Antec Sonata III 500

Odlično Midi Tower kućište koje stiže sa već ugrađenim EartWatts napajanjem snage 500W i sa 80 Plus Bronze sertifikatom. Ovo je kućište srednje klase, sa kvalitetnom izradom i vrlo povoljnom cenom za ono što nudi.

Antec je veoma popularan kada su u pitanju napajanja i kućišta, sa odličnom tradicijom i još boljom reputacijom. Već smo videli brojne modele i kućišta i napajanja, a Sonata III 500 nije prvi model iz ove serije koji ćemo imati priliku da testiramo. U pitanju je Midi Tower kućište, sa podrškom za standardne ATX, microATX i Mini-ITX matične ploče koji dolazi sa već ugrađenim napajanjem iz EarthWatts serije, snage 500W. Interesantna kombinacija za one koji traže dobar kvalitet i povoljnu cenu, a nemaju potrebu da posebno biraju napajanje. Snaga od 500W znači i konfiguraciju novije generacije, sa jednom grafičkom karticom srednje klase.

Ključne karakteristike

  • Minimalistički dizajn
  • Kvalitetna izrada
  • Filter za vazduh napred
  • Ugrađeno napajanje od 500W

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mid-Tower (Standard ATX, microATX, Mini-ITX)
  • Uređaji: interno 3.5" x4, eksterno 5.25" x3, 3.5" x2
  • PCI ekspanzija: 7
  • Napajanje: EarthWatts EA 500D Green power supply (80 PLUS® Bronze certified)
  • Hlađenje: pozadi 120 mm Tricool, napred 120mm opciono
  • Dodatno: 2x USB3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 425 mm (H) x 206 mm (W) x 463 mm (D)
  • Težina: 9.1Kg

Antec Sonata III 500

Kućište je dimenzija 425x206x463 mm, sa težinom od malo preko 9Kg (zajedno sa napajanjem), i na prvi pogled nema toliko interesantnih detalja. Kućište je celo crne boje, sa plastičnom prednjom stranicom koja je po sredini podeljena lajsnom koja je takođe crne boje, gde su smeštena dva USB 3.0 porta i audio konektori, kao i statusni LED-ovi. Primećujemo metalnu bravicu koja drži vrata koja pokrivaju gornji deo prednje strane (i bočna stranica ima metalnu bravicu), a ispod kojih se nalaze ležišta za 3.5" i 5.25" uređaje. Sama vrata su napravljena u kombinaciji metala i plastike i deluju dosta kvalitetno. Prednja stranica ima bočne otvore za ventilaciju, dok se sa donje strane lako izvlači filter za vazduh.

Ovo kućište nema bočnih otvora za vazduh, i opcije za hlađenje uključuju instalirani 120mm TriCool ventilator pozadi i prostor za još jedan 120mm ventilator napred, koji će ubacivati vazduh u kućište i čiju instalaciju toplo preporučujemo. Unutrašnjost kućišta je u osnovnoj boji lima, sa sasvim dovoljno prostora za sve regularne konfiguracije i duže grafičke kartice, stim što napominjemo da ipak nije predviđeno za sistem vodenog hlađenja. Napajanje stoji u gornjem delu kućišta, i moramo da samo konstatujemo da nema baš mnogo proreza u limu za provlačenje kablova, što je šteta pošto mesta za to definitivno ima.

Sva 3.5" ležišta (ima ih četiri na raspolaganju) su okrenuta bočno, tako da će instalacija i vađenje diskova biti maksimalno olakšano. Dodatno, prostora ima i za tri eksterna 5.25" i 3.5" uređaja. Ovo nije tool-free kućište, tako da će za sve instalacije morati da se koristi šrafciger. Ugrađeno napajanje je odličnog kvaliteta i sa 80 Plus Bronze sertifikatom, kao i dual rail dizajnom i konektorima za grafičku karticu, mada ne verujemo da će se baš mnogo korisnika odlučiti da ovo kućište i napajanje koristi za CrossFire ili SLI konfiguraciju.

Rezime

Odličan primer kako kućišta ali i napajanja srednje kategorije mogu da budu dobro uparena, sa cenom koja je prilično dobra. Ukoliko nema nekih posebnih zahteva za kućište i napajanje, retko koji drugi combo će moći da se poredi sa Antec Sonata III 500 modelom, kada je u pitanju kombinacija kvaliteta izrade i cene. Dobro je videti da se poznati proizvođači ne fokusiraju na top modele koji su pristupačni samo užem krugu kupaca, te da se za dobar kvalitet ne mora uvek izdvojiti puno para.

Conclusion

An excellent example of how the case and the medium category power supply may be well matched at an affordable price. If there are no special requirements for case and power, hardly any other combo will be able to compete with Antec Sonata III 500 model when it comes to the combination of high build quality and price. It is good to know that the manufacturers do not focus on the top models, accessible only to a narrow range of customers, and that is not always necessary to spend a lot of money for high quality products.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 140€

MID9 ustupio: Antec Sonata III 500
zvanični sajt: mid9.rs