Arhiva - 08.12.2007.
OCZ Freeze
OCZ je predstavila jedinstveno termalno jedinjenje Freeze bazirano na formuli ove kompanije. Korišćenjem poslednjih inovacija kada su u pitanju jedinjenja za termalno upravljanje, OCZ Freeze poseduje viši potencijal toplotne provodljivosti od vodećih na srebru baziranih termalnih pasti koje postoje na tržištu. Nudeći ultra pouzdano rešenje za sva računarska okruženja. OCZ Freeze može da snizi temperaturu jezgra procesora za gotovo 10% u poređenju sa konvencionalnim na srebru baziranim jedinjenjima koja su popularna među entuzijastima. OCZ Freeze odlične rezultate postiže smanjenjem termalne barijere između procesora i kulera omogućavaju mnogo hladniji rad u svim situacijama.
08.12.2007. u 18h @ fareastgizmos.com >
13223
Novell i Microsoft pripremaju Moonlight
Novell će isporučiti Linux baziranu verziju Microsoft-ovog Silverlight ukrštenog pretraživača, bogate internet aplikacione tehnologije u narednih šest meseci. Miguel de Icaza, potpredsednik razvojne platforme pri Novell-u, naveo je da on i njegov tim ne žele da ukoliko Silverlight postane uspešan, Linux zajednica bude građanin drugog reda. Silverlight je Microsoft-ov odgovor na Adobe-ovu Flash tehnologiju. De Icaza navodi da je prema dogovoru Microsoft-a i Novell-a, ova kompanija dužna je da obezbedi 100% kompatibilnu verziju Silverlight-a u Moonlight tehnologiji, koja će podržavati glavne Linux distribucije ali najverovatnije i Sun-ov Solaris.
08.12.2007. u 17h @ eweek.com >
13222
IBM otkriva novu tehnologiju
IBM-ov Silicon Photonics istraživačka grupa je objavila vest za koju se veruje da može da obezbedi ogromno povećanje performansi kod procesora sa više jezgara. Umesto oslanjanja na tipično povezivanje bakarnim provodnicima između jezgara, ova kompanija je razvila jedinicu koju naziva elektro-optičkim modulatorom. Uređaj koristi nanotehnologiju i male lasere koji konvertuju električne signale u impulse usmerenog svetla koji imitiraju binarni kod procesora. Ovaj hardver je 100 do 1000 puta manji od sličnog koji se koristi kod procesora sa višestrukim jezgrima u današnje vreme i može da eliminiše ogromne jazove između jezgra koji ograničavaju njihove veličine.
08.12.2007. u 16h @ electronista.com >
13221
BenQ X serija LCD monitora
BenQ je predstavio X seriju, prvu kompletnu liniju LCD ekrana napravljenu specijalno za igrače i druge koji zahtevaju brzo vreme odziva. X serija je prva serija kompanije koja uključuje dva različita igračka režima. Akcioni režim, koji podešava boje i vreme odziva za pucačine iz prvog lica i većinu tipičnih igara kao i trkački režim koji čini isto za tipične poglede kamere koji postoje kod vozačkih simulacija. Model najveće dijagonale u seriji je 22’’ X2200W i predstavlja prvi model koji se fokusira na stvarnu meru brzine ekrana koju BenQ naziva Motion Picture Response Time. Takođe, monitor karakteriše odnos kontrasta od 1000:1 kao i pokrivenost 92% NTSC game boja.
08.12.2007. u 15h @ electronista.com >
13220
SP1 za Office 2007 sledeće nedelje
Service Pack 1 za Microsoft Office 2007 paket aplikacija će biti dostupan za preuzimanje od 11. decembra. Ovaj update će se fokusirati na unapređenja vezana za stabilnost, performanse i sigurnost. Prethodno, kompanija je tvrdila da će SP1 za Office 2007 biti dostupan tek tokom prvog kvartala naredne godine. Prema još nepotvrđenim informacijama, korisnici će SP21 morati da zatraže manuelnim putem, odnosno za ovaj update neće postojati karakteristika automatskog update-a. Umesto ovoga Microsoft će obezbediti smernice koje će korisnicima omogućiti da sagledaju šta novo donosi SP1 i da odluče koji je najbolji način da ga implementiraju u svom okruženju.
