Arhiva - 03.12.2007.
Firefox korisnici u opasnosti
Autor kontroverznog dokumenta koji pored sigurnosni integritet Firefox pretraživača kompanije Mozilla sa karakteristikama Internet Explorer-a je izdao update za ovaj dokument koji iznosi još spornije tvrdnje od originalnog. Zbog toga što Microsoft izdaje verzije Web pretraživača ređe i podržava starije verzije duži vremenski period, direktor Microsoft sigurnosnih strategija Jeff Jones u svom poslednjem izveštaju smatra da su korisnici Internet Explorer-a 7 manje izloženi sigurnosnim slabim tačkama od korisnika Firefox-a, čiji update-ovi se češće pojavljuju i čije starije verzije brže nestaju sa scene.
03.12.2007. u 15h @ betanews.com >
13141
Silverlight 1.1 beta postaje 2.0 beta
Edicija Silverlight-a koju je Microsoft od početka reklamirao da poseduje C# i .NET funkcionalnost koju edicija 1.0 nije imala, evoluirala je od nečega što je reklamirano kao upgrade u potpuno novu glavnu verziju. Microsoft je potvrdio da bi verzija koju je nazivao Silverlight 1.1 beta trebala da postane Silverlight 2.0 beta negde tokom prvog kvartala sledeće godine. Nije tajna da je Microsoft radio na dve verzije koje su se razlikovale upravo u nepostojanju C# i .NET funkcionalnosti kod verzije 1.0, da bi konačno pala odluka da se ide na potpuno novo glavno izdanje umesto objavljivanja verzije sa pomenutim funkcionalnostima kao upgrade-a.
03.12.2007. u 14h @ betanews.com >
13140
Paralelno procesiranje za .NET Framework
Kompanija Microsoft je pre nekoliko dana programerima ponudila priliku da osete ukus istinskog paralelizma sa eksperimentalnom bibliotekom za .NET. Verovatno je najveći deo koje je Microsoft načinio u svom .NET Framework-u se odnosio na dodavanje Language Integration Query (LINQ) koja omogućava zapisima ili tabelama podataka da budu obrađene u okviru pojedinačne promenljive. Nova promena koja je omogućena od pre nekoliko dana znači da se sada više operacija može izvoditi odjednom, što znači da programeri svoje podatke ne moraju unositi u ponovljive cikluse ili više-ponovljive petlje.
03.12.2007. u 14h @ betanews.com >
13139
WinDVD dobija Profile 1.1 sertifikaciju
Corel navodi da je WinDVD softver za reprodukciju primio sertifikaciju od BluRay asocijacije da može da reprodukuje diskove koji koriste Profile 1.1 standard. Ovom sertifikacijom, WinDVD bi mogao da postane prva ne-hardverska opcija za reprodukciju koja je dostupna na tržištu i koja je u mogućnosti da podrži ažurirani standard. Prvi diskovi bazirani na 1.1 standardu se očekuju na tržištu početkom sledeće godine. Profile 1.1 omogućava BluRay izdavačima da koriste Picture-in-picture funkcionalnost koja je standardna kod HD DVD formata od samog njegovog početka. Takođe, obavezna podrška za internet konektivnost je dodata u Profile 1.1 standardu.
03.12.2007. u 13h @ betanews.com >
13138
Firefox 2.0.0.11
Kompanija Mozilla je izdala treći update za svoj Firefox pretraživač i to verziju 2.0.0.11 koja popravlja probleme sa stabilnošću koji su postojali kod prethodne verzije. Firefox pretraživač je od 18. oktobra pa do kraja novembra prešao put od verzije 2.0.0.8 do 2.0.0.11. Verzija 2.0.0.10 je imala problem sa karakteristikom koja je omogućavala rotiranje i prikazivanje slika kao odraza na Web stranicama. Pojedini korisnici su glasno negodovali zato što je njihov pretraživač automatski update-ovan na verziju 2.0.0.10 sa kojom nisu mogli da koriste pomenutu karakteristiku. Mozilla je pre dve nedelje izdala prvu beta verziju Firefox 3 pretraživača kodnog naziva Gran Paradiso.
