Arhiva - 18.12.2007.
Microsoft uzvraća na tužbe Opere
Norveška kompanija Opera, koja stoji iza istoimenog internet pretraživača, pre nekoliko dana je objavila da je podnela anti-trust tužbu protiv Mixcrosoft-a pred evropskom komisijom, navodeći da Microsoft drugim kompanijama ne obezbeđuje ravnopravan status kada je u pitanju korišćenje internet pretraživača favorozujući IE. Microsof je odgovorio na ove optužbe navodeći da veruje da uključivanje IE pretraživača u OS koristi korisnicima, a da su korisnici i proizvođači računara slobodni da koriste koji god pretraživač žele. Korisnici imaju potpunu slobodu da odaberu koji god pretraživač žele da koriste kao podrazumevani.
18.12.2007. u 13h @ news.zdnet.co.uk >
13394
Holandska vlada prelazi na open source
Holandska vlada je odlučila da pređe na open source softver u institucijama i dala zadatak da se prelazak izvrši do aprila sledeće godine. Holandsko ministarstvo za ekonomske poslove navelo je da da će vladine organizacije koje nakon tog perioda budu radile na vlasničkom softveru snositi posledice. Portparol ministarstva je naveo da će vlada uštedeti oko $8.8 miliona godišnje nakon što sa vlasničkog pređe na open source softver. Microsoft ovakvim i sličnim potezima nikako ne može da bude srećan i upravo je ovako nešto i nateralo Microsoft da nastoji da za Office Open XML zatraži sertfikaciju kao open standarda, ali je u slučaju holandske vlade zakasnila.
18.12.2007. u 13h @ theinquirer.net >
13393
Transcend SATA portabl HDD
Kompanija Transcend je predstavila svoj novi StoreJet 2.5 SATA portabl hard drive kapaciteta 250GB. StoreJet 2.5 je kompaktan i karakteriše ga stilski dizajnirano polirano aluminijumsko kućište sa zaokrugljenim ivicama. Zahvaljujući USB 2.0 interfejsu visoke brzine, hard drive obezbeđuje brzine prenosa podataka do 480 Mbit/s.Takođe, StoreJet 2.5 poseduje i StoreJet elite 2.0 softver koji omogućava backup podataka jednim dodirom tastera, kao i backup-ovanje po rasporedu, sigurnost, kao i funkcije štednje energije. HDD podržava sve glavne operativne sisteme uključujući Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X 9.0/OS X i Linux Kernel 2.4.2 i novije.
18.12.2007. u 12h @ techtree.com >
13392
Epson multifunkcionalni štampači
Kompanija Epson je kao odgovor na sve veće zahteve za štampanjem digitalnih fotografija predstavila dva inkjet photo multi funkcionalna štampača – Stylus Photo RX610 i Stylus Photo RX690. Ova dva nova uređaja su namenjena fotografskim entuzijastima i imaju mogućnost štampanja, skeniranja i kopiranja. Karakteriše ih Micro Piezo glava za štampanje kao i napredna Variable Sizer Droplet tehnologija (VSDT) za kontrolu brzine i kvaliteta štampe. Micro Piezo glave osiguravaju doslednost kvaliteta tokom produženog štampanja, dok napredna VSDT upravlja veličinom kapljica boje i rezolucijama do 5760 dpi. Oba uređaja karakteriše 2.5’’ LCD ekran.
18.12.2007. u 12h @ techtree.com >
13391
Različite vizije budućnosti
Dva nedavna poteza koje su izvele kompanije IBM i Microsoft ukazuju da ove dve kompanije imaju različite vizije kada govore o modeliranju razvoja softvera. Obe kompanije žele da se foksuiraju na izradu modela onoga šta će sistem raditi i načina na to kako ostvariti određenu funkciju sistema. IBM dominira kada je u pitanju modeliranje, bazirano na sopstvenom iskustvu kao i iskustvu kompanije Rational Software, koju je kupio 2003. Sa druge strane, Microsoft koji je relativno nov u modeliranju, umesto dodavanja modeliranja u konvencionalne korake procesa razvoja, planira da modeliranje načini prvim korakom u procesu razvoja softvera.
18.12.2007. u 11h @ informationweek.com >
13390
Sony PMX M-70
Kompanija Sony je načinila svoj debi na tržištu portabl media plejera predstavljanjem modela PMX M-70. Ovaj uređaj karakteriše 4.3’’ ekran koji može da prikaže sliku rezolucije 480x272 piksela. Uređaj poseduje 8GB on-board memorije koja služi za skladištenje omiljenih vam video sadržaja. Podržani formati su MP3, WMA, ACC, AVC (H.264/AVC), MPEG-4, AVI, SRT, JPEG, BMP, RSC i TXT. Lista podržanih formata osgurava da će ovaj uređaj bez problema reprodukovati vaše DivX ili XviD ripove bez potrebe za konverzijom. Sadržaji se na plejer prebacuju preko USB 2.0 interfejsa. Ostale karakteristike vredne pomena su FM radio, line-in port, mikrofon i TV-out port.
