Arhiva - 26.12.2007.
Izdat Tcl/Tk 8.5.0
Nakon pet godina razvoja izdat je Tcl/Tk 8.5 i to za sve glavne platforme. Nova verzija donosi brojne pogodnosti uključujući značajno ubrzanje preko naprednog bytecode engine-a, snažniju lokalizaciju za aplikacije, integrisanu proizvoljno preciznu aritmetiku, veliki broj novih widget-a, anti-aliased tekst podršku za sve platforme kao i novi kod-modul sistem upravljanja koji održavanje instalacije čini zaista lakim. Više informacija o novim karakteristikama ovog izdanja kao i Tci/Tk su opšte dostupne na zvaničnom Tci/Tk Web sajtu.
26.12.2007. u 13h @ it.slashdot.org >
13504
JkDefrag 3.33
U pitanju je besplatni (izdat pod uslovima GNU General Public licence) alat za defragmentaciju diska i optimizovanje namenjen Windows 2000/2003/XP/Vista/X64 operativnim sistemima. Alat karakteriše kompletna automatizovanost, brzina, nekoliko strategija optimizacije kao i mogućnost rada sa floppy diskovima i USB stick-ovima. Softver se može preuzeti kao Windows verzija, commandline verzija (za planiranje izvršavanja preko planera zadataka ili za upotrebu iz skripte administratora), screensaver verzija kao i DLL biblioteka (za upotrebu iz programskih jezika).
26.12.2007. u 12h @ filehippo.com >
13503
NX-7 GPS navigacioni sistem
NX-7 je navigacioni sistem koji dolazi iz Koreje i koji karakteriše super tanak profil. Koristi super osetljivi siRF Star III GPS prijemnik i poseduje 4.3’’ ekran sa odnosom strana 16:9. Ovaj uređaj poseduje ugrađeni DMB prijemnik za gledanje digitalno emitovanih TV kanala dok ste u pokretu, a tu su i razne druge multimedijalne karakteristike. Ukoliko pak želite da pogledate neki DVD film na raspolaganju vam je DVD in port na uređaju. Za sada nema informacija o ceni niti konačnoj dostupnosti ovog uređaja ali to će se svakako dogoditi u toku sledeće godine.
26.12.2007. u 12h @ navigadget.com >
13502
Wikia pokreće pretragu 7. januara
Osnivač Wikipedia-e Jimmy Wales je najavio da će ova kompanija od 7. januara pokrenuti open source projekat za pretragu za koji se nada da bi mogao da predstavi izazov za Google i druge igrače na ovom polju. Wikia Search projekat je baziran na osnovnim tehnologijama kada su pretrage u pitanju, uključujući aplikaciju za pretragu, algoritam pretrage i Web crawler. Projekat će omogućiti tehnološkim entuzijastima da pomognu filtriranje sajtova i rangiranje rezultata pretrage koristeći model zajednice koji je već primenjen kod Wikipedia-e. Ideja je korisnicima ponuditi mehanizam pretrage koji je transparentniji u odnosu na već prisutne pretraživače.
26.12.2007. u 11h @ news.yahoo.com >
13501
Rastu akcije Red Heta
Akcije kompanije Red Hat su skočile za 10% u prošli petak, samo jedan dan nakon što je ovaj distributer open source softvera objavio rast prihoda u trećem kvartalu i promene u rukovodstvu kompanije. Kompanija je objavila da će od početka sledeće godine James Whitehurst preuzeti funkciju predsednika i izvršnog direktora kompanije. On je prethodno bio jedan od rukovodilaca kompanije Delta Air Lines Inc. Red Hat je objavio da je neto prihod kompanije za kvartal koji je okončan 30. novembra porastao na $20.3 miliona ili 10c po deonici, u poređenju sa $14.6 miliona ili 7c po deonici koliko je iznosio u istom periodu pre godinu dana.
26.12.2007. u 11h @ news.yahoo.com >
13500
Sharp i Toshiba formiraju savez
Sharp i Toshiba su postigli dogovor prema kojem će blisko sarađivati kada je u pitanju poslovanje vezano za poluprovodnike i LCD tehnologije. Elektronski giganti će partnerstvo formirati u fiskalnoj 2008. sa nadom da će ovaj potez svakoj od kompanija omogućiti da u potpunosti i efektivno koristi snagu i resurse koji su im na raspolaganju. Ovo se pre svega odnosi na tehnologije i veštine kompanije Sharp kada su pitanju LCD tehnologije, odnosno Toshiba-ine kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika. Sharp će koristiti Toshiba-ine integrisane čipove velikog opsega (LSI) za proizvodnju LCD-ova, dok će Toshiba koristiti Sharp LCD module za 32’’ i veće televizore.
