Žene su nedovoljno predstavljene u oblasti sajber bezbednosti u polovini velikih preduzeća, a samo 37% preduzeća preduzima nešto povodom toga

U 45% velikih preduzeća, udeo žena koje rade u sektorima IT bezbednosti manji je u odnosu na ostatak radne snage kompanije. Međutim, među tim organizacijama samo 37% njih imaju na snazi ili planiraju formalne programe koji će ohrabriti više žena da uđu u industriju sajber bezbednosti – pokazalo je istraživanje sprovedeno od strane firme 451 Research.

Raznolika radna snaga donosi nove talente organizaciji, kao i unapređene poslovne performanse. Na primer, najraznolikija preduzeća globalno ostvare 19% veće prihode od inovacija. To čini ideju ravnopravnosti polova ne samo etičkim pitanjem, nego i važnim faktorom za efikasnost preduzeća. Kako bi pomogle ženama da uspeju u biznisu i napreduju u svojim karijerama, postoje inicijative u različitim oblastima, poput tehnologije i preduzetništva.

Uprkos pojedinim inicijativama raznolikosti, žene čine 39% radne snage i zauzimaju samo 25% menadžerskih pozicija širom sveta. Sajber bezbednost, kao i IT generalno, mogu se smatrati poljem u kojem dominiraju muškarci. Ova percepcija može ženama predstavljati barijeru ka ulasku u industriju. Prema izveštaju firme 451 Research „Sajber bezbednost iz ugla direktora za bezbednost informacija. Perspektive uloga”, naručenom od strane kompanije Kaspersky, 45% direktora za bezbednost informacija potvrdilo je da su žene nedovoljno zastupljene u njihovom sektoru.

Ipak, samo 37% ovih organizacija ima ili će implementirati bilo kakvu formalnu proceduru usmerenu na privlačenje više žena u njihove IT bezbedosne sektore. Najpopularniji pristup da se žene ohrabre za ovu industriju je obuka onih koje već imaju neko iskustvo u IT oblasti (80%). Gotovo polovina ispitanika kaže da sada nude, ili će nuditi, praktikantske programe usmerene na ženske studente (42%) ili su spremni da obuče kandidatkinje koje imaju malo ili nimalo kvalifikacija (40%). Samo 22% njih zapošljava ženske kandidate iz drugih sektora unutar same organizacije.

Ostatak ispitanika (63%) kaže da sada traže samo potpuno kvalifikovane specijaliste, bez obzira na pol. Međutim, s obzirom na to da 70% direktora za bezbednost informacija teško pronalazi kvalifikovane stručnjake za IT bezbednost u različitim oblastima, postoji poziv za direktore da potraže druge načine da premoste jaz između talenata Istraživanje je takođe pokazalo da muškarci nadmašuju žene kada je reč o njihovom odnosu na poziciji IT bezbednosnih lidera. Samo petina (23%) ispitanika, koji su odgovorili na pitanje vezano za pol, istakla je da su žene. Bez obzira na to, broj žena u bezbednosnom liderstvu raste: 20% ženskih ispitanika unapređeno je na poziciju IT bezbednosnog lidera u poslednje 2 godine, što je gotovo duplo više nego broj muškaraca (10%) u ovoj ulozi.

„Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se situacija u industriji menja, ali je daleko od idealne, i dalje nedostaje snažno predstavljanje žena u našoj oblasti. To nije samo pitanje uspostavljanja savršenog

odnosa broja muškarca i žena u industriji. U dubinskim intervjuima sa direktorima za bezbednost informacija, mnogi od njih kažu da nema dovoljno ženskih aplikanata. Zato, ako želimo da utičemo na jaz polova u oblasti sajber bezbednosti, treba da ohrabrimo žene da izaberu ovu karijeru”, izjavila je Evgenija Naumova (Evgeniya Naumova), vršilac dužnosti generalnog direktora u kompaniji Kaspersky.

Kompanija Kaspersky je posvećena ohrabrivanju žena u industriji sajber bezbednosti i suočavanju sa polnim predrasudama. Pored inicijativa, kompanija je stvorila onlajn zajednicu Women in Cybersecurity, koja za cilj ima da podrži razvoje karijera žena koje ulaze u industriju sajber bezbednosti i onima koje već rade u ovoj oblasti. Kompanija Kaspersky se udružila sa start-apom Girls in Tech kako bi podržala AMPLIFY, start-ap takmičenje za prikupljanje sredstava za žene osnivače kompanija. Kompanija redovno održava CyberStarts događaje u SAD-u i Evropi, koji osnažuju buduće generacije profesionalaca sajber bezbednosti. Jedna od ključnih tema događaja su akcije za smanjenje jaza polova u oblasti sajber bezbednosti.

Čitav izveštaj je dostupan na sledećem linku.