Arhiva - 24.12.2007.
Update konvertora za Mac
Microsoft je objavio novu beta verziju svog Open XML File Format konvertora za Mac. Nova verzija predstavlja neophodnu opremu koja će pomoći korisnicima Mac sistema da konvertuju dokumente izrađene u Microsoft-ovom privatnom Open XML standardu (koji još nije ratifikovan kao industrijski standard) u format koji je kompatibilan sa Office 2004 i Office v.X za Mac formatima. Softver ima mogućnost kako za pojedinačno tako i grupno konvertovanje sledećih Open XML formata: Word Documet (*.docx), Word Macro-Enabled Documents (*.docm), PowerPoint presentation (*.pptx), PowerPoint Show (*.ppsx) i PowerPoint Template (*.potx). Ovaj softver nije kompatibilan sa Office-om 2008.
24.12.2007. u 12h @ pcworld.com >
13472
Microsoft potpisao Open source dogovor
Kompanija Microsoft je potpisala jedan od retkih dogovora sa open source softverskom grupom koji bi je mogao spasiti dela sankcija koje prema ovoj kompaniji sprovodi Evropska komisija. Komisija je još 2004. donela odluku da Microsoft mora da omogući konkurenciji iste uslove rada na svojim softverima koje ima i on, a ova odluka je još uvek predmet spora. Pomenuti dogovor je potpisan sa neprofitnom Protocol Freedom Information Fondacijom koja je fokusirana na pomoć Samba-i, neprofitnom proizvođaču besplatnog, open-source serverskog softvera. Ovaj dogovor omogućava održavanje Sambe modernom u korak sa promenama koje se čine u Microsoft Windows-u.
24.12.2007. u 12h @ nytimes.com >
13471
Apple zatvorio fan sajt
Apple Inc, je postigla dogovor vezan za tužbu koju je podnela protiv sajta koji su kreirali fanovi Apple proizvoda. Kao deo ovog dogovora Web sajt ThinkSecret.com će biti ugašen. Apple je tužio sajt u januaru 2005, nakon što su na njemu otkrivene informacije koje su se odnosile na tada dolazeće bare bones Mac računare, dve nedelje pre nego što su oni obelodanjeni. Prema uslovima dogovora koji su objavljeni na ThinSecret.com, identitet ljudi koji su ove informacije obezbedili neće biti otkriven. Sudija koji je presedavao ovim slučajem odbio je zahtev Apple-a da bude objavljen identitet osoba koje su otkrile informacije. Apple je odbio da komentariše detalje dogovora.
24.12.2007. u 11h @ nytimes.com >
13470
IBM kupuje Solid Information
Kompanija IBM je pre nekoliko dana objavila informaciju da je postigla dogovor o kupovini kompanije koja obezbeđuje softver za baze podataka Solid Information Technology, od privatnih vlasnika za sumu koja nije objavljena. Kompanija Solid očekuje oko $14.4 miliona prihoda u tekućoj godini. Iz IBM-a najavljuju očekivanja da će kompletan proces kupovine biti okončan u prvom kvartalu sledeće godine. Očekuje se da će nakon ove kupovine, tehnologije koje kreira Solid Information Technology još brže da se razvijaju i da će ova kompanija kao deo široke porodice kompanija u sastavu IBM-a postići još bolje rezultate.
24.12.2007. u 11h @ i4u.com >
13469
MPIO MG-300
MPIO je najavio svoj novi flash bazirani MG-300 media plejer koji karakteriše LCD ekran dimenzija 2.4’’ rezolucije 320x240 piksela. Plejer podržava AVI format za video reprodukciju. MPIO MG-300 je dostupan u kapacitetima 2/4/8GB i u crnoj boji. Što se tiče podržanih zvučnih formata tu su MP3, WMA, APE. Takođe, preko ekrana možete pregledati JPEG, BMP i Gif sličice. Ostale karakteristike ovog uređaja uključuju snimač glasa, FM tjuner kao i ekvilajzer sa raznim podešavanjima. Uređaj takođe poseduje slot SD kartice kapaciteta do 2GB. Uređaj poseduje integrisanu punjivu Li-Ion-sku bateriju koja omogućava 5 sati video i oko 20 časova zvučne reprodukcije.
