AMD Phenom II X2 555 Black Edition

Novi procesor kompanije AMD koji je svega 100MHz brži od svog prethodnika, Phenom II X2 550 modela. Arhitektura procesora je identična, a u pitanju je najbrži dvojezgarni AMD procesor koji plus dolazi sa otključanim množiocem, tako da se može lepo overklokovati. Uprkos svemu, sličnosti sa prethodnim modelom su prilično velike.

Kompanija AMD je predstavila nove procesore od kojih se na testu našao model Phenom II X2 555 Black Edition. Odmah treba reći da nije u pitanju ništa revolucionarno pošto je ovo naslednik modela 550 koji smo već videli, a jedina razlika je povećanje takta za 100MHz, tako da na prvi pogled i ne deluje previše očigledno u čemu je stvar, to jest kome je namenjen ovaj procesor. U svakom slučaju, nije retka pojava da se uvode novi proizvodi koji ne donose ništa konkretno novo, ali je bitno da se ne ostavi ni jedna rupa u ponudi. Ovaj procesor je Black Edition verzija, što u prevodu znači da je otključanog množioca i da će ga vrlo verovatno tražiti oni koji nameravaju da ga i overklokuju, tako da razlika od 100MHz u odnosu na prethodnika (koji je takođe bio Black Edition procesor) tek tada ne dolazi do izražaja.

Ključne karakteristike

  • Black Edition verzija otključanog množioca
  • TDP (Thermal Design Power) je 80W
  • Odnos performansi i cene (očekivane)
  • Najbrži AMD dual core procesor do sada

Utisak kvare

  • U suštini, ne donosi baš puno napretka u odnosu na model 550 BE

Specifikacija

  • Takt: 3.2GHz
  • L1 Cache: 64kB instrukcije+64kB podaci po jezgru, 256kB ukupno
  • L2 Cache: 512kB data po jezgru, 1MB ukupno
  • L3 Cache: 6MB (deljeno)
  • Magistrala: 200MHz
  • Množilac: 16
  • TDP: 80W
  • Podnožje: AM3 (može raditi i na AM2+)
  • Memorija: Kompatibilan sa DDR2 i DDR3 memorijom

AMD Phenom II X2 555 Black Edition

Da malo obnovimo gradivo pošto Phenom II X2 555 ima identičnu arhitekturu kao i model Phenom II X2 550, u pitanju je procesor Callisto generacije, sa taktom od 3.2GHz. Ovo znači da je ovo i najbrži dvojezgarni model koji AMD ima u ponudi. Množioc je 16 (200MHz x16), a ono što će naprednijim korisnicima biti i najvažnije je činjenica da je množilac otključan što znači da će takt moći da se podigne bez petljanja sa voltažama i magistralom (naravno, do neke granice), a to opet znači da će sistem biti stabilniji, što je prilično bitno. Kao i svi procesori novije generacije, i ovaj je AM3 (938 pinova) podnožja, no dobra vest za one koji imaju matičnu ploču sa AM2+ podnožjem je da će raditi i tako, stim što treba biti svestan da neće moći da ostvari maksimalno svoj potencijal.

Memorijski kotroler je 128-bitan i integrisan, a podržan je rad sa DDR2 i DDR3 memorijom, što je dosta bitno pošto je održana kompatibilnost čime se dobija fleksibilnost kod odabira matične ploče. Procesor je izrađen u 45-nanometarskom DSL SOI (silicon-on-insulator) procesu, površine je 258 mm2 sa 758 miliona tranzistora, a posebno treba naglasiti TDP od samo 80W (maksimalna temperatura koju podnosi je 70 stepeni), što je prilično mala niska vrednost za ovaj takt. Ovaj model ima 256KB L1 keš memorije (128KB po jezgru, 64KB za podatke i 64KB za instrukcije), 1MB L2 keš memorije (512KB po jezgru) i ukupno 6MB deljene L3 keš memorije. U odnosu na pomenuti model X2 550, potrošnja je ostala ista, ali je novija revizija jezgra omogućila da se dobiju nešto bolji rezultati koji će u ovom slučaju ići preko 4GHz.

Rezime

Cena ovog procesora je u Americi planirana da bude ispod 100$, tako da nije ni mnogo čudno da bi trebao da privuče pažnju svih onih koji bi sa malo ulaganja hteli da dobiju mnogo bolje performanse. Opet, ostaje nejasno zašto AMD nije ipak osnovni takt malo podigao pošto je jednostavno isuviše blizu modelu Phenom II X2 550 da bi se moglo pričati o nekoj bitnijoj razlici. Sve u svemu, utisci jesu dosta dobri, i nadamo se da će i cena kod nas biti dovoljno niska da bi kupovina ovog procesora imala smisla.

Conclusion

The price of this processor in USA should be less than $100 so it’s no wonder it will attract many potential buyers searching for the best possible performance for a few dollars. Still, it is unclear why AMD has not offered higher default frequency because in this way it is so close to Phenom II x2 550 model so we cannot talk about any differences. Overall, our impressions are positive and we do hope the price will be affordable at the local market.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD Phenom II X2 555 Black Edition Test konfiguracija Matična ploča: Gigabyte GA-MA770-US3
Memorija: 2x 2GB Kingston DDR2 800MHz
Kuler: Cooler Master Hyper TX2
Hard disk: Seagete Barracuda 7200.11 750GB SATA2 32MB
Napajanje: Cooler Master Real Power Pro 1000W
Optika: LG BluRay/HD-DVD GGC-H20L
Monitor: LG L245WPM-BN 24" 1920x1200px HDMI
Operativni sistem: Microsoft Vista Ultimate 64b

Novi procesor kompanije AMD koji je svega 100MHz brži od svog prethodnika, Phenom II X2 550 modela. Arhitektura procesora je identična, a u pitanju je najbrži dvojezgarni AMD procesor koji plus dolazi sa otključanim množiocem, tako da se može lepo overklokovati. Uprkos svemu, sličnosti sa prethodnim modelom su prilično velike.