Antec GX700 Midi-Tower

Sjajno Midi-Tower kućište koje je odličan dokaz da se za kvalitetno kućište ne mora mnogo platiti, te da se i u srednjoj kategoriji može naći dosta toga interesantnog. Za Antec inače znamo da u ponudi ima sjajna kućišta, a ovaj model je dosta toga pozajmio i iz skuplje kategorije.

Antec je svakako jedna od veoma interesantnih kompanija koja u svom programu ima sjajna napajanje, kućišta i druge dodatke, i navikli smo da vidimo neke stvarno sjajne modele koji su najčešće osvajali brojne nagrade i dobijali odlične kritike. Do nas je stiglo i jedno interesantno kućište iz ponude ovog proizvođača, Midi Tower model koji odlikuje sjajna cena, uz dosta opcija koje su direktno preuzete iz više klase. Ovako nešto sve češće viđamo, tako da više ne mora da se izdvoji baš mnogo novca za kvalitetno kućište koje ima i malo egzotičnije opcije.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada, kućište je zvučno izolovano
  • Prostor za ukupno šest ventilatora
  • Podrška za USB 3.0 prednje konektore, kontroler obrtaja ventilatora, vodena hlađenja sa 240mm radijatorima
  • Tool-free dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
  • Uređaji: eksterno: 5.25” x3, 5x 3.5"/2.5"
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Gornja strana: 2x 140mm (mogu i 120mm)
  • Zadnja strana: 1x120mm
  • Prednja strana: 2x120mm opciono
  • Bočna strana: 1x 120mm
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x Headphone, 1x Mic
  • Dimenzije: 500mm x 200mm x 450mm
  • Težina: 6.26Kg

Antec GX700

Ovo kućište ima spoljašnje dimenzije od 500x200x450 mm, što se uklapa u Midi-Tower format, sa težinom od ispod 6.5Kg kada je prazno. Dizajn je prilično jednostavan ali i dopadljiv, sa oštrim ivicama i interesantnim detaljima, koji će svakako GX700 izdvojiti iz konkurencije. Odmah vidimo par detalja koji privlače pažnju: prvo tu je poveći crveni četvrtasti Power taster negde na sredini prednje stranice (tu su naravno i statusne diode i manje upadljivi Reset taster), činjenica da se četiri 5.25" poklopca skidaju lako sa prednje strane pomoću klipova sa strane, kao i da se prednji panel lako skida (4 thumb screw šrafa) kako bi se lakše očisto filter za prašinu. Sve ovo se prilično retko nalazi na modelu ove cenovne kategorije.

Sa gornje strane vidimo čak četiri USB porta (po dva 2.0 i 3.0 standarda) kao i dva 3.5mm konektora za slušalice i mikrofon. Ono što međutim odskače od proseka jeste to da imamo i ugrađen kontrolor obrtaja ventilatora (dostupna četiri kanala sa dve brzine rada), što je stvarno sjajno i što će omogućiti da četiri od šest ventilatora dobije kontrolu pomoću koje ih možete utišati ako je bitna tišina ili za bolje performanse pojačati. Sa zadnje strane je situacija manje više standardna, uz otvore za creva vodenog hlađenja. Obe bočne stranice se skidaju brzo, odvrtanjem thumb-screw šrafova.

Malo detaljniji pogled u kućište otkriva standardni raspored komponenti, pozicija za napajanje je u donjem delu, kao i to da imamo ugrađen samo jedan 120mm ventilator (tako da ostalih pet možete birati po želji). Unutra staje pet hard diskova u ležišta za to predviđena, čini su nosači montirani pod 90 stepeni u odnosu na ravan matične ploče, tako da se mogu slobodno vaditi, a podržani su kako standardni 3.5" diskovi, tako i 2.5" modeli. Kao i kod 5.25" uređaja, instalacija je tool-free. Otvora i proreza za provlačenje kablova ima dovoljno, tako da kabliranje neće biti problem (iza motherboard tray-a ima oko 13mm prostora do bočne stranice). Kvalitet izrade jeste dobar, a jedino što se može naći kao eventualna zamerka (mada u ovoj kategoriji, to stvarno nije ni malo jednostavno nazvati zamerkom, jeste to da kvalitet plastike i lima nije na vrhunskom nivou, što i nije čudno za kućište čija je cena oko 70€, a koje nudi sve ono što GX700 ima (a takvih stvarno nema puno).

Rezime

Za one koji vole da pažljivo planiraju unapred, evo stvari na koje treba obratiti pažnju: CPU kuler mora biti maksimalne visine od 172mm, grafička kartica dužine do 293mm a napajanje 200mm, što znači da ne bi trebalo da bude problema ni sa malo egzotičnijim komponentama. Ovo kućište je prilično dobar izbor za one koji ne žele da potroše mnogo novca, a žele dobre performanse i kućište sa stvarno dosta opcija za hlađenje i instalaciju komponenti. Stvarno se jako malo toga može eventualno i zameriti po ovoj ceni.

Conclusion

Those who like to plan should look for these things: maximum CPU cooler height must be 172mm, graphics card must be up to 293mm length and power supply up to 200mm, which means there should be no problem even with the exotic components. This case is a good choice for those who do not want to spend a lot of money but want good performance and a case with plenty of cooling options and installation components. However, everything is beyond reproach at this price.

Testirani proizvod je uzorak.

MID9 ustupio: Antec GX700
zvanični sajt: mid9.rs