Antec Performance P380

Sjajno Full-Tower kućište koje je namenjeno malo zahtevnijim korisnicima koji traže dosta prostora na raspolaganju i dobre opcije za hlađenje. Vrhunski kvalitet izrade, završna obrada, sistem hlađenja i vrlo tih rad su ono što ga izdvaja iz konkurencije.

Nije nikakva tajna da Antec važi za jednog od najpopularnijih proizvođača kućišta i napajanja, sa modelima koji vrlo često osvajaju brojne nagrade, tako da smo bili prilično zainteresovani da vidimo šta jedan od novijih modela iz prestižne Performance One serije. Tu smo već viđali neka zaista impresivna kućišta, pa iako to naravno sa sobom nosi i cenu koja neće baš svima odgovarati, neosporno se radi o kućištu koje itekako zaslužuje pažnju. Izuzetno vizuelno atraktivno kućište, sa impresivnim opcijama hlađenja i Quiet Computing dizajnom, ovo kućište je veoma tiho, impresivnog kvaliteta i sa opcijama kojima će biti teško naći neku zamerku.

Ključne karakteristike

  • Veoma atraktivan dizajn
  • Impresivne opcije hlađenja
  • Podrška za vodeno hlađenje
  • Odličan kvalitet izrade
  • Vrlo tih rad
  • Podržava instalaciju vodenog hlađenja

Utisak kvare

  • Očekivano, nešto veća cena

Specifikacija

  • Format: Full-Tower (E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX)
  • Uređaji: interno 8 x 3.5”/2.5” interno, eksterno 5.25" x1 slim
  • PCI ekspanzija: 9
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm (1 x 120mm FDB instaliran), napred 3 x 120mm/2 x 140mm opciono, 3 x 120mm/2 x 140mm gore (2 x 140mm FDB instalirana)
  • Opcije za vodeno hlađenje: 1 x 240/360mm hladnjak napred i pozadi
  • Dodatno: 2x USB 2.0, 2x USB3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 555mm(H) x 223.6mm(W) x 557mm(D)
  • Težina: 9.5Kg

Antec Performance P380

Ovo je Full size Tower kućište, tako da ne čude dimenzije od 555x223.6x557 mm i težina od 9.5Kg kada je prazno. Izrada je izuzetno kvalitetna, sa upotrebljenim debelim limom u unutrašnjosti (besprekorne završne obrade i u mat crnom finišu), aluminijumskim prednjim panelom i bočnim prozorom. Kućište istovremeno deluje veoma traktivno, ali i elegantno, sa prepoznatljivim Antec logom u donjem delu prednjeg panela. Za slučaj da se neko pita, napred nisu vrata koja se otvaraju, već je kućište projektovano tako da bude što više zatvoreno (da ne kažemo oklopljeno) kao bi se i zvuk maksimalno blokirao, što u praksi itekako radi posao, pa je i Performance P380 jedan od tiših modela iz ove kategorije, uprkos činjenici da staje dosta ventilatora unutra.

Proizvođač je uradio interesantnu stvar sa onim što se obično nalazi napred, a to su konektori, tasteri i stetusne diode, koji su sada smešteni bočno i to uz gornju ivicu. Dodatno, napred ne nalazimo nikakve druge otvore, a jedino 5.25" ležište (i to slim formata) je postavljeno ispod poklopca prednje strane tako da se otvor nalazi takođe bočno, sa leve strane, što je prilično neobično. Ipak, ideja je da se ne naruši vizuelni utisak kućišta, a pretpostavlja se da ima zaista malo onih koji će koristiti 5.25" uređaje, što svakako treba imati na umu prilikom kupovine kućišta. Sa druge strane, unutra ima mesta za čak osam 2.5" ili 3.5" hard diskova sa tool-free instalacijom, što pozdravljamo.

Kao što smo već pomenuli, kućište ima providnu bočnu stranicu - zgodno za moddere, filtere za prašinu napred i sa donje strane (ispod pozicije za napajanje), gumirane otvore za cevi vodenog hlađenja pozadi, dovoljno otvora na motherboard tray-u za pristup zadnjoj strani matične ploče i sakrivanje i provlačenje kablova. Opcija za hlađenje ima dovoljno, pa tako pozadi imamo ugrađen jedan 120mm ventilator, napred ima prostora za tri 120mm ili dva 140mm ventilatora, a sa gornje strane su instalirana dva 140mm ventilatora (opciono tri 120mm), što je i više nego dovoljno da se dobije odličan protok vazduha. Podržana je i instalacija radijatora odnosno hladnjaka vodenog hlađenja i to 240mm ili 360mm varijanti napred i/ili u gornjem delu kućišta, što je sjajno. Maksimalna visina CPU kulera je 180mm, a dužina grafičke kartice 465mm, što pruža zaista dovoljno opcija i za malo zahtevnije korisnike.

Rezime

Možda na prvu loptu ovaj model ne deluje tako specijalno, no P380 je dobar primer kako jedno moderno kućište treba da bude: atraktivan ali i elegantan dizajn, ništa prenaglašeno, aluminijumskiu prednji panel sa koga su skinuti svi elementi, obilje opcija za hlađenje, uključujući i podršku za 240/360mm hladnjake vodenog hlađenja. Kućište je dobro oklopljeno sa svih strana, tako da veoma dobro blokira zvukove iz unutrašnjosti, što znači da će biti sjajan izbor za one kojima je tišina u radu imperativ. Dodatno, prostora ima zaista mnogo, za čak osam hard diskova i malo veće PCU kulere kao i najveće grafičke kartice na tržištu. Kada se sve sumira, ukoliko novac nije problem, ovo kućište zaista vrlo ozbiljno treba uzeti u obzir.

Conclusion

At the first glance, the model does not look special; however, the P380 is a good example of what a modern case should have: an attractive and elegant design, nothing exaggerated, an aluminum front panel with no elements, plenty of cooling options including support for 240/360mm water cooling options. The case is well shielded from all sides, so it blocks sounds from inside, which means it will be a great choice for those who need silence while working. There are really a lot of space, for up to eight hard drives and larger PCU coolers as well as the largest graphics cards on the market. If money is not a problem, this case should be taken into account.

Testirani proizvod je uzorak.

MID9 ustupio: Antec Performance P380
zvanični sajt: mid9.rs