AMD Threadripper 3990X - najmoćniji desktop procesor na planeti je dostupan u maloprodaji

U svojoj 50-ogodišnjoj istoriji AMD je kreirao niz proizvoda koji su predstavljali prekretnicu kako u industriji visoko integrisanih čipova, tako i u čitavoj IT sferi, koja se razvijala koristeći te procesore.

AMD

Činjenica da već dvadeset godina živimo u eri gigahercnih procesora, podseća da je upravo AMD, s početka ovog veka, lansirao prvi procesor radne frekvencije 1 GHz. Ništa manje impresivan podatak jeste da već sedamnaest godina živimo u eri 64bitnih desktop PC procesora i opet je tu AMD sa prvim 64bitnim x86 procesorom. Pre petnaest godina, AMD je lansirao prvi multi-core procesor, koji je u jedom čipu objedinjavao dva x86-64 jezgra, što je otvorilo eru multi-core procesora.

Danas, petnaest godina kasnije, AMD je u prodaju pustio šezdesetčetvorobitni procesor sa 64 jezgra! AMD Threadripper 3990X je prvi procesor na svetu, koji objedinjuje 64 moćna "Zen2" jezgra u jedan procesor. Koristeći revolucionarnu "čiplet" tehnologiju i liderski 7 nanometarski proizvodni proces, kompanije TSMC, AMD je uspeo u nečemi što je do pre tri godine bilo nezamislivo - da krajnjem korisniku pruži mogućnost kupovine desktop procesora sa 64 jezgra za svega $4000 - što je 11% jeftinije od Intelovog 28-core desktop procesora "Xeon W 3275"!

AMD

AMD Threadripper 3990X je specifično dizajniran i optimizovan za najzahtevnije profesionalce iz sveta filma, programiranja, inženjerskog i grafičkog dizajna. Projektovanja, arhitekture, audio i video produkcije.

AMD

Masivna količina keš memorije na samom procesoru, kapaciteta 288MB, omogućava izuzetnu efikasnost u komunikacija između šezdeset i četiri jezgra, dok se komunikacija sa ostatkom platforme odvija putem ekstra brze PCI Express 4.0 magistrale. Threadripper 3990X koristi TRX40 platformu, baš kao i ostali Threadripper procesori treće generacije, što znači da obezbeđuje čak 88 PCI Express 4.0 linija komunikacije, kao i Quad-Channel memorijski protokol, za DDR4 module brzine do 3200 MHz.

Domaćim kupcima je novi Threadripper 3990X dostupan kad i ostatku sveta, kroz mrežu zvaničnih partnera i maloprodavaca, koji su članovi AMD-ovog partnerskog distribucionog programa.