Arhiva - 17.12.2007.
Plaxo integriše Outlook i Pulse
Kompanija Plaxo je izvršila određeni stepen integracije svoje Pulse društvene mreže sa Microsoft Outlook-om, omogućavajući korisnicima da vide online aktivnosti svojih prijatelja na Pulse društvenoj mreži direktno iz e-mail klijenta. Plaxo Toolbar za Microsoft Outlook koji je predstavljen pre nekoliko dana sinhronizuje adresar Plaxo korisnika sa njihovim Microsoft Outlook adresarom čime se korisnicima omogućava da vide ko je od njihovih prijatelja online na Pulse-u. Korisnici mogu da provere Pulse aktivnosti svojih prijatelja kroz Plaxo-v Click-To-Connect kućicu ili Outlook-ov Contact Detail pogled.
17.12.2007. u 16h @ eweek.com >
13378
Polycom HD HDX 8000
Polycom, Inc. je najavila opštu dostupnost novih Polycom HDX video kolaborativnih rešenja visoke definicije, uključujući HDX 8000 seriju za male i srednje konferencijske sale, kao i HDX 4000 izvršni desktop sistem za personalno radno mesto. Korisnički doživljaj korišćenja Polycom HDX video kolaborativnih rešenja je takav da je unapređenje performansi rada zagarantovano, navode zvaničnici kompanije. Dva novopredstavljena modela se na ovaj način pridružuju već postojećem Polycom HDX 9000 rešenju za video konferencije koje je namenjeno za velike konferencijske sale, učionice i intergisana prilagodljiva okruženja.
17.12.2007. u 15h @ money.cnn.com >
13377
PlaysForSure više ne postoji
PlaysForSure bio je Microsoft-ov logo program koji je predstavljen 2004 godine koji je identifikovao uređaje (portabl i mrežne) koji su kompatibilni sa online muzičkim i video prodavnicama. U suštini, logo je identifikovao prodavnice korišćenjem najnovije verzije Microsoft-ove Windows Media DRM šeme i bio zadužen da pokaže da uređaj može reprodukovanti sadržaj sa istom DRM šemom. Međutim, pre nekoliko dana objavljeno je da je PlaysForSure integrisan sa jednim drugim logo programom koji je sertifikovan za Windows Vista-u. Stare direktive za kompatibilnost i testiranje uređaja i dalje su funkcionalne ali jasno je da će se brend vremenom izgubiti.
17.12.2007. u 15h @ news.com >
13376
Izmene u IE
Microsoft je odustao od „click to activate“ upozorenja koje je bilo prisutno u Internet Explorer-u, kao deo sudskog sporazuma sa kompanijom Eolas Technologies koja je podnela tužbu za kršenje prava na patent još u augustu. Pre nekoliko dana Microsoft je postavio „Internet Explorer Automatic Component Activation Preview“ za IE6 i za IE7 za Widnows XP, Windows Vista i Windows Server 2003 na svom zvaničnom Web sajtu koji se mogu preuzeti manuelnim putem. Ovo je objavljeno nakon obećanja Microsoft-a datog kompaniji Eolas da će pronaći način da odbace upozorenje. Nakon instaliranja modifikovanog pretraživača korisnici moraju restartovati računar.
17.12.2007. u 14h @ computerworld.com >
13375
Microsoft update
Iako se kompanija Microsoft priprema za izdavanje release candidate verzije za Windows Vista Service Pack 1, Windows Serviceability tim je izdao preview update-a koji unapređuje performanse i pouzdanost Windows Vista-e. Ovaj update koji se može preuzeti preko Windows Download centra je još uvek podložan promenama obzirom da se njegova konačna verzija očekuje početkom sledeće godine. Update unapređuje probleme koji su uticali na performanse računara, uključujući odlazak u ili izlazak iz hibernacije. Ovaj update takođe rešava problem sa karakteristikom usporenja obrtanja diska, koja je implementirana radi dužeg trajanja baterije.
17.12.2007. u 14h @ eweek.com >
13374
Firefox 3.0 beta 2
Korporacija Mozilla je najavila da je završeno interno testiranje druge beta verzije Firefox-a 3.0 kao i da će do kraja ove godine biti isporučena. Datum predstavljanja Beta 2 zakazan je za 21. decembar, izjavio je Mike Beltzner, dizajner interfejsa pri Mozilla-i. Mozilla je verziju Beta 1 predstavila 20. novembra a dan nakon toga potpredsednik kompanije, Mike Schroepfer, izjavio je da je cilj objavljivanje druge beta verzije pre kraja ove godine. Prema dostupnim informacijama, neki bugovi koji su bili prisutni u Beta 1, nažalost, nisu ispravljeni ni novom verzijom.
