Antec NEW SOLUTION NSK4100

Ovo kućište je osnovni model kompanije Antec koji nudi standardne opcije za entry-level Midi Tower kućište. Solidan kvalitet izrade, bez puno detalja koji će privući pažnju, ali i sa dovoljno opcija za hlađenje za neke manje zahtevne konfiguracije.

Iz New Solution serije kućišta, stiže model NKS4100 kojim kompanija Antec pokazuje da ima šta da ponudi i onim manje zahtevnim kupcima. Radi se o Midi tower kućištu sa prilično standardnom specifikacijom, namenjenim onima sa ograničenim budžetom i manjih zahtevima. Antec važi za poznatijeg proizvođača kućišta i napajanja, a do sada smo uglavnom viđali malo skuplje modele, tako da će biti interesantno videti šta može da se dobije i u ovoj kategoriji. Sličnih kućišta ima dosta u ponudi, pa će biti zanimljivo videti da li NSK4100 može da parira velikom broju modela manje poznatih proizvođača koji su i za nijansu jeftiniji.

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavan dizajn
  • Solidne opcije hlađenja
  • Pristojan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Za ovu cenu, očekivali smo i malo više opcija

Specifikacija

  • Format: Mid-Tower (Standard ATX, microATX, Mini-ITX)
  • Uređaji: interno 3.5" x6, 2.5" x1, eksterno 5.25" x3, 3.5" x1
  • PCI ekspanzija: 7
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm, bočno 120mm opciono, napred 80/90/120mm opciono
  • Dodatno: 2x USB3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 408mm x 185mm x 475.8mm

Antec NEW SOLUTION NSK4100

Ovo kućište je dimenzija koje odgovaraju proseku Midi Tower kategorije: 408x185x475.8 mm, i prilično je lagano (nemamo na žalost tačne podatke o težini), posebno pošto ne dolazi sa već ugrađenim napajanjem. Dizajn je prilično jednostavan, minimalistički, i da nije Antec oznake pri dnu prednje stranice, teško da bi iko pogodio o kom proizvođaču se radi. Ovo znači i da nema nekih posebnih detalja koji će ovaj model barem vizuelno izdvojiti iz brojne konkurencije. Kućište je spolja crne boje, u mat finišu, a prednja maska ima pomalo skrivene otvore za hlađenje po obodu, bez filtera za prašinu.

Sa prednje strane vidimo tri maske za 5.25" i jednu za 3.5" uređaje, dva USB 3.0 front porta i 3.5mm audio konektore za mikrofon i slušalice. Pri vrhu prednje stranice su i Power i Reset tasteri, kao i odgovarajuće statusne lampice. Po skidanju bočne stranice (obični, ne screw tasteri), vidimo standardni raspored u unutrašnjosti kućišta. Da odmah kažemo da NSK4100 dolazi sa već instaliranim 120mm ventilatorom sa zadnje strane, dok se ako je potrebno mogu dodati još jedan 120mm sa bočne strane i 80mm, 90mm ili 120mm ventilator napred, što toplo preporučujemo kako bi se u kućište ubacila dovoljna količina hladnog vazduha.

Predviđeno je da napajanje stoji u gornjem delu kućišta, a odmah vidimo i par proreza i otvora na limu koji će olakšati provlačenje i skrivanje kablova (iako je od leve bočne stranice razmak u odnosu na tray za matičnu ploču ispod 1cm). Kvalitet izrade jeste dobar, ali smo očekivali i nešto deblji lim i neku od dodatnih opcija, što se može videti u ovoj cenovnoj kategoriji. Za sve instalacije će biti potreban šrafciger, pošto se koriste obični šrafovi, dakle nema tool-free dizajna. Prostora ima dovoljno za ukupno šest klasičnih 3.5" i jedan 2.5" disk, mada se naravno, uz odgovarajuće adaptere mogu instalirai i samo 2.5" diskovi.

Rezime

Ovo kućište je solidnog kvaliteta, i veoma svedeno po pitanju dostupnih opcija. Kupci mogu birati da li će dodati još dva ventilatora uz jedan 120mm koji stoji u zadnjem delu kućišta, dok će za sve instalacije morati da se koristi šrafciger. Kao osnovni model, NSK4100 donosi sve ono što je neophodno i što se podrazumeva, praktično bez ikakvih dodataka. U ovom cenovnom rangu ipak ima i modela koji uspevaju u računicu da ubace i neke dodatne opcije, te je prava šteta što i Antec to nije uspeo. Kome to nije potrebno, svakako da neće biti prepreke da odabere ovaj model, posebno ako gleda da kupuje proizvode poznatijih proizvođača.

Conclusion

This case offers solid quality and reduced number of the available options. Customers can choose whether to add two additional fans along with one 120mm fans located at the back of the case, while for all other installations it will be necessary to use a screwdriver. As a basic model, NSK4100 delivers what is necessary and what is assumed, with no extras. In this price range, many models offer some additional options, so it is a shame Antec is not. Those who don’t care about that shouldn’t think twice, especially if looking to buy a product of some well-known manufacturer.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 57€

MID9 ustupio: Antec NEW SOLUTION NSK4100
zvanični sajt: mid9.rs