Zotac ZBOXHD

Vrlo interesantna konfiguracija kompanije Zotac, minijaturnih dimenzija i veoma dobrih performansi. Ovo je Atom platforma sa novim D510 dvojezgarnim procesorom i NVIDIA ION grafikom, što znači da ima dovoljno snage da se izbori sa zahtevnim HD videom. Kako ima HDMI interfejs, lako će se povezati na neki noviji televizor.

Kompaniju Zotac znamo po grafičkim karticama, pa ne čudi to što smo bili pomalo iznenađeni da vidimo jednu kompletnu konfiguraciju. U pitanju je model ZBOXHD-ID11, jedan od računara sve popularnijeg Box formata. Ovakve konfiguracije su postale popularne zajedno sa prvim netbook računarima, zbog odličnih karakteristika Intel Atom platforme. Ovo se najviše odnosi na solidne performanse, izuzetno mala potrošnja i kompaktne dimenzije. Već smo par sličnih konfiguracija videli i testirali, a iz Zotac-a dolazi verzija sa novijim Atom procesorom i NVIDIA ION grafikom. Ovo bi trebalo da znači da u iste dimenzije staje računar koji će bez problema krckati i HD sliku, što u kombinaciji sa HDMI interfejsom daje vrlo interesantne mogućnosti povezivanja na neki veći TV recimo.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Odličan kvalitet izrade
  • Atraktivan dizajn
  • Odlične performanse
  • Dosta dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI WindBox - Procesor: Intel-Atom D510 @1.66GHz

  • Memorija: 2GB DDR2 800MHz
  • Čipset: Intel NM10 Express
  • Hard disk: 250GB SATA 5400RPM
  • Grafička kartica: NVIDIA ION GT218, 512MB GDDR3
  • Dodatno: WiFi 802.11b/g/n, 6 u 1 čitač memorijskih kartica (SD/SDHC/Memory Stick/MS/MS Pro/xD), integrisana 8-kanalna zvučna kartica
  • Konektori: 6x USB, 1x eSATA, 2x 3.5mm audio napred, DVI, HDMI, LAN, optički S/PDIF
  • Dimenzije: 188x188x44mm
  • Težina: 1.8Kg

Zotac ZBOXHD-ID11-E

Cela konfiguracija je spakovana u dosta kompaktno kućište kvadratne osnove od 18.8cm i debljine od 4.4cm. Kućište je napravljeno od glossy crne plastike (bočne strane) i srebrne mat plastike u sredini, prilično je jednostavnog dizajna, ali deluje i dovoljno lepo da se uklopi u kućni multimedijalni sistem. Pored oznake proizvođača, postoji i plavo osvetljenje u obliku prstena sa atraktivnim fade-in i fade-out efektima kada se računar upali i ugasi, srećom ne previše jako da bi smetalo. U pakovanju se dobijaju plastično postolje za postavljanje kućišta uspravno i VESA adapter za montažu na zadnju stranu monitora. Dodatno, dobija se CD sa drajverima za Windows operativni sistem (iako sam računar nema optički uređaj) kao i eksterni adapter za napajanje i jedan DVI na D-Sub adapter. Otvori za ventilaciju su lepo uklopljeni u masku, sa gornje strane, a pošto se konfiguracija ne greje praktično ni malo, neće biti problema sa održavanjem temperature, čak ni kada je napolju vrlo toplo.

Sa prednje strane vidimo 3.5mm audio konektore za slušalice i mikrofon, otvor čitača memorijskih kartica, jedan USB port, statusne sistemske lampice i Power taster. Dodatni USB port je sakriven sa gornje strane, ispod gumiranog poklopca, dok je ostatak konektora smešten pozadi: jedan eSATA, četiri USB, LAN, DVI i HDMI video izlazi, optički S/PDIF i priključak za napajanje. Konfiguracija je bazirana na Intel NM10 Express čipsetu, odnosno Atom D510 dvojezgarnom procesoru, NVIDIA ION GT218 grafičkoj kartici sa 512MB GDDR3 sopstvene memorije, sa 2GB DDR2 800MHz memorije (dostupan je jedan slot i podržano maksimalno 4GB RAM-a) i jednim 2.5" SATA hard diskom od 250GB. Zvučna kartica je integrisana i u pitanju je 7.1 model, što će sa optičkim S/PDIF izlazom biti zgodno za povezivanje na kućni bioskop. Sve zajedno, ovo deluje kao izuzetno dobro izbalansirana konfiguracija koja nema slabih tačaka.

Rezime

Ovakva konfiguracija je odličan primer kakva bi trebala da bude HTPC konfiguracija, sa vrlo dobro odabranim i uklopljenim komponentama. Dopalo nam se što je WiFi (podržan je i 802.11n standard) adapter uklopljen (antena smeštena unutar kućišta), i jedino bi možda Bluetooth falio da cela priča bude kompletna. Cena od oko 330€ je prilično realna i u skladu sa onim što se dobija: mali računar velikih mogućnosti. U odnosu na prvu generaciju ovakvih konfiguracija, sa novim dvojezgarnim Atom procesorom i sjajnom NVIDIA ION grafikom, dobijaju se osetno bolje performanse, koje su posebno vidljive kod grafičkog podsistema pošto sada HD video neće biti neki problem. Sve zajedno, ovaj računar radi praktično nečujno, skoro se ne greje i za uloženi novac daje kompletnu konfiguraciju sa aktuelnim komponentama.

Conclusion

This configuration is an excellent example of what should be a HTPC configuration, with very well selected and integrated components. We do like that Wi-Fi (802.11n standard is supported) adapter is fitted (antenna is located inside the case), and perhaps only Bluetooth missing to complete the story. 330€ price is quite real and in accordance with what you will get – a small computer with great opportunities. Compared to the first generation of such configurations, with the new dual-core Atom processor and a great ION NVIDIA graphics, we get significantly better performance, which are particularly visible at graphic subsystem because video HD now will not be a problem. Overall, this computer is virtually silent, almost not heated and provide the complete configuration of the current components for invested money.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2010.): 332€

Pin Computers ustupio: Zotac ZBOXHD-ID11-E
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.