Arhiva - 13.12.2007.
Intel dodaje enkripciju za vPro
Intel je pripremio novi set sigurnosnih karakteristika za sledeću generaciju vPro mikroprocesora koji će biti dizajnirani da prošire primenu enkripcionih aplikacija i načine sistem lakšim za instaliranje i upravljanje. Nove ugrađene karakteristike su izrađene pod kodnim nazivom Danbury i biće predstavljene početkom 2008. Prema zvaničnicima kompanije dodavanje Danbury tehnologije će organizacijama olakšati primenu enkripcionih aplikacija postavljanjem tačno na mesta na kojima će rešavati određene probleme upravljanja ključevima. Ovo je naročito važno je mnoge kompanije koje instaliraju enkripcione aplikacije i imaju velikih problema sa upravljanjem ključevima.
13.12.2007. u 14h @ infoworld.com >
13312
Slabe tačke procesora ugrožavaju RSA
Jedan od originalnih autora RSA enkripcionog algoritma upozorava da ranjivi procesori mogu da se koriste protiv sigurnosnih privatnih enkripcionih ključeva. Ovakav problem se prvi put pojavio 1994. sa Pentium procesorima i uspešno je rešen, ali je mogućnost ostala. RSA je enkripciona metoda bazirana na javnom ključu. Poruke se enkriptuju korišćenjem javnog ključa a dekriptuju privatnim ključem. Samo primalac može da dekodira originalno enkodovanu poruku preko svog privatnog ključa. Slabe tačke procesora mogu da dođu do izražaja u situacijama kada je potrebna autentifikacija, kada se enkriptovanje i dekriptovanje odvija dvosmerno.
13.12.2007. u 13h @ dailytech.com >
13311
Globalna WiMAX antena za notebook
Kompanija Omron spremno dočekuje globalno predstavljanje WiMAX servisa zahvaljujući prvoj globalnoj WiMAX anteni za notebook računare. Nazvana HAWK-WMX, antena je dizajnirana za notebook, tablet i UMPC modele. Ova antena je mnogo manja od drugih koje postoje na tržištu što omogućava njeno postavljanje ispod poklopca notebook računara. Antena koristi Omron visoko dielektrični polimerni materijal i dimenzija je 30x6.6mm. Uprkos maloj veličini antena može da isporuči RF performanse u sva tri globalna WiMAX opsega: 2.3-2.8GHt, 3.3 – 3.8GHz i 5.25 – 5.85GHz. Omron navodi da je HAWK – WMX MIMO komptibilna i da se može koristiti sa WiFi 802.11n antenama.
13.12.2007. u 13h @ i4u.com >
13310
Trojanac koristi RSS Feed
Sigurnosni istraživači su primetili trojanca koji koristi RSS Feed-ove kao način komunikacije umesto uobičajenog koncepta „javljanja kući“ za ovu vrstu malware-a. Kompanija Finjan je nedavno detektovala tri trojanca koji su koristili blogove manje popularnosti da primaju naređenja od onih koji su ih kreirali ili da ukradene informacije šalju kradljivcima identiteta. Primamljivost korišćenja legitimnih sajtova poput blogova ili društvenih mreža je što napadačima omogućava skrivanje iza legitimnosti Web 2.0 brendova kao što su Google ili Yahoo. Napadačima je veoma lako da koriste legitimne sajtove i one koje niko ne blokira kao štit čime se njihova aktivnost maskira.
13.12.2007. u 12h @ eweek.com >
13309
Niagara 2 postaje open source
Sun Microsystems je izdao specifikacije svog novog UltraSPARC T2 pocesora, koji je poznat i pod kodnim nazivom Niagara 2 za open source zajednicu 12. decembra, kao deo kompanijinog pokušaja da izgradi što veću zajednicu oko svog čipa. Cilj izdavanja specifikacija Niagara 2 čipa kroz General Public licencu je kreiranje veće zajednice oko čipa i uvećanje broja operativnih sistema i aplikacija koje mogu da koriste ovaj procesor. Kompanija je sličan potez izvela i 2005. kada su objavljene specifikacije za UltraSPARC T1 procesor. Od izdavanja specifikacija za UltraSPARC T1 Sun je izdao i specifikacije svog OpenSolaris OS-a za open source zajednicu.
13.12.2007. u 12h @ eweek.com >
13308
Juniper otvara OS rutera za programere
Juniper Networks je najavila nameru da otvori JUNOS operativni sistem svog modularnog rutera za razvoj trećih lica nakon pokretanja nove Partner Solution Development platforme. Juniper je već počeo da radi sa brojnim partnerima na različitim tipovima aplikacija. Cilj je operaterima, provajderima usluga, velikim kompanijama i drugim pristup modularnom JUNOS operativnom sistemu da bi mogli da kreiraju nove proizvode i usluge za svoje mrežne poslove. Primeri tipova prilagodljivih aplikacija ili servisa koji mogu da budu razvijeni za rad na JUNOS-u uključuju na događajima optimizovano rutovanje, upravljanje propusnim opsegom i napredne sigurnosne servise.