24.12.2007. u 10h @ fareastgizmos.com >
13468
Gemei PMP uređaji
Kompanija Gemei je predstavila novi uređaj u okviru svoje serije portabl media plejera. U pitanju je model X590 koji karakteriše 2.5’’ LCD ekran koji može da prikaže 16 miliona boja. Levo i desno od ekrana nalaze se grupe tastera koji omogućavaju manipulaciju fajlovima kao i razna vrsta podešavanja koja su dostupna media plejerom, ali isto tako otkrivaju svojim rasporedom da je X590 namenjen i za igre. Ukoliko vam je preokupacija gledanje video sadržaja i filmova, uređaj podržava širok spektar formata RM, RMVB, FLV, AVI, DAT. Što se tiče reprodukcije zvučnih fajlova podržani su MP3, WMA, APE i FLAC. Za sada nema reči o ceni ni o datumu dostupnosti ovog uređaja.
24.12.2007. u 10h @ pmptoday.com >
13467
Acer predstavlja Extensa notebook liniju
Kompanija Acer je krajem prošle nedleje predstavila dodatak svojoj liniji notebook računara. Nova Extensa linija je po izgledu slična kao postojeća TravelMate linija poslovnih notebook-ova, ali je namenjena ljudima kojima je, kada je računar u pitanju, potrebno nešto više od osnovnih karakteristika. Dizajn nove linije uključuje 14’’ ekran, dok specifikacije uključuju Core 2 Duo procesor, DVD rezač kao i hard drive kapaciteta 120GB. Extensa opseg notebook-ova je dostupan sa cenama koje se kreću od $699 za osnovni model koji uključuje Celeron procesor radnog takta 1.46GHz i 1GB radne memorije.
24.12.2007. u 09h @ electronista.com >
13466
Sony demonstrira multi touch LCD
Kompanija Sony je predstavila uređaj za koji tvrdi da je rešenje za trenutne probleme koji postoje kod multi-touch ekrana. Korišćenjem niskotemperaturnog polisilikonskog LCD-a, kompanija je uspešno implementirala optičke senzore u površinu ekrana kreirajući izuzetno tanku površinu koja i dalje reaguje na sredstva za kontrolu uključujući neorganske uređaje kao što je olovka. Ova odlika predstavlja glavna unapređenja u odnosu na trenutno dostupan hardver sličnih osobina, navodi Sony. Ostali multi-touch ekrani zahtevaju višeslojnu tehniku koja uvećava debljinu ekrana što loše utiče na mogućnost kontrolisanja unosa.
24.12.2007. u 09h @ electronista.com >
13465
nVidia predstavlja nove XP driver-e
Kompanija nVidia je pre nekoliko dana predstavila nove drivere za korisnike Windows XP koji nosi naziv ForceWare 169.21 za Windows XP i XP Media Center Edition. Novi driver podržava sve od 8800 Ultra i novog 8800 GT i 512MB GTS do starih GeForce FX 5100. Driver koristi novi nVidia kontrol panel koji je predstavljen u oktobru 2006 godine. Ovaj poslednji driver rešava veliki broj problema za različite single i dual GPU nVidia sisteme. Nekoliko zakrpa za novu nVidia 8800 GT kartice je dodato driver-ima uključujući problem sa Bioshock-om. Takođe su obuhvaćeni i problemi sa SLI konfiguracija.
24.12.2007. u 08h @ dailytech.com >
13464
Hitachi - Samsung saradnja
Samsung i Hitachi su sklopili ugovor o saradnji na polju hard drive patenata i zaustavljanje parničenja zbog kršenja prava na patent između ove dve kompanije. Hard drive-ovi su integralan i veoma važan deo velikom broja elektronskih proizvoda, od desktop i notebook računara to DVR uređaja koji se koriste za snimanje TV programa. Imajući u vidu toliki broj proizvoda koji koriste hard drive-ove za skladištenje podataka nije nimalo iznenađujuće što je konkurencija na tržištu veoma velika. Uz toliku konkurenciju sudske tužbe je gotovo nemoguće obići. U toku protekle godine Hitachi je tužio Samsung zbog kršenja prava na patent a u martu Samsung je tužio Hitachi.
