AMD Athlon II X2 235e

Novi AMD procesor iz low-end segmenta je dvojezgarni model napravljen korišćenjem postojeće Phenom II arhitekture. Ovo je procesor za manje zahtevne korisnike koji spaja odličnu cenu i sasvim pristojne performanse. Dodajmo i nisku potrošnju od 45W, tako da se Athlon II X2 235e kandiduje kao odličan izbor za integrisane konfiguracije.

AMD uvodi novi procesor u low-end segment tržišta, model AMD Athlon II X2 235e. Iako će nomenklatura modela ovog proizvođača možda nekoga zbuniti, treba znati da se Athlon procesori po performansama nalaze ispod Phenom-a koji u ovom trenutku predstavljaju vrh ponude AMD-a. Ipak, ime Athlon mnogi prepoznaju još od prethodne generacije procesora, pa je AMD odlučio da ga još uvek zadrži u vidu donjeg dela srednje kategorije svoje ponude što znači da se Athlon X2 generacija menja novim Athlon II X2 procesorima. Model koji smo testirali je ujedno i najslabiji procesor Athlon generacije, namenjen manje zahtevnim kupcima kojima treba računar za komunikaciju, surfovanje i rad sa manje zahtevnim aplikacijama, dok će multimedija najviše zavisiti od izbora grafičke kartice. Iako AMD još uvek nema odgovor na Nehalem generaciju Intel procesora u high end segmentu, srednju i nižu klasu je dosta dobro pokrio procesorima koji nude izuzetan odnos cena i performansi. Upravo tu spada procesor sa testa, koji bi za uloženi novac trebao da pruži maksimum.

Ključne karakteristike

  • 45nm proces izrade
  • Potrošnja od svega 45W
  • Odlične performanse za low end kategoriju
  • Veoma dobar odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • Nomenklatura će vrlo verovatno nekoga zbuniti

Specifikacija

  • Takt: 2.7GHz
  • L1 Cache: 4x64kB
  • L2 Cache: 2x 1024kB
  • L3 Cache: nema
  • Magistrala takt generator: 200MHz
  • Magistrala Hyper Transport: 4000MHz
  • Množilac: 13.5
  • TDP: 45W
  • Podnožje: AM3 (može raditi i na AM2+)
  • Memorija: Kompatibilan sa DDR2 i DDR3 memorijom

AMD Athlon II X2 235e

Athlon II X2 235e procesor koristi Regor jezgro koje predstavlja ništa drugo do malo modifikovane Phenom II arhitekture. Naravno da se najviše isplati napraviti modularni dizajn, pa tako relativno jednostavnim kombinovanjem (isključivanjem u ovom slučaju) jezgara i drugačijom raspodelom memorije može da se dobije dosta različitih modela procesora. Šta je u slučaju Athlon II X2 235e modela urađeno? Dva Phenom II jezgra čine ovo dual core rešenje, sa 4x 64KB L1 keš memorije (2x64KB data i 2x64KB instrukcije) i ukupno 2MB L2 keš memorije, dok je L3 memorija u potpunosti odstranjena. Kao i kod ostalih AMD procesora, memorijski kontroler je integrisan i širine magistrale od 128 bita, a procesor inače podržava rad sa DDR2 1066MHz i DDR3 1066MHz memorijom.

Ovaj procesor je napravljen u 45nm procesu proizvodnje koji je omogućio da se više komponenti spakuje na manje prostora. Tako je procesor površine 117mm2, sa 234 miliona tranzistora, sa TDP-om odnosno potrošnjom od 45W, što ga čini veoma dobrim izborom za visoko integrisane sisteme niske potrošnje. Inače, koristi se AM3 podnožje (938-pin), a ako treba može raditi (doduše ne i sa maksimumom svojih mogućnosti) i na nekoj starijoj ploči sa AM2 ili AM2+ podnožjem. Sa taktom od 2.7GHz (sistemska magistrala je 200MHz), ovaj procesor je samo malo sporiji od sledećeg modela na lestvici (Athlon II X2 240) koji radi na 2.8GHz, tako da u suštini nema nekih velikih razlika ni u performansama. U odnosu na konkurenciju, ono što bi moglo predstavljati prevagu je cena pošto AMD ima dosta agresivnu politiku, što za rezultat ima stvarno impresivan odnos cene i performansi kome konkurencija teško može parirati.

Rezime

Kao najsporiji, odnosno prvi model u low-end segmentu Athlon II porodice procesora, model X2 235e nam donosi poznatu arhitekturu koju je pozajmio od Phenom II porodice iz više kategorije, nema L3 keša (L1 je 4x 64KB a L2 2x 1024MB) i u pitanju je procesor sa dva jezgra čije performanse su dovoljne za svakodnevne poslove i manje zahtevne potrebe. Ipak, činjenica je da ovaj procesor dosta daje za uloženi novac, pa čak može malo i da se oveklokuje (kome to bude trebalo, naravno sa nekim malo ozbiljnijim kulerom), dosta je niske potrošnje i na kraju, ima dosta kupaca kojima je ovako nešto i sasvim dovoljno pošto ne traže one najskuplje procesore, već kvalitetno rešenje za neke prosečne potrebe. Iako još uvek nije poznato kolika će biti cena u maloprodaji, očekujemo prilično malu cifru kojom će se ovaj procesor definitivno nametnuti u low-end delu tržišta.

Conclusion

As the slowest one, first model in low-end segment of Athlon II processor family, X2 235e model offers well-known architecture borrowed from Phenom II family from higher class. There is no L3 cache (L1 is 4x 64KB and L2 2x 1024MB) and this is a two core processor whose performance are ideal for everyday business and not so demanding users. Still, the fact this processor provides many things for invested money, it can be overclocked (for those who like having that type of fun, with some high quality cooler, of course), and low consumption we are definitely certain there will be many buyers looking for something like this. Those are people looking for high quality solution for average needs. Although its price isn’t known yet, we reckon on small price and we are absolutely sure this processor shall impose itself as leading in low-end market.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD Athlon II X2 235e

Novi AMD procesor iz low-end segmenta je dvojezgarni model napravljen korišćenjem postojeće Phenom II arhitekture. Ovo je procesor za manje zahtevne korisnike koji spaja odličnu cenu i sasvim pristojne performanse. Dodajmo i nisku potrošnju od 45W, tako da se Athlon II X2 235e kandiduje kao odličan izbor za integrisane konfiguracije.