A1 Telekom Austrija Grupa odabrala Nokiju i Erikson za dobavljače mrežne opreme za uvođenje 5G mreže

A1 Telekom Austrija Grupa objavila je da je izabrala skandinavske dobavljače Nokiju i Erikson za partnere u uvođenju 5G mreže na tržištima Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske.

„Nokia i Erikson su naši dugogodišnji i pouzdani strateški partneri, zbog čega smo odlučili da saradnju sa njima proširimo, kako bismo spremno dočekali uvođenje 5G tehnologije na tržištima Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske, koje se očekuje u narednom periodu” - izjavio je Aleksander Kuhar, direktor sektora za tehnologiju i usluge budućnosti u A1 Telekom Austrija Grupi.

“Samo kontinuirani razvoj i proširenje mrežne infrastrukture i usluga visokih performansi omogućiće korisnicima da iskoriste prednosti najnovijih uređaja i usluga, a time će se dodatno podstaći digitalizacija u zemljama u kojima Grupa posluje” dodaje Kuhar.

A1 Srbija će se za pripremu svoje mreže za uvođenje 5G tehnologije osloniti na Nokiju. Ovaj operator već je od lansiranja A1 brenda imao značajna unapređenja na mrežnoj infrastrukturi, proširenju kapaciteta 4G mreže i dodatnom unapređenju data servisa. Infrastrukturna proširenja su predviđena u celoj zemlji, a radovi koji će osetno poboljšati korisničko iskustvo sprovode se na čak 70 odsto mreže.

“A1 Srbija je posvećena pružanju najboljeg korisničkog iskustva. Da bismo podržali kontinuirani rast internet saobraćaja uveliko radimo na proširenju pristupne, transportne i core mreže, što je ujedno i priprema naše infrastrukture za nove tehnologije koje očekujemo. Intenzivan rast saobraćaja, koji je pandemija ubrzala, dodatno je pojačao potrebu za uvođenjem novog spektra i nove tehnologije koje imaju bolju spektralnu efikasnost” – komentariše Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.

Nadamo se da će u skoroj budućnosti svi postojeći i novi korisnici moći da iskoriste sve prednosti 5G tehnologije, koju karakterišu znatno veći kapacitet, odnosno velike korisničke brzine, manje kašnjenja i znatno veći broj povezanih uređaja. Ne samo u gradskim sredinama, već́ i u ruralnim područjima, korisnici će uživati u prednostima pouzdane i sigurnije tehnologije koja obezbeđuje dalji razvoj industrije i društva.