26.12.2007. u 10h @ vnunet.com >
13499
Genius zvučni sistem
Kompanija Genius je predstavila aktivni zvučni sistem N serije koji se sastoji od tri komponente. Sistem nosi naziv SW-N2.1 1100 i karakteriše ga 28W RMS izlazne snage. SW-N2.1 1100 karakteriše polirana crna završna obrada sa hromiranim ukrasima kao i fabrička prednja maska za satelite. Zvučni sistem se može koristiti sa panel personalnim računarima, notebook-ovima i drugim audio uređajima. Kućište sub-woofer-a je izrađeno od drveta i poseduje ugrađeni 5’’ zvučnik koji obećava niske tonove koje karakteriše čvrstina i nepostojanje iskrivljenosti zvuka. Sa druge strane sateliti poseduju 2 zvučnika dimenzija 2’’ koji obezbeđuju vrhunsku reprodukciju visokih tonova.
26.12.2007. u 10h @ techtree.com >
13498
Buffalo 400GB eksterni drive
Kompanija Buffalo je najavila prvi na svetu portabl eksterni hard drive (HD-PS400U2) u okviru MiniStation serije koji karakteriše kapacitet skladištenja od 400GB. MiniStation 400GB TurboUSB je hard drive koji se obrće brzinom od 5400 o/min i koji ne samo da omogućava korisnicima da ogromne količine podataka nose sa sobom već koristi i prednosti Buffalo TurboUSB tehnologije. Ključna prednost ove tehnologije se odnosi na unapređenje performansi kada je u pitanju brzina prenosa fajlova u iznosu od 64% u odnosu na klasične drive-ove. Drive poseduje karakteristike koje ga štite od udara i ne zahteva eksterni izvor napajanja već se ono vrši preko USB konekcije.
26.12.2007. u 09h @ techtree.com >
13497
Epson portabl foto štampač
Epson je predstavio PictureMater PM270 4R portabl foto štampač. Ovaj model koristi Claria fotografske boje zahvaljujući kojima postiže kvalitet štampe kakav se postiže u foto laboratorijama. PictureMate PM270 kombinuje kvalitet i brzinu koji se manifestuju štampanjem fotografije foto kvaliteta za svega 37 sekundi. Kompanija navodi da fotografije odštampane na ovaj način mogu da traju do 200 godina. Štampač karakteriše i integrisana Claria PhotEnhance karakteristika, automatska korekcija koja optimizuje tonove boja kože, raspored boja kao i nivoe ekspozicije. PictureMate PM270 takođe poseduje 3.6’’ kolor LCD ekran koji omogućava i štampanje bez upotrebe računara.
26.12.2007. u 09h @ techtree.com >
13496
Novi Transcend multi-card čitač
Kompanija Transcend je najavila dostupnost svog novog multi-card čitača oznake M5. Kompanija tvrdi da je ključna karakteristika ovog čitača njegov moderan stil, kompaktna forma, kao i nepostojanje potrebe za korišćenjem bilo kakvih adaptera. Svih pet slotova za kartice koji postoje na ovom čitaču su jasno označeni čime se vrlo lako izbegava konfuzija. Sa podrškom za najnovije memorijske kartice, M5 omogućava brz i lagani transfer muzike, video sadržaja, fotografija i dokumenata preko USB 2.0 interfejsa. M45 prenosi podatke brzinama do 480Mb/s i karakteriše ga podrška za najnovije SD 2.0 i MMC 4.0 standarde vrhunskih memorijskih kartica.
26.12.2007. u 08h @ techtree.com >
13495
HP Photosmart C4388 AIO
Hewlett Packard je najavio Photosmart C4388 all-in-one uređaj namenjen kućnim korisnicima koji karakterišu funkcionalnosti štampanja, skeniranja, kopiranja, kao bežičnog štampanja. C4388 karakteriše 1.5’’ kolor LCD ekran kao i poboljšana tehnologija nanošenja boja koja precizno smešta slojeve tanušnih kapljica boje na papir proizvodeći vrhunsku štampu. Uređaj takođe korisnicima omogućava funkciju kopiranja sadržaja bez korišćenja računara, što se obavlja preko jednog dodira tastera za skeniranje i kopiranje. Smart Web softver za štampanje koji karakteriše ovaj model omogućava korisnicima da sa Web stranica štampaju samo one sadržaje koji su im potrebni.
