave svoj prvi zajednički softver. Proizvod, čiji je radni naziv Atlantic, omogućiće korisnicima da pristupe SAP Business Suite aplikacijama za analitičare preko IBM-ovog Lotus Notes desktop softvera. IBM i SAP kompanija, koju su osnovali nekadašnji zaposleni kompanije IBM, sarađuju čitavih 35 godina. Dve kompanije su često bile meta ponavljanih špekulacija o spajanju, a u njihovom zajedničkom saopštenju navodi se da je hiljade zajedničkih korisnika zahtevalo funkcije koje će Atlantic obezbediti.
24.01.2008. u 06h @ news.yahoo.com >
13740
Nema informacija!
Gigabyte GA-P31-DS3L
Na prvi pogled • Beograd • 24.01.2008.
Odlična matična ploča koja kombinuje novi, P35 i stariji 975X čipset. Tako po vrlo povoljnoj ceni se dobijaju mnoge opcije koje se ređe sreću u srednjoj klasi. Jedina mana i napomena ide na račun probirljivosti po pitanju memorije, pošto ova ploča ima određenih ograničenja.
Leadtek WinFast Infinity
Na prvi pogled • Beograd • 24.01.2008.
Veoma interesantan eksterni TV tjuner sa tonom dodatnih mogućnosti. Strimovanje video sadržaja je moguće putem obične, žične mreže ili preko WiFi bežične. Moguće je povezati do 4 računara bežično i jedan putem Interneta i istovremeno strimovati video sadržaj u DVD kvalitetu.