24.12.2007. u 08h @ dailytech.com >
13463
Registry Edit za krah IE zakrpe
Prema svim dostupnim činjenicama čini se da Microsoft ima problema sa svojom novom zakrpom. Veliki broj korisnika je počeo da im se javlja zbog problema koji imaju. Naime, svi su se suočili sa krahom nakon što je ova kompanija izdala Microsoft Security Bulletin zakrpu MS07-069 koja je dizajnirana da popravi četiri backdoor-a preko kojih potencijalni napadači mogu daljinskim putem preuzeti kontrolu nad računarom nakon posete određenog Web sajta koji sadrži štetni kod. Microsoft je ubrzo uvideo problem i izdao saopštenje u kojem se navodi da su ugroženi korisnici Internet Explorer-a 6 i Windows XP Service Pack-a 2.
24.12.2007. u 07h @ dailytech.com >
13462
Kaspersky zatvara Windows Explorer
Windows Explorer, jedna od najvažnijih komponenti Microsoft-ovog operativnog sistema stavljena je u karantin početkom ove nedelje nakon što je greškom identifikovan kao štetni kod od strane antivirus kompanije. Korisnici antivirus proizvoda Kaspersky Lab ukazali su na ovaj problem, a čelnici ove kompanije su izjavili da je ovakva greška ispravljena samo dva sata nakon prijave problema. Sigurnosni sistemi ove kompanije su detektovali da je virus koji nosi naziv Huhk-C bio prisutan u explorer.exe fajlu, što je u nekim slučajevima dovelo do stavljanja Windows Explorer-a u karantin.
24.12.2007. u 07h @ news.com >
13461
Problemi sa Windows Live OneCare
Microsoft-ovom forumu za Windows podršku javio se veliki broj korisnika koji su se žalili da im je Windows Live OneCare pretplata bez ikakvog razloga ukinuta. Na ovaj način korisnici nisu znali da li im OneCare i dalje obezbeđuje update-e, firewall i antivirus zaštitu ili je Microsoft u potpunosti zaboravio na njih. Nakon velikog broja žalbi Microsoft je pokrenuo istragu da bi se čitava situacija razjasnila nakon čega je izdato saopštenje da je došlo do privremenog kvara koji će u najskorije vreme biti ukulonjen. Osim toga, Microsoft je obećao i direktnu saradnju sa ugroženim korisnicima radi što bržeg otklanjanja kvara.
24.12.2007. u 06h @ betanews.com >
13460
Activision odskoro najbolji
Electronics Arts više nije najveći izdavač igara na svetu, navodi se u najnovijem izveštaju kompanije NPD. Razlog tome nije spajanje Activision-a sa Vivendi/Blizzard, već su za to najzaslužnije igre kao što je Guitar Hero: Legends of Rock ili Call of Duty 4 koje se izuzetno dobro prodaju. Prema izveštaju NPD Activision je titulu najvećeg izdavača igara od EA preuzeo još u novembru sa 16.8% tržišnog udela. Ovaj broj predstavlja uvećanje u poređenju sa proteklom godinom. Pomenuta dva naslova postigla su prvo i drugo mesto, respektivno, u smislu prodaje na teritoriji SAD. Pored toga, pet Activision naslova je među deset najprodavanijih igara za protekli mesec.
24.12.2007. u 06h @ playfuls.com >
13459
Nema informacija!
Kane & Lynch Dead Men
Na prvi pogled • Beograd • 24.12.2007.
Igra koja će izvući najgore u vama. Kobna, bolesna i jednostavno potpuno prljava priča u kojoj obojica Kane( Kejn) sa slomljenim nosem i Lynch (Linč) kratkog fitilja odlaze na misiju do pakla i nazad. Naravno ova dvojica se ne podnose tako da možete čuti dosta poganih psovki između njih. Ako ste lako uvredljivi ova igra nije za vas.
Epson R360
Na prvi pogled • Beograd • 24.12.2007.
Ukoliko vam je najbitnije da kvalitetno odštampate fotografije, bez obzira na brzinu štampe, ovo može biti pravi izbor. Odličan kvalitet odštampanih slika, mogućnost štampe na DVD i CD medije, A4 formata bez margine kao i podrška za veliki broj formata memorijskih kartica su neke od glavnih odlika ovog modela.
Zanimljive Saitek tastature
Na prvi pogled • Beograd • 24.12.2007.
Tri modela Saitek tastatura sa nekim vrlo zanimljivim osobinama. Eclipse i Eclipse II nude pozadinsko osvetljenje koje će pomoći kada se nešto radi noću, a Tactile Gaming Keyboard ima WASD i kursorske tastere presvučene gumiranim meterijalom koji sprečava klizanje prstiju.