03.12.2007. u 13h @ news.com >
13137
Novi QuickTime bug
Hakeri imaju uzorak koda za napad koji iskorišćava najnoviju slabu tačku u Quick time softveru i koji može da se koristi za „otmicu“ Mac-ova, uključujući i one na kojima je instalirana najnovija verzija Mac OS X Leopard. Ova vest je usledila samo dan nakon što je bug u Quick time-u koji se odnosi na upravljanje Real Time Streaming Protokolom (RTSP) audio/vdeo streaming standardom otkriven na milw0rm.com sajtu. Exploit kod koji radi protiv Windows XP SP2 i Windows Vista-e je otkriven ranije. Kompanija Symantec je upozorila korisnike svog DeepSight proizvoda da je izdat Metasploit exploit modul koji omogućava hakerima da daljinskim putem izvrše proizvoljni kod.
03.12.2007. u 12h @ computerworld.com >
13136
Da li su cene konzola previsoke?
Prilikom donošenja odluke o kupovini jedan od faktora ima veći značaj od svih ostalih a to je cena. Upravo je ovo jedan ali ne i najvažniji razlog veoma dobre prodaje konzole Wii kompanije Nintendo. Wii, koja se prodaje za $249, najjeftinija je od konzola sledeće generacije na tržištu. Međutim, izvršni direktor kompanije Activison koja se bavi izdavanjem igara, Booby Kotick, smatra da je i cena od $249 previsoka i da bi cena od $199 bila optimalna kada su u pitanju igračke konzole što bi dovelo do masovnog njihovog usvajanja. Za kompanije poput Activison-a, jeftinije konzole bi značile potencijalno veću igračku bazu koja bi kupovala njihove naslove.
03.12.2007. u 12h @ dailytech.com >
13135
Update za Windows Mobile
Microsoft je u Amsterdamu upriličio događaj na kojem je predstavio novi update za Windows Mobile 6, verziju svog operativnog sistema namenjenu mobilnim i handheld uređajima. Iako su neki od gostiju ovog događaja očekivali da će kompanija predstaviti poptuno novu verziju 7.0, kodnog naziva „Photon“ svog operativnog sistema, to je ovog puta izostalo, ali su utisci pozitivni. U pitanju je besplatni update, koji će za proizvođače mobilnih uređaja biti dostupan od januara sledeće godine i koji donosi mnoštvo novih i svežih karakteristika. Update će već od narednih dana biti dostupan za testere od kojih se očekuju značajne povratne informacije.
03.12.2007. u 11h @ betanews.com >
13134
DOCSIS 3.0 za Comcast korisnike
Kompanija Comcast je najavila da će se agresivno fokusirati na razvoj DOCSIS 3.0 infrastrukture u sledećoj godini. Kompanija planira da ponudi DOCSIS 3.0 mogućnosti u 20% oblasti svog tržišta do kraja godine. Trenutno kablovska industrija zavisi od DOC SIS 1.1 specifikacija, ali ovaj standard je ograničen na 36Mbps download-a i 10Mbps i upload-a. Prema DocSIS 3.0 standardu, razlike između brzina prenosa podataka između kabla i vlakana će se znatno smanjiti a brzine prenosa podataka bi porasle na 160, odnosno 120Mbps kada su u pitanju download i upload preko kablovskih veza. DOCSIS 3.0 nudi i unapređenja u vidu poboljšanog mrežnog upravljanja i bolje sigurnosti.
03.12.2007. u 11h @ arstechnica.com >
13133
ODF može da opstane i bez fondacije
Nedavno gašenje OpenDocument fondacije ne bi trebalo da ima značajnijeg uticaja na napredak i usvajanje OpenDocument Formata. I dok je zaveštanje fondacije predmet mnogih debata, analitičari se slažu da je samo ODF sada mnogo veći i jači nego na početku kada je ova fondacija stajala iza njega i da ju je prerastao. U pitanju je globalni pokret koji sada uključuje prodavce, vlade mnogih zemalja koje podržavaju i koriste ovaj format i razne neprofitne organizacije. Ipak ono što ODF-u trenutno treba je još šire usvajanje, koje bi bilo moguće pojavom određene interoperatibilnosti sa drugim formatima na čemu je OpenDocument Fondacija radila u okviru projekta DaVinci.