13.12.2007. u 11h @ eweek.com >
13307
Problemi sa Flash playerom za Linux
Kompanija Adobe je izdala Flash Player 9 Update 3 za Linux u isto vreme kada i za Windows i Mac korisnike. Veoma je dobro videti da Linux ima isti tretman kao i druge dve platforme koje koristi veći broj korisnika. Pored ovoga nova verzija donosi pregršt novih karakteristika među kojima je i podrška za H.264. Međutim, problem sa ovom podrškom za sadržaje visoke definicije koji bi bili reprodukovani u okviru flash player-a je u tome što „odvlači“ veliki deo resursa sistema, pa samim tim usporava ostale aplikacije. Ovo naročito dolazi do izražaja prilikom reprodukcije na višim rezolucijama koje su suština korišćenja visoke definicije.
13.12.2007. u 11h @ eweek.com >
13306
Hitachi CP-X417 bežični projektor
Iz kompanije Hitachi nam stiže novi CP-X417 bežični projektor. Karakteriše ga jačina osvetljenja od 300 ANSI lumena kao i XGA rezolucija. Ipak, jedna od najboljih karakteristika koju ovaj projektor nudi je njegova mogućnost da ga bežičnim putem povežete sa važom mrežom. Preko bežične konekcije možete uključivati/isključivati projektor, podešavati tajmer za njegovo uključivanje. CP-X147 takođe može da šalje email-ove kojima vas upozorava da nešto nije u redu ili kada lampa slabo radi. Neke od konekcija koje su prisutne na ovom modelu uključuju dva RGB, komponentni, kompozitni i s-video priključak. Cena projektora je nešto ispod $900.
13.12.2007. u 10h @ engadget.com >
13305
ASUS U6 luksuzni notebook
Kompanija Asus je najavila skoru dostupnost luksuznih U6E i U6S notebook računara. Ono što se na prvi pogled vidi kod ovih modela njegova sjajna spoljašnjost kao i unutrašnjost na koju se oslanja dlan u potpunosti presvučena kožom. Laptopove karakterišu dimenzije od 12.1’’ kao i brojne mogućnosti korišćenja dodatne opreme: ovo uključuje HDMI portove, LED pozadinsko osvetljenje, Super Multi DVD drive kao i 8 u 1 čitač kartica. Sisteme karakteriše Core 2 Duo procesor radnog takta 2.2GHz i hard drive kapaciteta 160GB uz 2GB radne memorije. Opcije povezivanja su brojne i uključuju ExpressCard slot i četiri USB 2.0 porta uz opcioni Bluetooth 2.0 i 802.11n prijemnik.
13.12.2007. u 09h @ electronista.com >
13304
AMD najavljuje Mobility Radeon HD2700
Kompanija AMD, odnosno njeno grafičko odeljenje ATI je predstavilo detalje vezane za Mobility Radeon HD2700, novi upgrade svog HD2600 grafičkog čipa srednjeg opsega za notebook-ove. Ovo grafičko rešenje je izrađeno korišćenjem 65nm tehnološkog procesa, koji je korišćen i kod desktop modela Radeon HD3800 i isporučuje bolje performanse od modela HD2600 koji zamenuje uz hladniji rad. Miran i gladak rad u notebook-ovima obezbeđuje 120 shader procesora, nasuprot 320 koliko postoji u desktop modelu. Za razliku od modela HD3800, HD2700 neće podržavati DirectX 10.1 ali će posedovati hardversku HD video akceleraciju i upravljanje energijom.
13.12.2007. u 09h @ electronista.com >
13303
Proučavanje DNS napada
Istraživači kompanije Google i Džordžijskog tehnološkog instituta proučavaju formu napada koju je praktično nemoguće detektovati i koja tiho kontroliše koje sadržaje žrtve posećuju na internetu. Studija, čiji će rezultati biti predstavljeni u februaru detaljno proučava „open-recoursive“ DNS servere koji se koriste da „govore“ računarima kako da pronađu jedni druge na internetu prevodeći nazive domena ka što su recimo google.com u numeričke IP adrese. Kiriminalci koriste ove servere u kombinaciji sa novim tehnikama napada da razviju novu generaciju phishing napada. Istraživači procenjuju da na internetu ima oko 17 miliona open-recoursive DNS servera.