18.12.2007. u 11h @ techtree.com >
13389
Nove FireWire specifikacije
Novi set specifikacija za tehnologiju prenosa podataka će učetvorostručiti najveću brzinu prenosa podataka na 3.2Gbps. Prethodno poznata kao IEEE 1394, tehnologija je nazvana FireWire od strane Apple-a i i.LINK od strane Sony-ja. Nova verzija nosi naziv S3200 i izgrađena je na ranijim specifikacijama odobrenim od strane IEEE. Tehnologija će moći da koristi postojeće FireWire 800 kablove i konektore isporučujući mnogo bolje performanse. Nova tehnologija će verovatno prvo biti ugrađivana u proizvode za skladištenje, pa će tako biti najverovatnije biti primenjena na set-top box-ove i Blu-ray uređaje. Među prednosti nove tehnologije ubraja se i niska potrošnja energije.
18.12.2007. u 10h @ itnews.com.au >
13388
Osvežavanje Santa Rosa platforme
Intel je zvanično potvrdio predstavljanje „Santa Rosa Refresh“ notebook platforme za januar sledeće godine. U pitanju je update za Intel Centrino procesorsku familiju koji uključuje Core 2 Mobile procesor sledeće generacije izrađen u 45nm tehnološkom procesu kodnog naziva Penryn i unapređene grafičke mogućnosti, navodi kompanija. Intel Santa Rosa Refresh bazirani notebook-ovi će prema tvrdnji kompanije obezbediti unapređene performanse platforme i duže trajanje baterije. Kada je u pitanju grafika, unapređenja se foksuiraju na podršku za HD DVD i Blu Ray formate sa opcionom podrškom za dekoder druge kompanije, kao i poboljšane mogućnosti za igre.
18.12.2007. u 10h @ laptoping.com >
13387
Cisco otvara IOS
Cisco je najavio planove za otvaranje svog čuvenog IOS routing softvera za korisnike i programere drugih kompanija. Iza ovog poteza kompanije nazire se pokušaj kompanije da mrežu načini epicentrom virtuelnog centra podataka. Od svog pojavljivanja pre 20 godina, IOS je uglavnom bio nedostupan van okvira kompanije Cisco. Međutim, ambicije ove kompanije da od mreže načini platformu na kojoj će biti bazirane sve IT operacije i postane snažan partner kada je u pitanju softver doveli su do toga da se Cisco odrekne zatvorenog IOS softvera i načini ga dostupnim za druge, čime on evoluira u nešto mnogo šire od običnog softvera razvijenog od strane proizvođača.
18.12.2007. u 09h @ networkworld.com >
13386
Mac sigurnosna slaba tačka
Mac operativni sistem poseduje Web interfejs kroz koji korisnici mogu da provere svoj „iDisk“ dok nisu za svojim računarom. Međutim, ova karakteristika ne poseduje mogućnost da se korisnik odjavi nakon što je završio rad, već je jednostavno prisiljen da zatvori pretraživač. Ono što je ovde problem jeste što korisnik ostaje ulogovan i da svako ko nakon korisnika koji je koristio ovu karakteristiku koristi računar može bez problema da pristupi računaru korisnika i preuzima ili briše fajlove. Ovo izgleda kao minorna sigurnosna greška pri dizajniranju interfejsa, međutim, od nje mogu da se izrode mnogo veći problemi. Apple za sada nije reagovao na ovaj problem.
18.12.2007. u 09h @ it.slashdot.org >
13385
QuickTime Broadcaster 1.5.2
Apple je update-ovao QuickTime Broadcaster. QuickTime Broadcaster 1.5.2 obezbeđuje unapređenu kompatibilnost sa Mac OS X Leopard-om i obezbeđuje popravke bitnih bug-ova. Ovo izdanje je usledilo nakon izdavanja najnovije verzije QuickTime-a koje popravlja ozbiljne sigurnosne slabe tačke koje su nedavno otkrivene u ovom softveru. QuickTime Broadcaster omogućava korisnicima da uživo emituju događaje. Karakteristike uključuju H.264 (MPEG-4 Part 10 video) uživo emitovanje, 3G streaming podršku, veoma unapređene performanse za usmereni 640x480@30fps video i uvećane standarde podrške uključujući 3GPP i ISMA.