03.12.2007. u 10h @ eweek.com >
13132
OCZ DDR2 8GB quad oprema
OCZ Technology je najavila 8Gb Platinum PC2-6400 „Quad“ memorijsku opremu. Ovakva memorijska oprema nudi visoke brzine i visoke kapacitete koji su potrebni zahtevnim igrama i Vista operativnom sistemu u okviru jedinstvenog 4x2048MB rešenja. PC2-6400 8GB Quad memorijska oprema je idealna za entuzijaste, profesionalce i DIY kreatore sistema koji koriste Windows Vista-u kao operativni sistem od izbora i koji zahtevaju visoke performanse memorije velike brzine. Takođe, ovakva memorijska oprema je idelana za tvrdokorne igrače obzirom da najnovije DirectX 10 igre zahtevaju veliku količinu memorije.
03.12.2007. u 10h @ hothardware.com >
13131
Pyro Studios najavljuje Planet 51
Filmska kompanija New Line Cinema najavljuje rad na filmu Planet 51, dok istovremeno Pyro Studio kreator serije Commandos o drugom svetskom ratu najavljuje adaptaciju Planet 51 naslova za „pet vodećih konzolnih platformi“. U pitanju će najverovatnije biti Xbox 360, Wii, PS3, PS2 i PC. Igra će biti izdata u tandemu sa filmom, odnosno najverovatnije u mesecu martu 2009. Igra je smeštena na planetu 51 i prati nesvesnu invaiziju kapetana Charles-a Baker-a sa Zemlje. Nakon sletanja, Chuck izaziva strah kod stanovnika i pokušava da pobegne od neprijateljski nastrojenih stanovnika.
03.12.2007. u 09h @ gamespot.com >
13130
EA žali zbog neprikladne promocije
Kompanija Electronic Arts izrazila je žaljenje zbog slučaja koji se dogodio kada su za svrhe promocije najnovije igre u serijalu Need For Speed iskorišćeni modeli sajta Page 3 oskudno odeveni. Slike su se pojavile na sajtu Page3.com, zvaničnom sajtu na kojem se pojavljuju slike oskudno odevenih devojaka koje se pojavljuju u britanskom tabloidu Sun a koje su pozirale pored automobila marke ferari na kojem su jasno bili istaknuti logoi kompanije EA i brenda Need for Speed. Igra Need for Speed: Pro Street je izdata prošlog petka u Evropi i odmah po izdavanju zauzela mesto broj dva na listi svih formata.
03.12.2007. u 09h @ gamesindustry.biz >
13129
Super Talent SSD za teške uslove rada
Super Talent Technology je najavila novu liniju Solid State Drive-ova koji imaju mogućnost rada na širokom opsegu industrijskih temperatura (I -Temp) od -40 do +85°C. Super Talent SSD-ovi su značajno otporniji i na vibracije i udare od tradicionalnih drive-ova. Kompletna serija Super Talent-ovih SSD-ova uključuje čak devetnaest modela u opsegu 1.8, 2.5 i 3.5’’ Solid State Drive-ova koja karakteriše SATA interfejs, odnosno 1.8 i 2.5’’ formi koje karakteriše UIDE interfejs. Svi super Talent SSD-ovi se isporučuju sa trogodišnjom garancijom i dostupni su u maksimalnom kapacitetu od 128GB.
03.12.2007. u 08h @ fareastgizmos.com >
13128
Ricoh Scan Router
Kompanija Ricoh je predstavila update-ovanu verziju ScanRouter EX modela koji dodaje upravljanje pravima za dokumente kao i fax skeniranje i routing softver. ScanRouter EX je Windows bazirani server za distribuciju dokumenata koristi Ricoh-ove multifunkcionalne uređaje, mrežne skenere i faks uređaje da bi isoručio faksove i dokumente kao fajlove na programirane destinacije ako što su e-mail adrese, deljeni mrežni direktorijumi i mrežni štampači. Ricoh je takođe poboljšao sigurnost softvera integrišući Adobe LiveCycle Policy Server softverski paket za upravljanje pravima za uportrebu sa PDF i Microsoft Word i Excell dokumentima.