13.12.2007. u 08h @ computerworld.com >
13302
Samsung podstiče zahteve za SSD
Samsung Electronics je pokrenula mikro edukativni Web sajt kao deo pokušaja da podstakne početak svog poslovanja koji pokriva Solid State drive-ove. Zvaničnici kompanije su ovaj mikro sajt opisali kao „edukativni resurs“ koji posetiocima pomaže da bolje razumeju i ostanu u toku kada je u pitanju razvoj koji okružuje ovu tehnologiju i koji tek treba da bude široko prihvaćen od korisnika. Sajt karakterišu istraživački i ostali materijali vezani za tehniku Solid State drive-ova. Sajt takođe pokušava da korisnicima objasni da ova tehnologija jeste skuplja, ali da korisnicima donosi brojne prednosti koje se isplate na duže staze.
13.12.2007. u 08h @ computerworld.com >
13301
Detalji o Vista SP1 izmenama
Microsoft je objavio detaljne informacije koje se odnose na promene koje u najnovijem operativnom sistemu ove kompanije Windows Vista donosi SP 1, koji bi ove nedelje trebao da se pojavi u vidu beta verzije. Dokument donosi promene koje će doneti RC1 verzija, poslednja pre konačnog izdanja a koja bi trebala da bude isporučena hiljadama beta testera. Oblasti koje su pokrivene promenama uključuju kategoriju performansi i unapređenja potrošnje energije koja obećava da će Vista kopirati fajlove 25% brže nego ranije kada se kopira sa lokalnog računara. Kada je u pitnaju sigurnost, SP1 donosi brojna unapređenja koja imaju za cilj da poboljšaju sigurnost korisnika.
13.12.2007. u 07h @ computerworld.com >
13300
Problemi sa protokolom
Istraživači su postavili nova pitanja po pitanju sigurnosti implementacije Vista Ipv6. James Hoagland iz Symantec-a i Suresh Krishnan iz Ericsson-a izjavili su da ovaj problem ukazuje na Teredo protokol, koji je Vista-ino najnovije pomoćno sredstvo za povezivanje Ipv6 na internet, kao i na činjenicu da veliki broj firewall-ova ne razume ovaj protokol pa prema tome ne mogu da pregledaju pakete koji su ugrađeni u okviru njega. Protokol Teredo je već godinama prisutan u Windows XP operativnim sistemu ali nije omogućen po podrazumevanom podešavanju kao što je to slučaj kod Windows Vista operativnog sistema.
13.12.2007. u 07h @ arstechnica.com >
13299
Ask prestavlja novi alat
Engine za pretragu Ask je nedavno na tržištu predstavio novu karakteristiku za koju se nada da će poboljšati prodaju korisnicima koji su zabrinuti za njihovu online sigurnost. AskEraser dozvoljava korisnicima da trenutno obrišu sve zahteve za pretragu koji su uskladišteni na Ask-ovim serverima, za razliku od konkurencije kao što je Google koji ove podatke čuva u narednih 18 meseci. AskEraser link će pružati korisnicima mogućnost da unište informacije vezane za IP adrese, korisnička imena kao i ID sesije zajedno sa kompletnim tekstom pretrage.
13.12.2007. u 06h @ news.bbc.co.uk >
13298
LG dual-format u prodaji
Kompanija LG je početkom ove nedelje započela sa prodajom plejera koji podržavaju oba formata visoke definicije. Za razliku od prethodne ponude ove kompanije, ovaj uređaj je sertifikovan i od strane HD DVD-a i od strane Blu ray-a, a postoji i mogućnost upgrade-ovanje na novi BD Profil 1.1 što će biti moguće u toku naredne godine kada ovi diskovi budu dostupni. Kao i prethodni plejeri, BH200 će se prodavati po ceni od $999 a podržavaće 1080p rezoluciju. Ova zvanična izjava komapnije LG usledila je nakon što je Samsung najavio da će uskoro početi prodaja njihovog plejera koji će se prodavati po ceni manjoj od $200.
13.12.2007. u 06h @ betanews.com >
13297
Nema informacija!
Olympus EVOLT E-410
Na prvi pogled • Beograd • 13.12.2007.
Osnovni model dSLR aparata koji po vrlo povoljnoj ceni nudi pregršt opcija koje će impresionirati i one zahtevnije korisnike. Neke od zanimljivih opcija su Life View mogućnost i Supersonic sWave Filter. Mogućnosti ovog modela definitivno ne bi postidele ni višestruko skuplje modele.
Prestigio GeoVision 430 GPS
Na prvi pogled • Beograd • 13.12.2007.
Prenosni i kompaktni GPS prijemnik za kola koji nudi izuzetnu funkcionalnost. Pored GPS navigacije kroz našu zemlju, zemlje Istočne i Zapadne Evrope i Rusije, možete puštati muziku, filmove i gledati slike. Ekran je odličan a za upravljanje se koristi stylus olovčica ili prsti, pošto je touchscreen tipa.
Adobe PDF postaje ISO standard
Na prvi pogled • Beograd • 13.12.2007.
Portable Document Format (PDF) je format fajla kreiran od strane kompanije Adobe Systems 1993 godine sa svrhom da služi za razmenu dokumenata.