AMD Athlon X4 860K Kaveri

Jedan od novijih Athlon procesora iz Kaveri generacije, quad-core model sa osnovnim taktom od 3.7GHz i Turbo modom do 4.0GHz. Za uloženi novac se dobija procesor dobrih performansi, veoma raspoložen za overklok i sa podrškom za novi PCIe 3.0 interfejs.

Do sada smo videli prilično interesantne AMD Kaveri modele APU-ova (A8-7600, A10-7800, A10-7700K), te je konačno red da vidimo i CPU modele koji su u ponudi. Na test nam je stigao procesor iz Athlon serije, X4 860K. Radi se o quad-core modelu sa osnovnim taktom od 3.7GHz, koji je baziran na Steamroller arhitekturi. Šta tačno dobijaju kupci? Quad-core procesor novije generacije koji između ostalog podržava i PCIe 3.0 interfejs, koji je vrlo raspoložen za overklok (K verzija dolazi otključana) i koji se ne greje mnogo. Kako je cena prilično povoljna, jasno je zašto verujemo da će AMD X4 860K biti vrlo popularan.

Ključne karakteristike

  • Veoma raspoložen za overklok
  • Odlične performanse u ovom cenovnom rangu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Takt: 3.7GHz (4.0GHz Turbo Boost)
  • L2 Cache: 2x 2MB
  • TDP: 95W
  • Podnožje: FM2+

AMD Athlon X4 860K

U trenutnoj AMD ponudi, Athlon X4 860K je i najsnažniji Athlon CPU, koji dolazi sa osnovnim taktom od 3.7GHz i Turbo frekvencijom od 4.0GHz. Po oznaci odmah znamo i da se radi o otključanom procesoru, što će dosta značiti onima koji planiraju overklok. Koliko nam je poznato, neće biti problema da se takt podigne do 4.5GHz, stim što to naravno zavisi i od konkretnog primerka. Pošto je TDP 95W, procesor ima više nego dovoljno snage za OC, uz konstataciju da ukoliko planirate overklok, ipak nije loše razmisliti i o nekom malo ozbiljnijem kuleru, pošto Box varijanta, iako u suštini nije loša, ipak ne može da se izbori sa malo većom temperaturom. Dodatno, ukoliko ne budete overklokovali procesor, izmerene temperature su prilično dobre, čak odlične za procesor ovog takta.

Nije loše znati da procesor koristi FM2+ socket, te da će najverovatnije morati da se računa na update BIOS-a, u kom slučaju nije loše imati pri ruci i neki stariji FM2 procesor kako bi ceo proces bio što jednostavniji. Ovaj model dolazi sa četiri jezgra, odnosno preciznije dva Dual-Core modula, gde je na raspolaganju ukupno 4MB L2 keš memorije (po 2MB za svaki modul). Gledajući ostale procesore iz ove Kaveri generacije, lako nalazimo da je A10 7850K njegov APU pandan, te da je praktično jedina razlika (ne računajući ugrađeni GPU) podrška za nešto bržu memoriju (DDR3-2133 kod modela A10 7850K u odnosu na DDR3-1866 kod X4 860K). Što se tiče direktnog prethodnika ovog modela, što bi bio Athlon X4 750K, ima dosta sličnosti, stim što kod ovog novog modela Steamroller arhitektura ima brojne prednosti u odnosu na Piledriver, koje će doći do izražaja i u svakodnevnom korišćenju, a ne samo testovima. Kao jednu od glavnih prednosti bi definitivno naveli nižu potrošnju, a samim tim i temperature.

Rezime

AMD je zauzeo prilično dobru poziciju sa novom Kaveri generacijom procesora, i pred sobom imamo stvarno sjajne procesore koji kombinuju izuzetno dobre performanse i optimizovanu potrošnju. Kod modela Athlon X4 860K se po stvarno odličnoj ceni dobija quad-core procesor koji je otključanog množioca i koji je veoma raspoložen za overklok, a koji će vrlo verovatno inicijalno porediti sa Intel Pentium modelima iz G serije, mada po onome što smo videli, posle uspešnog overkloka bez problema može da konkuriše i skupljim i i3 modelima. U kombinaciji sa nekom novijom grafičkom karticom (a ovaj procesor podržava PCIe 3.0 interfejs), dobija se sjajna kombinacija po još boljoj ceni. Ako tome dodamo i stvarno fantastičan Never Settle program, možemo samo da zaključimo da se malo pažljivijim odabirom i planiranjem komponenti (a AMD je i tu olakšao posao sa Radeon memorijom i od nedavno i SSD-ovima), dobija stvarno puno toga za uloženi novac.

Conclusion

AMD took a good position with a new generation of Kaveri processors, and these great processors combine good performance and optimized consumption. When it comes to the Athlon X4 860K model, a quad-core processor with unlocked multiplier available for overclocking is available at an affordable price, which will initially compete with Intel Pentium models from the G series, however, after successful overclocking, it will be direct rival to more expensive i3 models. In combination with a newer graphics card, (this processor supports PCIe 3.0 interface), a great combination at an even better price is provided. Add in the fantastic Never Settle program and we can conclude that with careful selection and planning of components (AMD made this job easier with the Radeon memory and SSDs), a lot is provided for the invested money.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD Athlon X4 860K

Jedan od novijih Athlon procesora iz Kaveri generacije, quad-core model sa osnovnim taktom od 3.7GHz i Turbo modom do 4.0GHz. Za uloženi novac se dobija procesor dobrih performansi, veoma raspoložen za overklok i sa podrškom za novi PCIe 3.0 interfejs.