17.12.2007. u 13h @ computerworld.com >
13369
Microsoft protiv piraterije
Kao deo svojih globalnih pokušaja za borbu protiv piraterije kompanija Microsoft je u toku protekle nedelje izdala zvanično saopštenje u kojem se navodi da je podnešeno 52 sudske tužbe širom sveta i da će u najskorije vreme biti podneto još 22 tužbe. Od 52 podnete tužbe, 15 podrazumeva ono što Microsoft naziva „Largetst-ever commercial counterfeit syndicate“. Ova grupa radila je u Kini a njihove nezakonite radnje prekinute su od strane policije početkom ove godine. Navedena grupa se sumnjiči da su na osnovu piratskih kopija Microsoft-ovog softvera pribavili finansijsku dobit u iznosu većem od $500 miliona.
17.12.2007. u 13h @ arstechnica.com >
13368
Milion dolara za open-source
Kompanija Sun Microsystems objavila je novi program u okviru kojeg kompanija namerava da donira milion dolara nezavisnim kreatorima softvera koji doprinose Sun-ovim open-source softverskim projektima. Open Source Community Innovation Awards Program objavljen je od stran Sun-ovog službenika zaduženog za open-source Simon-a Phipps-a, u toku FOSS.IN, open-source samita vezanog za softver koji je održan u Bangalore-u u toku protekle nedelje. Proteklih godina Sun naporno radi da razvije snažnu open-source softversku zajednicu kojom bi povezao veliki broj svojim vodećih proizvoda. Nova odluka kompanije nije milostinja već Sun-ov način da investira u svoju zajednicu.
17.12.2007. u 12h @ arstechnica.com >
13367
Fujitsu unapređeni ReRAM
Kompanija Fujitsu je obelodanila da radi na novom tipu nepromenljive ReRAM (Resistive RAM) memorije koja kombinuje nisku potrošnju energije i sa ograničenim kolebanjem vrednosti otpora. Dodavanjem titanijuma, nikal-oksid strukturi ReRAM-a, Fujitsu navodi da je uspeo da smanji trenutne potrebe za brisanjem memorije na 100mA ili manje. Istraživači su takođe uspeli da smanje kolebanje vrednosti napona za 90% kada se uporedi sa konvencionalnom ReRAM memorijom. Fujitsu pozicionira ReRAM kao alternativu Flash memoriji, a njena šansa se vidi u relativno jeftinoj izradi, minijaturnom dizajnu i 5ns operativnom vremenu.
17.12.2007. u 12h @ dailytech.com >
13373
Apple popravlja slabe tačke
Kompanija Apple zakrpila je nekoliko bugova koji su bili prisutni u QuickTime-u, uključujući i tri nedelje staru slabu tačku vezanu za usmeravanje medija za koju je exploit kod u opticaju još od kraja novembra. Apple je nedavno predstavio QuickTime 7.3.1 koji rešava probleme u načinu kako računar postupa sa tri tipa medijskih sadržaja. Najočekivanija zakrpa je, naravno, ona koja rešava problem sa Real-Time Streaming Protocol-om koji je otkriven 23. novembra od strane istraživača Krystian-a Kloskowski. Ovaj update predstavlja sedmu reviziju za QuickTime u toku ove godine, zajedno sa najnovijim zakrpama Apple je izdao zakrpe za najmanje 34 slabe tačke.
17.12.2007. u 11h @ computerworld.com >
13372
Office 2007 SP1 zbunjuje korisnike
Neki korisnici su automatski preuzeli masivni Office 2007 SP1 update iako je kompanija Microsoft ranije izjavila da neće upotrebiti Widnows Automatic Updates (AU) za obezbeđivanje velikog upgrade-a u narednih nekoliko meseci. Svi koji su koji su pokrenuli verziju Windows Vista Service Pack 1, koja je svim korisnicima dostupna od juče, primiće Office 2007 upgrade automatski. Korisnici ostalih Microsoft-ovih proizvoda koji su u beta verziji uključujući Windows XP SP3, koji se još uvek delimično testira, takođe će dobiti Office update čija je veličina skoro 220MB.
17.12.2007. u 11h @ computerworld.com >
13371
Kodni bugovi u računarima
Određeni broj različitih modela HP i Compaq laptop računara koji su prodati od strane Hewlett-Packart isporučeni su sa softverom koji poseduje nekoliko zero-day slabih tačaka, izjavili su sigurnosni istraživači. Jedan dan nakon otkrivanja kompanija HP je potvrdila postojanje ovih bugova a zvanični predstavnik izjavio je da će zakrpa biti dostupna za nekoliko dana. Bugovi se nalaze u ActiveX Control koji je uključen u HP Info Center softver koji je unapred instaliran kako na HP tako i na Compaq brendirane laptop računare koji poseduju Windows 2000, XP, Server 2003 i Vista-u, navodi se u saopštenju kompanije Symentec.