03.12.2007. u 08h @ eweek.com >
13127
UPS podrška za Ubuntu
Kompanija Eaton je najavila da je njen Personal Solution Pac za Linux i Network Shutdown Modul v3 prvo UPS rešenje za upravljanje napajanjem koje je primilo Ubunutu-ov IHV sertifikat. Ovaj program je kompatibilan sa Ubuntu izdanjima od verzije 6.06 do 7.10. On omogućava Ubuntu sistemima da se integrišu sa Easton UPS sistemima osiguraju komunikaciju, nadgledanje i normalno isključivanje nakon što dođe do prekida napajanja električnom energijom. Ovaj PSP (Personal Solution Pac) softver je namenjen desktop i korisnicima u malim i kućnim kancelarijama dok NSM (Network Shutdown Module) nudi opseg napredne funkcionalnosti za mrežne instalacije i primene u preduzećima.
03.12.2007. u 07h @ eweek.com >
13126
Optoma DLP projektori
Kompanija Optoma je predstavila devet DLP projektora namenjenih raznim profilima korisnika. Modeli HD65 HD71 nude rezoluciju 720p i namenjeni su da zadovolje HT entuzijaste i isporučuju jačinu osvetljenja od 1600/2400 ANSI lumena. Najskuplji model u ovom opsegu je HD803 koji karakteriše odnos kontrasta 8000:1, jačina osvetljenja od 1200 lumena, 1080p rezolucija i cena od $2600. Za korisnike koji žele manje novca da potoše na projektor tu su modeli EP721 ($599), EP727 ($699), EP728 ($999) i EP7155 ($999) koje karakteriše XGA rezolucija i namenjeni su za edukativne i poslovne svrhe. Poslednja dva modela EP1691 i EP761 se prodaju za ($999) odnosno ($1299) respektivno.
03.12.2007. u 07h @ engadget.com >
13125
M-Audio digitalni rekorder
Kompanija M-Audio je predstavila MicroTrack II, 24/96 digitalni zvučni rikorder. Uređaj može da snima na CompactFlash kartice ili Microdrive-ove, a može da se poveže i sa mikrofonom, pa ga muzičari mogu vrlo korisno iskoristiti pri pisanju pesama, vežbanju ili svirkama. Micro-Track II snima zvučne sadržaje u 24-bit/96KHz formatu. Uređaj se može napajati na više načina, bilo preko baterije, USB-a ili uključenog napajanja. Može snimati u WAV i MP3 formatu (MP3 snimci imaju najviši sampling rate od 48KHz) i može da kreira fajlove koji su veći od 2GB. Jedinica takođe može da dodaje oznake Wav fajlovima i da organizuje fajlove u serije prilagodljivih direktorijuma.
03.12.2007. u 06h @ electronista.com >
13124
Problemi sa Zune plejerima
Vlasnici originalnog Zune 30 i update-ovane verzije Zune 80 MP3 plejera su otkrili da najnovija verzija firmware-a za konzolu ima problema sa prelaskom u sleep režim. Naime, plejer poseduje sleep režim koji se uključuje nakon određenog vremena neaktivnosti plejera i pri kojem se troši minimalna količina energije, čime se unapređuje trajanje baterije. Međutim, korisnici su otkrili da se kod plejera kod kojih je firmware update-ovan na najnoviju verziju ovo ne događa, već plejer i dalje radi pod punim opterećenjem što dovodi do značajno bržeg istrošenja baterije. Microsoft se za sada još nije oglasio povodom problema niti obezbedio popravku.
03.12.2007. u 06h @ electronista.com >
13123
Nema informacija!
FCS Amilo Pi 2530
Na prvi pogled • Beograd • 03.12.2007.
Vrlo dobra konfiguracija kako za posao tako i za zabavu dolazi sa Vista Home Premium operativnim sistemom, čitačem kartica i Web kamerom. Vrlo je dobre izrade i odličnih performansi, sa prilično dobrom autonomijom.
Impresivni Samsung 961BW
Na prvi pogled • Beograd • 03.12.2007.
Bez ikakve sumnje ovo je monitor koji možemo preporučiti apsolutno svakome. Biće odličan izbor bez obzira da li se igrate, radite ili i jedno i drugo. Ergonomija mu je jača strana, ali i kvalitet slike. Sve u svemu, ovo je sjajan monitor.
Creative Labs Inspire 2.1 A300
Na prvi pogled • Beograd • 03.12.2007.
Zvučnici nove A serije sa oznakom 300 su odličan izbor za sve one kojima treba kvalitetan zvuk, a ne vole da slušaju preglasnu muziku. Veoma dobro ujednačeni sateliti i subwoofer daju mekan i topao zvuk koji nam se vrlo dopao.