AMD Radeon R7 260X

Još jedna od novih AMD kartica koja spada u srednju kategoriju. U suštini, ovo je malo osvežena HD 7790 koja ima brži takt i duplo više malo brže memorije. Iako jeste u startu i generalno brža od svog direktnog prethodnika, nije nas nešto posebno impresionirala.

Nije toliko puno vremena prošlo od kada je AMD predstavio model Radeon HD 7790 koji je tada (pre oko osam meseci) koštao $149, a sada u najnovijoj generaciji grafičkih kartica imamo i naslednika. Da odmah razjasnimo da se radi o praktično istom procesoru. Naravno, ipak ima i nekih razlika i to se ogleda prvenstveno u taktu procesora, ali i količini memorije, dok je projektovana cena $140. I dalje je to kartica koja će manje zahtevnim igračima omogućiti da pokrenu novije igre bez problema. Na testu smo imali referentnu, fabričku verziju, dok naravno treba očekivati vrlo uskoro i custom dizajnirane modele drugih proizvođača.

Ključne karakteristike

  • Naslednik Radeon HD 7790 modela
  • Tih rad i odlične temperature
  • Odličan odnos performansi i cene

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1100MHz
  • Memorija: 2GB GDDR5 na 6500MHz (128-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x Dual-Link DVI, Display Port, HDMI
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

AMD Radeon R7 260X

Ova kartica koristi Bonaire XTX GPU (nije slučajno to što HD 7790 koristi Bonaire XT), što je procesor površine 160mm2, sa 896 Shader-a, 56 jedinica za teksturu i 16 ROP-ova. Ono što odmah primećujemo je da je TDP kartice sa 85W (kod moela HD 7790) podignut na 135W, stim što i dalje koristi samo jedan dodatni 6-pinski konektor za napajanje. Uprkos relativno jednostavnom sistemu za hlađenje, proizvođač nije odustao od dual-slot dizajna kartice, i biće veoma interesantno videti da li ćemo dobiti i neke custom sisteme hlađenja koje inače viđamo na malo skupljim karticama. Iako se radi o modelu srednje kategorije, i dalje imamo jedan CrossFire konektor, tako da se dve ovakve kartice mogu upariti da rade zajedno, a biće interesantno videti da li će moći da se upari i sa HD 7790.

AMD je rešio da dosta olakša posao onima koji planiraju setup sa više monitora, pa sada DisplayPort više nije preduslov, već se mogu praviti bilo kakve kombinacije, a kako imamo na raspolaganju dva DVI i po jedan HDMI i DisplayPort konektor, neće morati da se kupuju dodatni adapteri ili noviji i skuplji monitori sa DisplayPort interfejsom. Nije loše pomenuti da ova kartica podržava i TrueAudio tehnologiju koju je AMD predstavio zajedno sa novom generacijom grafike (iako je, da stvar bude zanimljivija, ne podržavaju sve nove grafike), a što tek treba da dođe do izražaja sa novim igrama. Što se tiče potrošnje energije i zagrevanja, situracija se ne razlikuje mnogo od modela HD 7790 uprkos nešto većem taktu, stim što očekujemo da situacija bude donekle bolja sa malo boljim hlađenjem od stock varijante.

Na narednoj stranici možete pogledati kako se kartica ponaša u ostalim testovima.

Još jedna od novih AMD kartica koja spada u srednju kategoriju. U suštini, ovo je malo osvežena HD 7790 koja ima brži takt i duplo više malo brže memorije. Iako jeste u startu i generalno brža od svog direktnog prethodnika, nije nas nešto posebno impresionirala.