18.12.2007. u 08h @ pcworld.com >
13384
AMD najavljuje serverski čip sa 8 jezgara
AMD je pre nekoliko dana obelodanio planove za naredne dve godine, obećavajući da će isporučiti serverski čip sa osam jezgara kao i novu kategoriju mikroprocesora koji kombinuju opštu namenu procesora sa akeceleratorom dizajniranim za specifične segmente tržišta. Pored ovoga, kompanija je objavila da njen serverski procesor sa četiri jezgra Barcelona neće biti dostupan za masovno tržište do prvog kvartala sledeće godine. Prema planovima kompanije procesor namenjen serverima sa osam jezgara će se pojaviti do 2009 i imaće kodni naziv Montreal. Novi proizvod će biti predstavljen zajedno sa kompanijinom prvom serverskom platformom kodnog naziva Piranha.
18.12.2007. u 08h @ informationweek.com >
13383
Amazon predstavlja novi servis
Amazon je najavio planove za Amazon SimpleDB, novi Web servis za ispitivanje struktuiranih podataka. Servis baza podataka će biti dostupan za ograničen broj beta testera u narednih nekoliko nedelja. Oni koji žele da učestvuju u programu mogu da se prijave na Amazon.com sajtu a kompanija će odabrati određeni broj testera. Novi servis će biti dostupan u okviru Amazon Web Services koja je pokrenuta 2002. i predstavlja glavni način na koji Amazon može da prodaje pristup svojoj IT infrastrukturi kao uslugu. Kompanija navodi da je Amazon Web Servisima do sada pristupilo više od 290.000 kreatora.
18.12.2007. u 07h @ news.yahoo.com >
13379
Intel predstavlja SSD drajvove
Kompanija Intel je najavila Solid State Drive proizvod veličine palca koji nosi oznaku Z-P140. Ovaj SSD je dostupan u kapacitetima od 2Gb i 4Gb i težine je 16 grama. Korišćenjem Intel kontrolera može se povezati do četiri ovakva uređaja čime se obezbeđuje maksimalni kapacitet od 16GB. Drive-ovi mogu da se koriste u bilo kom uređaju koji podržava PATA interfejs, koji je standardni interfejs za povezivanje uređaja za skladištenje. Intel planira da u prvoj polovini sledeće godine predstavi SSD-ove koji bi mogli da budu zamena za hard drive-ove u notebook-ovima. Ovi drive-ovi bi trebali da budu dostupni u formi 1.8’’ i 2.5’’ drive-ova.
18.12.2007. u 07h @ informationweek.com >
13382
Verzija 2.0 Spiceworks softvera
Kompanija Spiceworks je najavila izdavanje verzije 2.0 svoog besplatnog softvera za IT menadžment, IT Desktop do kraja nedelje. Najnoviju verziju Spiceworks-ovog IT Desktop-a karakterišu mogućnosti nadgledanja Windows događaja, uvećane performanse aplikacije za veće mreže, kao i karakteristika nove interakcije sa zajednicom koja ima za cilj da ohrabri IT menadžere da sarađuju u upravljanju mrežama. Spiceworks IT Desktop se finasira reklamiranjem i namenjen je malim i srednjim preduzećima čija računarska mreža broji do 250 računara. Kompanija navodi da se u poslednjih 6 meseci njena korisnička baza udvostručila.
18.12.2007. u 06h @ vnunet.com >
13380
KDE 4 koristi manje memorije
Testovi koji su vršeni na novom KDE4 interfejsu ukazuju da ova nova verzija koristi za 40% manje memorije od prethodne verzije. Starije verzije, među kojima i prethodna 3.5 su zahtevale 348MB memorije da bi radile glatko, dok je nova kroz iste testove prošla korišćenjem 228MB memorije. Poređenja radi rivalski GNOME open source interfejs zahteva 256MB memorije samo kao osnovu. Razlog za manju količinu pootrebne memorije leži u činjenici da novi interfejs poseduje manje komponenti koje zahtevaju veliku količinu memorije u svom okruženju. Poslednja RC verzija ovog interfejsa je trebala da bude izdata pre nekoliko dana ali će izgleda sačekati novu godinu.
18.12.2007. u 06h @ theinquirer.net >
13381
Nema informacija!
Izuzetni Olympus EVOLT E-510
Na prvi pogled • Beograd • 18.12.2007.
Nova serija Olympus DSLR modela je donela i EVOLT E-510 koji potpuno zaslužuje svu pažnju koju je i dobio. Izuzetan kvalitet izrade i mogućnosti ga svrstavaju u dosta višu klasu, a cena zadržava u kategoriji naprednijih amatera. Sjajan aparat za sve koji traže svoj prvi DSLR. Olympus je napravio pobednički model kome predstoji dug tržišni život.
Prve specifikacije Mobilne Linux grupe
Na prvi pogled • Beograd • 18.12.2007.
Iako je Linux Mobilna telefonska platforma kompanije Google pod nazivom Android trenutno u fokusu javnosti, još jedna mobilna Linux grupa takođe čini korake ka ostvarenju svog cilja.