Xwave S10U

Odlični 2.1 sistem zvučnika koji ne košta mnogo, ali zato zvuči stvarno sjajno. Iako na tržištu ima dosta sličnih modela, za ovaj novac se često ne može očekivati baš mnogo, no Xwave je tu da to demantuje, i to na najbolji način.

Među proizvodima koje kompanija Xwave nudi na tržištu ima i odličnih zvučnika koji ne koštaju mnogo, a među njima se ističe i model S10U. Proizvođač je jednostavno upotrebio poznatu formulu za sve popularniji 2.1 formati, čime dobijamo jedan od najpovoljnijih ovakvih sistema na tržištu, koji pruža više nego dobre performanse. Već smo testirali veliki broj sličnih zvučnika, i ne može nas ništa posebno iznenaditi, ali zato bar znamo šta se u kom cenovnom rangu može očekivati. Xwave istini za volju ne spada u najpoznatije proizvođače periferija, no mnogi kupci već prepoznaju ime, što se pokazalo kao jedna od bitnijih stvari.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada i atraktivan dizajn
  • Dosta dobar zvuk
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Sistem: 2.1
  • Interfejs: RCA Stereo
  • Snaga: 65W (subwoofer 35W, sateliti po 15W)

Xwave S10U

Već na prvi pogled ne može da se izbegne poređenje sa nekim Logitech i Creative zvučnicima koje smo videli ranije, što je svakako kompliment (ipak se radi o zvučnicima iz budžetske klase). Sistem je 2.1 konfiguracije, i kao i uvek, imamo subwoofer i dva satelita. Subwoofer je kockastog oblika, i deluje masivno, sa drvenom kutijom (koja je plastificirana, kao i kod većine sličnih modela). Vidimo da je zvučnik okrenut napred, da je bass-refles otvor za vazduh smešten sa leve bočne strane, što znači da se sam zvučnik može bez problema smestiti tik uza zid, ukoliko zafali prostora. Subwoofer ima zaštitnu grill masku nešto većih dimenzija napred, što izgleda vrlo interesantno, dok sa desne bočne strane zatičemo USB i SD card slotove, što je pomalo i neočekivano, pošto nema baš puno sistema zvučnika sa podrškom za eksternu memoriju. U paketu ide i vrlo praktičan daljinski, pa osim uključivanja neće morati da se napipava zadnja strana subwoofera.

Sa zadnje strane subwoofera su smeštena dva para RCA stereo konektora, jedan za priključivanje zvučnika, a drugi za audio ulaz. U pitanju su klasični RCA konektori crvene i bele boje, tako da neće biti zabune kod povezivanja. Tu je i On/Off taster, kao i fiksirani naponski kabl (adapter za napajanje je integrisan u kućište subwoofera). Sateliti su dosta manjih dimenzija, u srebrnim plastičnim kućištima koja su na postolju koje ih drži pod malim uglom podignute u odnosu na podlogu. Napred su zaštitne mrežice koje pokrivaju celu prednju stranu, a vredi reći i da postoji mogućnost montaže zvučnika na posebna postolja. Zvučni kablovi su fiksirani a konektori obeleženi odgovarajućim bojama. Sateliti koriste po jedan 3" full range drajver i 1" tweeter, uz ukupnu snagu od 30W, dok subwoofer ima ugrađen 5.25" zvučnik snage 35W.

Rezime

Zvuk nas je prijatno iznenadio, kako po pitanju jačine (65W je u stanju da posluži i za manje žurke), tako i po pitanju kvaliteta. Utisak je da su zvučnici vrlo lepo izbalansirani, tako da subwoofer ima snagu i udarac, ali ne pokriva srednje i visoke tonove, uz odličnu dinamiku. Da odmah budemo jasni, ovo su ipak računarski zvučnici od 50tak evra, tako da ne treba sada očekivati da zasene neke skuplje i kvalitetnije modele. Ipak, za svoju cenu će lepo namučiti poznatije modele koji koštaju slično, zašto i zaslužuju da se poslušaju.

Conclusion

We were surprised by the sound, both in terms of volume (65W would be good even for smaller parties), and in terms of quality. The speakers are nicely balanced, so the subwoofer has enough power but does not cover the middle and high tones, however, provide excellent dynamics. The price of these speakers is 50 Euros, so don’t expect these speakers are going to be better than some more expensive and higher quality models. However, they deserve all the praise.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2012.): 50€

NT Company ustupio: Xwave S10U
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.