AMD A8-7600 Kaveri

Novi procesor iz Kaveri serije, model A8-7600 donosi i interesantnu novinu, a to je opcija da se u BIOS-u bira TDP procesora i time odabere i radni takt. Radi se o modelu visoke efikasnosti i niske potrošnje, uz odlične performanse, posebno grafičkog dela.

Još od kako je kompanija ATI došla u okvir AMD-a, dosta se priča ali i radi o konceptu integrisanog CPU-a i GPU-a na istom die-u, a nekadašnji Fusion koncept sada poznajemo kao APU (accelerated processing unit). Već je dosta modela AMD izbacio, a ono što je očigledno je da su iz generacije u generaciju sve bolji i da se polako osvaja deo tržišta gde se obično nalaze konfiguracije srednje i niže kategorije. Ono po čemu su APU-ovi posebno popularni jeste činjeni-ca da integrisani GPU postiže sjajne rezultate (posebno ako se poredi sa ekvivalentnim Intel rešenjem) i da omogućava da se dobije veoma povoljna gaming platforma niže kategorije. Procesor A8-7600 predstavlja člana Kaveri porodice najnovije generacije, a ono što odmah privlači pažnju jeste to što postoje dve vrednosti za TDP u specifikacijama, 45W i 65W. AMD je rešio da kupcima pruži mogućnost da u BIOS-u sami odaberu koliko će W procesor disipirati, čime se naravno direktno utiče na potrošnju, što je prilično interesantna opcija.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse u rangu A10 modela prethodne generacije (uz osetno manju potrošnju)
  • Veoma dobre performanse integrisane grafike
  • Dobar odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Takt: 3.3/3.8GHz (65W), 3.1/3.3GHz
  • Cache: L1 192KB instrukcije, 64KB data, L2 4MB
  • TDP: 45W/65W
  • Podnožje: FM2+

AMD A8-7600 Kaveri

Novi Kaveri procesori najbolje do sada integrišu CPU i GPU koji sada dele keš, sistemsku memoriju, data-queue i druge resurse bez gubljenja procesorskog vremena, i čini se da upravo tu leži ključ uspeha ovog koncepta. AMD ovo naziva Heterogeneous Systems Architecture (HSA) i to je nešto što već znamo sa nekih ARM procesora namenjenih mobilnim uređajima, ali u ovom slučaju to stiže i na desktop modele. Rezultat je sve bolji i CPU i GPU su uklopljeni tako da nema praznog hoda niti preklapanja kod izvršavanja instrukcija, tako da logično i efikasnost raste iz generacije u generaciju i to uz smanjenje potrošnje. Kao četvrta generacija procesora koja se oslanja na ovaj koncept, svakako da imamo do sada i najbolje rezultate i to na svim poljima. Kao što je poznato, Kaveri se sastoji od CPU-a iz Steamroller generacije (naslednik Piledriver-a), sa dva modula koji imaju zasebne integer jedinice i deljenu floating-point jedinicu.

Površina procesora je porediva sa modelima iz Richland generacije, ali sa dodatnih 1.1 milijarde tranzistora, stim što gotovo pola dostupne površine zauzima GPU koji je GCN generacije sa 6 ili 8 aktivnih compute jedinica. Model sa testa, A8-7600 ima 6 compute jedinica i 384 Radeon jezgara na raspolaganju, na taktu od 720MHz. Kaveri donosi i podršku za PCIe 3.0 standard, kao i TrueAudio DSP tehnologiju. Oni koji planiraju neku HTPC konfiguraciju će biti zadovoljni da čuju da je podržana i 4K HD rezolucija i to u 30Hz preko HDMI i 60Hz preko DisplayPort interfejsa. Novi procesori su doneli i novi socket: FM2+, u koji mogu da stanu bez problema i stari FM2 procesori, dok naravno noviji procesori neće raditi u FM2 matičnim pločama.

Rezime

Kao što smo i znali, ovaj procesor nove Kaveri generacije je više evolucija postojeće arhitekture, ali i tako zaslužuje veoma dobru poziciju na tržištu. Radi se o modelu kod koga se još više potencira optimizacija potrošnje energije, te ukoliko je ta stavka najbitnija, svakako da predstavlja logičan izbor. Po pitanju performansi, ipak nema tolikog skoka u odnosu na Richland i Trinity procesore, a interesantno je da iako imamo sada novi GPU, i dalje su performanse grafičkog podsistema prilično slične. Ipak, sada imamo i podršku za 4K video, što može biti i presudno kod prihvatanja od strane korisnika. AMD se definitivno odlučio za strategiju koja nije agresivna, i koja možda neće najbolje odgovarati onima koji dolaze sa neke od prethodnih generacija APU-ova, međutim, ukoliko se traži dobro zaokružen procesor sa odličnom efikasnošću i veoma dobrim grafičkim delom, onda Kaveri APU-ovi predstavljaju odličan izbor, a A8-7600 procesor verovatno i jedan od best-buy modela u ovoj kategoriji. Što se konkurencije Intel-a tiče kao i obično, kada je u pitanju GPU, AMD definitivno prednjači i tu nema nikakve dileme, dok je po pitanju CPU-a Intel i dalje prvi, prema tome, nova Kaveri generacija procesora nije donela neku veliku promenu.

Conclusion

This new generation of Kaveri processor is an evolution of the existing architecture, but it deserves a good position on the market. It emphasizes the energy consumption optimization, so if that is the most important thing, this model is the right choice. The performance, however, is not so different compared to Richland and Trinity processors, and it is interesting that even though we now have a new GPU, the performance of the graphics subsystems is similar. There is also the 4K video support, which can be crucial characteristic among potential buyers. AMD opted for a strategy that is not aggressive and that may not be the best for those who have used any of the previous generation APUs. However, if you look for a well-rounded processor with excellent efficiency and good graphics, then Kaveri APUs are excellent choice, and A8-7600 processor is probably one of the best-buy models in this category. As far as Intel, as usual, when it comes to GPU, AMD is definitely the best, with no doubt, while regarding the CPUs, Intel is the leader. Therefore, a new generation of Kaveri processors did not bring any tremendous change.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD A8-7600 Kaveri

Novi procesor iz Kaveri serije, model A8-7600 donosi i interesantnu novinu, a to je opcija da se u BIOS-u bira TDP procesora i time odabere i radni takt. Radi se o modelu visoke efikasnosti i niske potrošnje, uz odlične performanse, posebno grafičkog dela.