17.12.2007. u 10h @ computerworld.com >
13370
Konica Minolta poslovni štampači
Odejenje kompanije Konica Minolta namenjeno za poslovna rešenja izdalo je svoj bizhub C353P laerski kolor štampač, koji prema tvrdnji proizvođača treba da donese mogućnosti štampanja kao u velikim preduzećima za male jedinice i radne grupe. C353P se može koristiti kao zamena za monohromatske i kolor štampače, a nudi brzinu štampanja od 35 stranica u minuti. Prema navodima zvaničnika kompanije bizhub C535P je savršeno rešenje za radna okruženja u kojima se 70% štampe vrši u kolor varijanti. Štampač karakteriše kapacitet za 1150 listova papira, crni toner visokog kapaciteta kao i potpuni XPS interpreter za potpunu kompatiblnost sa Windows Vista-om.
17.12.2007. u 10h @ eweek.com >
13366
MySQL Database Connector beta
MySQL AB je izdala beta verziju najnovije MySQL Connector/ODBC koju karakterišu unapređenja performansi i Unicode podrška. MySQL Connector/ODBC 5.1, koja je dostupna za preuzimanje radi sa većinom verzija open source MySQL baza podataka koje su danas u upotrebi, a ovo se naročito odnosi na MySQL verzije 4.1, 5.0, 5.1 i 6.0. MySQL Connector/ODBC, nazvan i MyODBC, omogućava korisnicima da se povežu na MySQL server baza podataka korišćenjem ODBC (Open Database konektivnosti) programskog interfejsa aplikacija baza podataka na Microsoft Windows i većinu Unix platformi, uključujući aplikacije i programska okruženja kao što su Microsoft Acess, Excell i Borland Delphi.
17.12.2007. u 09h @ eweek.com >
13365
Raste profit Novella
Nakon odlaganja od osam dana kompanija Novell je objavila finansijske rezultate za svoj četvrti fiskalni kvartal 2007. koji je okončan 31. oktobra. Novell je prijavio neto prihod od $932 miliona, gubitak od $26 miliona ili 8 centi po deonici, a kompanija je takođe prijavila i rast od 69% kada su u pitanju njeni Linux proizvodi. Iako je neto priliv kompanije porastao sa $919 miliona u 2006. na $932 miliona u ovoj godini, ovaj distributer Linux-a je prijavio neto gubitak od $26 miliona. Razlog za ovo je što je Novell još uvek u procesu restruktuiranja od kompanije koja je direktno prodavala softver i usluge kompaniji koja se fokusira na sofver i prodaju preko kanala.
17.12.2007. u 09h @ eweek.com >
13364
Winamp ima slabu tačku
Iako je Microsoft pripremio izdavanje kritičnih update-ova za slabe tačke u multimedija okvirima i API-ima, preko vikenda se pojavio exploit kod i pokazuje kako haker može da napadne Windows sistem preko Winamp media plejera, kompanije Nullsoft i po popularnosti je odmah iz Windows Media Player-a. Symantec je izdao sigurnosni savet u kojem upozorava da napadači mogu da preuzmu sistem korisnika usled slabe tačke koja se odnosi na način na koji Winamp obrađuje pojedine MP4 fajlove. Nullsoft je obavešten o problem koji, ukoliko se iskoristi, dovodi do problema prelivanja buffer-a kod Winamp-a 5.35. Ovaj problem takođe utiče na sve verzije Winamp-a od 5.04 do 5.35.
17.12.2007. u 08h @ eweek.com >
13363
SAP virtuelno na VMware
SAP aplikacije su zvanično sertifikovane za rad na VMware ESX Server softveru. Dva industrijska giganta su najavila sporazum prema kojem će SAP aplikacijama biti omogućeno da rade na ESX Server hipervizoru bilo u 64-bitnom Microsoft Windows ili Linux okruženju. Dve kompanije su najavile i da nekoliko drugih proizvođača servera kao što su Dell, IBM, HP i Fujitsu-Siemens već imaju specifikacije platforme. Pored Windows i Linux operativnih sistema, sporazum takođe pokriva i Sun-ov Solaris. Iz VMware-a navode da dogovor sa SAP-om proširuje opseg aplikacija koje korisnici mogu da instaliraju i predstavlja sledeću fazu kritičnih poslovnih aplikacija otvorenih za korisnike.