08.12.2007. u 14h @ computerworld.com >
13219
LaCie eksterni HD
LaCie Group SA je predstavila hard disk dizajniran od strane Neil Poulton-a. U pitanju je eksterni hard disk sa uSB 2.0 konektivnošću koji će biti dostupan od meseca januara sa kapacitetima od 320GB do 1TB. Neil Poulton-ov dizajn je jednostavno monolitno pravougaono kućište, dizajnirano tako da plavo LED ambijentalno svetlo svetli sa donje strane drive-a. Kućište drive-a je crno i polirano. Kućište koristi otvore sa donje strane koji omogućavaju prirodno strujanje vazduha za hlađenje tako da drive ne poseduje nikakav ventilator koji bi bio izvor buke. Uz drive se isporučuje i LaCie „1-Click“ Backup softver za Mac i PC koji omogućava da jednim klikom backup-ujete ceo sistem.
08.12.2007. u 13h @ computerworld.com >
13218
Microsoft planira konferenciju u oktobru
Kompanija Microsoft koja je otkazala ovogodišnju Professional Developer konferenciju, potvrdila je planove da održi ovaj događaj sledeće godine u periodu od 27. do 30. oktobra u Los Angeles-u. Microsoft takođe ima planove da održi svoju WinHEC u sličnom vremenskom okviru sledeće godine, ali mesto održavanja još nije određeno. Pošto su oba ova događaja najavljena za jesen sledeće godine, pretpostavlja se da na njima Microsoft planira da govori o Windows-u 7, nasledniku Vista operativnog sistema, mada kompanija navodi da je još uvek rano govoriti o programu događaja.
08.12.2007. u 12h @ news.com >
13217
AMD odlaže masovnu isporuku Barcelone
AMD će biti prisiljen da odloži isporučivanje svojih Barcelona procesora za servere nakon što je otkriven bug kod ovog procesora. Barcelona, prvi AMD-ov quad core procesor za servere se isporučuje za pojedine korisnike na računarskom tržištu visokih performansi. Kompanija je planirala da počne sa isporukom ovog procesora širem opsegu korisnika, zajedno sa bržim modelom koji bi mogao da bude konkurencija Intel-ovom Penryn modelu. Na žalost po AMD to se neće dogoditi, jer je kompanija otkrila problem koji postoji sa buffer-om korišćenim u cache memoriji koji takođe postoji i kod Phenom desktop čipova.
08.12.2007. u 11h @ news.com >
13216
PC4U novogodišnje akcije
Bliže nam se novogodišnji praznici, a sa tim period grozničave kupovine i pripreme poklona. Beogradska kompanija PC4U mecsecima unazad organizuje prodajne akcije u kojima nagrađuje svoje potrošače i omogućava posebne uslove kupovine. U tom duhu nastavljaju svoje akcije i u toku decembra meseca. U toku ove, novogodišnje akcije, kupovinom desktop računara, notebook računara ili projektora kupci na poklon dobijaju vrlo vredan poklon. U pitanju je Epson multifunkcijski štampač. Došlo je vreme kada je kupac u prilici da za svoj novac dobije i više nego što je očekivao.
08.12.2007. u 10h @ pc4u.co.yu >
13227
OpenOffice.org izdaje sigurnosnu zakrpu
Ukoliko posedujete verziju 2.3 ili ranije OpenOffice paketa aplikacija, OpenOffice.org je pripremila sigurnosnu zakrpu. U pitanju je zakrpa za visoko-kritičnu sigurnosnu slabu tačku koja postoji u pomenutoj 2.3 i ranijim verzijama paketa, a koju je postovala sigurnosna kompanija Secunia. Sigurnosna slaba tačka u podrazumevanom modulu engine-a druge kompanije HSQLDB koji se isporučuje sa OpenOffice 2.3 i ranijim verzijama, može da omogući zlonamernim napadačima da pokrenu proizvoljni kod. Slaba tačka može da bude iskorišćena manipulisanjem obrade baza podataka. Kompanija savetuje korisnike da preuzmu OpenOffice verziju 2.3.1.
