AMD Radeon R9 290

Najnovija AMD grafička kartica koja deli dosta toga sa modelom R9 290X koji smo već testirali. Sa nešto nižim radnim taktom, donosi i dalje sjajne performanse za single GPU model i predstavlja odličan izbor za one koji planiraju da igraju novije igre u Full HD ili Ultra HD rezolucijama.

Na tržištu polako počinju da se pojavljuju sve nove AMD grafike, a danas ističe i NDA za model R9 290 (dakle, bez X-a) koji smo sa nestrpljenjem čekali. Već smo ispratili premijeru novih grafičkih kartica, i videli modele R9 290X, R9 280X, R9 270X, pa će biti interesantno videti kako se i ovaj model snalazi sa rastućim zahtevima. Ono što je AMD hteo da dobije je cela paleta grafičkih kartica koja će moći da se koristi za igranje, i to novijih naslova u Full HD i većim rezolucijama. Iako nas je Sapphire praktično razmazio svojim custom verzijama grafičkih kartica, da pomenemo samo Vapor-X i Toxic varijante), ovoga puta, na testu je referenta kartica sa fabričkim dizajnom i specifikacijama, i nadamo se da će se vrlo uskoro pojaviti i ove ostale.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Vrlo interesantna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 947Hz MHz
  • Memorija: 4GB GDDR5 na 5000MHz (512-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

AMD Radeon R9 290

Ovo je masivna kartica koja dolazi u prilično standardnom obliku i dizajna koji veoma podseća na model R9 290X koji smo već videli. Već smo konstatovali da se radi o referentnoj verziji, a posle malo bližeg zagledanja možemo samo da konstatujemo da razlika u odnosu na AMD R9 290X koju smo imali prilike da testiramo, praktično da nema. Dužine je 290mm i zauzima dva slota zbog dual-slot sistema hlađenja. Oklop kartice pokrica celu prednju stranu, i vidimo samo tunnel ventilator u desnom kraju. Topao vazduh se izbacuje van kućišta sa zadnje strane, no u svakom slučaju očekujemo da vidimo i neke custom sisteme hlađenja. BIOS prekidač koji i ova kartica ima u ovom slučaju ima funkciju da prebaci karticu iz Quiet u Uber režim rada, a to se ogleda u ograničenju maksimalnog broja obrtaja ventilatora. Konkretno, Quiet kao gornju granicu postavlja 40% od maksimuma, a Uber ide do 55%. Uprkos činjenici da se čini da nema nikakvih problema sa temperaturom, verujemo da će bolji sistem hlađenja mnogo značiti.

Takt procesora je u ovom slučaju 947MHz (da podsetimo samo da je kod modela 290X takt 1GHz), dok je memorija ostala na efektivnih 5GHz. I ova kartica je opremljena sa 4GB GDDR5 RAM-a, uz široki 512-bitni memorijski interfejs. Memorija radi na efektivno 5GHz (320GB/s). U pitanju je naravno identičan procesor, izrađen u 28nm procesu sa ukupno 6.2 milijarde tranzistora, stim što je naravno broj aktivnih Shader-a smanjen sa 2816 na 2560 (4.9 TFLOPS-a), a na raspolaganju su 160 jedinica za teksturu (152GT/s) i 64 ROP-ova (64GP/s). Ovo znači da su performanse fino skalirane da ne ugroze flagship model R9 290X, ali i da ova kartica i dalje ima više nego dobre performanse. Na kartici nalazimo dva dodatna konektora za napajanje (6-pinski i 8-pinski), dakle identično kao i kod modela 290X, stim što će potrošnja biti ipak nešto manja. Ukoliko vas buni to što nema CrossFire konektora na vrhu, da dodamo i to da su oni izostali pošto kartica podržava Bridgless CrossFire povezivanje, gde se za vezu koristi PCIe magistrala. Što se video izlaza tiče, tu su Dual-Link DVI konektori i po jedan HDMI i DisplayPort, i čini se da planiranje multi-monitor sistema nikada nije bilo lakše.

Na narednoj stranici možete pogledati kako se kartica ponaša u ostalim testovima.

Najnovija AMD grafička kartica koja deli dosta toga sa modelom R9 290X koji smo već testirali. Sa nešto nižim radnim taktom, donosi i dalje sjajne performanse za single GPU model i predstavlja odličan izbor za one koji planiraju da igraju novije igre u Full HD ili Ultra HD rezolucijama.