17.12.2007. u 08h @ eweek.com >
13362
Microsoft poboljšava performanse
Iako se kompanija Microsoft priprema za izdavanje release candidate verzije za Windows Vista Service Pack 1, Windows Serviceability tim je izdao preview update-a koji unapređuje performanse i pouzdanost Windows Vista-e. Ovaj update koji se može preuzeti preko Windows Download centra je još uvek podložan promenama obzirom da se njegova konačna verzija očekuje početkom sledeće godine. Update unapređuje probleme koji su uticali na performanse računara, uključujući odlazak u ili izlazak iz hibernacije. Ovaj update takođe rešava problem sa karakteristikom usporenja obrtanja diska, koja je implementirana radi dužeg trajanja baterije.
17.12.2007. u 07h @ eweek.com >
13361
phpBB najavljuje verziju 3.0
phpBB je najavila izdavanje phpBB 3.0 Gold, čime je ovaj open source softver ponovo u centru pažnje zajednice. Od svog kreiranja 2000. phpBB je rastao da bi postao jedan od najšire korišćenih bulletin board online sistema. Njegova dobrovoljna baza za podršku je kreirala preko 5000 dodataka i 400 tema za phpBB2 odnosno 500 poboljšanja koja su već objavljenja za phpBB3. phpBB verzija 3 predstavlja preko pet godina razvoja nekih od najtalentovanijih programera na svetu. iz kompanije navode da se nadaju da će kako se projekat širi naći još bolji način da služe zajednici i isporučuju inovativni softver koji se izdaje prema uslovima GPL licence.
17.12.2007. u 07h @ extremetech.com >
13360
OCZ DDR3-1800 Intel Extreme
OCZ Technology Group je najavila nove 1800MHz Intel Extreme memorijske module, rešenje koje implementira specifikacije definisane i specijalno namenjene za Intel X48 čipset. Dizajnirani da značajno uvećaju nivoe performansi kompletne platforme, ove module karakteriše Intel Extreme Memory Profili (XMP) kao i eksluzivan set SPD (Serial Presenece Detect) podešavanja koja imaju ulogu integrisanog „plug and play“ alata za overclock-ovanje. Konfigurisani prema Intel-ovim definisanim specifikacijama, ovi memorijski moduli će biti konfigurisani da rade na CL8 latenciji pri 1800MHz. Pored ovoga svaki OCZ XMP modul takođe karakteriše CL7 latencija na drugom profilu.
17.12.2007. u 06h @ hothardware.com >
13359
Google Toolbar 5 za IE
Ljubitelji Google Toolbar-a će biti veoma srećni i zadovoljni podatkom da je kompanija Google izvršila update njihovog toolbar-a za Internet Explorer. Google Toolbar 5 za IE sada karakteriše Gadget podrška, podešavanje sinhronizacije, kao i korekcija alata pretraživača koji sada može biti još prikladniji korisnicima da bi povratili informacije o njihovim aktivnostima na Internetu. Još jedna od zanimljivih karakteristika Toolbar-a 5 jeste mogućnost dodavanja i korišćenja Google Gadgets-a koji može biti korišćen kao deo Google Desktop-a kako na Mac-u tako i na Windows-u. Pored toga, dodata je i Google Notebook podrška.
17.12.2007. u 06h @ arstechnica.com >
13358
Nema informacija!
Asus EN8800GTS (G92)
Na prvi pogled • Beograd • 17.12.2007.
Serija 8800GTS dobija novog člana, odnosno bolje rečeno naslednika. Koristeći G92 procesor (kao i 8800GT), ali većeg takta memorije i jezgra, kao i još nekim izmenama, novi 8800GTS se pozicionira između 8800GT i 8800GTX modela. Kako odabrati? Situacija postaje prilično napeta, a krajnja odluka zavisi od toga koliko ste spremni da uložite u novu grafičku karticu.
Moćna Chieftec napajanja
Na prvi pogled • Beograd • 17.12.2007.
Dva napajanja, od 750W i čak 1200W predstavljaju sam vrh Chieftec ponude za sve one kojima je ovako nešto potrebno. Sisteme sa dve grafičke kartice mogu napajati oba, a one sa više od dve grafike napajanje od 1200W bez ikakvih problema opslužuje.
Gigabyte GA-P35C-DS3
Na prvi pogled • Beograd • 17.12.2007.
Ova matična ploča bi bila sasvim prosečna da nije jedne stvari, ona podržava DDR2 i DDR3 memoriju. Po četiri odnosno dva slota za svaku vrstu memorije, nećete morati da razmišljate puno o kompatibilnosti, a kako podržava i buduće 45nm Intel procesore, sigurno će dugo biti aktuelna.
HANNS.G HI221DP
Na prvi pogled • Beograd • 17.12.2007.
Sasvim prosečan i pristojan monitor, dobre slike i sa par nedostataka. Ipak, za nešto više od 250€ se može doći do 22-inčnog modela, što uopšte nije loše, naprotiv. Poseduje uz standardni D-Sub i digitralni DVI konektor, kao i integrisane zvučnike ukupne snage 3W.