26.12.2007. u 08h @ techtree.com >
13494
nVidia GeForce 9600 GT
Kompanija nVidia će imati najmanje jednu video kartu srednjeg opsega u proizvodnoj liniji koja će biti predstavljena početkom naredne godine a koja će nositi naziv GeForce 9 serija. Ovaj proizvođač grafičkih karti će objaviti GeForce 9600 GT kao svoj prvi mainstream model koji će biti zasnovan na 65nm proizvodnom procesu kao što je bio slučaj sa nedavno objavljenim karticama GeForce 8800 GT, što će omogućiti niske zahteve za hlađenjem i potrebnom energijom a istovremeno će omogućiti brzinu radnog takta jezgra od 500MHz i efektivnu brzinu memorije od 2GHz. Podržani operativni sistem još uven nije objavljen mada se pretpostavlja da će biti pružena višeplatformska podrška.
26.12.2007. u 07h @ electronista.com >
13493
HP izdao zakrpu za bug
Hewlwtt-Packard je izdao zakrpu kojom se rešavaju problemi koji su otkriveni u programu za upravljanje koji su ugrađeni u računarima, štampačima kao i drugom hardveru koji može biti iskorišćen od strane potencijalnih napadača. Zvaničnici komapnije HP apeluju na korisnike da preuzmu i instaliraju ovu zakrpu i time reše probleme koji su otkrivene u toku prethodne nedelje. Danska kompanija Secunia ASP označila je Software Update veoma kritičnim. Svi korisnici koji nisu primili sigurnosno upozorenje od strane kompanije putem email-a, više obaveštenja i saveta mogu pronaći na Bugtraq security mailing listi na kojoj je takođe objavljeno upozorenje.
26.12.2007. u 07h @ computerworld.com >
13492
Nova zakrpa za Safari
Kompanija Apple pre nekoliko dana ponovo je izdala update za svoj Safari pretraživač. Nakon prve izdate zakrpe korisnici su se žalili na stalan krah pretraživača nakon učitavanja određenih Web sajtova. Nova zakrpa je objavljena u prošli petak i nosi oznaku Security Update 2007-009 v1.1 u okviru koje su obuhvaćeni problemi poznati iz Security Update 2007-009 koji dovode do kraha pretraživača. Najveći broj problema na koji su se korisnici žalili pojavio se sa PayPal sajtom za elektornsko plaćanje a korisnici su naglasili da su problemi počeli nakon instaliranja prvobitne zakrpe.
26.12.2007. u 06h @ computerworld.com >
13491
Uhapšen kreator štetnog softvera
U julu mesecu pojavio se sofisticirani generator malware-a poznat pod nazivom Pinch Pro. Iako sam po sebi nije trojanac, Pinch Pro obezbeđuje okvir za kreatore štetnih programa za kreiranja i dizajn njihovih sopstvenih crva i trojanaca, od kojih svaki može biti specijalno osmišljen da prijavljuje određene podatke, da preuzme kontrolu nad računarom ili da uništi određene komande ili fajlove. Pich je postao veoma popularan u Rusiji a nedavno je tamošnja policija uhapsila dva autora ovog programa, Ermishik-a i Farkhutdinov-a, koji se trenutno nalaze u pritvoru a očekuje se da suđenje počne u najskorije vreme.
26.12.2007. u 06h @ arstechnica.com >
13490
Nema informacija!
Call of Duty 4: Modern Warfare
Na prvi pogled • Beograd • 26.12.2007.
Sam podnaslov govori dosta o radnji igre kao i realnosti priče. Igra je zasnovana na činjenici da rat postoji i da se odvija upravo sada, samo u tajnosti. Pomerajući radnju igre za 60 godina unapred autori igre su učinili jako hrabar potez.
Sjajni BenQ T800
Na prvi pogled • Beograd • 26.12.2007.
Stvarno je uživajne poigrati se sa gadgeto ovog kvaliteta. Izuzetno kvalitetne izrade, čvrstog i metalnog je kućišta, a fotografije oštre i odličnih boja. Većina podešavanja su automatska, a ekran osetljiv na dodir će prilično olakšati korišćenje.
Logitech Audio Hub za laptop
Na prvi pogled • Beograd • 26.12.2007.
Dodatak za korisnike laptop računara objedinjuje 2.1 zvučni sistem i 3-portni USB hub. Sa njim dolazi i postolje - nosač za Web kameru, a dobro je da vam uopšte nije potrebna zvučna kartica da bi slušali muziku. Odličan zvuk će garantovati da će biti dosta onih koji će rado isprobati kako radi.