08.12.2007. u 10h @ news.com >
13215
SourceForge.net se komercijalizuje
Ukoliko pitate većinu korisnika odakle preuzimaju većinu open-source projekata odgovor će biti SourceForge.net. Sa 25 miliona korisnika koji posećuju ovaj sajt svakog meseca ovo nije nimalo neobično. Ono što je neobično je da SourceForge do sada nikada nije pokušao da monetarizuje ogromnu popularnost i broj korisnika koji ga posećuje. Konačno se i ovo promenilo. SourceForge je pre nekoliko dana predstavio SourceForge Marketplace koja predstavlja komercijalne i pokušaje open-source zajednice da monetizuju open-source projekte. Na primer, proizvođač može da proda svoj softver ili pretplatu za podršku otvarajući novi kanal na Marketplace-u.
08.12.2007. u 09h @ blogs.cnet.com >
13214
Microsoft proba XP na XO laptopovima
Kompanija Microsoft trenutno isprobava mogućnost rada Windows XP operativnog sistema na XO laptopovima koji su namenjeni projektu One Laptop per Children, a koji treba da obezbedi osnove računarskog znanja deci uzemljama u razvoju. Ukoliko ovi pokušaju budu uspešni, Microsoft u prvoj polovini sledeće godine planira da izda specijalnu verziju XP-a namenjenu ovim laptopovima. XO laptopovi ne poseduju hard drive, već im za operativni sistem i skladištenje podataka služi mali flash drive. OLPC grupa je već primila prve narudžbine i to za 100.000 XO laptopova u Urugvaju i 40.000 komada u Peruu sa opcijom za dodatnih 250.000 komada.
08.12.2007. u 08h @ news.bbc.co.uk >
13211
TomTom prima informacije Google Mapsa
Kompanija TomTom, proizvođač GPS uređaja navodi da će korisnici njegovih usluga biti u mogućnosti da šalju poslovne informacije sa Google Maps-a na svoje uređaje preko „Send To“ karakteristike. Uređaji će biti u mogućnosti da primaju podatke kada su povezani sa internetom korišćenjem TomTom HOME softvera. Mogućnost pretraživanja, pronalaženja i slanja informacija sa Web-a na TomTom je nešto što smo dugo želeli da primenimo, naveo je Eric Pite iz TomTom-a. Google već omogućava korišćenje Google Maps karakteristike sa raznim mobilnim telefonima ali ovo je prvi slučaj ovakve vrste.
08.12.2007. u 07h @ betanews.com >
13212
Windows Server 2008 RC1
Druga Release Candidate verzija Windows Server-a 2008 postala je dostupna pre nekoliko dana, a ova verzija konačno uključuje novi alat koji Microsoft planira da uključi u ovaj operativni sistem još od 2005. Najnoviji RC1 za Windows Server 2008 će konačno uključivati alat koji nosi naziv Group Policy Preferences, a koja je bazirana na alatu kompanije koju je Microsoft kupio ranije. Microsoft je počeo aktivno da investira u kompaniju koja proizvodi produktivne alate DesktopStandard 2005, da bi sledeće godine kupio ovu kompaniju. Sada je kompanija osetila da je vreme da ova funkcionalnost bude ugrađena u Windows.
08.12.2007. u 06h @ betanews.com >
13213
Nema informacija!
Unreal Tournament 3
Na prvi pogled • Beograd • 08.12.2007.
Nemoguće dobra grafika, nemoguće zarazna igrivost, nemoguće umreti. Da, da ovo je nemogući turnir treći put. Da li će opravdati očekivanja?
Koliko je korišćen Firefox?
Na prvi pogled • Beograd • 08.12.2007.
Mozilla Firefox je poznati Web pretraživač koji je kreirala Mozilla korporacija. U pitanju je open-source softver čiji izvorni kod je dostupan pod uslovima Mozilla tri-licence. Prva verzija Firefox-a izdata je od strane korporacije Mozilla 9. novembra 2004.
VMware virtuelizacija preduzeća
Na prvi pogled • Beograd • 08.12.2007.
Kompanija VMware je predstavila tri nova VMware infrastructure paketa koji su dizajnirani da pomognu IT administratorima u malim i srednjim predućima da načine odluku o razvoju virtuelne infrastrukture.