Antec Performance One P280

Vrhunsko kućište poznatog proizvođača koje je nešto proširenog Mid-Tower formata sa dovoljno prostora i za najzahtevnije konfiguracije. Kućište poseduje zvučnu izolaciju i mesta za ukupno sedam ventilatora, uz tool-free dizajn koji se uvek ceni.

Antec je dobro poznato ime svima koji su barem malo upućeni u hardver i koji prate dešavanja, sa napajanjima i kućištima koja su sada dostupna i kod nas. Performance One serija kućišta predstavlja neke od najboljih modela ovog poroizvođača a model P280 model koji će sigurno privući pažnju i biti popularan među malo zahtevnijim korisnicima. Super Mid-Tower format u kome ima prostora i za XL-ATX matične ploče, sa vrhunskim kvalitetom izrade i brojnim opcijama koje nalazimo samo kod najskupljih modela. Jasno je da ovakvo kućište nije baš jeftino i ne spada u ekonomsku kategoriju, ali svakako predstavlja jaku konkurenciju proizvođačima i modelima koji su do skoro bili dominantni na našem tržištu.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada, kućište je zvučno izolovano
  • Prostor za ukupno sedam ventilatora
  • Fan Power Hub
  • Tool-free dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Super Mid Tower (XL-ATX [13.6” x 10.3” (345 mm x 262 mm)], Standard ATX, microATX, Mini-ITX)
  • Uređaji: eksterno: 5.25” x3, 6x 3.5", 2x 2.5"
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Gornja strana: 2x 120mm TwoCool fan
  • Zadnja strana: 1x120mm TwoCool fan
  • Prednja strana: 4x120mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2xUSB 2.0, Audio, Mic
  • Dimenzije: 526 mm (H) x 231 mm (W) x 562 mm (D)
  • Težina: 10.2Kg

Antec Performance One P280

Antec se odlučio za veoma jednostavan dizajn, ali kombinacija minimalističkog pristupa i kvalitetnih materijala daje sjajne rezultate, pa P280 izgleda elegantno i skupoceno. Dimenzije kućišta su 526 mm (H) x 231 mm (W) x 562 mm (D) a težina čak 10.2Kg (prazno), pa iako nije Full Tower, ima prostora za stvarno dosta toga, čak i matične ploče XL-ATX formata. Dizajn je takav da napred imamo vrata koja pokrivaju celu prednju stranicu, osim jednog manjeg dela u gornjem delu gde su po dva USB 2.0 i 3.0 porta i dva audio konektora, dok su Power i Reset tasteri sa gornje strane kućišta. Ako bi i postojale neke zamerke, onda bi recimo voleli da vidimo SATA konekcije za priključivanje hard diska, no to svakako ne umanjuje prvi utisak koji je prilično impresivan.

Ta vrata sa prednje strane su troslojna, i sastoje se iz slojeva aluminijuma (spolja), plastike (unutra) i pene između, tako da veoma lepo izoluju zvuk koji dopire iz kućišta. Dodatno, i 0.8mm debele bočne stranice kučišta su obložene slojem polikarbonata, što takođe utičke na smanjenje buke. Kada se vrata otvore, vidimo veliki otvor za hlađenje (sa filterom koji se lako vadi) iza koga mogu da se postave dva 120mm ventilatora, i tri 5.25" ležišta. Sa zadnje strane osim onog standardnog, uključujući i otvore za creva eventualnog vodenog hlađenja, vidimo i prekidače kojima se može regulisati radi ugrađenih TwoCool ventilatora (na Low ili High broj obrtaja). Interesantna opcija je i PowerHub adapter koji omogućava da se četiri 3-pinska fan konektora povežu na jedan Molex konektor, čime se štede konektori napajanja. Daljim zagledanjem vidimo da kućište ima četiri gumene stope, kao i filter za prašinu koji stoji sa donje strane i filtrira vazduh koji stiže do napajanja.

Do unutrašnjosti se stiže lako, skidanjem thumbscrew šrafova. Vidimo da je kućište iznutra kompletno crno, kao i to da ima dosta proreza i otvora za provlačenje kablova i pristup zadnjoj strani matične ploče za lakšu montažu kulera, bez skidanja cele ploče. Sve deluje veoma prostrano, a posebno nas raduje što je klirens između tray-a za matičnu ploču i bočne stranice 30mm, što znači da će se kablovi lako provući i da neće biti tesno. Svi 5.25" uređaji se fiksiraju bez korišćenja šrafova pomoću plastičnog mehanizma, dok se hard diskovi instaliraju i posebna ležišta okrenuta ka bočnoj stranici, takođe bez šrafova, stim što ovi tray-ovi imaju i silikonske podloške kako bi se vibracije smanjile. Mogu se instalirati standardni 3.5" ili 2.5" diskovi, stim što imamo i dva posebna ležišta baš za SSD-ove. Vidimo da pored dva ležišta za 120mm ventilatore koji su ispred diskova, mogu da se instaliraju i dva odmah iza njih, kao i dva 120mm ventilatora u gornjem delu kućišta, što u kombinaciji sa jednim 120mm ventilatorom koji je pozadi daje mogućnost za čak sedam ventilatora (od kojih su dva gornja i zadnji već instalirani).

Rezime

Nema nikakve sumnje da je ovo vrhunsko kućište koje zaslužuje najbolje ocene. Od kvaliteta izrade i stvarno prilično atraktivnog dizajna, do izolovanja buke kućišta i tool-free dizajna, pa i prostoru koji je maksimalno iskorišćen. U kućište bez problema staje grafička kartica dužine 13" i CPU kuler visine do 170mm, tako da ni tu stvarno nema nikakvih primedbi. Ovaj model staje rame uz rame sa najkvalitetnijim modelima poznatih proizvođača koje već jako dobro poznajemo, a verujemo da će ovakva konkurencija samo rezultovati korekciji cena, mada za ono što nudi, P280 stvarno nije skupo kućište.

Conclusion

This top quality case deserves top marks; it is characterized by a high build quality and an attractive design, the noise isolation case, a toll-free design, and a fully used space. A 13” graphics card and the CPU cooler up to 170mm fit the case, so everything is beyond reproach. This model is in the range of the finest models of famous well-known manufacturers, and we do believe a competition like this will lead to lower prices, however, for what it offers; P280 is not an expensive case.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 135€

MID9 ustupio: Antec Performance One P280
zvanični sajt: mid9.rs