ZyXEL ES-3124PWR

Napredan switch koji spada u L2+ kategoriju po podržanim opcijama. On je predviđen za poslovne korisnike koji traže neke od osobina L3 i L4 uređaja. ZyXEL se jako lepo predstavio i pokazao da nisu u pitanju samo proizvodi za kućne korisnike, već da se na njega može vrlo ozbiljno računati.

ZyXEL ES-3124PWR je vrlo interesantan mrežni uređaj koji je namenjen firmama koje traže napredniji uređaj od Level 2 switch-a ali im još uvek ne treba Level 3 switch i njegove napredne mogućnosti. Ono što je rešenje je takozvani L2+ uređaj koji zadržava sve bitne osobine Level 2 modela (kao što su QoS, security, VLAN) ali i dodaju i L3 i L4 Access Control List (ACL), što doprinosi boljim performansama kod multimedijalne namene. Konkretno, ovakav switch je namenjen kompanijama koje pored standardnog protoka podataka imaju potrebu i za Voice i Video protokom, uz standardne sigurnosne opcije.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna i robustna izrada
  • ZyXEL iStacking spajanje više switch-eva
  • Power over Ethernet (PoE) podrška
  • Dosta napredne sigurnosne opcije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 24x 10/100Mbps, 2x GbE copper, 2x dual-personality SFP / copper GbE
  • MAC Address Table Size: 16k
  • Packet Buffer: 16Mbits
  • Performanse: 12.8Gbps non-blocking switching fabric
  • Forwarding rate: 1488000pps forwarding rate za 1000Base-T/1000Base-X linkove, 148800pps forwarding rate za 100Base-TX linkove
  • Dimenzije: 438 (W) x 420 (D) x 44.45 (H) mm
  • Težina: 6.8Kg

ZyXEL ES-3124PWR

U pitanju je standardni 1U rack uređaj, u metalnom kvalitetnom kućištu koji je napravljen da izdrži intenzivnu i dugotrajnu upotrebu. Za hlađenje je zaduženo pet ventilatora koji su postavljeni bočno, i treba znati da nisu mnogo tihi, to jest da ne treba očekivati da se ne čuju dok rade, što ne bi trebalo da bude problem pošto ovakvi uređaji obično stoje u serverskim sobama. Pored standardnog i rezervnog konektora za napajanje (koje nije lako pristupačno da se može brzo zameniti) koji su postavljeni sa bočne i zadnje strane, sve ostalo što je potrebno se nalazi napred: cela sila LED statusnih lampica, 24 obična 10/100Mbit-na porta, dva obična 10/100/1000Mbit-na i dva dvostrika GbE/SFP, 9-pinski konektor za konzolni pristup i jedan Management port.

Ovaj switch podržava Power over Ethernet odnosno mogućnost da se preko LAN interfejsa dobija napajanje, i isporučuje 15.4W po portu ili ukupno 375W, što može biti vrlo zgodno za neke uređaje kao što su IP kamere recimo. Od sigurnosnih opcija ćemo pomenuti MAC i IP filtering, TCP/UDP filtering, SSHv1/v2 i SSL/TLS pristup. Ono najzanimljivije je ipak ACL (L2/L3/L4 Access List Control) koji je dostupan kroz MAC adrese, VLAN, IP adrese, po protokolu i DSCP-u. Vrlo bitno je i to što će u zavisnosti od vrste saobraćaka switch određivati prioritete, za šta postoji prilično veliki broj različitih opcija pomoću kojih adminitratori mogu vrlo detaljno podesiti rad mreže.

Rezime

Jasno je da ovo nije uređaj koji će trebati svakome, već samo vrlo specifičnoj grupi biznis korisnika čiji administratori zbog povećanja saobraćaja i vrste posla traže switch koji će to moći da podrži. Cena iako ne deluje previše povoljno na prvi pogled nije visoka za ovu kategoriju uređaja, tako da ne bi trebalo da predstavlja problem. Iako ZyXEL možda ne izbija u prvi plan kada su u pitanju napredna vbiznis rešenja, ovako nešto nam govori da to baš i nije opravdano i da se mogu naći neki vrlo kvalitetni proizvodi ovog proizvođača koji mogu stati rame uz rame daleko skupljim uređajima.

Conclusion

It is clear this is not a device that suites everyone, but only a very specific group of business users whose administrators due to increased traffic and the type of work seeking switch to provide support. Although price does not seem too favorable at first glance, it is not too high for this category of devices, so that should not be a problem. Although XEL is not in the foreground when it comes to advanced business solutions, something like this

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2010.): 1182€

Grappolo ustupio: ZyXEL ES-3124PWR
maloprodaja: Kumodraška 247